2547 sayılı yasanın 50/d maddesi bir kadro ya da burs biçimi değildir.
Yükseköğretim esas ve usullerini belirleyen bir maddedir. Burada:
Lisansüstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler.
denilir.
Yani 50/d maddesiyle atanan bir arkadaşa araştırma görevlisi, uzman eğitim öğretim yardımcısı, çevirici olabilirsiniz denilmektedir.
Araştırma görevliliği kadrosu 1 tanedir. "öğretim yardımcılığı kadroları" ifadesinin altında yani 33. maddesinin a bendinde yer alır.
Görev ile atanma kriterleri ise; 4 Mart 2014 SALI tarihinde değişiklik yapılan "ÖĞRETİM ÜYESİ DIŞINDAKİ ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA NAKLEN VEYA AÇIKTAN YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK MERKEZİ SINAV İLE GİRİŞ SINAVLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" ile belirlenmiştir.
Buraya kadar süreç olağan işledi.
Fakat 50/d başlığı altında atanan araştırma görevliliği özel bir durum içerir. Referans olarak lisansüsü öğretim yapan öğrenciler ifadesi yer aldığı için;
-33. madde ile belirlenen koşullarda usul ve esaslar göre atandığı halde,
-tüm araştırma görevlileri kadar araştırma görevlisi olduğu halde ve ayrıca
-adına tahsis edilen emekli sandığı numarası ve emekli sandığı kesintileri olduğu halde
görev tanımı yükseklisans yada doktora sonunda sona ermektedir çünkü öğrenim durumu sonlanmıştır.
20.10. 2009 tarihinde YÖK'ün üniversitelere gönderdiği bir yazıda "doktora öğrenimini tamamlamak üzere olanların başarı durumu göz önünde bulundurularak, üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacı dolayısıyla doktora öğrenimini tamamladıktan sonra da istihdamında lüzum görülenlerin ... 33. maddenin a fıkrası hükümlerine göre atanması gerektiğine... oy birliği ile karar verilmiştir" denilmektedir.
Burada süreç ilk işe alım sürecindeki gibi işler; bölüm, dekan vb. olumlu görüşü rektörün onayı gerekir. Bu sayede hiç bir prosedüre gerek kalmadan 33 a ya doğrudan atanabilirsin. Hacettepe gibi bir kaç üniversitede belirlenen SCI yayın, dil şartı gibi kriterleri sağlayanlar olumlu görüş alabilirken bazı üniversite rektörleri bölüm olumlu görüşleri olsa dahili hiç bir 50/d'li araştırma görevlisini 33/a ya doğrudan atama taraftarı değildir. Bu arkadaşlardan bazıları da bölüm olumlu görüşü ile mahkemeye başvurup adli yolla geçiş sağlayabilirken, bazıları adli yolla da başarı sağlayamamakta 30 yaşından sonra doktoralı işsizler olarak mezuniyetinin tanına varamamaktadır.