Yüksek Lisans Mülakat Soruları: Bunları Bilmeden Girmeyin!

Yüksek lisans birçok öğrencinin akademik kariyer ve mesleklerinde uzmanlaşmak için ilerlemek istedikleri bir yol. Bu noktada birçok öğrenci lisans eğitiminden sonra yüksek lisans sürecine hazırlanıyor. Yüksek lisans mülakat soruları nasıldır, bu süreçte neler sorulur deneyimli editörlerimizin deneyimlerini derledik.

Akademik Personel sitesi, yüksek lisans eğitimine devam eden ya da eğitimini tamamlamış uzman bir kadroya sahiptir. Editörlerimiz yüksek lisans mülakat deneyimlerini ve genel kabul edilen bilgileri sizler için hazırladı.

Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Yüksek lisans eğitimine başlayacak adaylar başvurmak istedikleri üniversitenin gerekli gördüğü şartları sağlamaları gerektiğini bilirler. Bu kapsamda öğrencilerden yabancı dil puanı, diploma notu ve ALES sınav puanı gibi şartları sağlamaları istenebilir.

Türkiye’de her üniversitenin yüksek lisans başvuru şartları değişiklik göstermektedir. Bu yüzden yüksek lisans adayı öğrencilerin, başvurmak istedikleri bölüm ve okul şartları hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları gerekir.

Yüksek lisans başvurusunda bazı kurumlar başvuru şartları arasında mülakat uygulamayı tercih edebilirler. Mülakat soruları içinde alanda yetkin olup olmadığınız, mutlaka ilgili mülakat komisyonu tarafından adaylarda kontrol edilir.

Mülakat sorularının amacı öğrencinin sözlü olarak kendini ifade edebilme, bilgileri muhakeme ederek aktarma becerilerini ölçer. Bu beceri ölçümü, yüksek lisans öğrencisi için önemli bir kıstas olarak kabul edilir. Çünkü yüksek lisans programlarına, lisans eğitimlerinde olduğu gibi genel bir sınav sistemiyle ve sayıca çok kadrolarla öğrenci alımı yapılmamaktadır.

İlginizi çekebilir: Yüksek Lisans Mülakat Süreci

Yüksek Lisans Mülakat Kalktı Mı?

Yüksek lisans mülakatı çoğu yüksek lisans adayı için stres sebebi olabilir. Ancak uygun adımların takip edilmesiyle bu aşama oldukça kolay bir şekilde geçilebilir.

Yüksek lisans programlarına alımlarda mülakat sorularının kalkıp kalkmadığına dair sorular ise dönem dönem gündeme gelmektedir. Yüksek lisans mülakatı, her üniversitenin kendi alım şartları doğrultusunda enstitü ve rektörlük onayıyla karara bağlanan bir süreçtir. Resmi olarak yüksek lisans öğrenci kabulünde mülakat yapılmayacağına dair bir sınırlandırma yoktur.

Yüksek lisansa mülakat süreciyle alım yapılması üniversitenin kendi bünyesinde vereceği bir karardır. Bu yüzden başvuru sürecinde eğitim almak istediğiniz üniversite için koşulları dikkatlice araştırmanızda fayda vardır.

yüksek lisans mülakat soruları

Yüksek Lisans Mülakatında Sorulara Nasıl Cevap Verebilirsin?

Yüksek lisans mülakat soruları önceden yayınlanan ya da ÖSYM soruları gibi çıkmış sorular özelinde ilerleyen bir yapıda değildir. Mülakat daha çok adayların deneyim ve tecrübelerinin paylaşılmasıyla ilerler.

Bu sebeple bu yazımızda, sizlere daha önce yüksek lisans mülakat sürecinden geçmiş editörlerimiz eşlik edecek ve deneyimlerini paylaşacaktır.

Yüksek lisans mülakat soruları tamamıyla kişinin başvurduğu alandaki bilgisini ölçmek içindir. Bu yüzden mülakat esnasında sorulacak sorulara sakince cevap vermek oldukça önemlidir.

Komisyonda yer alan akademisyenler de yüksek lisans mülakatlarının her öğrenci için heyecan ve gerginlik yaratabileceğinin farkındadır. Bu yüzden yüksek lisans mülakat soruları için öncesinde aday öğrenciyle sohbet havasında konuşabilirler. Gerginliği azaltacak gündelik sorular sorulması mülakatlarda görülen süreçlerdir.

Sınav komisyonu sizden kendinizi tanıtarak başlamanızı isteyebilir. Ardından nerede yaşadığınız, ne işle meşgul olduğunuz gibi genel sorular yöneltebilir. Bu aşamada sakin kalarak cevaplarınızı bir sohbet havası içinde verebilirsiniz.

Yüksek lisans mülakat sorularına cevap verirken şunlara dikkat edin:

  • Soruları saygı çerçevesinde, samimiyet sınırlarını aşmada yanıtlandırın.
  • Komisyon üyelerine “siz, sayın hocam” gibi resmi bir dil kullanarak hitap edebilirsiniz.
  • Vereceğiniz yanıtlarda kişisel değerlere saldırı, nefret söylemi ibarelerinden uzak durun.
  • Cevaplarınız kısa, açık ve net olmalıdır. Konuyu çok da uzatmayın.
  • Mülakat esnasında duruşunuza dikkat ederek profesyonel bir tavır sergilemenizde fayda vardır.

Yüksek lisans mülakat soruları sizin bilgi birikiminizi, kendinizi nasıl ifade ettiğinizi ve muhakeme yeteneğinizi ölçmeye odaklı bir süreç olacaktır. Komisyonun sorularını profesyonel şekilde cevaplamak sizin için oldukça önemlidir.

Mülakat öncesi gergin olmanız oldukça normal. Ancak mülakat esnasında gerekli yerlerde jest ve mimiklerinizle sakinliğinizi koruyarak anlatınızı bütünleştirmeniz karşı taraftan şık ve profesyonel görünecektir.

Faydalı İçerik: En İyi Literatür Tarama Siteleri

Yüksek Lisans Mülakat Soruları

Her yüksek lisans mülakatında sorulan sorular birbirinden farklılık gösterir. Sorulacak soruların belirlenmesinde öncelikli olarak gireceğiniz uzmanlık alanı etkilidir. Bu uzmanlık alanı kapsamında bilginize yönelik sorular sorulacaktır.

Aynı zamanda yine mülakatlara genellikle kendinizi tanıtmanızı isteyerek başlanabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenler;

  • Adınızı-soyadınız, yaşınız ve nerede doğduğunuzu,
  • Mezun olduğunuz ön lisans, lisans veya yüksek lisans eğitim programlarını sırası ve tarihleriyle,
  • Bu eğitim programları kapsamında içinde yer aldığınız araştırma, çalışma ve tezleri,
  • Başvurduğunuz programla ilgiliyse iş deneyiminizi,
  • Başvurduğunuz programla ilgili neden bu programı seçtiğinizi kısaca aktarmanız etkili ve başlangıç için oldukça yeterli bir giriş olacaktır.

Bunlar dışındaki soruları karşınızdaki komisyon doğrudan size soracaktır. Bu bilgileri aktarırken, içinde yer aldığınız çalışma, tez gibi süreçleri çalışmanızla ilgiliyse birkaç cümle ile detaylandırarak değilse daha genel kapsamlı adını ya da konusunu söyleyerek anlatabilirsiniz.

Örneğin: Lisans eğitiminde tez çalışmasını Kent Sosyolojisi üzerine yapmış bir öğrenci, yüksek lisans çalışmasında Kent Sosyolojisi kapsamında, “kentlerin yaşama kültürleri” üzerine çalışacağı bir programa başvurmuşsa lisans çalışmasını anlatmasında fayda vardır. Ancak yeni bir alanda çalışacaksa lisans çalışmasından kısaca bahsederek yeni alanda ne çalışmayı tercih edeceğini anlatabilir.

Bu aşamada başvuran adayların alan değişikliği ya da genel bir anabilim dalı tercihi gibi noktalarda gelecek sorularda çekinmemeleri gerekir. Sınav komisyonunun elinde tüm bilgilerinizin olduğunu unutmayın. Bunun yanı sıra kendinizi tanıtmanızı istemeleri de bu sebepledir.

İlgili İçerik: Yüksek Lisans Mülakat Hazırlık Süreci

yüksek lisans mülakat soruları
Yüksek lisans mülakat soruları – ipuçları

Yüksek Lisans Mülakat Aşamaları

Yüksek lisans mülakat soruları kapsamında sınav komisyonu sizi tanımakla başlayarak kısaca sizin hakkınızda bilgi sahibi olabilir. Bunun ardından, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda size yeni sorular yönelteceklerdir.

  • Farklı bir bölümden uzmanlaşmak istiyorsanız bunun nedenlerini sorabilirler,
  • Önceki tez ve çalışmalarınız bir alanda yoğunlaşıyor ve farklı bir alana yönelmek istiyorsanız bunun nedenlerini sorabilirler,
  • Daha önce eğitim aldınız okullar,
  • Mezun olduğunu bölümler,
  • Aldığınız sertifikalar,
  • İş deneyiminiz gibi konularda ayrıntıları sorabilirler.

Neden bu uzmanlık alanına başvurduğunuz gibi detaylı sorularla karşılaşmanız olası. Unutulmamalıdır ki bu soruların amacı sizi zorlamak değil alan bilginizi, yüksek lisans gibi uzmanlaşma hedeflenen bir sorumluluğa ne kadar istekli olduğunuzun ölçülmesidir.

Faydalı İçerik: Uzaktan Yüksek Lisans Veren Üniversiteler

BONUS SORU: BAŞVURDUĞUNUZ PROGRAMDA HANGİ ALANDA ÇALIŞMAK İSTİYORSUNUZ?

Yüksek lisans eğitimi bir alanda uzmanlaşmayı sağlayan bir eğitim programıdır. Bu yüzden yüksek lisans spesifik alanlarda eğitim alınarak sahip olunan bilgilerin pekiştirilmesi sürecinden oluşur.

Yüksek lisans mülakat sorularının en acılısı, bu programa kabul edilirseniz tez sürecinde ne çalışacağınızdır. Çünkü bir uzman adayı olarak yapacağınız çalışma aynı zamanda eğitim kurumunun ve ilgili akademisyenlerin de adının geçeceği bir çalışma olacaktır.

Bundan daha önemlisi, lisansüstü eğitim seviyesindeki bir öğrencinin programı bilerek ve akademik geleceğini planlayarak bilinçli olarak programa başvurmuş olması beklenmektedir.

Geleceğe dair planlamanızın olması ve aynı zamanda bilimsel çalışmaların temelini oluşturan merak, bilime hizmet ve katkı sağlama gayelerinin de gerekçesidir.

Bu yüzden başvuracağınız programda ne hakkında çalışmak istediğinizi biliyorsanız bu sizin için olumlu olacaktır.

yüksek lisans mülakat soruları
yüksek lisans mülakat soruları – hazırlıklı olun

Tezsiz Yüksek Lisans Mülakat Var Mı?

Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES ya da yabancı dil gibi şartlar aranmayabilir. Daha çok adayların kendilerini geliştirmek istedikleri alanlarda ücret ödeyerek ders almasıyla ilerleyen bir süreçtir. Sonunda bir tez çalışması olmaması bilgi almak isteyen adaylar için tezsiz yüksek lisans programlarını tercih etmelerini sağlayabilir.

Tezsiz yüksek lisans programlarına bu yüzden talep fazla olur. Bu durumda mülakatın şekli ve yapılıp yapılmayacağı üniversite tarafından belirlenir.

Yüksek Lisans Mülakat Sorularına Hazırlanın

Yüksek lisans mülakatına girmeden önce küçük bir hazırlık yapmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu noktada öncesinde kendisini anlattığınız, eğitimlerinizden bahsettiğiniz süreci kafanızda senaryolaştırabilirsiniz.

Yüksek lisans mülakatına hazırlanırken yapılabilecekler:

  • Mülakat öncesi aktaracağınız kemik bilgileri bir kağıda metin olarak yazabilirsiniz.
  • Ayna karşısında vereceğiniz cevabı jest ve mimiklerinizi kontrol ederek tekrar edebilirsiniz.
  • Bir arkadaşınıza size bu süreçte sorulabilecek muhtemel soruları sormasını isteyerek bir soru cevap pratiği yapabilirsiniz.
  • Kıyafetinize özenmeniz mülakattaki duruşunuza artı puan kazandıracaktır. Bu yüzden öncesinde kıyafetinizi hazırlamalı, ne giyeceğinize karar vermelisiniz. Sonradan bir de buna gerilmeyin.
  • Başvuracağınız bölümle ilgili muhtemel genel-geçer soruları cevaplandırarak pratik ve bilgi tazeleme yapabilirsiniz.
  • Okulla ve başvuracağınız bölümdeki hocalarla ilgili kısa bilgiler edinebilirsiniz.
  • Bu alanda çalışacağınız konuyla ilgili olarak genel teorilere bakabilirsiniz tam hakim olmanız beklenmese dahi neden bu dalda çalışmak istediğiniz gibi sorular gelebilir.
  • Mülakat öncesi nerede olduğunu bilmiyorsanız mülakat yerini ziyaret edebilirsiniz. Böylece muhtemel gecikme durumu ve yaratacağı stresi azaltmış olursunuz.
  • Ülke gündemine göz atabilirsiniz. Başvuracağınız programa göre analiz ve muhakeme yeteneğinizi ölçmek amaçlı bu tarz bilgiler sorulabilir. Örneğin Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yapmak isteyen bir adaya dünya gündeminde devam eden süreçlerle ilgili yorumları sorulabilir.

Kendinizi çok stres altında bırakmayın. Mülakat öncesi genelde stres yüksek olur ancak çözmeniz gereken tek şey bu stresle başa çıkabilmek.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir