33/a - 50/d Ayrımı Nasıl Yapılıyor?

love_freedom

Araştırma Görevlisi
arkadaşlar akademik personel alım ilanlarında bazen hangi maddeye göre alım yapıldığı yazılmıyor.

33 a mı 50d mi nasıl anlayacağız var mı bir formülü.

bir inanışa göre yüksek lisans yapıyor olmak doktora yapıyor olmak gibi devam eden bir süreci ifade ediyorsa enstitü kadrosudur yani 50-d dir.eğer falanca bölümden mezun olmak gibi ifadeler varsa yapıyor olmak gibi ifdeler yoksa fakülte kadrosudur 33adır.

bu inanç doğru mudur :) ?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
50/d ise yazmak zorundalar onun ayrımını göstermeliler ancak bir hata yapılıpta yazılmamışsa da yukardaki ayrım doğru olmaz çünkü yüksek lisansına devam ediyor olmak yazan 33/a ilanlarına rastladım. Fakülte adı yazan yerde enstitü yazıyorsa 50/d'dir yazmıyorsa 33/a'dır. Mesela şu ilana bakın doktoraya devam şartı aranıyor ancak 33/a ilanı; İlan

love_freedom

Araştırma Görevlisi
50/d ise yazmak zorundalar onun ayrımını göstermeliler ancak bir hata yapılıpta yazılmamışsa da yukardaki ayrım doğru olmaz çünkü yüksek lisansına devam ediyor olmak yazan 33/a ilanlarına rastladım. Fakülte adı yazan yerde enstitü yazıyorsa 50/d'dir yazmıyorsa 33/a'dır. Mesela şu ilana bakın doktoraya devam şartı aranıyor ancak 33/a ilanı; İlan

evet hocam ama şuda var fakülte adı yazan yerde enstitü yazmadığı halde 50/d ile alan ilanlar var.yani demem o ki verdiğiniz ilan örneğinin 33a mı 50d mi olduğu yine belli değil.

örnek
https://personel.yok.gov.tr/AkademikDuyuru/?sayfa=detay&i=afb02d91376c7fb1b0f24cfacc70aee8

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Doğru, o yüzden ilanda yazmazsa biz yapamıyoruz ayrımı. Ama dediğim gibi yazmaları zorunlu, 50/d yazmayan bir ilanın 50/d çıkması düşük bir ihtimal ama başvurmadan önce aramak en iyisi tabi eğer şüphe varsa.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
50/d kadrosunu burslu öğrenci gibi düşünebilirsin, doktora bitince ilişik kesiliyor. Tabiki 33/a'ya geçiş şansı var ama zordur. 33/a ise sürekli kadrodur (kadro karşılığı sözleşmeli) avantajlı olan budur.

my way/high way

Öğrenci
Merhabalar, ben de 50/d liler için bahsedilen 6 yıllık (1 yıl da insiyatifle 7 yıllık) süre kısıtlamasını sormak istiyorum. Yani bu süre dolduğunda doktoranız henüz tamamlanmamış olsa bile kadro dışı kalıyorsunuz. Öncelikle bu sayı doğru mu yani toplamda lisansüstünü tamamlamak için 6 yıl süremiz mi var?
Bir de şunu sormak istiyorum. Bu süre araştırma görevlisi olduğumuz tarihten itibaren mi işlemeye başlar yoksa yüksek lisansa başladığımız tarihten mi?
Bunu şundan soruyorum: Ben bir üni.de yüksek lisansa başladım 2 sene sonra da başka bir üni.de arş. gör. oldum ve şimdi de doktorama arş. gör. olduğum üni.de devam ediyorum. Dolayısıyla kafam karıştı. Kısaca süremin ne zaman dolacağını merak ediyorum =)
Şimdiden teşekkürler.

my way/high way

Öğrenci
Kendi sorumla ilgili öğrendiklerimi paylaşayım istedim. Bugün kendi üni.mdeki yetkili biriyle görüştüm ve bana ara vermeden y.lisans + doktora yaparsanız arş. gör. lük süreniz y.lisanstan başlamak üzere hesaplanır ve 6+1 şeklindedir dedi. Özellikle belirttim arş. gör. lüğe y.lisanstan sonra başladım diye ama ısrarla y.lisansa başlama tarihimi sordu kendisi. +1 lik kısım tamamen bölümün insiyatifinde dedi.
Yani bu durumda ben y.lisansı yapıp bitirseydim 1-2 sene sonra doktora başvurusu yapıp aynı zamanda 50/dli arş. gr. olsaydım da yine 6+1 sürem mi olacaktı? Ne anladım ben bu işten?
Bir fikri olan var mı? Daha üst makamdan birine mi danışmalıyım bu konuyu acaba? Direkt rektör danışmanına sormak vs. gibi?

Son düzenleme:

mehmetsah

Öğrenci
Arkadaşlar kanunda üst sınırla ilgili hehangi bir ibareye ben şahsen rastlamadım. Bildiğim kadarıyla da böyle bir şey yok. 50/d kadrosu zaten her defasında 1 yıllığına gerçekleşen atamalardır. 33'ler de keza en fazla 3'er yıllığına atanır.

afac

Öğrenci
Kendi sorumla ilgili öğrendiklerimi paylaşayım istedim. Bugün kendi üni.mdeki yetkili biriyle görüştüm ve bana ara vermeden y.lisans + doktora yaparsanız arş. gör. lük süreniz y.lisanstan başlamak üzere hesaplanır ve 6+1 şeklindedir dedi. Özellikle belirttim arş. gör. lüğe y.lisanstan sonra başladım diye ama ısrarla y.lisansa başlama tarihimi sordu kendisi. +1 lik kısım tamamen bölümün insiyatifinde dedi.
Yani bu durumda ben y.lisansı yapıp bitirseydim 1-2 sene sonra doktora başvurusu yapıp aynı zamanda 50/dli arş. gr. olsaydım da yine 6+1 sürem mi olacaktı? Ne anladım ben bu işten?
Bir fikri olan var mı? Daha üst makamdan birine mi danışmalıyım bu konuyu acaba? Direkt rektör danışmanına sormak vs. gibi?

Siz yüksek lisansınızı zaten tamamlamışsınız. O yüzden geriye doğru işlemez. Yani 6 artı 1 olamaz, 7 senede doktora tamamlanmaz. Süreniz 4 artı 1'dir. Bu süreler sizin lisansüstü eğitiminiz boyunca yararlanabileceğiniz süreleri ve ek süreleri ifade eder. Yani öğrenciliğiniz boyunca. 50/d kadrosu da öğrencilik yani lisansüstü eğitim süreleri ile ilgili olduğu için bu süreler sona erince kadronuz düşer. Ayrıca o süreler 2 art 1 ve 4 artı 1 şeklindedir. Tabi işin içine 3 aylık jüri uzatması, 1 aylık tez düzeltme uzatması, heyet raporu, askerlik, erasmus vb. öğrenci değişim programları, yurtdışı burs vb. etkenler girerse bu süre daha da uzar. Öte yandan 2547 sayılı Kanun'un 50/d maddesi aynen şöyledir: Lisans üstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler. Yani bu madde aslında 33/a'ya refere eder. Burada öğretim yardımcılığı kadrolarından birine atanabilirler diyor. Araştırma görevliliği kadrosuna atanabilirler demiyor. Bu kadro şeklen uzman, okutman vb. de olabilir. Ayrıca kanun bir üst sınır da koymamış. Yani, yine şeklen doktoranız bittiğinde dahi tekrar atanabilirsiniz. Tabi bu uygulamada böyle değil. Mahkemelerde buna benzer davalar olduğunu ve 50/d'li araştırma görevlisinin doktorası bittiğinde dahi tekrar atanabildiğini biliyorum. Tabi bu çok az sayıdadır. Ayrıca bunun olabilmesi için idarenin isteği gerek. Yani mesela doktorasını tamamlayan bir 50/d'li görev süresinin uzatılmasını teklif eder ve bunu idareye yazılı olarak bildirirse bölüm başkanlığı, dekanlık ve rektörlükten en az birinin onayı gerekir. Mesela bölüm başkanı onayladı ancak dekanlık ve rektörlük onaylamadı. Hemen idare mahkemesine başvurulur, emsal davalar da mahkemeye sunulur. Kişi görevine devam eder. Tabi bu bir olur, iki olur. Bu sürede üst yönetimi karşısına alan adaya muhtemelen yrd. doç. kadrosu da gelmez. Mahkeme de her sene bir yıl bir yıl uzatmaz. İlla ki bir yerde sona erer. Öte yandan bu üçü de görev süresinin uzatımına onay vermeyip iş yine mahkemeye kalırsa dava %99 reddedilir. Tabi bu hakimin kanundaki boşluğu değerlendirecek kadar yürekli, insaflı ve aynı zamanda olaya da hakim olmasına bağlı olarak o %1'lik ihtimal de gerçekleşebilir. Ama dediğim gibi bu çok az gerçekleşen ve gerçekleşmesi durumunda can sıkacak, baş ağrıtacak bir durumdur. Yani son çare, kritik eşik gibi bir vaziyet varsa denenebilir. Esasında bütün bu anlattıklarım esnek çalışma sisteminin en güzel örneklerinden biridir. Öte yandan esnek kanunlara da güzel bir örnektir. Kanun koyucu tabi ki böyle bir şeyi hesap edemez ama ülkemizde kanuni boşluklar çok fazla. Bu boşluğu da biz her şeye boğun ekmekle fazlasıyla kapatıyoruz.

nicksiz

Öğrenci
Arkadaşlar kanunda üst sınırla ilgili hehangi bir ibareye ben şahsen rastlamadım. Bildiğim kadarıyla da böyle bir şey yok. 50/d kadrosu zaten her defasında 1 yıllığına gerçekleşen atamalardır. 33'ler de keza en fazla 3'er yıllığına atanır.

33 sürekli kadro değil miydi? En fazla 3er yıllığına atanmak nedir anlayamadım?

mehmetsah

Öğrenci
Yani okulunuzun yönetmeliğine göre 1-2-3 yılda bir kadronuz yenilenir. Sürekli olmasından kasıt eğitiminiz devam etmese de atanabilirsiniz.

alsh

Öğrenci
33 sürekli kadro değil miydi? En fazla 3er yıllığına atanmak nedir anlayamadım?
Kadro denilen şey zaten 3 yılda bir otomatik yenilenen sözleşmeden ibaret bişiydir diyebiliriz. zaten 3yılda bir değişmesi daha uygundur ki kıdem alalım yani

7/1 ile başlayan bir araştırma görevlisi ileriki 2 yılda 7/2 , 7/3 olduktan sonra 3. yılın sonunda otomatik yenilenen sözleşme ile 6 ya düşer.. sonra 6/1 , 6/2 diye gider... Böyle de düşünebiliriz ;)

relaxy

Doçent
öyp ile atandıkları üniversitede yl ve doktora yapan araş. görevliler 50d olarak mı yoksa 33a olarak mı görev yapmaktadır ? bulundukları üniversitede yl ve doktora yapacak olan araş. görevlilere taahütname ve kefaletname senedi imzalatılıyor mu ? Derslerde başarısızlıkları durumunda ne gibi yaptırımlar var, veya var mı ???

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
33/a olarak görev yapılıyor. Senet üni.ye göre değişiyor. Derslerde başarısızlık diye yazmıyor ancak atılırsanız (atılma kalktı diyorlar ama kesinlik yok) tazminat ödüyorsunuz.

S

shockhan

Guest
33/a - 50/d Ayrımı tam olarak şu şekilde yapılıyor diyemeyiz.
İlanda 50/d ibaresi yoksa genellikle 33/a dır ; ancak en kesin çözümü ilgili dekanlık veya enstitüyle irtibata geçmek ve sormaktır...

33/a - 50/d Ayrımı tam olarak şu şekilde yapılıyor diyemeyiz.
İlanda 50/d ibaresi yoksa genellikle 33/a dır ; ancak en kesin çözümü ilgili dekanlık veya enstitüyle irtibata geçmek ve sormaktır...

EGER 50/d ibaresi bulunmuyosa fakülteye bakılma enstitüyse 50/ d oluyo fakülteyse 33/a gazi osman pasa üniversitesi de kadro açmiş fakat belirtmemiş 50/ d veya 33/a diye aradim sordum fakülte kadroları 33/a dediler enstitü 50/d

hasan0688

Araştırma Görevlisi
arkadaşlar sitede aradım fakat bulamadım o yüzden buraya yazıyorum: 50d ile 33a arasında sözleşma haricinde farklar var mı?mesela 50d li bir asistan geliştirme ödeneğinden faydalanbilir mi dil tazminatı alabilir mi?