YL Tez Jürisi ile İlgili Sorular

Podof

Araştırma Görevlisi
Aradım fakat bulamadım, umarım gereksiz yere konu açmıyorumdur.


İlk sorum tez jürisinin toplanmasında belirli bir yönetmelik olup olmadığı hakkında. Şöyle ki hem tez danışmanım hem öğrenci işleri "tez jürim ne zaman toplanır" soruma "hocalar ne zaman okulda olursa o zaman" şeklinde karşılık verdi. Bunun "en geç iki ay içerisinde" falan gibi bir standartı yok mu? Gerçekten hocalar ne zaman müsait olursa o zaman mı toplanır jüri? Yaz dönemi ya da eğitim dönemi olması bunu değiştirir mi?
Not: YL için tezin belirli bir teslim tarihi olması zorunluluğunu kaldırdı üniversitem. Erteleme için dilekçe de vermedim "sen ne zaman getirirsen o zaman alırız" dediler. Bu şartlar altında akademik takvimin benim için bir bağlayıcılığı kalmıyor sanırım.

İkinci sorum yüksek lisans jürisi nasıl geçer? "tez savunmasından" kasıt hocaların soru soracağı ve benim yanıtlayacağım mıdır yoksa tezin kısa bir sunumunu yapmam gerekir mi? Sunum yapacaksam sunumun süresi, niteliği nasıl olmalıdır mesela powerpoint kullanılmalı mıdır?

Danışmanım ile çok yakın bir ilişkim olmadığı için bu konularda pek bilgi alamıyorum bilmem gerektiğini düşündüğünüz bir şeyler varsa eklersniz çok memnun olurum bu konuda bir hayli bilgisizim.
 

kaamos

Araştırma Görevlisi
podof aslında jürinin düzenlenmesi, savunmada görevli hocalar filan enstitünün yönetmeliğine bağlı.
genelde abd dışından en az 1 hoca gerekiyor. hocaların okulda olması da şu yüzden muhtemelen vurgulandı, yaz döneminde insanların, eğer önceden haberdar edilmemişse, tatilden dönmeleri zor oluyor. örneğin benim tezim yabancı dilde, savunmaya da tezi bu dilde değerlendirip soru soracak birileri lazım. biz önceden bi sürü insana sormak zorunda kaldık "burda mısınız, uygun musunuz?" diye. yani belli bi süre öncesinden belirlendi jüri.
savunma sırasında ne olacağına dair ise genelde duyduklarım şu şekilde; içindekiler bölümünü açıp her başlığı tek tümceyle anlatıp geçenler var. eğer hocalar konunun uzmanı değilse böyle oluyor sanırım. fakat bu pek etik değil. konuya dair prof. dr. ahmet arslan enstitü müdürüyken ilgili hocaların dikkatine sunduğu bi yazı var; onu size yollamaya çalışayım.
 

Podof

Araştırma Görevlisi
Hocam mesajınızı da aldım çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla zaten bir yönetmelik olsa bile jürinin belirlenip toplanması belirsiz bir zamana yayıldığı için pek anlam ifade etmiyor o halde. Danışmanım 2 jüri üyesi ile konuştuğunu, onların katılacağını söyledi ama kaç jüri olacak başka kim olacak o halen belirsiz.

Peki hocaların genellikle izinlerini kullanıp okula dönme tarihleri hakkında bir bilginiz var mı? Ders programlarının oluşturulması vs. amacıyla öğrencilerden erken geliyorlardır muhtemelen. Ağustos 20'de hallolmazsa bu iş özel öğrencilik ve part time iş kovalayacağım da.
 

merzer

Doçent
2 kişi birde danışman 3 kişi yetiyor diye biliyorum jüride zaten .
Sunum yaptıran da var yaptırmayan da. Yakın zamanda tezini savunan arkadaşım literatürden hiç birşeye bakmadıklarını bulgularda ne var ne yok anlat dediklerini. Biraz bahsedince peki bunu destekleyen başka araştırmalar var mı diye sorduklarını, desteklemeyenler hakkında ne düşünüyorsun dediklerini toplamda 40 dksürdüğünü söylemişti.

Kısacası konunuza hocanıza okulunuza göre değişen bir iştir.
 
Üst