50/d Doktora Görevlendirme

akinaldemir

Öğrenci
http://www.erzincan.edu.tr/userfiles/file/personel/YOK UYGULAMA/50d.pdf

"ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA AÇIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" amatörce hazırlandığı için 50/d mantığına ters.

çünkü yönetmeliğe göre üniversite ilanı verirken "bizim üniversitede lisansüstü yapmak şarttır" diyemiyor ve olaylar gelişiyor...

sonuç olarak üniversite genelde 50/d ye aldığı araştırma görevlisini yatay geçişe zorluyor. Bazen de dekan, rektör, enstitü müdürü arasında birşeyler dönüyor ve 33 kadrosu açamayan bölüm, başka bir yerde lisansüstü yapan adayını bu kadroyla işe alıyor, sonrasında da zorunlu hizmet olacağı için 33e geçirmek durumunda kalıyor. Örneğin U.Ü'de resim öğretmenliğinde doktora programı yok ve kendi adayları başka bir yerde doktora yapıyor. (hani misal yoksa U.Ü'de böyle bir olay gerçekleştiği için demiyorum) şimdi öyp isteseler başka bir adayın gelme ihtimali var. öğretim görevlisi kadrosu çıkartamıyorlar, 33 zaten üniversiteye hiç verilmiyor.
Amcam (teyzem de olabilir misal) çakıyor doktora yapıyor olmak şartlı 50/d kadrosu ilanını, adayı doktorayı bitirince 33'le geri geliyor...

- - - Güncellendi - - -

bu arada katakulliye getirmezlerse yüksek bittiğinde atılmanız gerekiyor.
dayanağı da şuradaki 10. madde:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8310&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

yüksek bitince atılırsınız isterlerse doktorada tekrar kadro açarlar tekrar başvurursunuz...
ya da katakulliye getirirler yükseği bitmemiş gibi gösterirler, doktoraya başvurabilmeniz için "mezun oldu olacak, belgesini hazırlıyoruz, eli kulağında" diye bir yazı yazarlar. doktorayı kazanacağınız üniversite bu yazıyı kabul eder kaydınızı yapar. kaydınız yapıldıktan sonra yüksekten mezun olursunuz. Mezun olduğunuzda doktora öğrenciliğiniz çoktan başlamış olduğundan "öğrencilikle ilişkisi kesilmemiştir, kadrosu da devam etsin" derler.

cranberry

Öğrenci
http://www.erzincan.edu.tr/userfiles/file/personel/YOK UYGULAMA/50d.pdf

"ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA AÇIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK" amatörce hazırlandığı için 50/d mantığına ters.

çünkü yönetmeliğe göre üniversite ilanı verirken "bizim üniversitede lisansüstü yapmak şarttır" diyemiyor ve olaylar gelişiyor...

sonuç olarak üniversite genelde 50/d ye aldığı araştırma görevlisini yatay geçişe zorluyor. Bazen de dekan, rektör, enstitü müdürü arasında birşeyler dönüyor ve 33 kadrosu açamayan bölüm, başka bir yerde lisansüstü yapan adayını bu kadroyla işe alıyor, sonrasında da zorunlu hizmet olacağı için 33e geçirmek durumunda kalıyor. Örneğin U.Ü'de resim öğretmenliğinde doktora programı yok ve kendi adayları başka bir yerde doktora yapıyor. (hani misal yoksa U.Ü'de böyle bir olay gerçekleştiği için demiyorum) şimdi öyp isteseler başka bir adayın gelme ihtimali var. öğretim görevlisi kadrosu çıkartamıyorlar, 33 zaten üniversiteye hiç verilmiyor.
Amcam (teyzem de olabilir misal) çakıyor doktora yapıyor olmak şartlı 50/d kadrosu ilanını, adayı doktorayı bitirince 33'le geri geliyor...

- - - Güncellendi - - -

bu arada katakulliye getirmezlerse yüksek bittiğinde atılmanız gerekiyor.
dayanağı da şuradaki 10. madde:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8310&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

yüksek bitince atılırsınız isterlerse doktorada tekrar kadro açarlar tekrar başvurursunuz...
ya da katakulliye getirirler yükseği bitmemiş gibi gösterirler, doktoraya başvurabilmeniz için "mezun oldu olacak, belgesini hazırlıyoruz, eli kulağında" diye bir yazı yazarlar. doktorayı kazanacağınız üniversite bu yazıyı kabul eder kaydınızı yapar. kaydınız yapıldıktan sonra yüksekten mezun olursunuz. Mezun olduğunuzda doktora öğrenciliğiniz çoktan başlamış olduğundan "öğrencilikle ilişkisi kesilmemiştir, kadrosu da devam etsin" derler.

Hocam, doktoraya farklı üniversitede başlayacağım için, bu enstitüde öğrenci değilsin kadron devam etmeyecek deniyor, farklı bi üniversitede öğrenci olmamızın anlamı yokmuş. Bu işin fakülte kadrosuna geçmekten başka çözümü yok mu? Sonuçta fakülte kadrosuna geçmek imkansız gibi görünüyor

cranberry

Öğrenci
yasal olarak böyle tabi, ancak bu durumda olan öğrencileri doktoraya başlatıp ilişiğini kesmeyen üniversiteler var. doktoram bittiğinde ilişiğimi kesseler üzülmem, ama üniversitede doktora programı olmaması benim suçum değil ki..

akinaldemir

Öğrenci
yukarda bahsettiğim "katakulli" kısmının aynı üniversite içinde uygulanması çok daha kolay. doktora başka ünideyse o kadar katakulli çıkartacak adamlar zaten 33a'ya geçiriyorlar. İşin özeti şu ki; sizin üniversite sizi istemiyor. istemediği için de gözden çıkarmış.

ha anabilim dalınız istiyordur da bölüm anabilim dalını sallamıyordur, ya da bölüm istiyordur da dekan bölüm başkanına kıldır, detayını bilemem.
Ama sonuç itibarıyla üniversite sizi istemiyor, sorduğunuzda da topu yöke atarlar.

cranberry

Öğrenci
hocam aynen dediğiniz gibi aslında, anabilim dalı istiyor bölümü de zorluyor, ancak dekanla bölüm başkanının arası kötü:) dekanla kişisel olarak aram iyi, fakülte kadrosuna geçirmek istiyor beni, ben sadece fakülte kadrosuna geçişin daha zor olacağını düşündüğüm için farklı çözümler arıyorum. sonuçta her an her şey değişebilir..

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba Arkadaslar, suan bende aynı durumdayım. Bu konu ile alakalı on durum nedir? Bir çözüm yolu var mıdır? Tesekkürler,

50d mağduru

Öğrenci
Merhaba Kıymetli Hocalarım ve Sevgili Arkadaşlarım
Ben 50d kadrosu ile bir üniversiteye araştırma görevlisi olarak atandım. Şu an yüksek lisans ders dönemindeyim ikinci döneme teze geçeceğim. Atandığım üniversitenin bölüm başkanı şu an ders döneminde olduğum için bana teze geçene kadar derslerine devam et ara dönemde teze geçince buraya gelirsin dedi. Görevlendirme durumunu sordum hoca bana görevlendirmeye sıcak bakmadıklarını söyledi teze geçene kadar yani ara döneme kadar idare ederiz dedi ayrıca okulda yüksek lisans programı olmadığı gibi haliyle doktora programı da yok. Benim sorum şudur sizlere öncelikle yasal olarak beni görevlendirmeleri gerekiyor mu yoksa görevlendirmeme gibi bir durumda söz konusu olabilir mi? İkinci olarak şu an beni ara döneme kadar idare edeceklerini söylediler tezde atandığım okula geri döneceğim fakat tezim bitip doktoraya başladığımda ne yaparlar yine seni idare ederiz gibi bişi diyemezler herhalde doktora döneminde durumum ne olur?

themrah

Öğrenci
merhabalar benim de bir sorum var,
ben de 50d li araştırma görevlisiyim. 10 temmuz 2012 de yüksek lisansa resmi olarak kayıt olmuştum. şimdi benim 3 yıllık sürem 10 temmuz 2015'te mi dolacak. çünkü üniversitemde doktora kayıtları ağustos ayı içinde oluyor. ağustos ayında kayıt olsam kadrom düşer mi? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Hbusrasabur

Öğrenci
Merhaba Kıymetli Hocalarım ve Sevgili Arkadaşlarım
Ben 50d kadrosu ile bir üniversiteye araştırma görevlisi olarak atandım. Şu an yüksek lisans ders dönemindeyim ikinci döneme teze geçeceğim. Atandığım üniversitenin bölüm başkanı şu an ders döneminde olduğum için bana teze geçene kadar derslerine devam et ara dönemde teze geçince buraya gelirsin dedi. Görevlendirme durumunu sordum hoca bana görevlendirmeye sıcak bakmadıklarını söyledi teze geçene kadar yani ara döneme kadar idare ederiz dedi ayrıca okulda yüksek lisans programı olmadığı gibi haliyle doktora programı da yok. Benim sorum şudur sizlere öncelikle yasal olarak beni görevlendirmeleri gerekiyor mu yoksa görevlendirmeme gibi bir durumda söz konusu olabilir mi? İkinci olarak şu an beni ara döneme kadar idare edeceklerini söylediler tezde atandığım okula geri döneceğim fakat tezim bitip doktoraya başladığımda ne yaparlar yine seni idare ederiz gibi bişi diyemezler herhalde doktora döneminde durumum ne olur?

merhabalar.. durumunuzun son hali nedir acaba? ben de aynı durumu yaşıyorum şu anda ve atandığım okul beni görevlendirmeye mecbur bırakıyor; tez aşamasındayım ve görevlendirme almak istemediğimi söylediğim halde bölüm olmadığı için zorla görevlendirme yapacaklarını söylüyorlar.. siz bu durumu nasıl çözdünüz? yasal bir dayanakları var mı?