Ielts mi Toefl mı?

Podof

Araştırma Görevlisi
Herkese Merhaba,
YDS sınavında hayatımın hayal kırıklıklarından birini yaşadıktan sonra alternatiflerimi düşünmeye başladım. Sizlere danışmak istediğim konu benim durumundaki birisi için hangi sınavı tavsiye edebileceğiniz.

Şöyle ki ihtiyacım olan YDS'ye eşdeğerliği 80 olan bir puan. Yalnız ÖYP için değil, cari araştırma görevlisi alımlarında da kullanmak istiyorum ve benim istediğim ünilerin çoğu 80 dil puanı şartı koyuyor.
Puanımı aynı zamanda doktora başvurusunda kullanacağım dolayısıyla en geç yazın puanımın elimde olması gerekiyor. Dolayısı ile bir sonraki YDS'yi bekleyemiyorum.
Son olarak iki sınav da yaşadığım şehirde yapılıyor bu açıdan benim için bir farkları yok.

Gelelim ingilizce ile ilişkime:
1) Speaking de hiç sorun yaşayacağımı düşünmüyorum ama listening beni korkutuyor. Amerikan İngilizcesini nispeten rahat anlayabiliyorum ama o İngiliz aksanı kabusum. Ielts'in listeningini aksan bakımından değerlendirseniz sevinirim.
2) Ielts'den 65 puan almanın kolay olduğu söyleniyor. Peki hedeflenen puan yükseldikçe (80) iki sınav arasında bir zorluk farklı oluşuyor mu?
3) Bu güne kadar hep KPDS'ye çalıştım ve eski sınavlardan ihtiyacım olan puanı rahatlıkla alıyorum. KPDS tipi sınava hazır bir insan için iki sınavdan herhangi birinin daha rahat olma durumu var mı?
4) Sınavın kağıt üzerinde olması benim için şart olmasa da kesinlikle bir artı. Ielts kağıt üzerinde olması bakımından bir puan öne geçiyor. Ama Toefl'ın da kağıt üstünde versiyonları olduğunu duymuştum doğru mudur? Doğruysa yapılış sıklığı ve ücret bakımından durum nedir?

Bunlar yalnızca kafama takılan sorular ama bunlar haricinde genel değerlendirmeleriniz de beni çok mutlu eder.
 

sidneh

Profesör
FCE yapı olarak IELTS'e benziyor. O da kağıt üzerinde yapılıyor, Reading, Listening, Writing ve Speaking kısımlarından oluşuyor, her bölümün arasında yanlış hatırlamıyorsam 10-15 dakikalık aralar var. Speaking en son, sizi odaya iki kişi alıyorlar, öncelikle kendinizi tanıtmanızı istiyorlar. Ardından iki tane resim gösterip hangisini tercih edersiniz, neden diye soruyorlar. Ardından sizden bir anlatım istiyorlar, mesela son gittiğiniz tatili anlatın gibi. Yanınızdaki kişi ile sırayla cevap veriyorsunuz sorulara. Genel olarak hatırladıklarım bunlar, hafta sonu hazırlık kitabından bakıp daha ayrıntılı bilgi verebilirim.
 

jovenleon

Öğrenci
peki CAE hakkında bilginiz var mı FCE'de tek işime yarayacak not A derecesi fakat CAE'deki A-B-C dereceleri de işimi görür ve de araştırdığım kadarıyla ömür boyu geçerli.

Bir de bu sınavların ücretlerini biliyor musunuz nette 85 sterlin gibi bi fiyat gördüm ama ne derece doğru bilmiyorum.

Arkadaşın sorduğu soruyu biraz daha genişletirsek ielts mi toefl mi fce mi cae mi cpe mi diye sorabiliriz hatta kolaylık-zorluk ve de sınav ücreti-uygun tarihleri bakımından :)

Çok memnun olurum eğer daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz
 

sidneh

Profesör
Sınavın uygulanışı açısından bir fark var mı bilmiyorum ancak seviye olarak FCE intermediate, CAE upper-intermediate, CPE ise advanced seviyesindedir.

Ben bu tip sınavlarda sınavın düzenine hakim olmanın önemli olduğunu düşünüyorum, sonuç olarak bunlar KPDS, ÜDS, YDS'den çok farklı sınavlar. Her birinin kendine özgü mantığı var, bunu kafanızda oturtmanız gerekiyor. Örneğin ben TOEFL'da Listenig 18, Speaking 15, Writing 18 yapmama rağmen Reading'den 9 almıştım çünkü bilgisayar başında o paragrafları okurken dikkatim dağılıyor, odaklanamıyorum. FCE'de ise Speaking'de çok gerilmiştim, gözetmenin bakışları geriyordu resmen. :D Ama TOEFL'da bilgisayara konuşmak gayet rahattı. Bunun gibi küçük ayrıntılara da dikkat ederek, en rahat edeceğiniz sınavı seçmek gerek diye düşünüyorum.
 

jovenleon

Öğrenci
Açıkçası şuanda beni en çok düşündüren maddiyat kısmı çünkü bi öğrenci için biraz zorlayıcı özellikle ielts'in 375 tl olması :) ve de hani bu kadar para verip istediğim notu alamazsam kötü olur :) Sınav sistemi bence yds ye göre daha iyi bi ingilizce öğretmenliği öğrencisi olarak benim işime gelen bir sınav olduğunu düşünüyorum speaking kısmı korkutsa da :)
 

sidneh

Profesör
Speaking'de korkulacak bir şey yok. TOEFL'da iki kısım speaking, birisinde size bir soru soruluyor, mesela doğduğunuz şehrin gelişmesi için ne yapılabilir gibi, siz de 1 dakika boyunca cevap veriyorsunuz. Bizim hocamız buraya bullshitting part derdi, gerçekten de öyle. Önemli olan orada düşüncelerinizi sıra ile anlatabilmek ve örneklerle süslemek. Örnek verince süre bakımından da faydası oluyor, 1 dakikayı rahat dolduruyorsunuz. İkinci kısımda ise bir reading ve onunla bağlantılı listening parçası var, size onlarla ilgili bir soru soruyorlar. Atıyorum reading parçası bir ilan ve listeningde iki öğrenci ilan hakkında konuşuyorlar, kız olan ilanı destekliyor, erkek olan desteklemiyor diyelim. Size erkek öğrenci ilanı desteklemekte midir, sizce düşüncesinde haklı mıdır diye soruyor. Bu aşamada reading ve listeninge iyi not almanız çok önemli, sonra o notları birleştirip konuşmanızı yapıyorsunuz. Konuşmalarınızda gramer kullanımınızdan çok soruyu doğru anlayıp anlayamadığınıza, reading ve listeningde ana noktaları yakalayıp yakalayamadığınıza, süreyi etkin bir şekilde kullanıp kullanmadığınıza ve cevabınızı düzenli bir şekilde verip veremediğinize bakıyorlar.
 

jovenleon

Öğrenci
Sizce mümkün mü arkadaşın sorduğu gibi yds den 40 alan bu sınavlardan 60 denkliğinde bi not alıyo fakat yds den 70 civarı not alan birisi 20 günlük uygun bi çalışmayla bu sınavlardan yds denkliğinde 90 üzeri bi not alabilir mi ?
 

sidneh

Profesör
Eğer sınav sistemini hiç bilmiyorsa ve daha önce hiç denemediyse 20 günde zor, en az 1-1,5 aylık bir süre biçmeli kendine ki o bile az bence. Ama ben TOEFL ve FCE için konuşuyorum, IELTS'e girmediğim için bir şey diyemeyeceğim.
 

kaamos

Araştırma Görevlisi
cae ve fce'yi tanımam etmem, fakat ingiliz aksanı konusu ielts'te tabii çok baskın. yine de yalnızca british diye tüm sınavı seçeneklerden kaldırmayı düşünmezdim kendi adıma.
 

Podof

Araştırma Görevlisi
Hem yanıtlar hem diğer yorum ve sorular için çok teşekkür ederim. Aynı konuları arkadaşlarıma da danışıyorum aldığım yorumlardan birini sizinle de paylaşmak isterim. Dediler ki "Toefl'da herkesin bir ağızdan konuşmaya başlaması can sıkıcı olabiliyor, konsantrasyon dağılıyor." Bana mantıklı geldi.

Şu ana kadar duyduklarım/okuduklarım çerçevesinde Ielts'e gireceğim gibi görünüyor. Şunu da kesin olarak teyit etmek istiyorum: ÖSYM'nin bu sınavı tanıyor olması bütün üniversitelerin tanıdığı anlamına geliyor değil mi?
Herhangi bir vakıf ya da devlet üniversitesinin "ben Ielts kabul etmiyorum" deme ihtimali var mı?
 

sidneh

Profesör
Araştırma görevliliğinde kabul etmem diyemez ama lisansüstü eğitimde diyebilir.

Evet, TOEFL'da aynı anda 15 kişinin sınav olması konsantrasyon dağıtabiliyor, siz daha listeningi bitirmemişken önünüzdeki konuşmaya başlıyor. Kulaklıklar baya iyi ama yine de ses geçiriyor maalesef.
 
S

shockhan

Guest
2'si de aynı ; eşdeğerlikleri yeni güncellendi çok puan farkı yok ...

Pc'ye yatkın olanlar ibt ye,
Paperbased ciler ielts e.....

İzmir Marşıyla.Dım dııı dım .dım dım dım dıııııı dım dımı dım dım....

- - - Güncellendi - - -

Diğer eşdeğer kabul edilen CAE, FCE, CPE sınavları hakkında bilgisi olan var mı ?

fce kolay diğerlerini bilmiyorum, gre-gmat olanlardan da gmat daha kolay zira diğeri fen bilimleri için gerekli kelimelerden oluşuyor o yüzden bana zor :)
 

jovenleon

Öğrenci
2'si de aynı ; eşdeğerlikleri yeni güncellendi çok puan farkı yok ...

Pc'ye yatkın olanlar ibt ye,
Paperbased ciler ielts e.....

İzmir Marşıyla.Dım dııı dım .dım dım dım dıııııı dım dımı dım dım....

- - - Güncellendi - - -



fce kolay diğerlerini bilmiyorum, gre-gmat olanlardan da gmat daha kolay zira diğeri fen bilimleri için gerekli kelimelerden oluşuyor o yüzden bana zor :)

fce kolay derken yds üzerinden 70 alan birisinin 20-30 günlük bi çalışmayla a derecesi alabilecek kadar kolay mı fce ?
 

mavikupa

Öğrenci
Merhaba bugun ıelt ıcın nıyetlendım ve fulll arastırmaya basladım neler yapabılırım bılmıyorum.Altından kalkılınabılınır mı bılmem bakalım .
YDS den 48 aldım. İETS 6.5 ,7 için nasıl çalışmalı ?Çok klasık olacak ama önerileriniz neler ..
YANLIS ANLAMAYIN FORUMDA ELEIMDEN GELDIGINCE TUM YORUMLARI OKUDUM VEEEE BILGI SAHIBIYIM BIRAZDA OLSA.. cok farklı bır sısıtemı var sanırım..ders çalışşma anlamında şu şekıl wrıttıng 5.5,6.6.5 bantlarında not ısteyenler için şu.... kıtaplar falan fılan denılıyor. kpds oyle bır mevzuu yok :)
cambrıdge 1/8 kitapları neler oluyor acaba ? oyle bıseyler dolanıyor .. çıkmıs veya benzer sorular mı ve lıstenıng ıcın alıstırma yapabılecegım bır yer var mı..
 

sidneh

Profesör
Hocam aynı soruyu birden fazla yerde sormayın lütfen.

Cambridge 1-8 kitapları, hatta 1-9 oldular artık, Cambridge'in IELTS için hazırladığı kitaplar. Sınavları da Cambridge yaptığından sınavla parallelik gösteriyorlar. 9'u incelemedim ama 7 ve 8'i kesinlikle tavsiye ederim.

Ek olarak Tümer Altaş ve ielts-exam.net'i tavsiye ederim. Bir de sınava British Council'de girerseniz size çalışma sitesi gönderiyorlar. Ben oradaki reading ve listening alıştırmalarının çok faydasını gördüm. Writing için de ielts-exam.net çok faydalı oldu bana.
 
Üst