Özel Eğitim Yüksek Lisans Başvuruları?

berranur

Öğrenci
Merhaba arkadaşalar, eğitim fakultesi yeni mezunuyum ve nasipse yükseğimi özel eğitimden yapmak istiyorum lakin kafamı kurcalayan bir mevzu var? sorduğum soruların uçuk ve komik olmasını lütfen çaylaklığıma verin, arkadaşlar yüksek lisans açılan ünilere baktığımda özel eğitim sadece bir başlık altında veriliyor, sormak istedğim biz herhengi bir ünini yükseğine kabul olduktan sonra mı işitme, görme diye alan seçiyoruz??

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba arkadaşalar, eğitim fakultesi yeni mezunuyum ve nasipse yükseğimi özel eğitimden yapmak istiyorum lakin kafamı kurcalayan bir mevzu var? sorduğum soruların uçuk ve komik olmasını lütfen çaylaklığıma verin, arkadaşlar yüksek lisans açılan ünilere baktığımda özel eğitim sadece bir başlık altında veriliyor, sormak istedğim biz herhengi bir ünini yükseğine kabul olduktan sonra mı işitme, görme diye alan seçiyoruz??

Özel Eğitim bahsettiğiniz tüm alanların genel adıdır. Bu alanda yüksek lisans kabulünüzü aldıktan sonra tez aşamasında yoğunlaşmak istediğiniz alana karar verirsiniz ve bu alan üzerinde çalışırsınız. Özel eğitimdeki bu kapsayıcılığı, sınıf öğretmenliğinin kapsayıcılığı gibi düşünmek biraz daha zihninizde netleşme sağlayabilir. Şöyle ki sınıf öğretmenliği pek çok alt alanı kapsamaktadır (okuma yazma, matematik, fen vb.). Sınıf öğretmenliğinden yüksek lisans/doktora yapan bir kişi uzmanlaşmak istediği alt alanı kendisi belirler.

pelinn

Öğrenci
Rica ederim, öğrenci belgesi alabildiğiniz sürece ve üzerinde bölüm/abd bilgileri yazdıkça sorun olmaz ÖYP atamasında.
Hocam bu dönem özel eğitimle yüksek lisansı kazandık diyelim.o zaman oyp ilanlarına zihinsel, görme engelliler yuksek lisans yapıyor oluyor şartı sağlayan yerlere başvurabilir miyiz.dediniz ya tez aşamasında die o zmn yüksek lisansda 2.yila kdr beklemek zorunda miyiz.bölümümüzu seçip oyp ye başvurmak için. ( kusura bakmayın bende pek bilmiyorum o yüzden kafama takildi)

berranur

Öğrenci
Yok pelin hocam beklemek zorunda değiliz 2. yıla kadar, yükseğe kabul edilip öğrenci belgesi alabildiğimiz sürece öyp atamalarında o alandan tercih yapabiliyoruz, vesselam..

pelinn

Öğrenci
Yok pelin hocam beklemek zorunda değiliz 2. yıla kadar, yükseğe kabul edilip öğrenci belgesi alabildiğimiz sürece öyp atamalarında o alandan tercih yapabiliyoruz, vesselam..
O zmn 2.yılı beklemeden görme yada zihinsel engelliler için olan oyp kadrolarınin ikisine birden basvurabiliyoruz o zmn değil mi Berra hocam .yani sadece birini fln seçmemize gerek yok eğer oyp de tercih edersek.

berranur

Öğrenci
hocam işte tam olarak orayı bende bilmiyorum, nazmi hocamın yukarıda bahsettiğne göre özel eğitime kabul olduktan sonra tez aşamasında yani 2. yıl alanı seçiyoruz, bu durumda tercih yaparken sizin de dediğniz gibi görme işitme diye alan seçlip seçilmediği konusunda bilgim yok, yardım nazmi hocam diyelim biz :)

A

Akademik Forum

Guest
Herkese merhaba Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Anabilimdalından mezeun olan biri olarak cevap veriyorum :) özel eğitimde yüksek lisans yapıyorsanız ilanlardan sadece özel eğitimde yüksek lisans yapıyor şartı arayanlara başvuru yapabiliyorsunuz Görme Anabilimdalında yada İşitme Anabilim dalında yüksek lisans yapmış yada yapıyor olamak şartı arayanlara başvuru yapamıyorsunuz. Öyp ilanları zamanında ilan veren üniversitelerdeki bölümde yetkili kişilerin verdiği cevap bu şekildeydi bana.

pelinn

Öğrenci
Herkese merhaba Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Anabilimdalından mezeun olan biri olarak cevap veriyorum :) özel eğitimde yüksek lisans yapıyorsanız ilanlardan sadece özel eğitimde yüksek lisans yapıyor şartı arayanlara başvuru yapabiliyorsunuz Görme Anabilimdalında yada İşitme Anabilim dalında yüksek lisans yapmış yada yapıyor olamak şartı arayanlara başvuru yapamıyorsunuz. Öyp ilanları zamanında ilan veren üniversitelerdeki bölümde yetkili kişilerin verdiği cevap bu şekildeydi bana.
Sağolun hocam tesekkur ederiz.

M

misafir.

Guest
hocam bende kendi bildiğim kadarıyla anlatmaya çalısırsam, özel eğitim bölümü yüksek lisans basvurusu acılan unıversitelerin enstitü sayfalarında hangi anabilim dalında eğitim verildiği belirtmektedir. Örneğin, bir a üniversitesi özel eğitim bölümünde sadece zihin engelliler eğitimi varken, b üniversitesi özel eğitim bölümünde görme, işitme ve zihin engelliler olarak ayrı alt bilim dallarında eğitim vermektedir. Yine bunun yanında herhangi bir bilim dalı belirtilmemiş ise nazmi hocam dediği gibi olduğunu düşünmekteyim. Bana göre burada önemli olan ilanın bölüm olarak mı yoksa anabilim dalı olarak mı verildiğidir. Hatalıysam düzelt
elim :)

A

Akademik Forum

Guest
Nazmi Hocam Günaydın bi sorum olacaktı ben zihin engelliler mezunuyum görmede yüksek lisans başvurusu yapacağım öyp de görmede yüksek lisans şartı arayan kadro ilanlarına başvurmak gibi bi düşüncem var görmede engellilerde yüksek lisansım bitince doktorayı zihin işitme vs de yapabilir miyim yoksa doktoramda mı görme engelilerde yapmam gerek. teşekkürler...

kaolin

Öğrenci
Nazmi Hocam Günaydın bi sorum olacaktı ben zihin engelliler mezunuyum görmede yüksek lisans başvurusu yapacağım öyp de görmede yüksek lisans şartı arayan kadro ilanlarına başvurmak gibi bi düşüncem var görmede engellilerde yüksek lisansım bitince doktorayı zihin işitme vs de yapabilir miyim yoksa doktoramda mı görme engelilerde yapmam gerek. teşekkürler...

bir özel eğitimci olarak cevap veriyorum. evet yüksek lisansınız hangi alandaysa doktoranızı da aynı alanda devam edebilirsiniz.ortak dersler olsa da sonuçta bütün dersler aynı değil ve zihin doktora programı için öncelikle zihin alanında bazı yüksek lisans dersleri almanız gerekiyor.

kaolin

Öğrenci
öyp kapsamındaki kadrolar için mi sayın meslektaşım Kaolin. ?

evet. her alanda geçerlidir bu. doktora yapılacak bölümün öncelikle ön şartlı dersleri vardır yüksek lisansta alınması gereken.
hatta bu yüksek lisansta da geçerlidir. siz şimdi görme engellilerde yüksek lisansa başladığınız takdirde almanız gereken bazı lisans dersleriniz olacaktır. çünkü lisans derslerimiz de farklı onlardan...
örneğin Görme Eng. Bağımsız Hareket Becerilerinin Öğretimi-1 dersini almadan bunun bir üst dersini almanız mantıklı değildir...
bilimsel hazırlık almanız gerekecektir.

A

Akademik Forum

Guest
sonuçta özel eğitim bir bölüm ve tanıdığım bir çok kişi görme anabilim dalında yüksek lisanstan sonra zihinde anabilim dalında doktoraya yapanmış durumdalar ben yanıldığınızı düşünüyorum.

kaolin

Öğrenci
sonuçta özel eğitim bir bölüm ve tanıdığım bir çok kişi görme anabilim dalında yüksek lisanstan sonra zihinde anabilim dalında doktoraya yapanmış durumdalar ben yanıldığınızı düşünüyorum.

Hocam yaparsınız yapmasına da benim vurgulamak istediğim ön koşullu dersler var onları almanız gerekiyor. Eksik dersleri tamamladıktan sonra alabilirsiniz ancak.

berranur

Öğrenci
selam arkadaşlar bi sorum var :) şimdi ben sözel mezunuyum ve elimde haliyle ales sözel puanım var, özel eğitim de yüksek lisans şartlarına baktığımda sözel kabul eden de var EA kabul eden de var, burada problem yok, sözel kabul edenlere başvururum fakat aklıma takılan bi husus var, özel eğitim de ÖYP tercihi yaparken biz hangi ALES türünden tercih yapıyoruz, herkes kendi puan türünü mü kullanıyor yoksa YÖK aynı yüksek lisans ilanlarında olduğu gibi açılan kontenjanlara ales puan türü için özel şarltar mı belirliyor veyahut belirlenmiş bir puan türü (EA YADA SÖZ) var herkes ona riayet mi ediyor, biligisi olan paylaşabilir mi acaba?