33/a - 50/d Ayrımı Nasıl Yapılıyor?

asyam

Öğrenci
hocam ben de birşey sormak istiyorum bir kadroda hiçbirşey yazmıyorsa bu kadro 33 a mıdır 50 d midir? Başvuru yeri dekanlık ilan dekanlık ama üniversiteyi arayınca dekanlığa bağlı 50 d diyorlar.Bu ne demektir bir bilen var mı acaba?

nazliersoy

Öğrenci
hocam merhaba.33/ a fakülte kadrosuna atandım bolum ısletme..halıhazırda akdenız unv de yüksek lısans yapıyorum ama atandığım unv 35.madde ıle gıtmeme ızın vermedı.yuksegı mecburen kılıste yapacağım peki doktorayı ıstedıgım unv de yapabılır mıyım? bunun ıcın unv lerın açtığı doktora sınavlarına gırmem mı gerekecek? teşekkür ederım.

maxi

Öğrenci
Merhabalar,
Ben 33/a ile ilgili genel bir soru sormak istiyorum.
Yıllarca 50/d de calıstıktan sonra 33/a ya gecebildik. Fakat hangi noktalarda bize fayda saglıyacagı biraz muglak.
Olur ya, doktora bitmedi diyelim herhangibir nedenden dolayı.
Doktorada kanuni süreyi aşınca bölümden ilişigimizi kesmek istiyecekler. Bu durumda devlet memurlugumuz da tamamen sonlandırılacak mı?
Yoksa baska bir devlet kurumuna mı gonderilecegiz?
İş güvencesinden bahdesiyorsak bunları bilmek önemli diye düşünüyorum.
Teşekkürler..

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
50 d ilan veren bi universitede yuksek ve doktora yoksa nasil görevlndrme olur

nutritionist

Öğrenci
Hocam y.lisans yapma şartı arıyorsa büyük ihtimal devam ettirebilir. Fakat aynı şehirde başka Ünide varsa y.lisansı orda yapmanızı isteyebilir.

- - - Güncellendi - - -

hocam merhaba.33/ a fakülte kadrosuna atandım bolum ısletme..halıhazırda akdenız unv de yüksek lısans yapıyorum ama atandığım unv 35.madde ıle gıtmeme ızın vermedı.yuksegı mecburen kılıste yapacağım peki doktorayı ıstedıgım unv de yapabılır mıyım? bunun ıcın unv lerın açtığı doktora sınavlarına gırmem mı gerekecek? teşekkür ederım.

Hocam yüksek lisansa izin vermediyse doktorayı da büyük ihtimalle kilis'te yapmanızı isteyeceklerdir diye düşünüyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Hocam y.lisans yapma şartı arıyorsa büyük ihtimal devam ettirebilir. Fakat aynı şehirde başka Ünide varsa y.lisansı orda yapmanızı isteyebilir.

- - - Güncellendi - - -

Hocam yüksek lisansa izin vermediyse doktorayı da büyük ihtimalle kilis'te yapmanızı isteyeceklerdir diye düşünüyorum.

Hocam durum söyle bn tez asamasindayim 3. Yilim eed yl sarti istior baska uni yok o sehirde baska bi uniye gonderilrsem gorevlendrme almış mi oluyorum yani 35. Madde geregi ve bu kadronun bu sartlarda 33 a ya donusme sansi var mi

nutritionist

Öğrenci
Hocam tez aşamasında olmanız o üniversitede bulunmanıza engel değildir. Siz o ünide kalıp tezi yazabilirsiniz. Hocaların insiyatifine kalmış bir durum. İhtiyaç varsa bölümde size geçici görevlendirme yapmayabilirler. Bazı üniversiteler %50d ile alıp sonradan 33a yapabiliyorlar.

Hocam durum söyle bn tez asamasindayim 3. Yilim eed yl sarti istior baska uni yok o sehirde baska bi uniye gonderilrsem gorevlendrme almış mi oluyorum yani 35. Madde geregi ve bu kadronun bu sartlarda 33 a ya donusme sansi var mi

A

Akademik Forum

Guest
Teşekkür ederim hocam son bi soru 50 d kadrosuna basvrup ayni zamanda oyp ye basvrablrmiyz bi sorun olur mu

Ink Bottle

Moderator

Merhaba,

50/D maddesine göre işe alınan bir araştırma görevlisi 35. madde ya da 39. madde ile başka herhangi bir okula görevlendirilemez. Eğer o okulda eğitim yoksa bu durumda sizden ders günlerinde ya da saatlerinde ders aldığınız okulda diğer zamanalrda ise kadronuzun olduğu okulda bulunmanızı isteyeceklerdir. Bunun başka bir yolu yok maalesef.

A

Akademik Forum

Guest
50 d kadrosunu ogrendigmden beri uykularim kacar oldu neden var bu 50 d oypli 33 ali varken neden ihtiyac duyulur burslu ogrencilkmis burs verme is ver is bursumlami okutucagim cocugumu bide yds ales bi dunya puanla griosun mulakt su bu hadi yl doktora yoksa baska yerde yap sonra issizsinn saka gibi bi umit yok kabul edecekte 33 a olacak nerde ozelde is yok devlet kpss ile atama yapmaz oyp sayisi sinirli valla valizi alip gitmek lazim:(( gelde evlen simdi hayatını duzene koy...

nutritionist

Öğrenci
50 d kadrosunu ogrendigmden beri uykularim kacar oldu neden var bu 50 d oypli 33 ali varken neden ihtiyac duyulur burslu ogrencilkmis burs verme is ver is bursumlami okutucagim cocugumu bide yds ales bi dunya puanla griosun mulakt su bu hadi yl doktora yoksa baska yerde yap sonra issizsinn saka gibi bi umit yok kabul edecekte 33 a olacak nerde ozelde is yok devlet kpss ile atama yapmaz oyp sayisi sinirli valla valizi alip gitmek lazim:(( gelde evlen simdi hayatını duzene koy...
Hocam 50D ile girilen bir üniversite sizi sonradan 33a kadrosuna alabilir. Haklisiniz pek hos bi durum degil fakat dediginiz gibi ozel ve kpss zorken mecbur kaliyoruz. Ayrica iyi bi üniversiteden 50d ile ayrilsaniz bile zaten doktoraniz bitmiş olacağı için baska üniversiteler de kolayca kadro bulabilirsiniz, umarım.

onursinan

Öğrenci
2547 sayılı yasanın 50/d maddesi bir kadro ya da burs biçimi değildir.

Yükseköğretim esas ve usullerini belirleyen bir maddedir. Burada:

“Lisansüstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler.”

denilir.

Yani 50/d maddesiyle atanan bir arkadaşa araştırma görevlisi, uzman eğitim öğretim yardımcısı, çevirici olabilirsiniz denilmektedir.

Araştırma görevliliği kadrosu 1 tanedir. "öğretim yardımcılığı kadroları" ifadesinin altında yani 33. maddesinin a bendinde yer alır.
Görev ile atanma kriterleri ise; 4 Mart 2014 SALI tarihinde değişiklik yapılan "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA AÇIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" ile belirlenmiştir.

Buraya kadar süreç olağan işledi.

Fakat 50/d başlığı altında atanan araştırma görevliliği özel bir durum içerir. Referans olarak lisansüsü öğretim yapan öğrenciler ifadesi yer aldığı için;

-33. madde ile belirlenen koşullarda usul ve esaslar göre atandığı halde,
-tüm araştırma görevlileri kadar araştırma görevlisi olduğu halde ve ayrıca
-adına tahsis edilen emekli sandığı numarası ve emekli sandığı kesintileri olduğu halde
görev tanımı yükseklisans yada doktora sonunda sona ermektedir çünkü öğrenim durumu sonlanmıştır.

20.10. 2009 tarihinde YÖK'ün üniversitelere gönderdiği bir yazıda "doktora öğrenimini tamamlamak üzere olanların başarı durumu göz önünde bulundurularak, üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacı dolayısıyla doktora öğrenimini tamamladıktan sonra da istihdamında lüzum görülenlerin ... 33. maddenin a fıkrası hükümlerine göre atanması gerektiğine... oy birliği ile karar verilmiştir" denilmektedir.

Burada süreç ilk işe alım sürecindeki gibi işler; bölüm, dekan vb. olumlu görüşü rektörün onayı gerekir. Bu sayede hiç bir prosedüre gerek kalmadan 33 a ya doğrudan atanabilirsin. Hacettepe gibi bir kaç üniversitede belirlenen SCI yayın, dil şartı gibi kriterleri sağlayanlar olumlu görüş alabilirken bazı üniversite rektörleri bölüm olumlu görüşleri olsa dahili hiç bir 50/d'li araştırma görevlisini 33/a ya doğrudan atama taraftarı değildir. Bu arkadaşlardan bazıları da bölüm olumlu görüşü ile mahkemeye başvurup adli yolla geçiş sağlayabilirken, bazıları adli yolla da başarı sağlayamamakta 30 yaşından sonra doktoralı işsizler olarak mezuniyetinin tanına varamamaktadır.

A

Akademik Forum

Guest
Acil

Merhaba arkadaslar. Cari usulde 50d li kadroya basvuru yapicam yl yapiyor olmak sartli. Bolumun normal doktora ilanlari o alanda lisans ve yl mezunu olmak seklinde benimse lisansim farkli alanda. Atandiktan sonra yl bitiminde doktoraya orada baslayamama gibi bir durumla karsilasabilir miyim normal doktora basvuru sartlarina sahip olmadigim icin ?

vakıf üniversitelerinde 33/a ve 50/d diye bir ayrım var mıdır? bir vakıf üniversitesindeki bir arş. gör. her yıl yeni sözleşme yaptığı için 50/d'li sayılabilir mi?

bunu sormamın sebebi bildiğiniz üzere azami süresini dolduran öğrencilerin 50/d kadrolarından ilişiklerinin kesilmesi ile ilgili son yayınlanan mevzuatla ilgili.