33/a nın kalkması ile ilgili kanun tasarısı

chimeneyes

Öğrenci
Sitemizin uzmanlari tarafindan bu yeni durum yorumlanabilir mi mevcut 33 luleri kapsiyor mu ? 1 ocak 2018 den sonra alinanlari mi? 35.madde ile hali hazirda baska universitede gorevlendirmeli olanlari kapsar mi? 1 ocaktan once dr yi bitirirsek yasa yururluge girince yararlanma imkanimiz olurmu ? 1 ocak 2018 de yururluge girecegi kesin mi ? Kiymetli Hocalarim lutfen yorumlarinizi bekliyorum.

Ülkede bir başıbozukluktur gidiyor. Birkaç gün önce ÖYP'lilerin zorunlu hizmetinin kaldırılmasıyla ilgili yazıda, YÖK üniversitelere ÖYP'lileri 33/a'ya geçirme iznini vermişti. Şimdi ise 33/a kaldırılacak deniyor. Bu ülkede yaşıyorsan, uzun vadeli plan yapmayacaksın demektir.

ruslan

Öğrenci
İş dünyasına Doktoralı insanların istihdam edilmesi ayrıca bir ilginç ibare. Doktora mezunu birinin yeri bence akademidir başka yer olamaz. Şahsen özel sektörde doktora mezunu diye ayrıcalıklı kriterler olabileceğini düşünmüyorum, en azından kendi bölümüm adına...

Ülkede bir başıbozukluktur gidiyor. Birkaç gün önce ÖYP'lilerin zorunlu hizmetinin kaldırılmasıyla ilgili yazıda, YÖK üniversitelere ÖYP'lileri 33/a'ya geçirme iznini vermişti. Şimdi ise 33/a kaldırılacak deniyor. Bu ülkede yaşıyorsan, uzun vadeli plan yapmayacaksın demektir.
o kararın satır arasını okununca ve arkasından bu yasa tasarısı gelince hiç şaşırmadım. O karar 50d lileri 33a ya geçirme izninden çok mecburi hizmet ve senet yükümlülüğünü kaldırarak istifa yolunu açmak amacı taşıyor bence.

A

Akademik Forum

Guest
Taslakta yeterince net ifade edilmese de kadrosunun olduğu okulda doktorasını bitirenlerin %20si orada kalacak diğerleri en az 1 yıl başka okulda çalışacak diyor. Buradan taslağın kadroları dolu eski üniversiteler için getirildiği anlamı çıkıyor sanırım. Çocuğun kadrosu yeni üniversitelerden birinde ama doktorasını haliyle eski üniversitelerden birinde yapan da kendi okulunda Yrd. Doç olmayacaksa, zaten kadro ihtiyacı olan okuldaysa niye başka yere gitsin. Ayrıca 2018'den sonra kadrolara girmeye hak kazananlar için geçerli oluğunu düşünüyorum. Öyp'de insiyatif okullara bırakıldı ve istifa edeceklerin yanısıra 33'e geçmek isteyenlerde olacak ve oluyor, Daha yeni yeni 50d'den 33a'ya geçeni bir daha 50d yapmazlar. Öyle olsa 33'e geçme hakkı tanımazlar, sadece bu bile, yeni kararın bundan sonra atanacakları bağlayacağı öncekileri bağlamayacağının göstergesidir. En son uzatmalılar yeni açılan kadrolara başvuramayacak diye karar çıkardılar ama o karardan önce atananlara birşey olmadı. Hukuk ileri doğru işler genel olarak. Benim yorumum bu. En büyük dayanağım da öyplilere 33'e geçme şansı verilmesi, aynı günlerde çıkan iki karar birbiriyle çelişir aksi takdirde.

A

Akademik Forum

Guest
Bu tasarının meali şu, bundan sonra doktora eğitimi veren okullara yani genel olarak büyük kentler ve batıdaki okullara doktoralı ar.gör sayısının %20'si kadar yrd.doç. kadrosu vereceğiz, fazla kadro açmayacağız bu okullara diyor, kadroları doğuya açacağız daha çok, gidin doğuda kadro kovalayın ya da iş hayatına atılmayı deneyin.

A

Akademik Forum

Guest
Bu tasarının meali şu, bundan sonra doktora eğitimi veren okullara yani genel olarak büyük kentler ve batıdaki okullara doktoralı ar.gör sayısının %20'si kadar yrd.doç. kadrosu vereceğiz, fazla kadro açmayacağız bu okullara diyor, kadroları doğuya açacağız daha çok, gidin doğuda kadro kovalayın ya da iş hayatına atılmayı deneyin.

eğer durum buysa- ben de buna benzer algıladım ancak - zaten normalde de öyle oluyordu. büyük üniversiteler 50d'li araştırma görevlilerini almıyordu ki. kanun teklifine ne gerek var bunu anlayamadım. ayrıca bir sene başka yerde çalışma ve zorunlu hizmet yüklenememesi ne anlama geliyor. 50dlileri YÖK kendi mi atayacak. ne gibi bir zorunlu hizmet olmayacak. doktora süresince zaten zorunlu hizmet olmuyor. keşke biraz anlaşılır olsaymış. yine de tüm araştırma görevlilerini ilgilendirdiğini düşünmüyorum. öyle olsa YÖK başkanı ilgili birkaç şey söylerdi herhalde

A

Akademik Forum

Guest
Çelişkiler ve Çıldırmak

Bu son karar ile YÖK yine yaptı yapacağını. Bu kararları alanlar uzaylı olmalı diye düşünmeden edemiyorum. Bir insanın bir işi bu kadar çıkmaza sürükleyip karmaşıklaştırabileceğini aklım almıyor. Önce Öypliler Ohal sürecinde ki KHK ile 33a dan 50d ye geçirildi. Aradan aylar geçtikten sonra bu KHK nin Fetoyle yada darbeyle alakalı olmadığı söylendi. Ama normalde Ohalde çıkarılan tüm KHK lar Ohal ilanına sebep olan olayla ilgili olabilir. Ancak bu zaten normal bir Ohal değil de Olağanüstü bir Ohal olduğu için kimsenin itirazı dahi kaale alınmıyor maalesef. 50d olduktan sonra atılanlar, çağrılanlar, çağrılıp geri yollananlar, çağrılıp geri yollanmayanlar, atıldıktan sonra geri alinanlar (2010 öncesi olma durumu vs.) Dili veremeyenlerden normalde süresi varken 50d olduğu için sözleşmesi bittiğinde atilabilecek olanlar vs. vs. derken bu böyle uzayan bir liste. Bu platformda daha bir farkettigimiz herbiri kişisel karmaşık durumlar yaratıldı. Bu karmaşık durumlar ne hukukun ne üniversitelerin ne de Yök'ün çözebilecegi durumlar değil. Sanki bu karmaşıklık kişinin kendisinden kaynaklanıyormus gibi ceza gibi cevaplar, cevapsız kalan sorular vs. vs. ...
Bende bu karmaşık ve çelişik durumlardan birini dile getirmek istiyorum burada yeterince yokmuş gibi:

Şimdi ben 50d li yl aşamasında bir öyp liyim. Kadromun bulunduğu üniversitede yapıyorum yl si bu yüzden 35 ile hiç görevlendirilmedim. Bulunduğum üniversite 50d den 33a ya geçirmek için doktorada ve 3 tik geçmiş olmayı şart koşuyor. Yani şuanda 33a li olamam (hayır meraklı da değilim). Benim doktora 2018 de olacak ama bu üniversitede olmadığı için başka üniversiteye gitmem gerekecek. Ama 50d li olarak 35 ile gitmek normalde mantıksız iken öypliler şuanda yapabiliyor. Eğer o aşamaya geldiğimde bu konuda bir değişiklik olmamış olursa bende 35 ile gideceğim ama mecburi hizmet olmayacağına göre senetlerin de olmaması gerekir. Mecburi hizmet yoksa ve ben mezun olduktan sonra öğretim üyesi olarak istihdam edilmeyecek isem gideceğim büyük üniversite beni neden istesin ki orda yeterince eleman var zaten. Beni kendi kadrosunda yetiştirmesinin hiç anlamı kalmıyor çünkü mezuniyetten sonra atanmayabilirim. Öyleyse beni kadrolu değilde sadece öğrenci olarak alması daha mantıklı olur kendi açılarından neden hiç ihtiyacı yokken bana maaş versin? Şayet 35 ile gönderilip senet ve mecburi hizmet yapılacaksa 2018 den sonra 33a diye bir kadro olmayacağına göre 33a ya geçemeyeceğim böylece mecburi hizmet düşecek (acaba senetlerde düşecek mi onu da net belirtmemisler) o zaman sözleşme yapmanın bir mantığı kalmayacak. Bu durumda yakında 35. Maddede kalkar milleti Karstan İstanbul'a haftada iki üç gün git gel yaptırırlar. Yani 33a kalkarsa 35in anlamıda kalmayacak. 39 ise son derece kullanışsiz, dönemlik gorevlendirileceksin yazları geri döneceksin. Yazın öğrenci yok iş yükü yoğun değil. Buna rağmen zaten doktordan sonra alinmayacaksam niye göçebe gibi bir o sehir bir bu sehirde yaşayıp onca masrafa katlanayim ki.
Ve hasılı sevgili YÖK bizi ne hallere soktun gör, neyin hesaplarını yaptırdığını gör, gel bu düğümü çöz çözebilirsen, gerçi çözmeye niyetin olsa azıcık düşünerek yapardın her işini, ama sen bir karar çıkarıp ne kadar sacmaladigini anlayana kadar susuyorsun ta ki yeni saçma bir karar çıkarana kadar.
Teşekkürler YÖK bir yandan yetiştirdiğin elemanları bir yandan çıldırttığın için ...

r2dr

Öğrenci
Peki bu yasa halihazırda 33alıları etkileyecek mi?

Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum.
Üniversitemin personel işlerinden sorumlu idari memurlar, kararın 2018 ve sonrası alımlar için geçerli olduğu ve mevcut 33a'lı araştırma görevlilerini etkilemeyeceği görüşündeler. Fakat kimsenin ne olacağına dair kesin bir bilgisi yok. Buradaki temel motivasyon, eskiden ÖYP'li olup 50/d'ye geçirilen araştırma görevlilerinin yayın kriterini yerine getirerek yeniden 33a'ya geçmesini engellemek olabilir. Bu ise yasa tasarısı geçtiği takdirde bundan sonraki bütün araştırma görevlisi kadrolarının 50/d olarak çıkacağı anlamına geliyor.

Kimse bir şey yazmıyor ama çıkan haberler etkileyeceği yönünde.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Hocam, haberler derken?
Konunun tartışıldığı bir mecra veya kaynak var mı acaba?

kuramci

Araştırma Görevlisi
Üniversitemin personel işlerinden sorumlu idari memurlar, kararın 2018 ve sonrası alımlar için geçerli olduğu ve mevcut 33a'lı araştırma görevlilerini etkilemeyeceği görüşündeler. Fakat kimsenin ne olacağına dair kesin bir bilgisi yok. Buradaki temel motivasyon, eskiden ÖYP'li olup 50/d'ye geçirilen araştırma görevlilerinin yayın kriterini yerine getirerek yeniden 33a'ya geçmesini engellemek olabilir. Bu ise yasa tasarısı geçtiği takdirde bundan sonraki bütün araştırma görevlisi kadrolarının 50/d olarak çıkacağı anlamına geliyor.

Hocam, haberler derken?

Böyle haberler var.
Araştırma görevlileri artık geçici statüde istihdam edilecek - Memurlar.Net
Araştırma Görevlileri Artık Geçici Statüde Yerleştirilecek - Kamu News

m.ahmet

Öğrenci

Hocam, haberler derken?

Var hocam. Ögesen'den Vahdet Özkoçak'ın tbmm komisyonuna sunduğu bir yazısı. Twitter paylaşımları. Memurlar.net haber yaptı. kimse tam olarak evet artık mevcut 33a lılarda 50d ye geçirilecek demesede yapılan işlemler 33a kadrosunun kaldırılacağı, doğal olarak sözleşme yenilenmesinde sizinde mecburen 50d ye göre imza atacağınızı gösteriyor.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar öyplilerin tekrar 33-a ya geçirilmesinde bi yayın kriteri falan çoğu üniversitede yok , millet bilmeden konuşuyor forumda. Bunu demek istedim. Ben de bir öypliyim.

A

Akademik Forum

Guest
Ben yaklaşık 1 yıldır araştırma görevlisi doktor olarak bekliyorum. 33 a' lıyım. Yardımcı doçentlik için okulun belirlediği bir kriter yok ama zaten halihazırda scı yayınlarım olduğu halde kadro alamıyorum. Şimdi okul beni yardımcı doçent olarak atamazsa 1 ocak 2018 den sonra işsiz kalacağımız anlamına mı geliyor bu yasa. Universitelerde yıllardır bu şekilde bekletilen insanlar var. Böyle saçmalık olur mu? Hani yasalar geriye dönük işletilemiyordu. Bu kazanılmış hakkın gaspı demek açıkça. Yasayı hukuki yönden değerlendirebilecek birileri varsa cevap yazarlarsa sevinirim.

Yeni yasa yayınlandıktan önce 33 a ile atanmış olanları kapsamadığını düşünüyorum. Birincisi kazanılmış hak kavramına girmekte, ikincisi ise mevcut 2547nin 33a maddesi kaldırılmış değil. YAni mevcut 33 a ya göre atanmış olan araştırma görevlilerinin durumuyla ilgili yasal bir boşluk bulunmuyor. Yürürlükte olan bir yasaya dayalı. Sözleşme yenilemelerde de statünün korunması gereklidir. Yasa tasarısında da mevcutların hepsinin 50 d ye geçirileceği ibaresi yok (ÖYPlilerin hepsinin biranda 50 d yapılması gibi). Eğer üniversiteler sözleşme yenilemelerde 50 d yi uygulamaya kalkarlarsa idare mahkemelerinde dava açılabilir. Yeni tasarı Ocak 2018den itibaren araştırma görevlilerinin 50 dye göre atanacağını belirtiyor. Yani bundan sonraki alımlarda 33 a maddesi kullanılmayacak.
Ancak sizleri ilgilendiren en önemli konu yrd. doç. atamaları. Çünkü herkes günün birinde doktora eğitimlerini tamamlayacak. İşte bu kısmı ilgilendiriyor. % 20 nin içindeki şanslılar dışında kanuna tabi olacaksınız.

r2dr

Öğrenci

Hocam, aynı site 2 Haziran 2017 tarihli bir haberinde, doktorasını bitiren araştırma görevlilerinin haftalık 12 saati aşmamak kaydıyla ders verebileceklerine ilişkin bir YÖK kararını yayımladı. Şayet mevcut 33/a kadroları da dahil olmak üzere 50/d'ye toplu bir geçişten bahsediliyorsa, ortada zaten Arş. Gör. Dr. diye bir unvan kalmayacaktır. Burada açık bir çelişki var.

İlgili Bağlantı: Doktorasını bitiren araştırma görevlisi derse girebilecek mi?... İşte YÖK'ün cevabı - Memurlar.Net

Ben sizlerle aynı endişeleri paylaşmakla beraber, açıkçası bu konuda eskilerden biri kullanıcı adlı arkadaşla aynı düşüncedeyim. Yani, 33/a maddesinin kalkmayacağını fakat "bundan sonraki alımlarda kullanılmayacağını" sanıyorum.

Son düzenleme:

emirhan42

Öğrenci
Merhaba,
"Ayrıca bu kapsamda atananların 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca görecekleri doktora/sanatta yeterlik eğitim süreleri için mecburi hizmet şartı bulunmayacaktır"

dan kasıt şu mudur:

"kendi üniversitesinde 33a da bulunan fakat 35. madde ile başka üniversitede doktora yapan araştırma görevlilerinin mecburi hizmeti kalkıyor mu?"

uzman bir görüş rica etsem?

Son düzenleme: