Lisansüstü Eğitimde Atılma Geri Geldi

karkinli

Öğrenci
Araştırma görevlilerinin süresi etkilenmedi, öğrencilik süresi ile ilgili bağlantısı bulunmuyor dediler. Azami süreler eğitime göre hesaplanmıyormuş.
Sayın Hocam;
Bilindiği üzere 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlileri azami süreler içerisinde eğitimini tamamlayamaz ise görevlerine son verilmekte ve 2547 yök kanunun 44'.cü maddesinde azami süreler yök tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir ifadesi geçiyor. 35 madde görevlendirme senetlerinde de (bir çoğunda) kanun ve yönetmelikte belirtilen azami süreler içerisinde başarılı olmak şartı var.
Nisan 2016 tarhindeki yeni yönetmelik ve 13.06.2016 tarihli yök yazısından anlaşılan süreler herkez için 2016-2017 güzde sıfırdan başladı. Bu durumda 50d li araştırma görevlilerininde öğrencilikleri için süre yeniden başlamış oluyor. Acaba 35. maddeyle görevli veya kendi üniversitesinde bile olsa lisansüstü öğrenciler bu durumdan faydalanabilecekler mi? Yok arş. gör. lerin ilk başlama tarihinden itibaren hesaplanacak derlerse bunu nasıl bir yasal dayanağa bağlayacaklar. Bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum. Saygılar..

A

Akademik Forum

Guest
Önemli bir soru, ben de merak ediyorum. Bilgisi veya yorumu olan arkadaşlar cevap yazarsa çok iyi olur.
Sayın Hocam;
Bilindiği üzere 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlileri azami süreler içerisinde eğitimini tamamlayamaz ise görevlerine son verilmekte ve 2547 yök kanunun 44'.cü maddesinde azami süreler yök tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir ifadesi geçiyor. 35 madde görevlendirme senetlerinde de (bir çoğunda) kanun ve yönetmelikte belirtilen azami süreler içerisinde başarılı olmak şartı var.
Nisan 2016 tarhindeki yeni yönetmelik ve 13.06.2016 tarihli yök yazısından anlaşılan süreler herkez için 2016-2017 güzde sıfırdan başladı. Bu durumda 50d li araştırma görevlilerininde öğrencilikleri için süre yeniden başlamış oluyor. Acaba 35. maddeyle görevli veya kendi üniversitesinde bile olsa lisansüstü öğrenciler bu durumdan faydalanabilecekler mi? Yok arş. gör. lerin ilk başlama tarihinden itibaren hesaplanacak derlerse bunu nasıl bir yasal dayanağa bağlayacaklar. Bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum. Saygılar..

kemalsaman

Öğrenci
Merhaba,

İstanbulda bir üniversitenin tezsiz yüksek lisans programına 15-16 eğitim Döneminde Güz Yarıyılında Kayıt oldum, ardından 15-16 bahar dönemi ve 16-17 güz dönemlerine kayıt oldum ve hali hazırda 3. dönemim olan güz dönemine devam etmekteyim. Devamsızlıktan dolayı daha önceki iki dönemde kaldığım gibi 3. dönemimde de tüm derslerden kalacağım.

20 Nisan tarihinde Değişen Yönetmeliğe göre 16-17 Güz dönemi yarıyılı benim ilk dönemim olacağı için, hali hazırda iki dönem daha hakkım var, ve bu hakkı kullanmak için okula tekrar para verip kayıt olmam gerekecektir.

Benim aklımdan geçen ise mevcut kaydımı bu okulda yenilemeyip, başka bir okulun başka bir programına geçmek. Sizlere sormak istediğim soru ise böyle bir işlem yaparsam yeni kaydımla 3 yarıyıl hakkımın mı yoksa diğer programdan kalan 1 dönemim kaynaklı 2 dönemimin mi olacağı?

Özetle Programı bitirmeden veya 3 yarıyıl takvimi geçmeden önce kaydımızı silip başka okul ve programa geçersek haklar sıfırlanıyor mu? Bu sorunun cevabını hiçbir yerde bulamadım. Görüşlerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.

nanofly

Öğrenci
Eğer yatay geçiş yapmayacaksanız, her üniversitenin ve her bölümün süreleri birbirinden bağımsızdır. Yatay geçiş yapmanız durumunda transkriptinize göre durum belirlenir. Eğer bazı dersleriniz sayılmaz ve/veya zorunlu dersler almanız gerekirse ana bilim dalı bir dönem süre verebilir.

kemalsaman

Öğrenci
Eğer yatay geçiş yapmayacaksanız, her üniversitenin ve her bölümün süreleri birbirinden bağımsızdır. Yatay geçiş yapmanız durumunda transkriptinize göre durum belirlenir. Eğer bazı dersleriniz sayılmaz ve/veya zorunlu dersler almanız gerekirse ana bilim dalı bir dönem süre verebilir.

Cevap için teşekkürler ancak benim amacım yatay geçiş değil, direk şuan kaydım bulunan okuldaki ilişiğimi kesip balka bir okulun başka bir programına kayıt olup 3 dönem hakkımı sıfırlamak gibi bir amacım var. Tabi bu arada kayıtlı olduğum okulla ilişiğim kesileceği için bu arada asker kaçağı sayılır mıyım? Diğer okul buna problem çıkartır mı? Bunları öğrenmek istiyorum.

nanofly

Öğrenci
Cevap için teşekkürler ancak benim amacım yatay geçiş değil, direk şuan kaydım bulunan okuldaki ilişiğimi kesip balka bir okulun başka bir programına kayıt olup 3 dönem hakkımı sıfırlamak gibi bir amacım var. Tabi bu arada kayıtlı olduğum okulla ilişiğim kesileceği için bu arada asker kaçağı sayılır mıyım? Diğer okul buna problem çıkartır mı? Bunları öğrenmek istiyorum.

Kaydınızı sidirdikten sonra diğer okulda sorun çıkmaz ama askerlik konusunda, forumda örnekleri olduğu için, sorun çıkabileceğini düşünüyorum.

bloodshoot

Öğrenci
Merhabalar,

hali hazırda doktora eğitimim devam ediyor. Askerlik tecilim 2021'e kadar var .Doktora dersleri yeni yönetmeliğe göre 4 yarı yılda bitirilmesi gerekiyor.ancak çalıştığım için bitiremedim. 4 Yarıyıl bahar döneminde bitecek ve okul benim ilişiğimi kesilecek. Okul ile ilişiğim kesilince askerlik tecili de bozulacak. Ben, Haziran döneminde yeni bir doktora programına kayıt olabilir miyim ? İlişiğim kesilince askerlik tecilini artık uzatma şansım kalmıyor mu ?

teşekkürler

ressam

Öğrenci
Merhabalar,tez dönem notu ve uzmanlık dersinden yz almak dönemin yetersiz olması ve tezin 2.dönemde verilememesi mi demek,enstitüyle ilişiğin kesilmesi mi demek ,bu süreler sıfırlanmadan önce yt alıyordum ,yönetmelikte de açık bir yazı yok ,bir de ben dersleri verdiğim halde senenin başında enstitü 6 yarıyıl hakkımın olduğunu söyledi bugün aradığım asistan arkadaşlarım en fazla 4 yarıyıl olabileceğini enstitünün hala dersleri aldığımı sandıkları için 6 yarıyıl demiş olabileceklerini söylediler yani benim için tez döneminden itibaren sıfırlandığını söylediler ve uzmanlık dersine de yz aldığım için bu sene tezi jüriye sunamayacağımı söylediler yz almamın enstitüyle ilişik kesilmeyeceğini sandıklarını belirttiler kesin ifadeler değil bunlar tabiki pazartesi enstitüyü arayacam ama bilen biriniz varsa çok makbule geçecek tansiyonum sıfıra indi :confusion:

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba arkadaşlar, (erkekleri ilgilendiriyor)

Bence en önemli soru şu :) ; şimdi atılma geldiği için, eski öğrenciler yeniden başlıyormuş gibi kabul edilecek ve 3 yil daha süreleri olmuş oluyor ya, peki bu durum tecil içinde geçerli olmuş olacak mı? Yani bu ek süre askerlik tecili içinde veriliyor mu? Ben kontrol ettim tecil bilgilerimi uzamış gibi görünmüyor. Uzatmak için özel olarak mı başvurmak gerekiyor acaba? Bilgisi olan var mı?

jordy

Öğrenci
Merhaba ben de aynı soruyu sormak istiyorum. İki y.lisansımdan biri bu dönem bitiyor be doktoraya başlamayı planlıyordum. Bu durumda doktora için beklemem mi gerekecek?

hocam acaba ne yaptınız? ıkıncı yuksek lisansınız varken doktora kaydınız oldu mu ? ben araştırma gorevlısıyım ve oyp lıyım. bu donem doktora kaydımı yaptırırken oyp alanımdan tamamen bagımsız olan ama savunma aşamasında oldugum yuksek lısansımı sıldırmem mı gerekecek?

dpd06

Öğrenci
hocam acaba ne yaptınız? ıkıncı yuksek lisansınız varken doktora kaydınız oldu mu ? ben araştırma gorevlısıyım ve oyp lıyım. bu donem doktora kaydımı yaptırırken oyp alanımdan tamamen bagımsız olan ama savunma aşamasında oldugum yuksek lısansımı sıldırmem mı gerekecek?

evet sildirmeniz şart, doktora kaydına gittiğinizde enstitü ile konuşun ama sanmam. Çünkü yök'ün 20 nisan yönetmeliğinde kesinlikle yasak deniliyor. bakınız madde 35/6 http://www.yok.gov.tr/documents/102...ligi.pdf/8451c3e1-7975-40f1-bc81-3ca01cb288c8

seyyah

Öğrenci
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler
yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıtlı olan öğrenciler
hakkında 35 inci maddenin altıncı fıkrası uygulanmaz.

(3) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora
programlarına başvurabilir.

A

Akademik Forum

Guest
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler
yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar.
(2) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıtlı olan öğrenciler
hakkında 35 inci maddenin altıncı fıkrası uygulanmaz.

(3) 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan veya mezun olan öğrenciler doktora
programlarına başvurabilir.
Yönemelik maddesini yukarıdaki durum için belirtiyorsanız, burada uygulanamaz. Çünkü, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihde birden fazla lisansüstü programa kayıtlanma hakkından yararlanarak iki programda öğrenime devam etmiş. Ancak şimdi yeni bir programa kayıtlanması gerektiğinden ve bu kayıt yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra olacağından eskisi silinmeden kayıt yapılamaz.

bree

Öğrenci
Arkadaslar ben 2015 Eylül ayında kayıt yaptırdım yüksek lisansa birinci sene derslerimi başarıyla verdim ikinci sene tez dönemine gectim ilk dönem bitti ikinci dönem yani bu döneme gecerken ders kaydını yenilemeyi unuttum bir sene uzadı seneye ikinci dönem bu dersi almadan mezun olamıyorum şimdi yeni yönetmelik göz önüne alındığında ben seneye ikinci dönem sonu tezimi teslim ettiğimde üçüncü senem olacak eğer tezim kabul edilmezse Allah korusun benim okulla ilişiğim kesilip emeğim boşa mı gitmiş olacak :(

A

Akademik Forum

Guest
konuyla ilgili bilgisi olan var mı acaba?

Merhaba arkadaşlar, (erkekleri ilgilendiriyor)

Bence en önemli soru şu :) ; şimdi atılma geldiği için, eski öğrenciler yeniden başlıyormuş gibi kabul edilecek ve 3 yil daha süreleri olmuş oluyor ya, peki bu durum tecil içinde geçerli olmuş olacak mı? Yani bu ek süre askerlik tecili içinde veriliyor mu? Ben kontrol ettim tecil bilgilerimi uzamış gibi görünmüyor. Uzatmak için özel olarak mı başvurmak gerekiyor acaba? Bilgisi olan var mı?

erdemyeler

Öğrenci
Ben eski öğrenciyim normalde 9cu dönemim transkriptimi aldım şöyle yazıyor

okduğu dönem: 9
akademik dönem:2

yani şimdi ben gelecek dönem devam edersem 3cü dönemden devam ediyor gibi mi olacağım arkadaşlar doğru mu anladım?

A

Akademik Forum

Guest
Değerli hocam,
Istanbul Universitesinde de uzatmali ogrencilerin sureleri sifirlandi mi? Bilginiz varsa paylasabilir misiniz? Istanbul Universitesi SBEde uzatmali doktora ogrencisi olan yabanci uyruklu arkadasim bilgi ariyor.Kendisi yurt disinda su anda. Enstituye ulasamamis telefonla.
Arkadasim yurt disi
Araştırma görevlilerinin süresi etkilenmedi, öğrencilik süresi ile ilgili bağlantısı bulunmuyor dediler. Azami süreler eğitime göre hesaplanmıyormuş.

A

Akademik Forum

Guest
Sayin ressam,
durumunuz ne oldu? Mumkunse cevap verebilir msnz?
Merhabalar,tez dönem notu ve uzmanlık dersinden yz almak dönemin yetersiz olması ve tezin 2.dönemde verilememesi mi demek,enstitüyle ilişiğin kesilmesi mi demek ,bu süreler sıfırlanmadan önce yt alıyordum ,yönetmelikte de açık bir yazı yok ,bir de ben dersleri verdiğim halde senenin başında enstitü 6 yarıyıl hakkımın olduğunu söyledi bugün aradığım asistan arkadaşlarım en fazla 4 yarıyıl olabileceğini enstitünün hala dersleri aldığımı sandıkları için 6 yarıyıl demiş olabileceklerini söylediler yani benim için tez döneminden itibaren sıfırlandığını söylediler ve uzmanlık dersine de yz aldığım için bu sene tezi jüriye sunamayacağımı söylediler yz almamın enstitüyle ilişik kesilmeyeceğini sandıklarını belirttiler kesin ifadeler değil bunlar tabiki pazartesi enstitüyü arayacam ama bilen biriniz varsa çok makbule geçecek tansiyonum sıfıra indi :confusion:

Boodah

Öğrenci
merhaba arkadaşlar. ben yüksek lisansıma 2011 senesinde giriş yaptım. derslerimi başarıyla verip tez aşamasına geldim ancak daha sonra maddi sıkıntılar dolayısıyla yüksek lisans yaptığım şehri terk etmek durumunda kaldım. çalışmaya başladım. iş hayatına girince de tez falan yalan oldu tabii. ancak sürekli olarak ne olur ne olmaz diye her dönem harç yatırıp kayıt yeniledim. şu anda benim durumum nedir?

anladığım kadarıyla 2016 nisanda çıkan bu kanundan itibaren benim sürem 4 yarıyıl olarak yeniden başladı değil mi? okulumun sosyal bilimler enstitüsünü arasam bana bu konuda net bilgi verebilirler mi? açıkçası onlara da pek güvenmiyorum bu konuda.

şimdiden teşekkürler.