Bilgisayar programcılığı maaşı 2024 yılında özellikle bu alan ilgi duyanların en büyük konusu niteliğinde. Endişelenmeyin! Bu yazımızda, bilgisayar programcılığı maaşlarına ve bilgisayar programcılığı alanına dair her şeyi öğreneceksiniz.
Özellikle 2024 yılında yapılan zamlarla birlikte devlet memuru olarak çalışan bilgisayar programcılarının maaşı oldukça arttı! Peki, bilgisayar programcılığı maaşı ne kadar oldu? Hemen gelin, hep birlikte detaylara geçelim!
Bilgisayar Programcılığı Maaşı Ne Kadar Oldu? 2024 Detayları…
Bilgisayar programcısı maaşları, 2024 yılının en merak edilen konularından bir tanesi. Dolayısıyla bu mesleğe olan talep de bir o kadar fazla.
Bilgisayar programcılığından kazanacağınız ücret devlette mi yoksa özelde mi çalıştığınıza göre değişmektedir. Bunların yanı sıra, deneyiminiz, kıdeminiz, medeni haliniz ve eğitim seviyeniz de aldığınız maaşı etkilemektedir.
Ne kadar çok programlama dili biliyorsanız maaşınız da o kadar yükselecektir. Ayrıca, yabancı dil bilmeniz de firmaların sizi çalışan olarak seçmesinde büyük önem taşır.
Bilgisayar programcılığı maaşı 2024 bilgileri şu şekildedir:
- Devlette bilgisayar programcısı maaşları ortalama olarak 34.000 TL – 37.000 TL arasındadır.
- Özel sektörde bilgisayar programcılığı maaşları ise ortalama olarak 20.000 TL – 40.000 TL arasındadır.
- Mesleki deneyim sahibi ve becerileri yüksek bir bilgisayar programcılığı maaşı 2 yıllık mezunu kişiler, ortalama olarak 40.000 TL’nin de üzerinde olabilmektedir.
Kıdemli ve kaliteli bir bilgisayar programcısı, kazancı daha yüksek olabilmektedir. İşinin ehli insanlar, her daim ön plandadır.
Bu noktada eğitim öğretim sürecinde kendinizi geliştirmiş olmanız, işverenler tarafından önemli ölçüde dikkat çekecektir. Kendini geliştirmiş ve geliştirmeye açık kişiler adına, bilgisayar programcılığı maaşı da artış gösterecektir.
Bilgisayar Mühendislerinin maaşlarını merak ediyor musunuz? Öyleyse hemen Bilgisayar Mühendisliği Maaşları yazımıza göz atın!
Bilgisayar Programcılığı Bölümü Nedir?
Bilgisayar programcılığı maaşı sorusundan sonra en popüler aramalardan birisi de bilgisayar programcılığı bölümü nedir? Sorusu oluyor. Dilerseniz hep birlikte bu soruya yanıt arayalım.
Bilgisayar programcısı, yazılım kodlarını, bilgisayarın izleyebileceği bir şekilde mantıksal diziye dönüştüren çeşitli programlar yazar.
Aynı zamanda bu süreçte, C ++ ve Python yazılım dilleri de dâhil olmak üzere birçok farklı dilde yazılım programlarını kullanarak iş sürecini yönetir. Birbirinden farklı kurum ve kuruluş, önemli ölçüde bilgisayar programcısına ihtiyaç duyar.
Bilgisayar programcılığı maaşı da tam bu noktada devreye girer. İşverenlere kendinizi yetkin ve donanımlı bir şekilde gösterdiğiniz takdirde gözler sizin üzerinizde olacaktır!
Bilgisayar Programcılığı İş İmkanları Nelerdir?
Bilgisayar programcılığı maaşı yazımıza hız kesmeden devam edelim. Kamuda ve özel sektörde bilgisayar programcılarının çalışabileceği pek çok alan vardır.
Bilgisayar programcıları, aldıkları maaş açısından birçok kişinin aklında bulunuyor. Peki, bu denli popüler ve ön planda olan bilgisayar programcılığı iş olanakları nelerdir? Hadi, gelin hep birlikte öğrenelim.
Bilgisayar programcılığı, günümüzü baz aldığımız zaman oldukça avantajlı bir meslek grubu. Kendini geliştirmek isteyen bilgisayar programcıları;
- Kamuya ait bütün kurum ve kuruluşlarda,
- Özel sektör kuruluşlarında,
- Yazılım firmalarında,
- Web tasarım firmalarında,
- Teknik servislerde,
- Yazılım şirketlerinde çalışabilmektedir.
Bilgisayar Programcılığı Taban Puanları Nelerdir?
Bilgisayar programcılığı maaşı yazımıza bölümün taban puanlarını inceleyerek devam edelim.
Bilgisayar programcılığı, ilgi alanı yazılım ve bilgisayar olan kişiler için muhteşem bir meslek! Dolayısıyla bu alana karşı meraklı olan bireyler, bilgisayar programcılığı maaşları, bilgisayar programcılığı mesleği nedir, gibi soruları araştırıyor.
Bilindiği üzere bilgisayar programcılığı, 2 yıllık ön lisans bölümüdür. 2 yıllık eğitim hayatınızın sonunda siz de karşınıza çıkan iş fırsatlarını değerlendirerek geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.
Biz, bu noktada bilgisayar programcılığı taban puanları nelerdir? sorusuna değineceğiz. Geçtiğimiz yılın bilgisayar programcılığı 2 yıllık taban puanları aşağıdaki gibidir;
Üniversite Kontenjan Taban Puan Sıralama KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ (Konya)(Vakıf-Burslu) 9 349,05267 400.349 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 10 456,24295 69.006 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İstanbul)(Devlet) 62 409,91758 160.807 ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (Ankara)(Vakıf-Burslu) 7 409,82485 161.033 İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 7 409,51294 161.848 İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 9 407,64792 166.752 İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 6 406,58774 169.613 İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 3 400,03809 187.832 İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ (Vakıf-Burslu) 12 399,86203 188.292 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ (Ankara)(Vakıf-Burslu) 6 397,31389 195.873
Bilgisayar Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bilgisayar programcılığı maaşı ve çalışma alanları ilginizi çektiyse bölüm derslerini öğrenmeye başlayabiliriz.
Bilgisayar programcılığı taban puanları hakkında bilgi verdik. Sıra geldi bilgisayar programcılığı bölümü hakkında bilgi vermeye. Peki, bilgisayar programcılığı bölümü dersleri nelerdir? Hep birlikte öğrenelim.
Bilgisayar Programcılığı bölümü öğrencileri, 4 dönem sürecek olan eğitim öğretim hayatları boyunca birçok farklı programlama dersi ile karşı karşıya gelip bunları kullanacaktır. Bilgisayar Programcılığı bölümünü tercih etmeyi amaçlayan kişiler adına bölüm derslerini sizler için derledik;
- Web Tasarımı ve Betik Dili
- Bilgisayar Ağ Sistemleri
- İnternet Programcılığı
- Algoritma ve Programlamaya
- Görsel Programlama
- Matematik
- Veri tabanı Yönetim Sistemleri
- Nesneye Dayalı Programlama
- Bilgisayar Teknolojilerine
- Elektronik Elemanlar ve Devreler
Başta olmak üzere öğrenciler, birçok farklı dersten 2 sene boyunca sorumlu olacaklar. Aynı zamanda öğrenciler, bu dersleri başarılı bir şekilde tamamladıkları takdirde ‘‘Bilgisayar Programcılığı Ön lisans Diplomasını’’ elde ederek kariyer basamaklarına çıkmaya başlayacaktır.
Önerilen içerik: Yazılım Mühendisi Maaşları
Bilgisayar Programcısı Ne İş Yapar?
Bilgisayar programcıları, son derece önemli ve dikkat gerektiren bir iş yapar. Bu iş esnasında uygun konsantrasyon ve motivasyon oldukça önemlidir. Dolayısıyla sabır gerektiren bu mesleği icra etmek, alana yönelik hevesli kişileri yormayacaktır. Peki, bilgisayar programcısı ne iş yapar? Gelin, hep birlikte öğrenelim!
Bilgisayar programcıları, işe başladıkları sıradan itibaren yazılım geliştirme araçlarını kullanarak çalıştıkları kurum ya da kuruluşa fayda sağlar. Yazılımların nasıl kullanılacağına dair kılavuz hazırlar. Sistem güvenliğini kontrol eder. Yazılım dillerini kullanarak hasar ya da kontrol tespiti yapar.
Bilgisayar programcılarının iş olanaklarının oldukça fazla olduğunu unutmamak gerek. Bu sebepten ötürü birçok kuruluş, bilgisayar programcılarına ihtiyaç duymaktadır.
Bilgisayar Programcılığı Bölümü Olan Üniversiteler Nelerdir?
Bilgisayar programcılığı bölümü, her üniversitede eğitimi verilen bir bölüm değildir. Dolayısıyla araştırma aşamasında ince eleyip sık dokumanız gerekli. Peki, bilgisayar programcılığı bölümü olan üniversiteler nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.
- Atatürk Üniversitesi
- Ardahan Üniversitesi
- Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Adıyaman Üniversitesi
- Afyon Kocatepe Üniversitesi
- İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi
- Aksaray Üniversitesi
- Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
- Artvin Çoruh Üniversitesi
- Onyedi Eylül Üniversitesi
- Bayburt Üniversitesi
- Bartın Üniversitesi
- Şeyh Edebali Üniversitesi
- Bitlis Eren Üniversitesi
Bu üniversitelerin dışında özel üniversiteler de bilgisayar programcılığı bölümü açmıştır. Yükseköğretim Kurumlarının hazırlamış olduğu YÖKSİS adlı sayfa üzerinden siz de son giriş Taban-Tavan puanlarını inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte tercih aşamasında gerekli araştırmalarınızı yaparak kendinize bir liste oluşturabilirsiniz.
Bilgisayar Programcılığı Zor Mu?
Yazılım ve bilgisayar alanı, bu işe yönelik ilgi ve alakası olan insanları mest eder. Dolayısıyla da bu kişiler, işini severek yapar. İşini severek yapan insanlar, yaptığı işin zorluğunu unutur. Dolayısıyla kişiye bir hobi gibi gelir.
Fakat her işin kendine özel zorluğu olduğu gibi her insanın da farklı hissedebileceğini unutmamak gerekir. Bilgisayar programcılığı adına işin zorluğu kişiye bağlı bir unsurdur. Fakat sevdiğiniz işi yaptığınız sürece işin zorluk kısmı dahi göze batmayacaktır. Bilgisayar programcılığı maaşı bilgilerini okuyan herkes, mesleği daha yakından tanımak istiyor.
Özellikle bilgisayar programcısı nasıl olunur sorusunu soran birçok kişi var. İşte yanıtı…
İlginizi çekebilir: Grafiker Maaşları
Nasıl Bilgisayar Programcısı Olabilirim?
Bilgisayar programcısı olarak mesleğinizi icra etmek istiyorsanız yapmanız gereken belli başlı şeyler var. Peki, nasıl bilgisayar programcısı olabilirim? Gelin, hep birlikte keşfedelim.
Bilgisayar programcısı olarak faaliyet göstermek istiyorsanız Yükseköğretim Kurumlarının hazırlamış olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından başarılı bir sonuç elde etmelisiniz.
Akabinde bilgisayar programcılığı taban puanlarını esas alarak kendinize bir tercih listesi oluşturmalısınız. Sonrasında kazandığınız okuldan mezun olduğunuz takdirde bilgisayar programcısı olarak görev alabilirsiniz.
Sonrasında bilgisayar programcılığı maaşına sahip olabilirsiniz! 🙂
Bilgisayar Programcılığı Bölümü DGS
Hâlihazırda 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyan kişiler eğitimlerini 4 yıllık lisans bölümüyle tamamlayabilir. Dikey Geçiş Sınavında gereken puanı alıp başarılı olan öğrenciler, yayımlanan kılavuzdaki bölümlere göre tercih yapabilir.
Peki, bilgisayar programcılığı bölümü DGS ile hangi yerlere geçiş yapabilirsiniz? Gelin hep birlikte inceleyelim;
- Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
- Bilgisayar Bilimleri Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Meteoroloji Mühendisliği Bölümü
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümü
- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü,
- Uzay Mühendisliği Bölümü,
- Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü,
- Matematik-Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü
- Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü
- İstatistik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri,
- Fizik Bölümü
- Fizik Mühendisliği Bölümü
- Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü
- Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümlerine geçiş yapabilir.
Son olarak bilgisayar programcısı maaşı ile ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlayalım…
İlginizi çekebilir: Kaymakam Maaşları
Sıkça Sorulan Sorular
Bilgisayar programcılığı maaşı ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:
Bilgisayar programcılığı için ne gerekli?
Bilgisayar programcısı olmak isteyen kişilerin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümünü bitirmeleri gerek. 2 yıllık ön lisans eğitimlerini tamamlayanlar sonrasında dilerlerse DGS ile 4 yıllık bölüme geçiş yapabilir.
Bilgisayar programcılığı için hangi dilleri bilmek gerek?
Birbirinden farklı pek çok dil olsa da iş yerlerinin aradığı belli başlı program dilleri vardır. Onlardan bazıları;
Java
C
C++
JavaScript
Python
CSS
HTML
Bilgisayar programcılığı için İngilizce bilmek şart mı?
Bilgisayar programcılığında iyi bir seviyeye ulaşmak istiyorsanız yabancı dil, özellikle İngilizce bilmeniz şarttır. Çünkü günümüzde yazılım dillerinin neredeyse tamamı İngilizce’dir.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale
Fatma - 06.07.2023
Merhaba bilgisayar programcılığı diploması bilgisayar işletmenliği sertifikası yerine geçer mi?
Ahmet Sonta - 01.01.2024
ayrıca bakabilirsimiz.