Araştırma Görevlisi ve İkinci İş

balbazar

Öğrenci
üniversiteyle temasa geçsinler iş alımı yaptıracaklar.... ünide sizi yollayacak oradan aldığınız maaşın %60 ı sizin cebe %40 okula kalacak yasal olarak böyle çalışılabiliyor...

Peki bunları hep rütbelileremi özel . ( yrd.doç.dr-doç.dr-prof.dr)
Arş.gör. bu yolla kazanç sağlayabilirmi ?
Birde şu danışmanlık olayını biraz açarmısınız ?
 

hawk9

Öğrenci
Tüm 657'ler için geçerlidir (50/d dahil); Hisse sahibi olabiliyorsunuz. Nasıl borsadan hisse alınabiliyorsa aynı şekilde bir limited şirketinde hisse ortaklığınız olabilir bunda kısıtlama yok. Ancak orada çalışan olarak görünemezsiniz. Yani hesabınıza yıl sonu kar payının dışında bir şey yatamaz.


"YASAKLANAN ŞİRKETLER

1- Kollektif Şirketler: Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde, memurların kollektif şirketlere ortak olamayacakları açıkça belirtilmiştir.

2- Komandit Şirketler: Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi, memurların komandit şirketlere ortak olması konusunda ayrım yapmakta ve ‘‘komandite’’ ortak olmalarını yasaklamaktadır.

Bilindiği gibi, şirket borçları nedeniyle, sorumlulukları şirkete koydukları sermaye ile sınırlı tutulan ortaklar ‘‘komanditer ortak’’, tüm mal varlıkları ile sınırsız biçimde sorumlu tutulan ortaklar ise ‘‘komandite ortak’’ adını almaktadır.

Buna göre, memurların komandit şirketlere ‘‘komanditer ortak’’ olmalarında yasal bir engel yoktur.

3- Adi Şirketler: Adi şirketlerde, şirketin idaresi ve temsili, kural olarak bütün ortaklara aittir (Borçlar K. Md. 525, 533, 534). Bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kimsenin ‘‘tacir’’ sayılması, memurların bu şirketlere ortak olmalarını imkansız kılmaktadır.

YASAKLANMAYAN ŞİRKETLER

1- Anonim Şirketler: Yasalarımızda, Devlet memurlarının anonim şirketlere ortak olmalarını engelleyen bir hüküm yeralmıyor. Çok kişinin de bildiği gibi, bir anonim şirketin hisse senedine sahip olmakla, o şirkete de ortak olunmaktadır. Örneğin, borsada bir bankanın ya da bir çimento şirketinin hisse senetlerini almakla, bu şirketlere ortak olunmaktadır.

Aynı şekilde, borsaya kayıtlı olmayan bir şirketin, yüzde 5-10 ya da 60 oranında hissesini almakla, şirketin o oranda ortağı olunmaktadır. Kaldı ki, anonim şirketin hamiline yazılı hisse senetlerinin alınması halinde, ortağın kim olduğunun tespiti de, pek mümkün değildir.

Anonim şirket ortaklarının, şirketin idare ve temsili konusunda doğrudan yetkileri yoktur. Bu yetki, anasözleşme ya da genel kurul kararıyla atanan yönetim kuruluna aittir (TTK Md. 317).

Bunun yanısıra, anonim şirket ortaklarının şirket borçları nedeniyle sorumlulukları da ‘‘koymayı taahhüt ettikleri sermaye’’ ile sınırlıdır (TTK Md. 269). Tüm bu nedenlerle, devlet memurlarının anonim şirketlerde ‘‘kurucu ortak olmaları’’ ya da kurulu şirketlere ‘‘sonradan ortak olmaları’’ mümkündür.

Danıştay'ın görüşü de bu yöndedir (Dn. 1. Dairesi, 19.06.1991 Tarih ve E.91/77, K.91/105).

2- Limited Şirketler: Memurların limited şirketlere ortak olup olamayacakları konusunda yasada açık bir hüküm yoktur. Limited şirketlerde, ortakların şirket borçları nedeniyle sorumlulukları, koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır (TTK Md. 503, 532).

Şirketten tahsil olanağı bulunmayan vergi ve SSK borçlarından ise, hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve yasa hükümleri gereğince, takibe tabi tutulurlar (6183 sayılı K. Md.35).

Bu nedenle memurlar, limited şirkete ‘‘kanuni temsilci’’ olmamak koşuluyla, kurucu ortak ya da kurulu şirkete sonradan ortak olabilirler."

nazmi hocam. şu anda istifamı verip çalışmadığım bir ortaklığım, ve hiç prim ödemediğim bir bağkurum var.
öyp için atama beklemekteyim. bu durumla ilgili sıkıntı çıkar mı?
 

basciemre

Öğrenci
Isten cikma tarihini nasil ayarlayacagiz? 1 hafta gibi bir esneklik olmaz mi? Ayrildigimiz sirket yerimize eleman bulmak zorunda belki?
 

hawk9

Öğrenci
657 ile öğretmen olup da başka yerde ortak olanlardan %15 kesiliyor diye duymuştum.
bize de geçerli olacak mı.
atamada bağkurum durdurulup ssk ya geçeceksem iyi.
ama bu kesinti olur mu ?
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Ortaklıkta hiç bir şey kesilmiyor. Ama idari görevniz olmamalı sadece hisseniz olabilir sorun yok kesinti yok.
 

ısıksız

Öğrenci
Şunu sormak istiyorum, Araştırma görevlisi bir mühendis mesela makine inşaat müh. proje imzalayarak ek gelir elde edebilirmi buna yetkisi varmı?
 
Merhabalar,

Tez konusu olarak çalışmak üzere özel bir şirketle görüşüyorum, şirkete araştırma görevlisi olarak çalıştığımı ve tez için hem şirket imkanlarından faydalanmak hem şirkete faydalı olabilecek bir ürün sunmak için bir mail atmıştım. Firma başvurumu olumlu bulmuş beraber çalışabileceklerini ancak bunun için sigorta v.b durumların nasıl halledileceğini sordu? Kısacası bir proje yazarak san-tez v.b. onayı olmadan doğrudan böyle bir çalışma yapabilir miyim? Bu işten gelir elde etme durumum olursa nasıl almam uygun olur veya uygun olur mu?

Forumu inceledim benzer bir soru bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Sigortanızı başlatamazsınız, proje olmaksızın olmaz. Ücretinizi de bankayı karıştırmadan işe elden almanız lazım yoksa ilerde gelir görünür sorun olur.
 

asfix

Öğrenci
Burada yazılanları tam okuyamadım ancak araştrıma görevlileri teknokent firmalarında haftada yarım yada 1 tam gün olmak üzere çalısma hakkına sahipler.. Yapan insanlar var. Ama dediğim gibi üniversite teknokentinde olmak suretiyle. Resmi olarak izin alıyorsunuz. dekanlık veriyor bu izni. Gözümle gördüğüm bir bilgi oldugundan yazmak bilgi verme gereği hissettim
 

rahel

Öğrenci
1- PROFESÖR VE DOÇENTLERİN DURUMU:
2547 sayılı Kanunun Çalışma esaslarını düzenleyen 36'ncı maddesinde Profesör ve Doçentlerin durumu, devamlı veya kısmi statü olmak üzere iki kısma ayrılarak ele alınmıştır.

a- Devamlı statüde görev yapanlar;
Devamlı statüde görev almaya ilişkin olarak 2547 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde şu hükümler yer almaktadır.
"Madde 36: Bu profesör ve doçentler bütün mesailerini üniversite ile ilgili çalışmalara hasrederler. Bunlar, özel kanunlarla belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başkaca herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler. Üniversite yönetim kurulunun işbirliğine karar verdiği kamu kuruluşlarında, kamu yararına hizmet amacını güden kuruluşların işletmelerinde veya diğer özel kuruluşlardaki çalışmaları üniversitede sürdürülmüş sayılır. (Değişik fıkra: 12/08/1986 - KHK - 260/4 md.) Bu Kurumlardan alınan her türlü ücretler döner sermayeden pay alan profesör ve doçentin bağlı bulunduğu birimin döner sermayesine gelir kaydedilir."

ancak kismi statudeki docent ve proflar in baska is yapmasi onunde bir engel yoktur

Peki burada belirtilen "telif hakları" durumu araştırma görevlileri için de geçerli midir acaba? Yani diyelim ki bir eserin telif hakkına sahibiz, sözleşmeyle bu hakları bir yayınevine devrettik (örneğin çeviri eser sözleşmesi gibi) ve bu sözleşme dolayısıyla gelir elde ettik. Yasal açıdan aykırı bir durum mudur? Bilen var mı?
 
Üst