Dünyanın En İyi 200 Üniversitesi

Fırat

Araştırma Görevlisi
İngiliz Times Higher Education (THE) kuruluşu tarafından hazırlanan Dünya Üniversite Sıralaması (World University Rankings) yayınlandı. 200 üniversiteden oluşan listeye Türkiye’den iki üniversite girdi. Buna göre dünyanın en iyi 200 üniversitesini ortaya koyan listede Bilkent Üniversitesi 112. sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ise 183. sırada yer aldı. Bölgelere göre yapılan sıralamada ise Türkiye’nin de yer aldığı Asya kıtası listesinde ise Bilkent Üniversitesi 15., Ortadoğu Teknik Üniversitesi 25. sıraya yerleşti.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, 7 yıldan bu yana yayınlanan listenin bu yıl hazırlanışında yeni değerlendirme kategorileri kullanıldığı ifade edildi. Bilgi sağlayıcı olarak, dünya çapında ağa sahip Thomson Reuters ile birlikte çalışan THE, dünyanın her tarafındaki 15 ülkeden yükseköğretim alanında uzman 50 kişi ile yapılan on aylık yoğun bir çalışma sonucunda bu sıralamanın hazırlandığını belirtmektedir.

Dünya çapındaki yükseköğretimin doğruya en yakın fotoğrafının çekildiği belirtilen sıralamada, öğrenimden bilgi transferine kadar 13 ayrı performans göstergesinin kullanıldığı belirtilmektedir. Bu 13 gösterge beş ayrı kategoride değerlendirilmiş ve derecelendirilmiştir:


*
Öğretim – Öğrenme ortamı (yüzde 30 etkili)
*
Araştırma – Yoğunluk, gelir ve tanınmışlık (yüzde 30 etkili)
*
Bilimsel alıntı – Araştırmaların etkisi (yüzde 32.5 etkili)
*
Endüstriye katkısı – Yeni tasarımlar ve icatlar gerçekleştirme (yüzde 2.5 etkili)
*
Uluslararası yoğunluk – Personel ve öğrenci bakımından (yüzde 5 etkili)


Sıralamanın “Mühendislik ve Teknoloji”, “Yaşam Bilimleri” “Sağlık”, “Fizik”, “Sosyal Bilimler” ve “Sanat ve Beşeri Bilimler” başlıklarındaki sıralaması da önümüzdeki aylarda açıklanacak.

Times Higher Education’un listesi için:
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/top-200.html

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
 

Betüş peri

Öğrenci
üniversitelere daha çok fon verilmeli. araştırma yapmak isteyen pırıl pırıl akademisyenler varken imkan yetersizliği önlerini kesiyor.
 
Üst