YDS Paragraf Soru Çözüm Tekniği

YDS’ye hazırlananlardan şu soruyu sıklıkla duyarız: “Paragraf soruları nasıl çözülür?” Aslında YDS’de çıkan paragrafları gözünüzde çok büyütmeyin.  Kendinizi ne kadar rahat hissederseniz, başarılı olma şansınız o kadar yüksektir. Unutmayın, “çok zaman kaybetmeyeyim” diyerek aceleci davranmanız hem daha çok zaman kaybetmenize hem de daha çok yanlış yapmanıza sebep olabilir. YDS paragraflarıyla ilgili önemli noktalara bir göz atalım:

YDS Paragrafları Kaç Kelimeden Oluşur?

İngilizce paragrafları genelde 120-190 kelimeden oluşur. Uzun paragrafların daha zor olduğu, yanlış bir inanıştır. Çünkü bir paragraf ne kadar uzunsa ana konuyla ilgili ayrıntıyı o kadar çok anlatıyor demektir. Bu da demektir ki, ana konuyu anlayabilmeniz için birden çok seçeneğiniz vardır. Birinden anlamazsanız, diğerlerinden bu çıkarımı yapmanız mümkündür.

YDS Paragrafları Hangi Alanlarla İlgilidir?

YDS paragraf soruları, YÖKDİL’den farklı olarak her alanla ilgili olabilir.  Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler,  Sağlık Bilimleri ve aklınıza ne gelirse. Ancak şuna dikkat etmeliyiz ki, psikoloji – felsefe gibi alanlar soyut kavram olduğundan biraz daha zor olabilir.

YDS Paragrafları Kaç Sorudan Oluşur?

YDS sınavlarında beş paragraf vardır ve her bir paragrafla ilgili dört soru sorulur. Yani toplamda yirmi paragraf sorusu vardır. YDS’deki tüm soruların toplamı 80 olduğuna göre, her 4 sorudan 1’inin paragraf olduğunu söyleyebiliriz.

YDS Paragraf Sorularına Kaç Dakika Ayırmalıyım?

Toplamda 20 soru içeren paragraf sorularına 75 dakikanızı ayırmanız yetecektir. Özellikle ilk kısımdaki kelime soruları pek zamanınızı almayacağından, oradan artan süreleri paragraflarda kullanmanız en mantıklısıdır. Bu süreyi gerekirse 85-90 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Tabii ki diğer soruları ihmal etmeden.

(YDS’deki toplam süreniz 180 dakikadır ve en çok zamanı paragraf kısmı almaktadır. Eğer paragrafa 90 dakika ayırırsanız, geride kalan 60 soru için de 90 dakikanız kalacaktır. Soru başına 1.5 dakika eder)

YDS Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Eğer sınavda en çok zorlandığınız kısım paragraf soruları ise, önce diğer bölümleri bitirip sonra paragraflara geçmenizi öneririm. YDS’de ve tüm sınavlarda kuraldır, en iyi bildiğiniz konuyu ilk önce çözmelisiniz. En zorları en sona bırakmalısınız. Paragrafı okumadan kesinlikle soruları çözmeye çalışmayın çünkü bu yanlış davranış size farkında olmadan çok zaman kaybettirir hem de başarı şansınızı düşürür. Paragrafları çözerken, önce alanınıza en yakın olan paragraftan başlamalısınız. Örneğin, tarih öğretmenisiniz diyelim, paragrafların içinde tarih ya da coğrafya ile ilgili metin varsa öncelikle ondan başlayın. Bu sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Çıkarım – İma Sorularına Dikkat!

Paragraflarda asla şunu unutmayın; ÖSYM sizin fikrinizi değil, yazarın fikrini sormaktadır. Metindeki fikre katılırsınız ya da katılmazsınız hatta çok tehlikeli bulabilirsiniz. Bu durum sizi, paragrafın ima ettiği cevaptan alıkoymamalı.

Aşırı Genelleme Yapan Sorulara Dikkat

Paragraflardaki, “herkes – hiç kimse – her zaman – hiçbir zaman” gibi ifadelere dikkat etmek gerekiyor. Çünkü metinde bir yerde geçen “Çoğu insan bu yaşlı doktordan nefret ederdi” cümlesiyle alakalı şıklardan birinde “Herkes bu yaşlı doktordan nefret ederdi” ifadesi yer almaktaysa, bu sizi tamamen yanılgıya düşürmek için yazılmıştır. Çünkü “çoğu insan” ve” herkes” aynı sayıdaki kişiyi kapsamıyordur ve bu şık yanlıştır.

Eğer çok uzun bir cümle ile karşılaştıysanız, o cümleyi mutlaka 2-3 parçaya bölün. Bu şekilde daha iyi anlayacaksınız.

Paragraflarda çıkan anlamını bilmediğiniz kelimelere sakın yoğunlaşmayın, bunun yerine parçanın geneline bakın. Parçayı ilk önce dikkatlice altını “tamamen” çizerek okuyun. Tarih – kişi – zaman gibi ifadeleri  daire içine alın. Şıkları dikkatlice okuduktan sonra metni bir kez daha hızlı biçimde okuyun. 2 kez okumak sandığınız gibi zamanınızı öldürmeyecektir. Tam aksine soruları umduğunuzdan daha hızlı çözdüğünüze şahit olacaksınız. Çünkü paragraflarda en çok zaman metni okurken değil; şıklar arasında doğru cevabı bulmaya uğraşırken harcanmaktadır. Oysa paragraf sorularında doğru cevaplar,  şıklar içinden değil, paragraf içinden bulunur. Sonrasında ise şıkkı işaretlemek yarım saniyenizi almaz.

Miraç Yıldırım

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Mehmet - 12.09.2017

    Teşekkürler güzel ve faydalı bir yazı olmuş