Yaygın olarak adını duymadığımız ancak gündelik hayatımız içinde işimizi kolaylaştıran birçok meslek grubu vardır. Günlük hayatımız içinde olmazsa olmazımız olan toplu taşıma kullanan meslek gruplardan bir tanesi de: VATMANlık!
Vatman nasıl olunur, kurslar ve süreçle ilgili tüm bilgileri sizin için derledik. Birlikte inceleyelim…
Vatman Nedir
Gelişen teknoloji ve şehir yaşamı içerisinde hayatımıza birçok ulaştırma aracı girmiştir. Ulaştırma araçları çeşitlendikçe bunların kullanımına dairde uzman iş gücü oluşmuştur.
Günümüzde büyük şehirlerin birçoğunda raylı sistemler ulaşımda en çok tercih edilen araçlar arasındadır. Yol üzerine döşenen raylı ve elektrikle çalışan ulaşım araçlarına daha çok tramvay yada metro isimlendirmesi yapılır.
Şehirlerdeki metro ve tramvay gibi araçları kullanan uzman kişilere ‘vatman‘ denir.
Vatman Nasıl Olunur
Vatman olabilmek için belediyelerin iş ilanı alımlarını takip etmek gerekir. Her gün gördüğümüz ve ulaşımımızı sağlayan bu meslek grubundaki kişiler yoğun bir eğitim sürecinden geçerler.
Vatman olma aşamaları:
- Belediye ilanlarının takibi ve ihtiyaç doğrultusunda başvuru yapılması
- Belediye kurslarına katılmak
- Kurs sonunda başarılı olmak
- Yazılı ve sözlü mülakatta başarılı olmak
- Atama şartlarını sağlayıp göreve başlamak
Vatman nasıl olunur sorusu için izlenmesi gereken adımlar bu şekildedir. Vatmanlık için belediyeler ihtiyaç oluştuğunda ilana çıkarlar. Adayların izlemesi gereken adımlar belediyede başlamaktadır. Sonrasında ise yine belediye tarafından açılan ve ortalama 23 ay süren kurslarda eğitim alınır.
Kursların içerisinde hem teorik hem pratik eğitimler verilir. Bu eğitimler kapsamında tramvay kullanımı, refleks kontrollerinin geliştirilmesi gibi bu mesleği yapmak için gerekli birçok konu başlığı öğretilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Metro Durakları
Vatman Olma Şartları
Vatman nasıl olunur sorusu kendi içerisinde birtakım gereklilikleri gerektirir. Öncelikle vatman olmak için sahip olunması gereken kişilik özellikleri vardır.
Tramvay, metro gibi raylı sistemler yeri geldiğinde şehir içerisinde aktif trafiğin içine de girmektedir. Genellikle düşük hızda ilerledikleri için aynı zamanda yaya ve otomobil trafiğinin karmaşası içinde oldukça dikkatli ve soğuk kanlı insanlar olması gerekir. Bunlar dışında bazı resmi şartlarda bulunmaktadır.
Vatman olma şartları:
- En az lise mezunu ve dengi okullardan mezun olmak
- Askerlik görevini tamamlamış olmak
- 35 yaşını doldurmamış olmak
- Bedensel ve zihinsel engeli bulunmamak
- B sınıfı ehliyete sahip olmak ve aktif araç kullanabilmek
Vatman nasıl olunur için sağlanması gereken şartlar bu şekildedir. Bu şartları sağlayan adaylar belediyelerin bu alanda personel ihtiyacının doğmasıyla birlikte ilanlara başvurmalarında bir engel yoktur.
Vatman Ne Kullanır
Vatman olmak için gerekli tüm özelliklere sahip olmanızla birlikte ilgili kadroya başvuru ve kurs sürecinizin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla göreve başlayabilirsiniz.
Göreve başlanmasının ardından vatmanlar şehir içi metro ve tramvay kullanmak üzere görevlendirilirler.
Faydalı İçerik: Belediye Personel Maaşları
Vatman Kime Denir
Vatman nasıl olunur sorusunu doğru bir şekilde yanıtlandırmak için yapılması gereken önemli bir ayrım vardır.
Vatman şehir içi ulaşım içindeki metro ve tramvay gibi ulaşım araçlarını kullanan kişilere denir. Vatman ile makinist ayrı meslek gruplarıdır. Makinist meslek grubu daha aşina olunan ve sık duyulan bir kavram olabilir. Makinistler şehirle arası raylı sistemlerdeki araçları kullanan kişilere denir.
Vatman Maaşları
Vatman maaşları belediye işçi maaşlarına gelen güncellemelere göre belirli dönemlerde güncellenmektedir. Bu kapsamda vatman maaşları güncel olarak belirli bir aralığa sahiptir.
Vatman maaşları ortalama şöyledir:
- En düşük vatman maaşı: 17.500 TL
- En yüksek vatman maaşı: 34.000 TL
- Ortalama vatman maaşları: 22.000 TL
Vatman ne kadar maaş alır konusu için belirlenen ortalama ücretler bu şekildedir.
Nasıl vatman olunur sorusu ve vatman maaşları için farklılıkların olabileceği unutulmamalıdır. Vatman nasıl olunur ve maaşların belirleyicisi belediyelerdir. Her belediyenin alım şartlarında özel şartlar olabilir. Maaşlar çalışılacak belediyeye göre değişiklik gösterebilir. Belediyeler bu noktada zam oranlarında değişiklik gösterebilir.
Okuma Önerisi: Gemi Kaptanı Nasıl Olunur?
Vatman Kursu İzmir
Vatman nasıl olunur süreci için atılması gereken adımların ilki alınacak kurstur. Bu kurs belediyeler tarafından açılmaktadır.
İzmir vatman kadrolarının senenin belirli dönemlerinde sıkça görüldüğü bir şehirdir. Şehir olarak tramvay ve metro ağı kullanımı açısından birçok hata sahiptir bu yüzden vatman ihtiyacı İzmir için alımı olan bir meslek grubudur.
İzmir’de vatman eğitimi almak isteyen adaylar için METRO A.Ş. kapsamında kurslar verilmektedir. METRO A.Ş. İzmir içindeki metro hatlarını yöneten firmadır.
İzmir METRO A.Ş. bu noktada Türkiye’de bir ilke imza atıyor ve İŞKUR ortaklığıyla 6 aylık vatman kurs eğitimi veriyor. Kurs boyunca vatman nasıl olunur şartlarını sağlamak için adaylar teorik ve pratik eğitimlere tabii tutuluyor. Kurs sonunda ise adaylar bröve alarak şehir içi raylı sistem araçlarını kullanabilme yetkisine sahip oluyorlar.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kapsamında açılan eğitim programında adaylar teorik, sürüş eğitimi ve diğer bilgilerle eğitildikten sonra yazılı, sözlü ve pratikten oluşan üç aşamalı bir sınava tabii olacaklardır. Sınavın ardından belirlenen puan üzerinde başarılı olan adaylar İzmir Büyükşehir Belediyesi METRO A.Ş. kadrolarında personel olarak çalışmaya da başlayacaklardır.
İzmir vatman kursları başvurusu için İŞKUR üzerinden ilanları takip etmeniz gerekir.
Eskişehir Vatman Kursu
Eskişehir ana ulaşım birimlerinin raylı sistemler üzerinden sağlandığı bir kenttir. Bu bağlamda belediyenin sene içerisinde vatman alımı açtığını görmek mümkündür. Bu bağlamda ESTRAM A.Ş. bünyesinde vatman kursları açılmaktadır.
ESTRAM A.Ş. içinde vatman olarak görev almak için ilanlar İŞKUR üzerinden açılmaktadır. Adayların başvurularını İŞKUR üzerinden yapmaları gerektirir.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Eğitim Merkezi kapsamında açılan eğitimler bazında adaylar yoğun bir teorik eğitime katılır. Teorik eğitimin ardından yoğun bir pratik eğitimi adayların alacağı bir diğer eğitimdir.
Bu eğitimlerin ardından başarılı adaylar stajyer sürücü olarak çalışmaya başlayabilirler. Belediyenin belirlediği deneme sürecinin ardından adaylar başarılı görülmeleri halinde göreve atamaları sağlanacaktır.
Vatman nasıl olunur için merak edilen soruları sizin için derledik. Vatmanlık özünde ciddi bir sorumluluk gerektiren bir meslektir. Vatman olmayı hedefleyen adaylara başarılar dileriz.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale