YLYS Eş Durumu Tayini 2018 Güncel Durum

avargor

Öğrenci
Merhabalar,

Ben, Ankara'da 1 yılı aşkın süredir bağımsız (4-b'ye tabi olarak) çalışan bir avukatım. Nişanlım da YLYS bursiyeri ve doktorasını tamamlayıp Türkiye'ye döndü. Şu anda başka bir şehirdeki üniversitede zorunlu hizmetini yapmaya başladı. Bir yıl içerisinde evlenmeyi düşünüyoruz. YÖK'ün 2015 yılında verdiği mecburi hizmet devriyle ilgili kararda, eşi özel sektörde çalışan akademik personel için özel sektördeki eşin en az 3 yıl çalışma şartı var. Bunun 1 yıla indirildiğini duyduk ama kaynak bulamadık. Bu durumda eş durumu tayini isteyebilir miyiz? 3 yıl dolunca istesek sonuçları yahut sorunları ne olur? En sonunda bu iş ille de mahkemeye mi gitmeli?

Tüm cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 

odoner

Öğrenci
Eş durumundan mecburi hizmet devri kanunen mümkün. Ancak YÖK genelde onaylamıyor, bizim durumumuzda olduğu gibi. Biz dava açtık, YÖK de üniversite de istememesine rağmen mahkeme bizi haklı buldu. Böylece YLSY bursiyeri eşimin mecburi hizmetini taşradaki bir üniversiteden bulunduğum ildeki bir kamu kurumuna gerçekleştirdik.

Pes etmeyin, davanızı açın arkadaşlar. Aile bütünlüğünün korunması anayasada önceliklidir. Büyük ihtimalle kazanırsınız, birçok örneği var. Not: Eş durumundan faydalanmak için bulunduğuz şehirde son 2 yılda en az 360 gün priminin yatmış olması gerekir. Özel veya kamu farketmez.
 
Üst