Basında yer alan bazı haberlere ilişkin açıklama

Fırat

Araştırma Görevlisi
AÇIKLAMA

Bir meslek odasının basında yer alan açıklamalarında Yükseköğretim Kurulu’nun denklik işlemlerinde “yeterli araştırma yapmadan diplomalara denklik belgesi düzenlendiği”, “sahte oldukları tespit edilen bazı diplomalara Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca denklik belgesi düzenlendiğinin görüldüğü” gibi ifadelere yer verilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Diploma denklik başvuruları Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre incelenmektedir. KKTC’deki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemleri de, yurtdışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işleminde esas alınan mevzuat kapsamında yapılmaktadır.

Başvurular bireysel olarak değerlendirilmekte, diplomanın uluslararası düzeyde veya ikili anlaşmalarla tanınan bir üniversiteden alınmış olmasına rağmen mezuniyet diploması ve diğer belgelerin gerçek olup olmadığı, eğitim programının türü, niteliği, düzeyi konusunda tereddüte düşüldüğü durumlarda ilgili yükseköğretim kurumu veya ilgili ülke yetkili makamlarından bilgi/belge istenerek, yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılan inceleme sonucunda belgelerin orijinal olmadığı araştırılmaktadır. Üzerinde tahrifat yapıldığı ve belgelerin kişiye ait olmadığı tespit edildiğinde denklik işlemi yapılmamakta ve bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmak üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Ayrıca resmi kurum ve kuruluşlara (Milli Savunma Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı vd.), Mühendis ve Mimarlar Odası gibi meslek kuruluşlarına ibraz edilen ve sahte olduğuna dair şüphe uyandıran denklik belgelerine ilişkin olarak da inceleme yapılmaktadır. Bu incelemelerde ibraz edilen diploma denklik belgelerinin Kurulumuzca düzenlenip düzenlenmediğine ilişkin olarak, yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda sahte olduğu tespit edilenler bu kurum ve kuruluşlara bildirilerek ilgililer hakkında yasal işlem başlatılması ve Başkanlığımıza bilgi verilmesi istenmektedir.

2010 yılında diploma denklik işlemi için Kurulumuza doğrudan başvuruda bulunan 25 kişinin sahte diploma ile denklik başvurusunda bulunduğu tespit edildiğinden başvuruları reddedilerek haklarında yasal işlem başlatılmıştır.

Ayrıca 2010 yılında 111 kişinin, diploma denklik işlemi için Kurulumuza başvuruda bulunmadığı halde sahte diploma ve sahte denklik belgesi ile ilgili kurum ve kuruluşlara müracaat da bulunduğu tespit edilmiş olup bu kişilerin haklarında yasal işlem başlatılmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesi sağlanmıştır.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere, haberlere konu olan sahte denklik belgeleri Kurulumuz dışında üretilmiş olup, Kurulumuz bu belgelerin sahte olup olmadığını incelemek görevini yerine getirmektedir. Resmi kurum ve odalar tarafından, kendilerine ibraz edilen denklik belgelerinin sahte olup olmadığı Kurulumuza sorulduğunda, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Kurulumuz dışında üretilen sahte denklik belgeleri hakkında bu kurum ve kuruluşlara bilgi verilmekte, acilen yasal işlem başlatılması istenmektedir.

İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından sahte olup olmadığı sorulan denklik belgelerinin Kurulumuzca incelenmesine devam edilmektedir. Haberlerde değinilen KKTC’den alınan diplomalar için de diğer yurtdışı diplomaların denklik işleminde takip edilen yol izlenmektedir. Bu vesile ile kamu kurum ve kuruluşlarının ve odaların şüphe duydukları taktirde Kurulumuza başvuruda bulunmaları önemle hatırlatılır.

Kamuoyuna duyurulur.

Yükseköğretim Kurulu
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
 
Son düzenleme:
Üst