Makine mühendisi maaşları 2024 yılında insanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi! Bu yazımızda, makine mühendisi ne iş yapar ya da makine mühendisliği maaşları özel sektörde ne kadar gibi soruların yanıtlarını inceleyeceğiz. Ocak 2024 zamlarıyla birlikte değerlendirdik!
Makine mühendisi maaşı, genel olarak kişilerin mesleki deneyimlerine bağlı olarak belirlenmektedir. Bununla birlikte kamu ve özel sektör arasında da maaşlar farklı şekilde belirlenebiliyor.
Makine mühendisliği hakkında pek çok konuyu sizler için araştırdık! O hâlde gelin, hep birlikte makine mühendisliğine dair her şeyi öğrenelim!
Makine Mühendisi Maaşları 2024 – GÜNCEL
Makine mühendisi maaşları 2024 yılı için çalışılan yerin kamu kurumu ya da özel sektör olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Aynı zamanda makine mühendislerinin edindiği mesleki tecrübe de bu noktada önem taşıyor. Bilâkis bu tecrübeyle orantılı olarak makine mühendisi maaşlarının miktarında artış yaşanır. 2024 yılı içerisinde kamu kurumlarında faaliyet gösteren makine mühendisi maaşını ele alıp aşağıdaki tabloyu inceleyelim.
Makine mühendisi maaşları 2024’te kamu sektörü için aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir:
Deneyim Maaş Yeni Başlayan Makine Mühendisliği Maaşları 43.500 TL – 44.000 TL Ortalama Makine Mühendisi Maaşı 45.000 TL – 46.000 TL Kıdemli Makine Mühendisi Maaşları 46.500 TL – 48.000 TL Araştırma Görevlisi Makine Mühendisi Maaşı 48.500 TL
Önerilen içerik: Yedek Astsubay Maaşı
Özelde Makine Mühendisliği Maaşları 2024
Makine mühendisliği maaşları hakkında bilgiler verdik. Sıra, makine mühendisliği maaşları özel sektör incelemesi yapmaya geldi. Dilerseniz gelin, hep birlikte öğrenelim.
Özel sektörde özellikle yeni mezun bir mühendis, eğer ki büyük ve kurumsal bir şirkette çalışmıyorsa genellikle asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstünde bir maaş ile faaliyet gösterir. Bu bakımdan özelde makine mühendisi maaşları başlangıç aşamasında düşüktür diyebiliriz.
Bu sebepten ötürü özel sektörde maaş skalası çok geniştir. Dolayısıyla net bir ortalama maaş tahmini yapmak zordur. Fakat elde ettiğimiz veriler esasında makine mühendisliği maaşları özel sektör tablosunu inceleyelim.
Özel sektörde makine mühendisi maaşları 2024 yılı için şu şekildedir:
Pozisyon En Düşük (TL) Ortalama (TL) En Yüksek (TL) Makine Mühendisi (Başlangıç) 20.000 TL 25.000 TL 30.000 TL Kıdemli Makine Mühendisi
(Master yapmış ya da minimum +2 yıl tecrübe)25.000 TL 30.000 TL 35.000 TL Uzman Makine Mühendisi (+5 yıl tecrübe) 30.000 TL 35.000 TL 40.000+ TL
Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Çoğu kişinin kafasını kurcalayan bir soruya açıklık getireceğiz. Makine mühendisi ne iş yapar? Dilerseniz sorunun köküne inerek hep birlikte öğrenelim.
Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarımı ile ilgilenen kişileri yetiştirmek üzere kurulmuş bir bölümdür. Aynı zamanda tasarımların analizi ve üretimi ile ilgili faaliyetleri içinde barındıran bir mühendislik koludur.
Tasarım ve analiz kolunda, mekaniğin temel prensiplerinden yararlanarak matematiksel açıdan bir model geliştirilir. Bu aşamada imalat kısmı farklı işler. İmalatta ise elektronik ve bilgisayar alanındaki son teknolojileri kullanılır. Makine mühendisi maaşları, ilgili personellerin yüksek önemde görevler yaptığından dolayı ortalama olarak yüksektir.
Bu teknolojiler içinde en uygun üretim hızını yakalamaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilmek için çalışılır. Makine Mühendisi ise tüm bu saydığımız şeyleri uygulayan ve analiz eden kişidir. Dolayısıyla bir makine mühendisinin sayısal zekâsı, oldukça iyi olmalıdır. Bununla birlikte her meslekte olduğu gibi makine mühendisliği mesleği de sabır gerektiren meslek gruplarındandır.
Devlette Makine Mühendisi Olmak
Devlette makine mühendisi olmak, neredeyse bütün mühendis adaylarının en büyük hayali! Bunun için sizler adına devlette memur olarak çalışan makine mühendislerinin maaşlarını derledik. Bu bağlamda makine mühendisliği, pozisyona ve tecrübeye göre birtakım değişiklik gösterse de özel sektördeki gibi geniş bir maaş aralığı yoktur.
Genelde memurluk derecesine göre makine mühendisliği maaşları da paralellik gösterir. Devlette Makine mühendisi maaşları 2024 yılı Ocak ayından itibaren en düşük 43.500 TL olarak belirlenmiştir.
Almanya’daki mühendislerin ne kadar maaş aldığını merak ediyor musunuz? Öyleyse vakit kaybetmeden “Almanyada Mühendis Maaşları” yazımıza göz atın!
Makine Mühendisliği Taban Puanları 2023
Makine mühendisliği, her geçen gün daha da rağbet görüyor. Dolayısıyla da makine mühendisliğine olan talep de artış gösteriyor. Dilerseniz hep birlikte makine mühendisliği taban puanları 2023 yılında nedir? İnceleyelim.
Boğaziçi Üniversitesi | 487 Taban Puan |
Orta Doğu Teknik Üniversitesi | 464 Taban Puan |
İstanbul Teknik Üniversitesi | 440 Taban Puan |
Türk-Alman Üniversitesi | 425 Taban Puan |
Hacettepe Üniversitesi | 418 Taban Puan |
Yıldız Teknik Üniversitesi | 403 Taban Puan |
Gazi Üniversitesi | 395 Taban Puan |
Marmara Üniversitesi | 391 Taban Puan |
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü | 390 Taban Puan |
Ege Üniversitesi | 376 Taban Puan |
En doğru puan ve sıralama bilgileri için “YÖK’ün resmi web sayfası“nı takip etmeyi unutmayın!
Makine Mühendisliği Dersleri Nelerdir?
Makine mühendisliği dersleri nelerdir? Sorusu, birçok insanın kafasını kurcalıyor. Merak duyduğunuz makine mühendisi maaşları nedir? Sorusundan sonra, makine mühendisliği alan dersleri nedir? Sorunun cevabına da yer vermek istedik. Makine mühendisliği alan derslerini merak eden kişiler için eğitim öğretim süresi boyunca verilecek olan dersleri derledik. Aklınıza takılan her sorunun cevabına aşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz!
Makine Mühendisliği 1. Sınıf Güz Döneminde Verilen Dersler:
- Akademik İngilizce 1
- Genel Kimya
- Kalkülüs 1
- Makine Mühendisliğine Giriş
- Fizik 1
- Türk Dili 1
Makine Mühendisliği 1. Sınıf Bahar Döneminde Verilen Dersler:
- Akademik İngilizce 2
- Uygarlık Tarihi
- Kalkülüs 2
- Mühendislik Çizimi ve Tasarıma Giriş
- Fizik 2
- Türk Dili 2
Makine mühendisi maaşları ile ilgili olarak bölüm tercihinde bulunmak isteyenlere dersleri aktarmaya devam edelim…
Makine Mühendisliği 2. Sınıf Güz Döneminde Verilen Dersler:
- İngilizce Konuşma Dili Dersi 1
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri
- Lineer Cebir
- Diferansiyel Denklemler
- Termodinamik 1
- Statik
Makine Mühendisliği 2. Sınıf Bahar Döneminde Verilen Dersler:
- Bilgisayarlı Hesaplamaya Giriş
- Termodinamik 2
- Dinamik
- Malzemelerin Mukavemeti
- Makine Mühendisliği için Malzeme Bilimi
- Katı Mekaniği Laboratuvarı
Makine Mühendisliği 3. Sınıf Güz Döneminde Verilen Dersler:
- Mühendislik Yönetimi
- Akışkanlar Mekaniği
- Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı
- Makine Elemanları 1
- İmalat Süreçleri
- Makine Mühendisliğinde Sayısal Metotlar
İlginizi çekebilir: Polis Maaşları
Makine Mühendisliği 3. Sınıf Bahar Döneminde Verilen Dersler:
- Isı Transferi
- Makine Elemanları 2
- Sistem Kontrolü
- Serbest Seçmeli 1
- Sınırlı Seçmeli 1
Makine Mühendisliği 4. Sınıf Güz Döneminde Verilen Dersler:
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Yaz Stajı
- Enstrümantasyon ve Deney Tasarımı
- Isıl Sistem Tasarımı
- Mekanik Titreşimler
- Sınırlı Seçmeli 2
- Sınırlı Seçmeli 3
Makine Mühendisliği 4. Sınıf Bahar Döneminde Verilen Dersler:
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2
- Mekanik Sistemlerin Tasarımı
- Mühendislik Projesi
- Serbest Seçmeli 2
- Serbest Seçmeli 4
- Serbest Seçmeli 5
Makine mühendisi maaşları ile ilgilenen kişilere dersleri sunduk. Peki, Makine mühendisliği zor bir bölüm mü? İnceleyelim…
Makine Mühendisliği Zor Mu?
Makine mühendisliği zor mu? Sorusu, bu alana yönelik araştırma yapan kişilerin aklını kurcalıyor. Dilerseniz hep birlikte bu soruya yanıt arayalım! Bilindiği üzere her bölümün kendine has zorlukları bulunuyor. Üstelik bu zorluklar, kişinin yapısına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin sayısal açıdan kendinize son derece güveniyor olabilirsiniz.
Fakat en zorlandığınız ders sayısal alanda olabilir. Ya da tam tersi durumu ele alalım. Sayısal alanda kendinize hiç güvenmiyor olabilirsiniz. Fakat herkesin zorlandığı sayısal bir dersi başarıyla geçmiş de olabilirsiniz. Bu durum, tamamen kişinin kendisiyle alakalı bir durumdur. Dolayısıyla endişelenmeyin.
Her bireyin yaşadığı zorluk derecesi ve eşiği birbirinden farklıdır. Aynı şekilde makine mühendisliği bölümünde de geçerli olan bu durum, diğer bölümler adına da geçerliliğini koruyacaktır. Bu aşamada tedirgin olmanızı gerektiren bir durum yok. Dolayısıyla emek vererek iyi bir makine mühendisi olabilirsiniz. Emin olun makine mühendisi maaşlarıyla emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alacaksınız.
Yalnızca planlı ve programlı bir şekilde çalışarak bu süreci kolaylıkla atlatabilirsiniz. Bu noktada kendinize olan güveninizi tam tuttuğunuz sürece üstünden gelemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur!
İlginizi çekebilir: Yazılım Mühendisi Maaşı
Sıkça Sorulan Sorular
Makine mühendisi maaşları 2024 yılı için sıkça sorulan sorular şöyledir:
İyi bir makine mühendisi ne kadar maaş alır?
Mesleğinde yüksek becerilere sahip iyi bir makine mühendisi en az 50.000 TL kazanmaktadır.
Makine mühendisliği önü açık mı?
Makine mühendisliği, önü açık mühendislik bölümlerinden birisidir. Sanayileşme devam ettiği sürece ilgili bölümün geleceği parlaktır. Günümüz dünyasında sanayiden vazgeçilemeyeceği için makine mühendislerine olan ihtiyaç her zaman var olacaktır.
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale