Benim bölümüm matematik öğretmenliği,
Benim dediğim sizin anlattığınızdan çok farklı,
sizin dedikleriniz şu çerçevede doğru eğer biz araştırmayı dediğiniz gibi a üniversitesi eğitim fakültesinde yapıyorsak eğer, öğrencilerin çoğunun c bölümünden gelmemesi için örneklem sayımızı mümkün olduğunca çok alırız ve bunun sonucu olarak belli bir hata payı ile fakülteye yansıtılabilir. Hiç olmadı tabakalı örneklem uygulanabilir. Burada sorun yok.
Ancak söz konusu anket çalışmasında bireylerin hangi üniversiteden geldiğini bilmiyoruz, evet hepsi bir bölgedende gelebilir, farklı bölgelerdende ama bunun seçkisizlikle alakası yok. Üstelik gerçek deneysel desen olması için manipule edilmiş bir değişken lazım ki o da bu çalışmada yok. Bu çalışma deneysel bir çalışma değil.
Bence makaleye katılan öğrencilerin okudukları üniversiteleri sorarak, çalışmanın hangi öğrencilere genellenebileceğini daha rahat ölçebilirdiniz. Mevcut anketle sadece veri yığını elde ediliyor ancak verilerin nerden geldiği bilinmiyor.
Örneğin sizin dediğiniz gibi ankete katılanların çoğu marmara bölgesindense ve yeterli sayıdaysa öğrencilerin akademik erteleme alışkanlarını marmara bölgesine genelleyebilirdiniz. Ama öğrencilerin üniversiteleri bilinmediği için bu yapılamaz bu çalışmada bence.