Doktora Yapmak İçin ALES'den Kaç Puan Almak Gerekiyor?

bermal melik

Öğrenci
Doktora yapmak için alesden kaç puan almak gerekiyor,yurdışından aılnan 6 aylık dil kursu sertifikası ,üds ve kpds yerine kullanılabilirni?

efendi

Araştırma Görevlisi
Hocam öyp liyim.bu sene ielts sınavından 5.5 aldım. 2012 ales bahar dönemi puanım var.iki sene sonra ikisinin de geçerliliği bitiyor. 2013 Eylül döneminde merkezi sistem ile yüksek lisansa başlayacağım. Doktora programına yüksek lisans yaptığım üniversitede devam edersem benden tekrar ales ve dil puanı isteyecekler mi? Teşekkürler.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Evet hocam geçerli puanlar istenecek. Biz de otomatik geçiyoruz marmara da ama puan istediler.

muratyuksel

Öğrenci
Merhaba,

Anadolu'da yer alan bir üniversitede yüksek lisansımı tamamladım ve Doktora programına başvuru yapmak için ilanların açılmasını bekliyordum. Şöyle ki; forumda belirtildiği gibi, mezkur üniversitenin mevzuat.gov.tr'de yer alan yönetmeliğinde de Doktora programı için adayın ALES puanının 55 olması gerektiği yazıyor. Ancak Anadolu'nun mütevazı bir kentinde yer alan bu üniversitede, yine ziyadesi ile mütevazı olan bir bölümde, söz konusu Doktora programına kayıt olmak için ALES barajı 80 olarak belirlenmiş. Bu normal bir durum mu? Bu konudaki görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Merhaba,

Anadolu'da yer alan bir üniversitede yüksek lisansımı tamamladım ve Doktora programına başvuru yapmak için ilanların açılmasını bekliyordum. Şöyle ki; forumda belirtildiği gibi, mezkur üniversitenin mevzuat.gov.tr'de yer alan yönetmeliğinde de Doktora programı için adayın ALES puanının 55 olması gerektiği yazıyor. Ancak Anadolu'nun mütevazı bir kentinde yer alan bu üniversitede, yine ziyadesi ile mütevazı olan bir bölümde, söz konusu Doktora programına kayıt olmak için ALES barajı 80 olarak belirlenmiş. Bu normal bir durum mu? Bu konudaki görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Devlet/Ozel farketmeksızın doktora programlarında (mınımum 55 olmakla bırlıkte) ales puanı degısıklık gosterır. Bunun nedenı her kurumun kendı yonetmelıgının olmasıdır. Bazı kurumların yuksek lısansta dıl puanı ısteyıp, bazı kurumların ıstememesı gıbı dusunebılırsınız.