raikony
Öğrenci
selam arkadaşlar bi sorum var şimdi ben sözel mezunuyum ve elimde haliyle ales sözel puanım var, özel eğitim de yüksek lisans şartlarına baktığımda sözel kabul eden de var EA kabul eden de var, burada problem yok, sözel kabul edenlere başvururum fakat aklıma takılan bi husus var, özel eğitim de ÖYP tercihi yaparken biz hangi ALES türünden tercih yapıyoruz, herkes kendi puan türünü mü kullanıyor yoksa YÖK aynı yüksek lisans ilanlarında olduğu gibi açılan kontenjanlara ales puan türü için özel şarltar mı belirliyor veyahut belirlenmiş bir puan türü (EA YADA SÖZ) var herkes ona riayet mi ediyor, biligisi olan paylaşabilir mi acaba?
Hocam ben de tam olarak bilmemekle yine bildiğim kadarıyla cevap vereyim. Bildiğim kadarıyla ÖYP'de alımlar üniversiteye girişlerde kullanılan puan türü ile ALES puan türü aynı olmalı. Mesela; Fizik bölümü üniversite yerleşme sisteminde sayısal puan, Tarih bölümü sözel puan, Psikoloji bölümü EA ile alım yapıyor aynı şekilde ÖYP'ye yerleşirken de Fizik'e Ales Sayısal, Tarih'e Ales Sözel, Psikoloji'ye Ales EA ile başvuru yapılıyor. Özel Eğitim Bölümlerinden; Zihin Engelliler Eğt., İşitme Engelliler Eğt. ve Görme Engelliler Eğt. YGS-4 puan türü ile alım yapmaktadır yani bu da SÖZEL'e tekabül etmektedir, Üstün Zekalılar Eğt. YGS-6 puan türü ile alım yapmaktadır yani bu da EA'ya tekabül etmektedir ama son bir iki ÖYP'de Çok Engelliler Eğt. diye bir bölümden de alım ypamaktadır. Bu bölümün üniversite giriş puan türünü bilmiyorum. Benim bildiği kadarıyla alımların bu şekilde olması gerekiyor. Yanlış biliyorsam lütfen doğru bilenler düzeltsinler.