YLSY Nedir? Yurtdışında lisansüstü eğitimi görmek isteyenler için büyük bir fırsat olan YLSY hakkında detaylı bilgiler neler?
Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme Yerleştirme (YLSY) başvuru şartları, YLSY MEB Bursu için tüm detaylar yazımızda…
YLSY Nedir(MEB Bursu)?
YLSY, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen üniversiteler ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının eleman ihtiyacını karşılamak üzere yurt dışında yüksek lisans eğitimi alması uygun görülenlerin aldığı burs programının adıdır.
YLSY Amacı ve Kapsamı
YLSY nedir sorusunun yanıtından sonra anlaşılması gereken bir diğer nokta bu programın amacıdır. Yurtdışında lisans üstü eğitimine devam edilmesi uygun görülen öğrenciler belirli şartları sağlayarak bu imkandan yararlanabilir. Milli Eğitim Bakanlığı, kamu kuruluşlarının uzmanlık alanlarına göre eksik personel ihtiyaçlarını gidermek maksadıyla bilim-teknoloji alanındaki uzman ihtiyacını gidermek üzere düzenlenen bu programdaki hedef ülkenin gelişimine katkı sağlamaktır.
YLSY programında yüksek lisans, doktora veya yüksek lisans ve doktora birlikte olmak üzere eğitim desteği alınabilir. Lisans ve doktora sonrası programlar için bu burstan faydalanılamaz.
YLSY Hangi Ülkelerde Yapılır?
YLSY nedir hangi ülkelere gidilebilir gibi merak edilen sorularla yazımıza sizin için devam ediyoruz.
YLSY programı için sabit bir ülke listesi bulunmamakla beraber yayınlanan ilgili kılavuzlarda ihtiyaca karşılık gerekli bölüm/programlardan dünyanın her ülkesinde eğitim imkanı verilebilmektedir.
YLSY Başvuru Şartları Nelerdir?
Yurt dışında lisansüstü eğitimi tamamlayıp kamu kuruluşlarında çalışmak isteyen adaylardan birtakım şartlar istenmektedir. YLSY nedir ve bu programın başvuru şartları nelerdir incelemeye devam edelim.
YLSY başvuru 2023 şartları:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- En az lisans mezunu olmak,
- Lisans mezuniyet notu en az 2.50 / 65 olmak,
- 32 yaşından gün almamış olmak
- ALES’ten en az 70 puan almış olmak (ALES puanları, sınavın açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.)
- Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak,
askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak), - Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya
elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenir). - Ek olarak: Başvuru şartları, her yıl ilan edilen kılavuzla belirlenir.
MEB tarafından yürütülen bir proje olduğu için koşulların değişikliği çok sık görülmez. Aynı zamanda koşulların eksizsiz ve usulüne uygun olarak yerine getirilmesi şartı aranmaktadır.
YLSY Başvuru Tarihleri 2023
YLSY başvuru tarihleri her sene iki kere olacak şekilde başvuru açılır. Başvuru tarihleri MEB sayfasından güncel olarak takip edilmelidir.
YLSY nedir ve programın diğer çoğu detayı belli olsa da başvuru tarihleri, meslek dağılımları, ülkeler her sene MEB anlaşması gereği değişiklik gösterebilir.
2023 yılı YLSY başvuruları için MEB tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:
“Yükseköğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna dayalı olarak Bakanlığımızca verilen burs ile (YLSY Programı) lisansüstü öğrenim görmek amacıyla yurt dışına öğrenci gönderilmektedir. Bu doğrultuda 2023 YLSY kapsamında resmî burslu statüde yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimi görmek üzere yurt dışına 850 öğrenci gönderilecektir.
Başvurular, 19 – 29 Aralık 2023 tarihleri arasında Resmi Burslu Öğrenciler internet adresi üzerinden “T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarası ile yakınının (eş, çocuk, anne veya baba) T.C. kimlik numarası” bilgilerini kullanarak yapacaklardır.
REBUS üzerinden başvuru ekranı 19 Aralık 2023 tarihinde adaylara açılacaktır. Başvurular 29 Aralık 2023 tarihinde saat 17.00’de sona erecektir.
2023 YLSY süreci ve kontenjanlara ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için başvuru yapacak adayların duyuru ekinde yer alan 2023 YLSY Başvuru ve Tercih Kılavuzu ile Tercih Tablosu´nu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
Adayların 2023 YLSY Tercih Tablosunda yer alan “Tamamlanacak Öğrenim Seviyesinde” öğrenim görmeleri gerekmektedir. Adayların bu doğrultuda başvuruda bulunmaları önem arz etmektedir.
4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları için linke tıklayınız
Lisans Programları ve Kodları için (Bilgi amaçlıdır) linke tıklayınız
YLSY Başvurusu Nasıl Yapılır?
YLSY başvuruları ÖSYM sistemi üzerinden ALES puanıyla yapılmaktadır. Duyurulan kontenjan sayısının en fazla üç katı kadar aday, ALES puanı üstünlüğüne göre ÖSYM tarafından sözlü sınava çağrılır. Bu aşamada adaylar, sözlü sınavına girmek istedikleri lisansüstü öğrenim grubu tercihi yaparlar.
YLSY nedir ile ilgili diğer sorular ise sınav sürecinin nasıl ilerlediğidir. Bu soruların cevaplarını da sizin için derledik.
YLSY Sözlü Sınavı İçeriği Nasıl Olur?
Yeterli ALES puanıyla beraber uygun şartları sağlayan öğrenciler sözlü sınava girme hakkı kazanılar. Kazanılan bu hakla beraber sınava çağrılan öğrenciler rakiplerini elemek için sözlü sınavda şu alanlardan gelen soruları sözel olarak yanıtlamaktadır. YLSY nedir merak edenler için sözlü sınav içeriği şu şekildedir;
- Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),
- Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),
- İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),
- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),
- Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan) şeklinde ilgili kılavuzda belirtilmiştir.
YLSY Başvurusu Kabul Edilenlerden İstenilen Evraklar
Kurum kontenjanlarına yerleşmeye hak kazanan adaylar, Bakanlıkça istenen belgeleri
eksiksiz olarak teslim ettikten sonra resmi bursluluk hakkı kazanırlar.
MEB tarafından YLSY bursu için istenen belgeler şu şekilde verilmiştir;
- Lisans mezuniyet belgesi / Lisans diploması,
- Not döküm çizelgesi / Transkript,
- Yüklenme ve kefalet senedi,
- Kefillerin nüfus kayıt örneği,
- Kefillerin çalışma belgesi,
- Sağlık kurulu raporu,
- Vesikalık fotoğraf,Askerlik durum belgesi,
- Yerleştirme sonuç belgesi.
- Ek olarak: İstenen belgeler, her yıl ilan edilen kılavuzla belirlenir.
YLSY Kadrosu Açan Kamu Kuruluşları
Her yıl YLSY MEB bursu için belirli sayıda alım yapılmaktadır. Bunlar ihtiyaç olan alanlarda devletin eksik kadrolarını veya daha iyi kadrolar yetiştirilmesi maksadıyla seçilmiş öğrencilerdir.
YLSY Kadrosu Açan Kamu Kuruluşları için linke tıklayınız.
YLSY Bursu ile Kontenjana Yerleşenler için Evraklar
Resmi burslu statüsü kazanabilmesi için YLSY bursu kazanan öğrenciler “T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü, Emniyet Mah. Milas Sk. No:21, 06500 Yenimahalle/ANKARA” adresine eksiksiz olarak ulaştırılmak üzere aşağıdaki evrakları hazırlaması ve teslim etmesi istenilmektedir.
YLSY bursu kazananların hazırlayacağı belgeler şu şekildedir;
- Taahhüt / Yüklenme senedi (1 adet)
- Kefalet senedi (1 adet)
- Kefillerin nüfus kayıt örneği (1 adet)
- Kefillerin çalışma belgesi (1 adet)
- Kefillere ait diğer belgeler
- Sağlık kurulu raporu (1 adet)
- Askerlik durum belgesi (1 adet)
- Yerleştirme sonuç belgesi (1 adet)
Detaylı bilgi için güncel MEB YLSY formuna bakmanız önem teşkil etmektedir. Ayrıca YLSY sınavıyla ilişkili ALES hakkında daha fazla bilgi için sitemizde yer alan ilgili yazıya göz atmanızı öneririz.
YLSY nedir, başvuru süreci, evrakları ve tarihlerine dair güncel tüm bilgileri sizin için hazırladık. Her sene başvuru tarihlerinin ve detaylarının MEB tarafından güncellendiğini unutmamak gerekir.
YLSY ve merak ettiğiniz tüm diğer programları yorumlara bırakın, sizin için inceleyelim.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
tuğba - 24.11.2013
Merhaba, iletişim bilimleri fakültesi mezunuyum. “Tüm iletilişm fakülteleri lisans mezunları” şartlı yerlere başvuru yapabilir miyim? Hiç bir netlik ya da açıklama yok pek çok alanda olduğu gibi. İletişim bilimleri fakültesi mezunu olduğuma pişman ettiler neredeyse.
akademikportal - 24.11.2013
Yapabilirsiniz, sadece ANadolu üni.de var zaten YÖK kabul etti MEB’de ediyordur.
erva - 25.11.2013
Yurtiçindeki zorunlu hizmeti yaparken maaş almayacak mıyız ? Sanırım bu meseleyi başkaları da merak ediyodur.
akademikportal - 25.11.2013
Dönüp de kadroya atanınca tabiki başlıyor maaş.
enes25 - 10.01.2014
yurt içinde dil eğitimi alınca burs veriliyor mu? burslar ne zaman başlıyor?eğer kurs bitiminde istenilen puanı alamazsak yurt dışı dil eğitimine gönderilirken ki masraflarda karşılanıyor mu?karşılanıyorsa yurt dışı dil eğitiminde burs ne kadar? bide bu ylsy de yüksek lisansı tamamlama süresi var mı belli bir süre içinde bitirme zorunlu mu? şimdiden tşkler 😀
yaman - 01.04.2014
evet bunlar en önemli ve benimde merak ettiğim sorular.
sıla - 17.02.2014
arkadaşlar 2014 te TPAO yurtdışına yuksek lisans icin ogrenci yollicakmı? alım olucakmı? bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
alican demirbas - 20.02.2014
Aynen 3. Aya geldik hala 2014 ylsy klavuzu yayinlanmadi. 2013 klavuzu mu gecerli yoksa 2014te burs verilmeyecek mi sorulari biraz daha erken cevaplayabilirseniz cok iyi olur simdiden tesekkurler.
akademikportal - 20.02.2014
Mayıs ALES’den önce YLSY alımı olmayacaktır.
hayda - 04.04.2014
Bu Mayıstaki ales’ten sonra alım olacak mı peki ?
akademikportal - 04.04.2014
Eğer büyük bir aksilik olmazsa evet olacak her seneki gibi.
Didem - 21.02.2014
bu burstan yararlanabilmemiz için tüm bu sınavlara girmek zorunluluğumuz var mı ? Ayrıca doktora ve yüksek lisans birleşti diye bir duyum aldım.Yani 6 yıl mı eğitim alacağız eğer gidersek ?
(TOEFL’dan 80, IELTS’den 6, DAFT’dan C2)
Şimdiden Teşekkürler…
Hryklc - 02.03.2014
Şimdi gazi ünv’dr yüksek lisans yapmaktayım. 2 ders ve bir seminerim kaldı. Ben diğer döneme yüksek lisansımı tamamlayıp doktora için bu programa başvurabilir miyim? Bu dönem başvurursam eğer yüksek lisansım yanacak orada tekrar baştan almam gerekecek sanırım çünkü bi arkadaşım aynı durumla karşılaştı. Ben doktora için gidersem eğer döndüğümde aynı ylsy şartlarından yararlanabilecek miyim? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
akademikportal - 02.03.2014
Kadro yüksek lisans kadrosu ise yurtdışında yeniden yapmak durumunda kalırsınız amaç o zaten. Doktora için giderseniz döndüğünüzde dr. arş. gör. olarak işe başlayacaksınız.
caliban - 06.03.2014
slm, İstanbul ünv. tarih yüksek lisanstayım.
Şu EA-SÖZ şartını açıklar mısınız? Ben liseden sözel çıkışlıyım ama ne alakası var ki, sonuç olarak tarih mezunuyum yani.
İpek - 17.04.2014
Merhaba,
Ben şu an Koç Üniversitesi’nde master yapıyorum. Ağustos’ta mezun olacağım, bu durumda ylsy’ye başvurabiliyor muyum? Başvurabilmek için yurtdışında bir okuldan kabul almış olmam gerekiyor mu?
Teşekkürler
akademikportal - 17.04.2014
Başvuru yapabilirsiniz, kabul süreci alımdan sonra yapılıyor.
fatma - 29.04.2014
Nevşehir Üniversitesi Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden bu sene mezun olacağım. Ama yurt dışı yüksek lisans ve doktora eğitimi için bir bölüm açılmamış ylsy de. Ben yurt dışına gitmek istiyorum. ne yapmalıyım. İlgi için teşekkür ederim.
akademikportal - 29.04.2014
Merhaba, kendi imkanlarınızla mı gitmek istiyorsunuz? Yoksa burs ile mi?
ebrar - 04.05.2014
ben ilköğretim mat öğretmeniyim ylsy başvurum kabul edilirse istifa etmek zorundamıyım ayrıca yurt dışında süresi ne kadar bilgilendirirmisiniz
akademikportal - 04.05.2014
İstifa etmek zorundasınız elbetteki, yurtdışında eğitim süresi ülkeye göre değişiyor 1 yılda yüksek lisans yapabilirsiniz 2 yılda.