Nitel araştırmada yöntem?

mobidick

Öğrenci
Merhaba sevgili hocalarım ve arkadaşlarım,
benim yüksek lisans tezim nitel bir yöntemle yapılacak.Bu bağlamda kamuda çalışan 5 engelli kadın 5 engelli erkek ile görüşme yapacağım.Aynı oran ve dağılımlarda da özel sektörde engelli çalışanlar ile görüşmem gerekiyor.Soru formumu kendi oluşturuyorum.İş yaşamında onları en çok zorlayan unsurlar ve engelleri anlamaya çalışmayı hedefliyorum.
Şimdi her şeyi bu kadar anlatmamda ki sebep ise şöyle: Aşağıdaki gibi bir model yazmalıyım ancak benim modelim ne olacak?Daha önce hiç bir şekilde nitel bir çalışma yapmadım.Yardımlarınızı bekliyorum.:sorrow:
Bu araştırmanın modeli, tarama modelleri içerisinde nedensel karşılaştırmalı model olarak anılan bir olgu-kontrol çalışmasıdır. Tarama modelleri geçmişle ya da şu anda olan bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma modelleridir. Genel tarama modeli; geniş bir evrende, evren hakkında genel bir yargıya varmak amacıyla evrenin tümü ya da evrenden alınacak bir grup, örnek ya da örneklem üzerinde yapılan taramalardır. Nedensel karşılaştırmalı modelde ise geçmişte ya da gelecekte var olan sonuçlar ile bunları etkileyen etmenler arasındaki nedensel ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan çalışmalardır (18, 19).
Araştırmalarda kullanılan genel tarama modellerinde temel amaç, var olan durumu olduğu gibi betimlemek ya da betimlenen durumlarda nedensel ilişkileri sorgulamaktır. Nedensel karşılaştırmalı modelde ise olası bir etmenin sonuç üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla oluşturulan çalışma grubu (olgular) ve karşılarına yerleştirilen kontrollerin geçmişte karşılaştıkları risk etmenlerinin durumları incelenmekte, risk etmeninin hangi grupta daha fazla oluştuğu belirlenmektedir(18-20).
 
A

Akademik Forum

Guest
Referans Sorular

merhaba,

Öncelikle nitel araştırmalar konusunda Prof. Dr. Ali Yıldırım ve Prof. Dr. Hasan Şimşek'in kitabını detaylı okumanızı öneririm. Ben de tezimde nitel araştırma gerçekleştirdim. Önerim soruları kendi başınıza oluşturmak yerine mutlaka referans bir araştırma üzerinden ilerlemeniz, ya da nitel araştırma yapmış bir hoca, doktora öğrencisi vs 'den yardım almanız, eğer araştırma konusunda uzman değil iseniz. Zira savunmada ne kadar da güzel kendi başına soruları hazırlamış denmiyor, bilimsel bir araştırma söz konusu olduğu için referans vermeniz bekleniyor. Literatürde benzer türde araştırma çokça sayıda bulabilirsiniz. Kolay gelsin ,
 
Üst