Son yıllarda bekçilik mesleği çok sayıda insan tarafından tercih edilmekte. Her geçen gün daha fazla sayıda insan, bekçi olmak için başvuru yapıyor. Bekçi nasıl olunur? Bekçi maaşları 2024’te ne kadar oldu? Bekçi olma şartlarıyla birlikte tüm bilgilere yer verdik…
Bekçilik, Türkiye’de uzun yıllardır yapılan bir meslekti ancak 1974’ten sonra bu meslek rafa kaldırılmıştı. Yeniden alımlar ise 2016 yılının Nisan ayında yapılmaya başlanmıştı. O zamandan bugüne binlerce kişi bekçi olarak istihdam ediliyor.
Bu mesleğin yeniden başlaması ve çok sayıda başvuru almasının ardından adaylar da süreç hakkındaki soruları merak ediyor. Bunların başında bekçi olmak için ne yapmak gerekir? Bekçi alımlarında dikkat edilen kriterler ve istenen şartlar nedir? Güncel bekçi olma şartları nelerdir? Bu yazıda bekçi olmak için sahip olunması gereken özelliklere, bekçi alımlarında yapılan sınav ve mülakatlara detaylarıyla değindik.
Bekçilik İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?
Bekçi olmayı düşünen adaylar, nereden başvuru yapacaklarını merak ediyorlar. Bekçiliğe başvuru yapabilmek için polis akademisinin ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi web sayfasını takip etmek gerekiyor. Başvurular bu siteler üzerinden duyuruluyor.
Yayınlanmış bir başvuru ilanı gördüğünüzde ise yine polis akademisinin resmi internet sitesi üzerinden ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapmanız mümkün. İlana başvuru yaptıktan sonra, başvurunuz kabul edilirse girmeniz gereken sınavlar bulunuyor.
Bekçi olabilmeniz için 3 aşamalı sınav sisteminden geçmeniz gerekiyor. Bu sistem, yazılı, sözlü ve spor sınavlarından oluşuyor.
Önerilen içerik: PÖH Maaşı
Bekçilik İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Bekçi olmak isteyen kişiler, belirlenen ve ilan edilen tarihler arasında bekçi olmak için başvuruda bulunabilirler. Bekçi nasıl olunur merak edenler için başvuru esnasında iki farklı yol izleyebilirler. Bu yollardan birincisi internet üzerinden başvuru şeklinde, ikinci yol ise bireysel başvuru şeklindedir.
İnternet üzerinden başvuru yapmak isteyen kişiler, polis akademisinin web sitesini ya da e-Devlet’i kullanabilirler. Başvurulan belirtilen süre içerisinde gerçekleştirilmelidir.
Bir diğer yöntem ise bireysel başvurulardır. Adaylar belirlenen başvuru merkezlerine giderek de başvuruda bulunabilirler.
İlginizi çekebilir: Subay Maaşları
Bekçiliğe Başvuru Yaparken Hangi Evraklar Gerekir?
Bekçiliğe başvuru yapabilmek için, bazı evraklar istenmektedir. Bekçi nasıl olunur gerekli belgeleri sizler için sıraladık;
- Nüfus cüzdanı ya nüfus cüzdanı yerine geçebilecek bir belge (sürücü belgesi, pasaport gibi)
- Sahip olunan diploma ve fotokopisi
- Başvuruda bulunan ilde, 1 senedir ikamet edildiğine dair belge
- Sınav ücretinin yatırılmış olduğunu kanıtlamak için dekont
- Son 1 yıl içerisinde çekilmiş olan 4 adet biyometrik fotoğraf
- Askerlik görevinin yapılmış olduğuna dair belge (erkekler için geçerli)
- Başvuru için yazılan dilekçe
- Sağlıkla ilgili form
- Adli sicil belgesi
Yapılan başvuruda bu belgeler ve belgelerde yer alan bilgiler geçerli olacaktır. Belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmış olması gerekmektedir. Peki, bekçi nasıl olunur sorusunun özet yanıtı olan sınavların ücreti ne kadar? İşte yanıtı…
Bekçilik Sınavının Ücreti Ne Kadardır?
Bekçi nasıl olunur yazısını detaylandırmaya devam ediyoruz. Bekçilik sınavlarına katılabilmek için sınav ücretinin yatırılmış olması gerekmektedir. Bekçilik sınav ücreti, yıldan yıla farklılık gösterebilmektedir. En son bekçilik sınavı ücreti 680 TL olarak belirlenmişti.
Bu ücretten şehit yakınları ve vazife malulü kişilerin yakınları muaf tutulmaktadır. Muaf kişilerin, durumlarını kanıtlayan bir belge taşıması gerekmektedir.
Başvuruları işlemlerinin tamamlanması ve geçerli olması için adayların sınav ücretini yatırması şarttır. Yetkililerce açıklanan anlaşmalı bankalar üzerinden, adaylar sınav ücretini yatırabilirler. Başvurunun ilan edildiği ve yapıldığı internet sitesi üzerinde bu bilgiler verilmektedir.
Önerilen içerik: Zamlı Polis Maaşları
Bekçi Maaşları Ne Kadar Oldu? 2024 Zamlı Maaş Bilgileri…
Bekçi olayı düşünen kişilerin merak ettiği bir diğer konu ise bekçilerin ne kadar maaş aldığıdır. Bekçilerin almış oldukları ücret, sahip oldukları diplomaya göre değişiklik göstermektedir. Son yapılan zamlara göre bekçi maaşı için güncel bilgileri paylaşıyoruz.
Bekçi maaşları 2024’te gelen zamlarla birlikte aşağıdaki rakamlara yükselmiştir:
- İlkokul Mezunu Bekçi Maaşı: 33.500 TL,
- Lise Mezunu Bekçi Maaşları: 34.000 TL,
- Üniversite Mezunu Bekçilik Maaşı: 36.000 TL‘dir.
Bekçi maaşı, görev yapan ilgili personellerin kıdem – derecesi, görev yaptıkları yer, ek tazminatlar ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bekçi Olma Şartları Nelerdir? Bekçi Nasıl Olunur?
Bekçi olmak ve bekçilik mesleğine başvuruda bulunabilmek için, her adayın belli şartları taşıması beklenmektedir. Bekçi nasıl olunur sorusunda aranan şartları sağlamanız önemlidir.
Bekçi olma şartları 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- En az lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- En az 18 yaşında, en fazla ise 30 yaşında olmak,
- Askerliğini yapmış olmak (erkek adaylar için geçerli)
- Herhangi bir şekilde siyasi parti üyeliği bulunmamak,
- Polislikten veya askerlikten atılmamış olmak,
- Herhangi bir şekilde yüz kızartıcı suç işlememiş ve hapis cezası almamış olmak,
- Mesleğe dair engeli bulunmamak,
- Uyuşturucu ve alkol gibi unsurlardan dolayı tedavi görmemiş olmak,
- Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak,
- Terör örgütleriyle herhangi bir bağı olmamak,
- Sağlık yönetmeliğine uygun olmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- Asgari olarak 1.67 cm. boya sahip olmak,
- Vücut kitlen endeksi 18 – 27 arasında olmak,
- Hangi ilde başvuru yapıldıysa en az 1 sene boyunca orada ikamet ediyor olmak,
Bu şartları sağlamayan kişiler, başvuru yapsalar dahi, başvuruları geçersiz sayılmaktadır. Bu nedenle yukarıda sayılan şartları sağlayamayan kişiler bekçi olamazlar. Şartları sağlayan kişiler ise başvuru yaparak, sınavlara girme hakkı kazanabilirler ve aday pozisyonun yer alırlar.
Şimdi bekçi nasıl olunur sorusundaki en önemli detayları paylaşalım…
Öneri yazısı: Subay Nasıl Olunur?
Bekçi Olmak İçin Girmeniz Gereken Sınavlar
Bekçi olmak isteyen kişiler, internet üzerinden ilgili siteler aracılığıyla başvuru yaparlar. Başvuruları kabul edilen adaylar ise üç aşamalı sınavdan geçirilirler. Adayların girecekleri sınavlar ise yazılı, sözlü ve spor dalı olarak 3 kısımdan oluşmaktadır. Bekçi nasıl olunur gerekli aşamaları şu şekilde sıraladık;
- İlk olarak adaylar yazılı sınava alınırlar. Yazılı sınavdan ise kişilerin en az 50 puan alması koşulu bulunur. Barajı geçenler bir sonraki aşamaya katılabilir.
- İkinci sınav ise spor mülakatı şeklinde yapılır. Bu aşamada kişiler fiziksel ve bedensel yeterliliklerini ortaya koymaya çalışırlar. Mülakattan en az 60 puan almak gerekir. Bu puanın altında kalan adaylar başarısız kabul edilerek elenirler.
- İki sınav aşamasında başarılı olan adaylar, üçüncü ve son sınava girme hakkı kazanırlar. Son sınav ise sözlü mülakattır. Bu noktada adayların bilgi seviyesi, duruşları, konuşma ve anlama becerileri değerlendirilir. Bu sınavdan ise en düşük 70 puan almak gerekmektedir.
Üç sınavdan da başarıyla geçen adayların, aldıkları tüm puanlar hesaplanır. Hesaplamalardan sonra adaylar, aldıkları puanlara göre sıralanır. Yazılı sınav ve spor mülakatından alınan puanların her ikisinin de %25’i alınır. Sözlü mülakatın ise %50’si alınarak hesaplamalar yapılır.
Bekçi nasıl olunur sorusunu soran kişiler, aynı zamanda sınavın detayını da merak etmektedir. İşte bekçilik yazılı sınavı hakkında bilmeniz gerekenler…
Yazılı Sınav Nasıl Yapılıyor?
Bekçilik alımlarında adayları değerlendirmek için yapılan ilk sınav yazılı olarak yapılıyor. Yazılı sınavda ise adayların genel bilgi seviyelerinin ölçülmesi hedefleniyor. Bekçi olma sınavında yer alan sorular ise şu alanlardan çıkmaktadır;
- Türkçe: 20 soru
- Matematik: 15 soru
- Genel Kültür: 20 soru
- Fen Bilgisi: 15 soru
- Hayat Bilgisi: 15 soru
- Sosyal Bilgiler: 15 soru
Yazılı sınav toplamda 100 sorudan oluşuyor ve çok seçmeli yani test olarak yapılıyor. Sınav süresi ise 120 dakika olarak belirlenmiştir.
Sorular ise ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde hazırlanıyor. Yapılan sınavdan 50 ve üzeri alan adaylar bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanıyor. Genel değerlendirmede ise yazılı sınavda alınan puanın %25’i hesaplanıyor.
Önerilen içerik: Asteğmen Maaşları
Bekçi Nasıl Olunur? Spor Mülakatı Detayları
Bu sınavda, bekçi adaylarının fiziki ve bedensel kabiliyetleri değerlendirilmektedir. Yetkililerce belirlenen parkurda sınava giren adaylar, belirli süre içerisinde parkuru başarıyla bitirmeye çalışırlar. Bekçi olma parkurunda ise genel olarak şunlar yer almaktadır;
- Jimnastik tahta üzerinde sıçrama,
- Lastik içinden geçme,
- Belirlenen hedefler arasında 15 kiloluk ağırlıkları taşıma,
- İki top arasında bir tur atma,
- Belirlenen mesafede yerleştirilmiş dubalar arasında slalom koşu yapma,
- Engelin altından ve üzerinden geçme
Parkur, senelerin içerisinde değişiklik gösterebiliyor. Ancak her parkurda birbirine yakın kriterler ölçülüyor. Burada ölçülen kriter ise bekçi adayının çevikliği, dinamikliği hızı gibi pek çok bedensel yetenekleri oluyor. Sınavdan geçebilmek için parkuru tamamlamak gerekiyor.
Alınan puanlar ise, parkuru bitirme süresine göre belirleniyor. Parkuru 40 saniyede bitiren 100 puan alabilirken, 50 saniyede bitiren 60 puan alıyor.
Spor mülakatından başarılı olabilmek içinse adayların en az 60 puan alması gerekmekte. 60 ve üstü puan alan adaylar, bir sonraki aşama olan sözlü mülakata girmeye hak kazanıyorlar. Genel değerlendirmede bu mülakattan alınan puanın %25’i hesaplanıyor.
Sözlü Mülakat: Bekçi Nasıl Olunur?
Bu aşama, genel sınavın üçüncü ve son aşaması olarak geçiyor. Genel değerlendirmede ise bu mülakattan alınan puan, diğer iki sınava göre daha büyük bir orana sahip. Diğer iki sınavdan alınan puanların %25’i değerlendirmeye alınırken, sözlü mülakattan alınan puanın %50’si hesaplamaya katılıyor.
Bu sınavda ise adayların kendilerini ifade ediş şekilleri, konuşma ve anlama kabiliyetleri, kendilerine olan öz güvenleri, genel kültür seviyeleri gibi durumlar değerlendiriliyor. Bekçi olma sözlü sınavında adaylardan şunları yapması bekleniyor;
- Sözlü mülakata giren aday genel kültür konularından birini rastgele seçer.
- Adaydan, seçtiği konu üzerine konuşması ve kısa bir sunum yapması beklenir.
- Sunum esnasında karşısında bulunan komisyon kişiye sorular sorar. Bu noktada adayın sorulara cevap verebilmesi beklenir.
Bu aşamadaki sınavda kişinin en az 70 puan alması gerekmektedir. Bu puanın altında kalan kişiler elenmektedir. 70 ve üstü alana adaylar genel değerlendirmeye girmeye hak kazanırlar. Tüm sınavlardan aldıkları puanlar hesaplanır ve buna göre bir başarı sıralaması yapılır.
Tüm sınavlarda başarılı olan ve yüksek puanlara sahip olan adaylar için, güvenlik soruşturması yapılır. Güvenlik soruşturmasında sorun yaşamayan kişiler için son aşama sağlık kontrolüdür.
Sağlık kurulundan rapor alarak sağlıklı olduklarını kanıtlayan kişiler, bekçi olmaya hak kazanırlar.
Başarılı Olan Bekçi Adayları Eğitime Alınıyor
Başvurusu onaylanan ve sınavlarda başarı göstererek bekçi olmaya hak kazanan adaylar, Polis Akademisi tarafından verilen eğitime alınmaktadırlar. Bu eğitimde hem teorik hem de pratik dersler bulunmaktadır. Bekçi olma eğitim programında yer alan başlıca konular ise şu şekildedir;
- Kişileri durdurma ve kişilere kimlik sorma
- Kişileri yakalama ve kontrol altına alma
- Silah kullanma ve atış dersleri
- Suça el koyma
- Zor kullanma
- Disiplin mevzuatı
- İnsan hakları
- Örnek olayları inceleme
- İletişim teknikleri
Bu bilgiler, bekçi nasıl olunur sorusu için kritik öneme sahiptir.
Bu dersler aracılığıyla bekçiler, hem mesleki eğitimlerini, hem silah eğitimlerini alırlar. Ayrıca adaylar, mevzuatla ilgili bilgi sahibi de olmaktadırlar. Silahla ilgili dersler, Özel Harekat Polisleri tarafından verilmektedir.
Eğitimler, genel olarak 3 ayı geçmeyecek şekilde planlanmıştır. Bununla beraber bu eğitimlerin 3 ayda bir tekrar edilmesi ve bekçilerin bilgilerini tazelemesi bir diğer önemli husustur. Verilen bu eğitimlerde başarılı olamayan adaylar, bekçi olamazlar ve kurumla ilişikleri kesilir.
Bekçilerin Çalışma Koşulları Nasıldır?
Bekçi nasıl olunur öğrendik. Şimdi, bekçilerin çalışma koşullarına göz atacağız.
Bekçiler, genel olarak akşam 19.00 ile sabah 07.00 arasında mesai yapmaktadırlar. Bekçiler, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmaktadırlar. Bu meslek grubunun haftalık çalışma saati ise 40 saat olarak belirlenmiştir. Ancak personel sayısının yetersiz olduğu yerlerde ve durumlarda mesai saati artabilmektedir.
Bekçilerin çalışma saatleri, esas olarak güneşin batışı ile doğuşu arasındaki zaman aralığını kapsamaktadır.
İlginizi çekebilir: Zabıta Maaşları
Bekçilerin Görev ve Yetkileri Nelerdir?
Bekçi nasıl olunur detaylı bir şekilde açıkladık. Peki, bekçilerin görev ve yetkileri nelerdir?
Çarşı ve mahalle bekçileri olarak isimlendirilen kişiler, asayiş ve güvenliği sağlamadan sorumlu kimselerdir. Bekçilerin başlıca görev ve yetkilerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Halka yardım
- Önleyici ve koruyuculuk
- Durdurma ve kimlik sorma
- Adli görev ve yetkiler
- Silah kullanma
- Zor kullanma
- Kolluk kuvvetlerine yardım etme
Bekçi nasıl olunur sorusunda yukarıdaki yetkiye dair bilgiler önemlidir. Yukarıda ana başlıkları açacak olursak bekçiler aşağıdaki durumlarla ilgili görevlendirilmişlerdir;
- Yardıma ihtiyacı olan, yaralanan, hastalanan, şiddete uğrayan kısacası ihtiyaç duyacak durumda olan kimselere yardımcı olma,
- Gerekli durumlarda kolluk kuvvetlerine ve acil servise durumu bildirme,
- Olağanüstü durumlarda müdahale etme, haklı uyarma ve koruma,
- Mesai saatleri içerisinde bölgede devriye gezme ve bölgeyi kolaçan etme,
- Halka ve kamuya ait malları koruma, gerekli tedbirleri alma,
- Oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumu önlemeye dair işlemler
- Kimlik sorma ve tespit etme
- Şüpheli kişiyi ya da suçluyu yakalama ve getirme
- Suç yerinde delilleri koruma
- Gerekli durumlarda zor kullanma ve silah kullanma
- Kolluk kuvvetlerine yardımcı olma
Ayrıca diğer meslekler hakkında detaylı bilgi ve güncel maaşları için sitemizde yer alan Maaş Bilgisi sayfasına göz atabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Bekçi nasıl olunur sorusuyla alakalı diğer soruları da yanıtladık:
Bekçi olmak için sınav şart mı?
Bekçilik yapmak isteyen kişiler, ilgili şartları sağlamak zorundadır. Bekçi olma şartları arasında yazılı ve sözlü olmak üzere iki adet sınav şartı bulunmaktadır. Bu nedenle sınavsız bir şekilde bekçi olmak mümkün değildir.
Bekçi maaşı ne kadar oldu?
2024 yılı itibariyle bekçilik maaşları ortalama olarak 33.500 TL – 36.000 TL arasındadır.
Bekçi nasıl olunur yazısını burada sonlandırıyoruz. Konuya dair merak ettiklerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale