Üniversiteyi kazanan herkesin mutlaka düşündüğü bir konudur bu… Üniversitenin ilk günü ne yapılır? Merak edilen bu konu üzerine birçok görüş olsa da genel olarak nelerle karşılaşılabileceğini anlatmak içinizi bir nebze rahatlatabilir. Yeni ortamlara, yeni eğitim düzenine ve yeni arkadaşlık ilişkilerine açılmanın kapısı olan üniversitelere gelmeden önce birçok kişinin aklında bu ortamı tanıma isteğinin getirisi olarak üniversitede ilk gün neler yapılmalı sorusu vardır. Bu konuda kafa karışıklıklarını gidermek ve sizi üniversitenin ilk günü üniversitenize rahat bir şekilde gitmenizi sağlamak için bazı bazı ana başlıklar belirledik!
Üniversitenin İlk Günü İçin Tavsiyeler!
Yeni bir ortam ve alışma süreci ister istemez heyecanı da kaygıyı da beraberinde getirmektedir. Üniversite hayatına adım atan birçok kişi ilk gün ne yapılacağı ile ilgili büyük bir stres yaşar. Öncelikle sakin olun, ilk gün üzerine senaryolar yazmak size bir fayda sağlamaz. Şunu bilmeniz gerekir, sınıftaki herkes birbirini ilk kez görecek ve tıpkı sizin gibi üniversite ortamını ilk kez tadacaktır.
Bu nedenle, üniversitenin ilk günü hakkında yanlış bir bilgi edinmek, üniversiteye gitme isteğinizi kırabilir. Bu konuda verebileceğimiz ilk ve en önemli tavsiye; üniversitenin ilk günü hakkında internetten araştırmalar yapın, çevrenizde daha önce üniversite okumuş kişilere ilk gün ile ilgili deneyimlerini sorun. Bunlar sizi sakinleştirecektir. Gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor olmadığını yaşarken öğreneceksiniz!
Kaygılanmanıza sebep olacak her bilgi sizi yıpratacağı için ilk gün -hatta belki daha uzun bir süre- üniversiteye gitme konusunda çekingen davranabilirsiniz ki bu çok normal… Ayrıca ilk gün gerekiyorsa çevrenize soru sormaktan çekinmeyin! Sonuç olarak sizden üst sınıfta olabilirler ama onlar da bu yollardan geçtiler ve sizin yaşadıklarınızı yaşadılar.
Üniversitede İlk Gün Ders Olur Mu?
Bu konu dersi işleyen hocalara göre değişmektedir. Bazı hocalar ders planlaması gereği ilk gün ders yaparlar; bazı üniversite hocaları ise ilk gün hatta ilk haftanın tamamında ders yapmamayı tercih edebilir. İlk hafta öğrencilerin gelmeme durumu, dersler için ekle-sil haftası olması dolayısıyla üniversitenin ilk günü derslerin çoğu yapılmaz.
Size dersin yapılmayacağı hakkında bir bilgilendirme yapılmadıysa ilk gün ders olma ihtimalini gözeterek okula gitmeniz en doğru seçenektir. Ayrıca ders olmasa bile yeni bir çevreye gireceksiniz, üniversitenin ilk günü o tatlı heyecanı mutlaka yaşamalısınız! Unutmayın, artık YÖK‘e bağlı bir üniversitede yetişkin bir öğrencisiniz!
Üniversiteye İlk Gün Saat Kaçta Gidilir?
Üniversitenin ilk günü ders saatinizi bölümünüzün sitesinden veya üniversite sistemine giriş yaptığınız web sayfasından öğrenebilirsiniz. Üniversiteye gideceğiniz ilk gün ders programınızı öğrenmeyin. Önceden ders programınıza ve ders saatlerinize bakın. Mümkünse biraz erken gidin, fakülte binanız büyükse dersliği bulmanız zaman alabilir! Bu noktada mutlaka dersliğin nerede olduğunu birilerine sorun.
Ders saatinize göre ortalama bir saat önceden okulda olmanız sizin için iyi olur. Okula alışmak, çevreyi tanımak ve gözlemek, dersliği bulmak gibi basit ama kaygınızı azaltacak bir keşif için bir saat önceden gitmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kaldığınız yurt veya evin üniversiteye olan konumuna göre bu saat dilimini azaltabilir ya da artırabilirsiniz.
Üniversitenin İlk Günü Ne Giyilir?
Evet, geldik en eğlenceli konulara! Üniversitenin ilk günü ne giyilir dersiniz? İlk gün olduğu için şık olmak, güzel veya yakışıklı görünmek isteyebilirsiniz. Kıyafet seçimlerinizde günlük seçimler yapabilirsiniz. Elbette bakımlı ve mümkünse ütülü kıyafetlerle gitmeniz çok daha uygun olacaktır. Abartıya kaçmadan temiz kokulu, düzgün görünümlü giysilerinizi tercih edebilirsiniz.
Doğal, her zamanki haliniz sizin samimiyetinizi ve doğallığınızı yansıtacaktır. Üniversiteye gittiğiniz ilk gün başkalarının giyim ve kuşamlarını görerek mutsuz veya karamsar olmayın. Arkadaşlık ilişkilerinde sizi samimiyetiniz ve dürüstlüğünüz ön plana çıkacaktır.
Üniversitenin İlk Günü Yanınızda Not Defteriniz Olsun!
Üniversitenin ilk günü yanınızda kitap götürmenize gerek yok. Hocalarınız eğer sizinle iletişime geçip bazı kaynakları getirmenizi istemediyse not defteri dışında bir eşya götürmeniz size yük olacaktır. Fakat yanınızda bir not defteri olmasına dikkat edin! Çünkü hocanız alana dair ilk bilgileri, dersin işleyişini, ders kaynaklarını vs. ilk derslerde size verecektir.
Muhtemelen bazılarını bir daha tekrar etmeyecektir. Bu nedenle ilk gün hocanızın bahsettiği konular sizin dönem boyunca -hatta iki veya dört senelik eğitim hayatınızda- işleyeceğiniz, araştıracağınız konuların temeli olan konular olacaktır.
Bu yüzden ilk gün mümkün olduğunca kaynakları, genel işleyişi ve konuları öğrenin! Düzenli bir eğitim hayatınızın olması ve not tutma kültürünüzün gelişmesi açısından da not defterinizin ve notlarınızın düzenli olması önemlidir! Bu noktada planlı çalışmayı öğrenmelisiniz!
Üniversite hayatı ile ilgili daha fazla detaya mı ihtiyacınız var? Öyleyse “Yeni Başlayanlar İçin Üniversite Hayatı” başlığımıza mutlaka göz gezdirin!
Üniversitenin İlk Gününden Önce Toplu Ulaşım Araçlarını Öğrenin!
Üniversitenize hangi toplu ulaşım araçlarının gittiğini aslında ilk günden önce öğrenmenizde yarar var. Fakat öğrenemediyseniz mutlaka biraz erken çıkıp hangi toplu ulaşım aracının okulunuzdan geçtiğini, otobüs hatlarını, güzergahlarını öğrenin.
Çünkü derslerinize geç kalmamak için bu ulaşım araçlarının saat, güzergah vb. bilgilerine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca alternatif toplu ulaşım araçları keşfetmeniz trafik, arıza vb. durumlarda üniversitenize ulaşabilmeniz için size kolaylık sağlayacak en önemli unsurlardan biri olacaktır.
Üniversitenin İlk Günü Nasıl Davranmalısınız?
Genel bir özetleme olarak arkadaşlık ilişkilerinize ve sosyal çevrenize dikkat etmeniz çok önemlidir. Bunun dışında ilk gün özel bir tavır takınmanıza gerek yok. Basit bir “Günaydın!” demek, sizin arkadaş canlısı ve iletişime açık biri olduğunuzu gösterir.
Üniversitede İlk Gün Kendinizi Nasıl Tanıtmalısınız?
Gelelim üniversitenin ilk günü kendinizi nasıl tanıtmanız gerektiğine… Yeni bir ortama gireceğiniz için kendinizi tanıtma konusunda sorunlar yaşamanız gayet doğaldır. Özellikle kalabalık bir sınıfınız varsa bu sizin için ağır bir külfet olabilir. Derste hocaların isteğine göre tanışma dersi yapılır ama bu her hoca için geçerli değildir.
Bu durumda heyecan yapmadan çok kısa bir şekilde kendinizi tanıtmanız yeterli olacaktır. Çok fazla detay vermek sizi çekici yapmaktan ziyade arkadaşlarınız özelinde itici görünmenize sebep olabilir. Örneğin adınızı, nereden geldiğinizi, bulunduğunuz ilde nerede yaşadığınızı söyleyebilirsiniz. Kendinizi tanıtmaya başlamadan önce “Merhaba!” demek oldukça hoş bir davranış olacaktır.
Üniversitenin İlk Günü ve Arkadaş Ortamı!
Üniversitenin ilk günü belki de dikkat etmeniz gereken konuların başında arkadaş ortamı ve arkadaşlık ilişkileri gelmektedir. Ortama çabuk alışmak için arkadaşlık ortamı kurmak için çabalamak tehlikeli bir yol olabilir. Arkadaş ortamınızın olması elbette çok güzel ve gereklidir fakat bu ortamların hızlı kurulması, hızlıca yıkılmasına sebep olabileceğini bilerek hareket etmek gerekir.
Zira henüz üniversitenin 3. ayında, 6. ayında ve 1. yılında bozulan arkadaş ortamları göreceksiniz. Bu kişiler genellikle henüz birbirini tanımadan çok yakın arkadaşlıklar kurmak için çabalayan kimseler olacaktır. Bunun yerine sağlıklı ve uzun ömürlü arkadaşlıklar kurmak sizin için de en önemli kriter olmalıdır.
Üniversitede ilk gün herkes birbirini tanımak için sohbet etmeye çalışır. Bazı kişiler utangaç olabilir ya da mizaç gereği pek arkadaşlık ilişkisi kurmak istemezler. Eğer utangaç olduğunuzu düşünüyorsanız mümkün olduğunca konuşmaya çalışın. Ama konuştuğunuz ilk kişiyle de hemen yakın arkadaş olmaya çalışmayın.
Eğer utangaç biri değilseniz işiniz çok daha kolay! Ancak girdiğiniz ortamlarda dikkatli olun. Sizinle hemen yakın ilişki kurmak için çabalayan, arkadaşınız olmak isteyen kişiler genelde rüzgar gibi gelip geçicidir! Kaliteli bir arkadaşlık ortamı için daima zamana ve güven duygusuna ihtiyaç vardır.
Yakın arkadaşlıklarda faydacı olan kişilerden uzak durun! Arkadaşlık karşılıklı bir ilişkiden meydana gelir. Sizin ve arkadaşınızın ortak paydası arkadaşlık ve duygu alış-verişi olmalıdır. Çıkar ilişkisi içerisinde olan bir arkadaşlık ortamı size zarar verir.
Üniversitenin İlk Günü Çevrenizi Tanıyın!
Üniversitenizin veya bölümünüzün olduğu çevreyi tanıyın. Kantinin konumunu, öğrenci işlerinin yerini, varsa bölüm kütüphanesini vb. size eğitim hayatınız boyunca faydalı olacak mekanların yerlerini öğrenin. Hocalarınızın odalarını, bölüm sekreterinin odasını bulun. Bu gibi bir çevre araştırması size çok fayda sağlayacaktır.
Bununla birlikte üniversite kampüsünü de gezin. Kampüsün size verdiği imkanları tanımak, yemekhanenin nerede olduğunu bilmek sizi yabancılık hissinden de kurtaracaktır. Ders çıkışı direkt eve veya yurda gitmektense bölümünüzü veya kampüsünüzü tanımak için çevrenizde ufak bir tura çıkmanız sizin için eğlenceli bir deneyim olacaktır.
Eğitim ile ilgili daha birçok içeriğimiz için ana sayfamızda yer alan “Eğitim” sekmesine göz atmaya ne dersiniz?
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale