Danıştay ın yürütmesini durdurduğu karar, YÖK'ün 29.07.2015 tarihinde aldığı "2547 sayılı Kanunun Geçici 67. maddesinin halen ÖYP, 50/d ve 2547 sayılı Kanunun 35. Maddesi kapsamındaki araştırma görevlisi kadrolarında bulunanların lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında uygulanmamasına yönelik kararıdır. Bu karar Danıştay tarafından araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında süre sıfırlanmasından yararlandırılmayacağı şeklinde yorumlanmıştır. Kararın lafzına bakıldığında Danıştay'ın doğru yorum yaptığı görülmektedir. Danıştay YÖK'ün, araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitimlerinde 2547 sayılı Kanunun Geçici 67 nci maddesi hükümlerinin uygulanacağı ancak kadroda bulunma sürelerinde uygulanmayacağı yönündeki savunmasına itibar etmemiştir. Çünkü Danıştay'ın görevi kararda yazan hükümlerin hukuka uygunluğunu denetlemektir. Kararda açık bir şekilde lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında Geçici 67 nci madde hükümlerinin uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır. Danıştay kararı dikkatlice okunduğunda yukarıda ifade ettiğim nedenlerden dolayı karar verildiği anlaşılacaktır. Kararda kadroda bulunma hakkından bahsedilmediği de aşikardır.
"Fenerli83" takımdaşım,
senin de ilk cümlende yazdığın üzere ve şu ek dosyada da görüleceği gibi
Ekli dosyayı görüntüle 5946 ilgili araştırma görevlilerinin lisansüstü eğitim sürelerinin hesaplanmasında
uygulanmamasına yönelik olan kararın yürütmesini Danıştay durdurmuştur.
Velhasıl 2547 sayılı Kanunun Geçici 67. maddesinde olduğu gibi Nisan 2016 yönetmelik değişikliği ile lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilerin eğitim süreleri sıfırlanmıştı. Bu konuda da hemfikiriz sanırım.
Bilindiği gibi gerek 50/d'li gerekse de son değişikliklerden sonra ÖYP'li araştırma görevlilerinin kadroları lisansüstü eğitimlerine bağlıdır. Dolayısıyla eğitim süresinin sıfırlanmasının kabulü demek araştırma görevliliğinde bulunulacak sürenin belirlenmesi demektir.
Kaldı ki hem YÖK kararında hem de Danıştay kararında öğrenciliklerin sıfırlanması durumunun tüm kayıtlı öğrenciler için geçerli olduğu görülüyor, araştırma görevlisi olsun veya olmasın... Hal böyleyken ortada araştırma görevlilerinin kadro sürelerine etki eden bir durum söz konusu olmasa sendika bu konuyu niye yargıya taşısın ki zaten öğrencilik süreleri kayıtlı tüm öğrenciler için sıfırlanmışken...
Hayırlı Günler...