ALES Takıldığınız/Çözemediğiniz Sorular Bölümü Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

black_rain

Öğrenci
Bu sorunun çözümü iki kaynakta farklı şekilde anlatılıyor. Yada ben anlayamıyorum. Hangisi sizce doğru?

Zirve Yayınları :

A şehrinden B şehrine 3, B şehrinden C şehrine 4 farklı yol vardır. A'da C ye gidilen yol dönüşte kullanılmamak koşulu ile, A dan C ye kaç farklı yoldan gidilip dönülebilir?

Sorunun çözümü

A dan B ye 3 yol, B den C ye 4 yol olduğu için 4.3=12 farklı yoldan gidilir. Dönüşte gittiğimiz yolu kullanmayacağımız için 11 farklı yol tercihimiz kalmaktadır. O halde 12.11=132 farklı yoldan gidilip dönülebilir.

Yedi İklim :

A dan B ye 4, B den C ye 5 farklı yol bulunmaktadır. A dan C ye giden kişi B ye uğramak koşulu ile C ye gidiyor. A ya dönerken gittiği yolu kullanmamak koşulu ile kaç farklı şekilde A dan C ye gidilip dönülebilir?

Çözüm: A dan B ye 4, B den C ye 5 farklı yol olduğu için 20 farklı yoldan gidebiliriz. Giderken A-B arasında 1. yolu kullandık, B-C arasında da x yolunu kullandık. A-B arasında 3 yol, B-C arasında 4 yol kalmıştır. Dönerken 3.4 =12 farklı yol tercihimiz bulunmaktadır. O halde 20.12 =240 farklı yoldan gidilip dönülebilir

bunlardan hangisi doğru ?

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Çizemeyeceğim için yol göstererek anlatmaya çalışacağım.

1.Cevap:Her dairenin etrafndaki çizgilere dikkat ederek soru çözülür. 4 çizgi olan L dir. Bariz ortadadır. 2 tane 3 çizgisi olan vardı bunlar
M ve N dir. N L ile bağlantı kuramazken M ile kurara bu noktadan Y nin N olduğunu anlayabiliriz. X ise P olur. Analitik düşünmeye çalışın. Birazdan uzamsal zekaya bakıyor bu cevaplar. X=P, Y=N CVP: E

2. Simgelere x,y,z,k değerlerini vereke denklem haline getirerek çözebiliriz.
Kare, üçgen, yuvarlak, beşgen = x,y,z,k olsun
A ise aradığımız cevap olsun. Denklem kurarsak;

x+y+z=2k
x+k=2z
y+z+k=A

A=?

ilk iki denklemı topluyalım => zx+y+z+k=2k+2z => 2x+y=k+z dir.
istenilen denklemde k+znin yerine buldugumuzu yazarsak;

y+z+k = A => 2x+2y= A olur. yani 2 tane üçgen ve 2 tane kareye ihtiyaç vardır. CVP :C

Cevap3:

Yol soruları olarakta karşımıza çıkabilecek klasik soru tiplerindendir.

s>a olmalı cunku satıs her zaman kar saglanabılmesı ıcın alıstan buyuk değere sahiptir.
s=5a-1368 ise s gördugumuz yere bu degerı yazarsak;

5a-1368>a => 4a> 1368 a>342 olur. O halde kar yapılması isteniyorsa a'nın alabileceği en küçük değer 343'dür. CVP:A

irmcskn

Cevap1: Her dairenin etrafndaki çizgilere dikkat ederek soru çözülür. 4 çizgi olan L dir. Bariz ortadadır. 2 tane 3 çizgisi olan vardı bunlar
M ve N dir. N L ile bağlantı kuramazken M ile kurara bu noktadan Y nin N olduğunu anlayabiliriz. X ise P olur. Analitik düşünmeye çalışın. Birazdan uzamsal zekaya bakıyor bu cevaplar. X=P, Y=N CVP: E

Cevap2: Simgelere x,y,z,k değerlerini vereke denklem haline getirerek çözebiliriz.

x+y+z=2k
x+k=2z
y+z+k=A

A=?

y+z+k = A => 2x+2y= A olur. yani 2 tane üçgen ve 2 tane kareye ihtiyaç vardır. CVP :C

Cevap3:

s>a olmalı cunku satıs her zaman kar saglanabılmesı ıcın alıstan buyuk değere sahiptir.

5a-1368>a => 4a> 1368 a>342 olur. O halde kar yapılması isteniyorsa a'nın alabileceği en küçük değer 343'dür. CVP:A

Bu sorunun çözümü iki kaynakta farklı şekilde anlatılıyor. Yada ben anlayamıyorum. Hangisi sizce doğru?

Zirve Yayınları :

A şehrinden B şehrine 3, B şehrinden C şehrine 4 farklı yol vardır. A'da C ye gidilen yol dönüşte kullanılmamak koşulu ile, A dan C ye kaç farklı yoldan gidilip dönülebilir?

Sorunun çözümü

A dan B ye 3 yol, B den C ye 4 yol olduğu için 4.3=12 farklı yoldan gidilir. Dönüşte gittiğimiz yolu kullanmayacağımız için 11 farklı yol tercihimiz kalmaktadır. O halde 12.11=132 farklı yoldan gidilip dönülebilir.

Yedi İklim :

A dan B ye 4, B den C ye 5 farklı yol bulunmaktadır. A dan C ye giden kişi B ye uğramak koşulu ile C ye gidiyor. A ya dönerken gittiği yolu kullanmamak koşulu ile kaç farklı şekilde A dan C ye gidilip dönülebilir?

Çözüm: A dan B ye 4, B den C ye 5 farklı yol olduğu için 20 farklı yoldan gidebiliriz. Giderken A-B arasında 1. yolu kullandık, B-C arasında da x yolunu kullandık. A-B arasında 3 yol, B-C arasında 4 yol kalmıştır. Dönerken 3.4 =12 farklı yol tercihimiz bulunmaktadır. O halde 20.12 =240 farklı yoldan gidilip dönülebilir

bunlardan hangisi doğru ?

İki soru arasındaki fark 2. sorudaki B ye uğrama koşuludur. Şöyle düşünün;

1. soruda A - B ; B-C yollardan 4.3= 12 tane farklı gidiş varmış. Döndüğü yoldan geri dönmemesi için 1 tanesini çıkarıp 11 yapıp 12.11=132 diyerek soruca ulaşmış
2. soruda ise B ye uğrama zorunluluğu koymuş. 1. soruda bu olmadığı için direk çarpmıştık. Burada ise A'dan C ye direk gidemez illa B ye geçmesi lazım. gidiş 20 yol olmuş dönüşte ise A-B ve B-C yollarını ayrı ayrı 1'er eksilttiği işlem yapılmış. Eğer 1. soruda ki gibi yapılsaydı B ye uğranmayan yollarda seçilecekti. Yani her iki çözümde doğru. :)

Son düzenleme:

alialexander

Öğrenci
vakit ayırdığın için teşekkürler. Bende bir kaç şey söyleyeyim sorular hakkında.
1. soruyu uzamsal diğer adıyla görsel zekanın test edildiği bir soru olarak nitelemek pekte yanlış olmaz. Uzamsal zekanın test edildiği sorular ALES'te de yer almakta. Bu konuda egzersiz yapmak isteyenler IQ testlerinde, kurumsal firmaların işe alım sürecinde uyguladıkları zeka-yetenek testlerinde, pilotluk sınavlarında yer alan bu tip soruları çözerek ve zeka oyunlarının yer aldığı bazı sitelerde (zekasepeti vs.) görsel zekayı geliştirici oyunlar oynayarak kendilerini bu konuda geliştirebilirler.

2. soru için farklı bir yol olarak terazinin sağ ve sol tarafında yer alan geometrik şekilleri taraf tarafa toplayarakta sağ tarafta eksik olan şekilleri bulabiliriz gibi görünüyor.
Ama denklem kurmanın daha güvenilir bir yol olduğu su götürmez bir gerçek...

3. soru için eklenecek bişey yok. perfetto :)

1.Cevap:Her dairenin etrafndaki çizgilere dikkat ederek soru çözülür. 4 çizgi olan L dir. Bariz ortadadır. 2 tane 3 çizgisi olan vardı bunlar

2. Simgelere x,y,z,k değerlerini vereke denklem haline getirerek çözebiliriz.

x+y+z=2k
x+k=2z
y+z+k=A

A=?

Cevap3:

- - - Güncellendi - - -

Ekli dosyayı görüntüle 2265

Ekli dosyayı görüntüle 2266 kolay gelsin...

irmcskn

Cevap1.
Şekillere bakaraka elimizde olan değerleri şu şekilde yazabiliriz;
a-b=6
a/b=3 => a=3b
(a+c)/2=8
c-d=6
c/d=k

a= 3b ise a-b=6 denkleminden a'ya 3b diyelim o halde;
3b-b=6 , b=3 'dür.
a=9 olur.
(a+c)/2=8 => c=7
c-d=6 => d=1 olur

k=c/d idi. K=7 olur. Cvp:B

Cevap2: iki kare farkı denkleminden; üstteki denklemin açılımı (2a-b) (a-2b) olur. alttaki ise (a+2b)/2 'dir. yerlerine yazıp sadeleştirme yaparsak;

2.(2a-b) sadeleşmiş halini elde ederiz. 2a-b = 2 değerini almış. O halde sonuc 2 X 2= 4 'tür. CVP: D

Alese hazırlanmaya başlamalıyım :/

alialexander

Öğrenci
you have already started it ;)...

new questions are on the way..
Ekli dosyayı görüntüle 2278 şıklar 1200, 900, 600, 675, 875

Ekli dosyayı görüntüle 2277

Ekli dosyayı görüntüle 2279

Cevap1.
Şekillere bakaraka elimizde olan değerleri şu şekilde yazabiliriz;
a-b=6
a/b=3 => a=3b
(a+c)/2=8
c-d=6
c/d=k

a= 3b ise a-b=6 denkleminden a'ya 3b diyelim o halde;
3b-b=6 , b=3 'dür.
a=9 olur.
(a+c)/2=8 => c=7
c-d=6 => d=1 olur

k=c/d idi. K=7 olur. Cvp:B

Cevap2: iki kare farkı denkleminden; üstteki denklemin açılımı (2a-b) (a-2b) olur. alttaki ise (a+2b)/2 'dir. yerlerine yazıp sadeleştirme yaparsak;

2.(2a-b) sadeleşmiş halini elde ederiz. 2a-b = 2 değerini almış. O halde sonuc 2 X 2= 4 'tür. CVP: D

Alese hazırlanmaya başlamalıyım :/

irmcskn

Cvp1: Keçi K noktasındayken yarıçapı 20 cnm olan bir çeyrek çember ve yarı çapı 10 cm olan 1/4 oranında bir çeyrek çember oluşturur. Bunların alanlarının toplamı istenilen bulunur. 1. yarım çember 600, çeyrek çemberin alanı ise 75 olur. CVP:625

Cvp2: Polinomlar konusunda işlenilen bir bölme işlemi sorusudur. Cvp: -1 çıkıyor. Yazarak anlatamayacağım ıcın ayrıca talep eden olursa resmini çekip gönderebilirim.

Cvp3: Klasik çarpanlara ayırma sorusu. küplerin toplamı çarpanının açılımını bilirseniz sadeleştirmeyle cevap: 1 çıkar.

ressam

Öğrenci
cevap b mi? her kitap birbiriyle ilişkiliyse bir rafın tümü okunsa o konuyla alakalı tam bilgiye ulaşılır ama ne kadar tuhaf bir soru bu çıkmışmı sınavlarda hocam?şimdi gördüm yazınızı todaie sınavı nedir bilmiyorum..

art'

Öğrenci
Hocam, takıldığım ve çözemediğim sorular, yapılan son iki ales sınavında ki mantık sorularıdır. İşin ilginç yanı, önceki sorulan mantık sorularını yapabiliyordum ama bu son iki sınavda kalem oynatamadım, 3'lü kombinasyon mu ? 4'lü kombinasyon mu ? öyle bir şey diyorlar. Hayır, dediğim gibi önceki mantıkları yaparken bu son iki ales de yapamamak insanın canını sıkıyor. Acaba mümkünse, yapılan son iki ales sınavındaki mantık sorularını anlatarak çözmeniz ya da çözebilen arkadaşların anlatması mümkünmüdür. Öyle tahmin ediyorum ki forumda üye pek çok kişi için de faydalı olacaktır böyle bir şey...

Medre hocam ben mantık soruları üzerine çok çalıştım 2013 ilkbahar Ales'te mantık sorularını çok rahat çözdüm. hatta sınavda "nasıl bu kadar kolay sordular?" diye düşündüm. ve hepsini doğru çözmüşüm. o soruları anlatmak isterim fakat ben tablo çizerek çıkarımlar yaparak ya da olasılıklar düşünerek doğruya ulaşıyorum. sözel olarak nasıl anlatırım bilmiyorum. çizdiğim tablo da eğer bu böyleyse şu olamaz, bu olursa bu kesin olamaz ya da x buradaysa Y de kesnlikle buradadır gibi.
Ama şunu söyleyim geçen yıl bir çok mantık sorusu üzerine yarım saatten çok uğraştığımı sonra da çözemediğimi hatırlıyorum. bu sınava bir kaç ay kala çok fazla mantık sorusu ağırlıklı çok soru çözdüm artık kolay geliyor mantık soruları. he tabiki çözemediğim sorular da oluyor biraz uğraşmam gerekiyor.
Hani hep diyorlar ya "gününde olmak, inanmak, psikolojik durum" kesinlikle doğru. bana boş laf gibi gelirdi ama kesinlikle doğru. 2013 Ales'e kendime çok güvenerek girmiştim. Motivasyon çok ama çok önemli. hala bazen bir soruyu düşünür düşünür çözemem başka bir gün pat diye çözerim. "gününde olmak" bu olsa gerek. çok çalışmak ve inanmak gerekiyor sınava girmeye psikolojik olarak hazır olmak gerekiyor.
he sanmayın ki benim Ales puanım çok çok iyi :) ben eksiklerimi sadece mantık sanıyordum meğer değilmiş :) ama yine de son bir kaç çalışmayla tam 10 puan artırdım. şimdi hedefim biraz daha artırmak.
Yine de anlatabileceğim bir şey varsa yardımcı olmak isterim :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...