Akademik Teşvik Nasıl Olacak?

ahcaba

Öğrenci
Akademik teşvik en yüksek devlet memuru brüt maaşının
%100'ü proflara,
%90'ı doçentlere
%80'ı yard doçentlere
%70 diğerlerine
yapılacaktır.

Buna göre en yüksek devlet memuru maaşının %70'ı 511 TL civarı yapmaktadır.

Eğer bir arş. görevlisi 2015 yılı için 100 teşvik puanı varsa, her ay alacağı para 511 TL dir.
50 Puanı varsa 205 civarıdır.

Bu puanların neye göre verileceği ise YÖK'ün hazırlayacağı yönetmelik çerçevesinde belli olacaktır.

Bugün (23 Ekim 2014) Meclis Plan Bütçe komisyonun aldığı kararda aşağıdaki ifade geçmektedir.

"Bilim alanlarının özellikleri ve öğretim elemanlarının unvanına göre, akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı özellikleri, bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının yüzde 30'unu geçmemek üzere her bir akademik faaliyet türünün toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulu'nun önerisi, Maliye Bakanlığı'nın görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek."


Bu ifadeye göre YÖK'ün hazırlayacağı Akademik teşvik puan yönetmeliğinde her bir faaliyete maksimum 30 puan vereceği anlamına gelmektedir.

Örneğin bu karara göre SCI bir yayına maksimum 30 puan verilebilir. Eğer yayın ortak yazıldıysa yazarlara puan paylaştırıldığında az puan elde edilecektir.
Bu karara göre 100 tam puan alabilmek için tek yazarlı en az 4 SCI yayın yapılması gereklidir. Çok yazarlı yayınlar söz konusu olduğunda bu sayı daha da yukarı çekilecektir.

Kısaca,
Plan bütçe komisyonun aldığı karardaki yukarıda ki ifade yasalaşırsa akademik teşvik bir rüya olacaktır.

Teklif yasalaşmadan, bu karardaki teşviği zorlaştırıcı %30 ibaresi derhal kaldırılmalıdır.
 
Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Yanlış Yorum

Ayıptır sorması
bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının yüzde 30'unu geçmemek üzere
cümlesinden
SCI bir yayına maksimum 30 puan verilebilir. Eğer yayın ortak yazıldıysa yazarlara puan paylaştırıldığında az puan elde edilecektir. yorumunu nasıl çıkardınız?
Uluslar arası indekslerince (ASOS, EBSCO gibi) uluslar arası hakemli dergilerde yayınlanan makalelerlere veya alanla ilgili kitap/kitapta bölüm'e puan verilmeyeceği gibi bir ifade var mıdır? Doçentlik kriterlerinde puanlamada esas alınan şartlar (puan kat sayısı fazla olabilir) uygulanması muhtemeldir.
 

keynesyengil

Öğrenci
Sirf fazla para vermemek icin sanki tesvik ediyormus gostermek icin alinmis bir karara benziyor tek yazarli 4 majakeyi sci de 1 yilda hangi argor yayinlatabilir ki hoca bile yayinlatacagi supheli bence 50 puan toplayan opup basina koysun
 
A

Akademik Forum

Guest
teşvik ile ilgili kriterler henüz belli olmadı sanırım. gelelim bu cümleye. ben buradan bir yayına en fazla 30 puan değilde yayın türüne en fazla 30 puan anlıyorum. yani yayınlardan en fazla 30 puan alınabilecek. 1 yayın 30 puan olursa istersen 10 tane yayın yap en çok alabileceğin 30 puan olacak. Bu açıdan bakarsak % sel dağıtımda en büyük payı proje ve patent alacaktır. yani proje %40 patent %30 falan. yayına 30 puan geleceğini bile sanmam :)
 

maksut

Öğrenci
Akademik Zam Kimlere Veriliyor? Miktarı ve Teşvik Oranları Nelerdir? | Akademik Personel 2014-2015

yukarıdaki haberde bakanlar kurulunun bir yönetmelik yapacağı ve puanların bu yönetmeliğe göre belirleneceği yazıyordu. Böyle birşey oldu mu? Hanhi yayın kaç puan ediyor gibi bir liste yayınlandı mı?

- - - Güncellendi - - -

http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/akademik-zam-kimlere-veriliyor-miktari-ve-tesvik-oranlari-nelerdir.html

yukarıdaki haberde bakanlar kurulunun bir yönetmelik yapacağı ve puanların bu yönetmeliğe göre belirleneceği yazıyordu. Böyle birşey oldu mu? Hanhi yayın kaç puan ediyor gibi bir liste yayınlandı mı?
 

Yalnızgezen

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar. Benim merak ettiğim bir konu yıl içi teşviğinde proje bitim tarihi mi yoksa başlangıç tarihi mi esas alınacak. Yani geçen sene başlayıp bu sene tamamladığımız proje bu sene teşviği içersine alınır mı?
 
A

Akademik Forum

Guest
bir alandanpuanın 30'u geçemez

Şimdi puanlarımı hesaplattım. Yayından 41.4 + atıfdan 0.375 = 30.375
Sanırım açık ve net istersen 15 makale yaz alabileceğin puan 30'u geçemez :)
 
A

Akademik Forum

Guest
teşvik

merhaba arkadaşlar tübitak doktora sırası 2214/a yurtdışı araştırma bursu kapsamında yapılan projeleri teşvik başvurusunda yurtdışı araştırma kapsamında değerlendirebilirmiyiz
 
Üst