DPÜ SBE 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı İşletme Doktora Bilim Mülakat Sınavları
Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazıda Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü için 2017-2018 Öğretim Yılı Güz yarıyılında İşletme Doktora programına girişte adaylara yöneltilen bilim-mülakat sınav sorularını paylaşmak istiyorum.
Kontenjan Bilgileri
T.C. Uyruklu ve Yüksek Lisans Mezunu adaylar için 10 kişilik bir kontenjan söz konusuydu. Yabancı uyruklu adaylar için ve özel öğrenciler için bir kontenjan söz konusu değildi.
13 Temmuz 2017 tarihinde saat 10'da yapılan klasik formdaki yazılı sınavda sorulan sorular birebir aynı ifadeler olmamakla birlikte aklımda kaldığı kadarıyla şöyleydi;
1-) Tüketici davranışlarıyla ilgili olarak "açıklayıcı" ve "tanımlayıcı" modelleri açıklayınız?
2-) Bilgi yönetimi nedir? Bilgi yönetiminin işlevleri nelerdir? Bilgi yönetimi farklı işletmeler için neyi ifade eder, nasıl tanımlanabilir? Örneğin Apple şirketi için bilgi yönetimi nedir, neyi ifade eder? Kütahya Porselen şirketi için bilgi yönetimi nedir, neyi ifade eder?
3-) Türkiye ekonomisinin genel işletme koşullarındaki hangi etkenler modern işletmecilik yöntem ve tekniklerinin uygulanmasındaki olumsuz etkenlerdir? Olumsuz etkenlerin kaynağı nedir? Olumsuz etkenlerin giderilmesi için çözüm önerileriniz nelerdir? Açıklayınız.
4-) Finansal muhasebenin birincil ve ikincil nitelikleri nelerdir? Birincil ve ikincil nitelikler arasındaki ilişkileri açıklayınız?
5-) Bir yıl vadeli tahvilin getirisi % 11,5'tir. Türkiye ekonomisine ilişkin önümüzdeki bir yıl için enflasyon beklentisi % 9'dur. Bu çerçevede, söz konusu tahvile yatırım yapan kişinin reel getirisi ne olur?
13 Temmuz 2017 tarihinde saat 15:10'da başlayan mülakat sınavında adaylara yöneltilen sorulardan aklımda kalanları şöyleydi;
1-) Portre'nin 5 güç modeli nedir?
2-) Entegre raporlama nedir?
3-) İlişkisel pazarlama nedir?
4-) Bir ülkenin kredi derecelendirme notu düşerse bunun en önemli sonucu ne olur?
5-) Durumsallık yaklaşımı nedir?
6-) Benchmarking nedir?
7-) Finansal kaldıraç hangi kararı vermede kullanılır?
NOT: Mülakat komisyonu 3 kişiden oluşuyordu.