33/a - 50/d Ayrımı Nasıl Yapılıyor?

my way/high way

Öğrenci
Ben 50/d liyim. Dil tazminatı alıyorum. Batıdaki bir üni.de olduğum için geliştirme ödeneğimiz söz konusu değil.

Sevgili afac hocam,
Öncelikle ayrıntılı bilgi için gerçekten çok teşekkürler.
Şimdi benim durumum aslında şu şekilde: Y.lisansımın tez dönemindeyken arş. gör.lüğe başladım. Yani başlama tarihim 2008 Aralık, Y.lisans bitirme tarihim 2009 Mayıs. (Y.lisansımı başka bir üni.de tamamladım). Tezi teslim eder etmez şu anda bulunduğum üni.nin doktora sınavına girdim (2009 Haziran) ve doktoraya başladım.
Şimdi ben durumumu personel dairesinden yetkili biriyle uzun uzun tartıştım. Kendisinin bana söylediği aynen şöyledir: Y.lisans + doktorayı ara vermeden yapan bir 50/dli arş. gör.ün 6+1 yıl süresi vardır. Bu süre y.lisansa başladığı tarihten itibaren geçerlidir. Yani benim sürem 2+1, 4+1 gibi düşünülmüyor. Ben de bu işe girerken kadrosu düşmesin diye doktorasını uzatabildiği kadar uzatan kişileri de duymuştum ve ben de dolayısıyla doktoram bitene kadar bir şekilde kadromun uzatılabileceği ihtimalini düşünmüştüm. Fakat benim üni.mde bu süre olayı bahsettiğim şekilde işliyormuş. Önümde de örnek bulunuyor. Ben işe başladığımda bölümümüzdeki bir arş. gör. doktora tez dönemindeydi, daha sonra kendisinin okutmanlığa geçtiğini duyduk. Kendisiyle konuştum fakat doktora tezini henüz bitirmediğini ama süresinin dolduğunu söyledi. Kısacası ne yazık ki bizde 6+1 uygulaması mevcut. İşin kötü yanı ben Eylül 2011 itibariyle 6. seneme girdim (y.lisansa başmama yılım 2006 olduğundan). Bölümün +1 i vereceğini düşünsem bile Eylül 2012'de sürem doluyor fakat tezimi bitirmem mümkün değil. Bu durumda ya farklı bir kadroya geçecem (sizin dediğiniz gibi okutmanlık, uzmanlık, vs.) ya da bana yol göründü sanırım =)

Moderatör tarafında düzenlendi:

onur38

Öğrenci
benim de bir sorum olacak ama yardimci olursaniz sevinirim ;
1.ben yuksek lisansimin ders asamasi bittikten sonra aras. gor ( 50d ) olarak ise basladim ve 2013 temmuzu gibi yuksek lisansimi bitirmeyi dusunuyorum. Yani toplamda 2,5 sene, hemen ardindan doktoraya baslarsam kadromda herhangi bir dusme olur mu ?
2. sorumda baska kurumlara gecmek icin ( tarim bakanligi) , en az ne kadar calismam lazim enstitu kadrosunda ?

yanlış yerde soruyor olacağım ama, istediğim tarzda bir yanıt -varsa da- bulamadım halihazırdaki konu ve mesajlarda...

olay şu ki:

öypli değilim. 4 ay önce bir taşra üniversitesinin fakültesinde 33a kadrosunda arş. gör. olarak işe başladım.
işe başladığım üniversitenin enstitüsünde doktora programı olmaması ve zaten başka bir büyükşehir üniversitesinin kayıtlı doktora öğrencisi olmam dolayısıyla
35. madde ile görevlendirilme istedim. 5 ay süren yazışma ve bekleme süreci, büyükşehir üniversitesinin enstitü kadrosuna atanmamla sonuca ulaştı.

ancak elime geçen tayin belgesindeki "35 ve 50/d maddesine göre 1 yıl süreyle atanmıştır" ibaresi koca bir soru işareti oluşturdu kafamda?

35. maddeyle atananlar 50d mi olmaktadır?
yoksa bu bir yanlışlık veya işgüzarlık (!) mıdır?
ben ne için (50d olmak için mi) senet imzaladım ve bu durumda bu senet ne ifade ediyor?
öypli olup da 35. madde ile atananlar ile normal 33a arş.gör. olup 35. maddeyla atananlar arasında fark mı vardır?
yoksa enstitüye atandığım için 50dli gözükmem tamamen usulen mi olmuştur?

başta nazmi hoca olmak üzere konu hakkında bilgisi olanlar cevaplarsa lütfen çok makbule geçecek...

akon

Öğrenci
yanlış yerde soruyor olacağım ama, istediğim tarzda bir yanıt -varsa da- bulamadım halihazırdaki konu ve mesajlarda...

olay şu ki:

öypli değilim. 4 ay önce bir taşra üniversitesinin fakültesinde 33a kadrosunda arş. gör. olarak işe başladım.
işe başladığım üniversitenin enstitüsünde doktora programı olmaması ve zaten başka bir büyükşehir üniversitesinin kayıtlı doktora öğrencisi olmam dolayısıyla
35. madde ile görevlendirilme istedim. 5 ay süren yazışma ve bekleme süreci, büyükşehir üniversitesinin enstitü kadrosuna atanmamla sonuca ulaştı.

ancak elime geçen tayin belgesindeki "35 ve 50/d maddesine göre 1 yıl süreyle atanmıştır" ibaresi koca bir soru işareti oluşturdu kafamda?

35. maddeyle atananlar 50d mi olmaktadır?
yoksa bu bir yanlışlık veya işgüzarlık (!) mıdır?
ben ne için (50d olmak için mi) senet imzaladım ve bu durumda bu senet ne ifade ediyor?
öypli olup da 35. madde ile atananlar ile normal 33a arş.gör. olup 35. maddeyla atananlar arasında fark mı vardır?
yoksa enstitüye atandığım için 50dli gözükmem tamamen usulen mi olmuştur?

başta nazmi hoca olmak üzere konu hakkında bilgisi olanlar cevaplarsa lütfen çok makbule geçecek...

Durumunuzda bir sıkıntı yok. 35. madde ile atananlar gittikleri üniversitede 50dlidir.(eğitim gördüğünüz süre içinde) Ama üniversitenizde 33a lı olacaksınız. (Geri dönüşünüzde)

Durumunuzda bir sıkıntı yok. 35. madde ile atananlar gittikleri üniversitede 50dlidir.(eğitim gördüğünüz süre içinde) Ama üniversitenizde 33a lı olacaksınız. (Geri dönüşünüzde)

teşekkürler,akon.

anlaşılan 35le görevlendirilenler (ister öypli ister normal atanan olsun) eğitim süresince geçici 50dli oluyomuş;)
bir sıkıntı daha olmadığını sevindim. süreç adamı paranoyaklaştırıyo açıkçası.
insan işkilleniyo, öküz altında buzağı aramaya başlıyo walla...
teşekkürler yeniden...

bartu

Öğrenci
Merhaba,
Araş. Gör. olmanın süresi var mı? Mesela belirli zaman diliminde doktorayı tamamlayamadığımızda bizi istedikleri gibi Okutman kadrosuna geçirebilirler mi ya da ilişik kesebilirler mi? Bu konuyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme var mı?
Teşekkür ederim.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Şu an için bir sınır tanımlanmadı, 7 yıl doktora yapan var ama yeni yasa çıktığı anda hepsini ya memur ya da öğretim görevlisi yapacaklar sanırım.

Korsaatci

Öğrenci
50 d liler 5510 un 4/c statüsünde çalışan sözleşmeli devlet memurlarıdır, BURSLU ÖĞRENCİ DEĞİL!!! ha inanmayan varsa başbakanlık personel dairesine bilgi edinme kanunu ya da sgk sorgulamasında durumunu görür, ayrıca 6111 sayılı kanun ile birlikte üniversiteden atılma kaldırıldı ve bu kanunda doktora ile ilgili bir sınır konmadı araştırma görevlileri önünde, bazı üniversiteler aman idare mahkemesi çözsün diye 10 larca asistanı attılar ki onların hepsi ( zerre hukuk varsa artık) geri gelecekler...yeni yök yasası ile zaten buna sınır getirilecektir...ayrıca yeni yök yasası taslağında ki araştırma görevlisi tanımına bakarsanız doktorasını bitirmiş 33a araştırma görevlilerininde üniversitelerden ilişiği kesilmekte.

sevo_79

Öğrenci
Sevgili arkadaşlar ve Nazmi Hocam,
Ankarada bir ünv.de yüksek lisans yapıyorum, ders dönemim bitiyor, teze geçeceğim, istanbulda bir ünv. ye araştırma görevliliği için evrak gönderdim. Diyelim ki o kadroya alındım, YÖK' ün sayfasında kadro ilanı yayımlandığında "33/a maddesi uyarınca görevlendirilmek üzere" yazıyordu. Bildiğim kadarıyla benim branşımda yl ve doktora programı olan bir üniversite. Ama ben Ankarada kalmak istiyorum, İstanbul' dan görevlendirme ile (forumdaki sayfaları okuyunca anladığım kadarıyla 35.madde) Ankara' ya gelebilecek miyim? Lütfen bana evet diyin :) Annem kanser tedavisi görüyor ve onu bırakıp başka bir şehire yerleşmek istemiyorum, ama bu fırsatı da kaçırmak istemiyorum. Eğer böyle bir imkan varsa ne yapmam lazım, dezavantajım olur mu? Şimdiden teşekkürler...

aDNA

Profesör
Sevgili arkadaşlar ve Nazmi Hocam,
Ankarada bir ünv.de yüksek lisans yapıyorum, ders dönemim bitiyor, teze geçeceğim, istanbulda bir ünv. ye araştırma görevliliği için evrak gönderdim. Diyelim ki o kadroya alındım, YÖK' ün sayfasında kadro ilanı yayımlandığında "33/a maddesi uyarınca görevlendirilmek üzere" yazıyordu. Bildiğim kadarıyla benim branşımda yl ve doktora programı olan bir üniversite. Ama ben Ankarada kalmak istiyorum, İstanbul' dan görevlendirme ile (forumdaki sayfaları okuyunca anladığım kadarıyla 35.madde) Ankara' ya gelebilecek miyim? Lütfen bana evet diyin :) Annem kanser tedavisi görüyor ve onu bırakıp başka bir şehire yerleşmek istemiyorum, ama bu fırsatı da kaçırmak istemiyorum. Eğer böyle bir imkan varsa ne yapmam lazım, dezavantajım olur mu? Şimdiden teşekkürler...

Gelmek için kazandığınız Üniv. de o alanda YL ve Doktora eğitimi verilmemesi lazım. Eğer verilmiyorsa en geç 2 ay içerisinde 35. mad. ile gelirsiniz. Ama İstanbul Unıv. köklü bir Üniv. ve hemen hemen her bölümünde sıkıntısız YL-Dr. eğitimi verilebiliyor. Öncelikle bağlı bulunduğunuz Enst. den bölümünüzün YL-Dr. eğitimi verip vermediğini araştırın. Başarılar.

sevo_79

Öğrenci
Gelmek için kazandığınız Üniv. de o alanda YL ve Doktora eğitimi verilmemesi lazım. Eğer verilmiyorsa en geç 2 ay içerisinde 35. mad. ile gelirsiniz. Ama İstanbul Unıv. köklü bir Üniv. ve hemen hemen her bölümünde sıkıntısız YL-Dr. eğitimi verilebiliyor. Öncelikle bağlı bulunduğunuz Enst. den bölümünüzün YL-Dr. eğitimi verip vermediğini araştırın. Başarılar.

Sordum Vahdet Hocam, varmış yl ve doktora eğitimleri :( gelemeyek miyim şimdi :( ne dersiniz ???

sevo_79

Öğrenci
Arkadaşlar, bir üniversitenin arş gör kadrosuna başvurdum, sınavına girdim, haftaya açıklanıyor.

1. 7,5 senedir özel bir şirkette çalışıyorum, 3300 gün de ssk prim ödemem var. Kadroyu ilan verirken derecesine "7" yazmışlar. Acaba benim eski çalışmalarım bana derece ve maaş olarak fayda sağlar mı?
2. Daha önce yanıt yazan arkadaşlar oldu sağolsunlar ancak bu atanma mevzusunu pek anlamadım. Araştırma görevliliğine alacakları kişiyi web sayfalarında ilan ettikten sonra benim yasal süre içinde evrakları teslim ettikten sonra ben "atandınız" diye haberdar edince mi ben ATANMIŞ oluyorum ??? Beni haberdar ettiklerinde mi istifa etmeliyim ? Haberdar etme telefonla mı postayla mı oluyor?

Şimdiden çoook teşekkürler ilginiz için

gezegen

Öğrenci
Hocam bir üniversitenin 33 a kadrosu sınavına girdim sonuçlar açıklandığında olumlu olursa kayıt için verilen süre ne kadar oluyor? bir arkadaşıma 2 hafta demişler ama bu her univ.de geçerli mi?

medre

Öğrenci
Öncelikle herkese merhaba ve iyi çalışmalar,
kıssaca durumumu şu şekilde izah edim; 30 yaşındayım, doktora programının 1. ders dönemindeyim, açılan bir kadroya başvuru yaptım ve kadronun 50d olduğunu sonradan öğrendim, kadronun açıldığı üniversitede doktorayı yaptığım aynı ana bilim dalı var ancak doktora programı yok ayrıca çalışmak istediğim alanın bölümü de yok, ilgili kişilerle yaptığım görüşmede yatay geçiş yapmanız gerekir dendi, çalışmak istediğim alan ile ilgili dersleri de yakın bölümlerdeki hocalardan alabileceğim söylendi, diğer üniversitede aldığım derslerden de uygun olanları saydırabiliriz dendi, yakın bir zamanda sınava gireceğim, bilgisi veya tecrübesi olan arkadaşlardan paylaşmalarını rica ettiğim bilgiler şunlar;

1- Kadronun açıldığı üniversitede doktora eğitimi olmadığı halde yatay geçiş yapılabilir mi ?
2- Doktora süreci bitip ilişiğim kesildiğinde 35 yaşından gün almış olursam başka herhangi bir kadroya başvurmada sıkıntı olur mu ?
3- Kadroya yerleşmem durumunda, ilerleyen zamanlarda yeni bir kadroya (33a) geçiş için herhangi bir yaptırımı olmadan istifa hakkım var mıdır ?