33/a nın kalkması ile ilgili kanun tasarısı

A

Akademik Forum

Guest
arkadaslar etkiler sonucta 33/a maddesinde sozlesmeli calisildigi belirtilmis sozlesme bitince yeni sozlesme 50/d ye gore yapilir bu is bu kadar basit.Zaten etkilenmesi istenmeseydi gecici madde ile 01.01.2018 den once 33/a ile arastirma gorevlisi olanlar bu yasadan muaftir gibi bir ibare olurdu.

A

Akademik Forum

Guest
Kanun gerekçesini okuyunca açıkçası herkesi etkilediğini düşünüyorum. Bu rotasyon meselesi asıl nasıl ve ne kadar olacak onu anlamıyorum. Örneğin bir yıl gidip sonra esas üniversitende mi devam edeceksin? En az bir yıl diyor, yrd doç unvanı alana kadar gittiğin yerde mi kalacaksın? Yoksa bir yıl gidip bir daha kadron yenilenmemek üzere veda mı edeceksin? Bir başka konu da gidilecek yerin tespiti. Yök mü atayacak? Biz mi kendimize yer bulacağız? Yök atayacaksa tercih hakkı olacak mı yoksa ne çıkarsa bahtına mı? Bu işlem her yıl mı tekrar edecek yoksa sen istersen mi seneye de başka yere gideceksin eğer hala kadron çıkmadıysa? Ve son olarak tıp, mühendislik gibi alanları bulunan üniversitelerde iibf, edebiyat fakültesi gibi yerlerde çalışanlara sizce kadro sırası gelir mi?

r2dr

Öğrenci
arkadaslar etkiler sonucta 33/a maddesinde sozlesmeli calisildigi belirtilmis sozlesme bitince yeni sozlesme 50/d ye gore yapilir bu is bu kadar basit.Zaten etkilenmesi istenmeseydi gecici madde ile 01.01.2018 den once 33/a ile arastirma gorevlisi olanlar bu yasadan muaftir gibi bir ibare olurdu.

Hocam, böyle bir şey yapabilmeleri için DMK'yı değiştirmeleri gerek. Söylediğiniz şey bir yasa tasarısıyla olacak kadar basit bir iş değil. Söz ettiğiniz gibi bir ibarenin konması da gereksizdir. Bildiğiniz gibi hukuk zaten ilkesel olarak geriye işlemez.

A

Akademik Forum

Guest
bu durum geriye yurume durumu degil yeni bir sozlesme yapiliyor ve 50d ye gore sozlesme imzalaniyor.Sirasi gelen 50d sozlesmesi imzalayacak bu sene 3 senelik uzatma alip bitiren olursa doktorayi onlari etkilemez bu tasari

A

Akademik Forum

Guest
Kanun gerekçesini okuyunca açıkçası herkesi etkilediğini düşünüyorum. Bu rotasyon meselesi asıl nasıl ve ne kadar olacak onu anlamıyorum. Örneğin bir yıl gidip sonra esas üniversitende mi devam edeceksin? En az bir yıl diyor, yrd doç unvanı alana kadar gittiğin yerde mi kalacaksın? Yoksa bir yıl gidip bir daha kadron yenilenmemek üzere veda mı edeceksin? Bir başka konu da gidilecek yerin tespiti. Yök mü atayacak? Biz mi kendimize yer bulacağız? Yök atayacaksa tercih hakkı olacak mı yoksa ne çıkarsa bahtına mı? Bu işlem her yıl mı tekrar edecek yoksa sen istersen mi seneye de başka yere gideceksin eğer hala kadron çıkmadıysa? Ve son olarak tıp, mühendislik gibi alanları bulunan üniversitelerde iibf, edebiyat fakültesi gibi yerlerde çalışanlara sizce kadro sırası gelir mi?

hocam sen olayi hic anlamamissin kusura bakma ama oyle.50d demek doktora bitince elveda demek artik senin hic bir hakkin yok demek kendi bir uni bulacan yrd doc kadrosu actirabilirsen actiracaksin 1 yil calisacaksin sonra kendi unin tekrar sana kadro acarsa gelebilirsin yok acmazsa kadro buldugum yerde devam edeceksin.Ola ki kadro falan bulamadin o zaman ozel sektoru deneyeceksin.

A

Akademik Forum

Guest
Peki doktorasını çoktan bitirmiş olanlar ne olacak. 1 ocaktan itibaren kapı önüne mi koyulacak. Arkadaşlar maddeyi ve geriye dönük işletilip işletilemeyeceğini hukuki yönden yorumlayabilecek biri yardım etsin lütfen. Böyle tahminler ve kulaktan dolma bilgilerle birbirimizi ve kendimizi telaşlandırıyoruz

A

Akademik Forum

Guest
arkadaşlar çok fazla soru işareti var konuyla alakalı eşim de araştırma görevlisi sizin gibi aynı endişeleri yaşıyor.Komisyon raporlarını okudum ve konuyla alakalı Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporunda konuyla alakalı şunlar yazmaktadır;
➢ Tasarıda, araştırma görevlilerine ilişkin yapılan düzenleme ile 2018 yılından itibaren sisteme yeni katılacak araştırma görevlilerinin 50/D kapsamında olacağı; bu düzenlemenin üniversitelerdeki içten türemeyi engellemeye yönelik olduğu; araştırma görevlilerinin en az yüzde 80’inin kendi üniversiteleri dışında, yurtiçinde veya yurt dışında, deneyim kazanmaları için yapıldığı; ülkemizde bunun en iyi örnekleri olan ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerin de 50/D kapsamında araştırma görevlisi aldığı,
görüleceği üzere raporda mevcutlar değil sisteme yeni katılacaklar yazıyor. Buradan yola çıkarak komisyonlarında hükümetin elinde olduğunu düşünürsek kuvvetle mevcutları etkilemez. Olası bir keyfi uygulamada komisyon tutanaklarının da idari mahkemelerde yardımcı olacağı kanaatindeyim.tam metine https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem26/yil01/ss485.pdf buradan ulaşabilirsiniz.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar eşim de araştırma görevlisi ve sizinle aynı endişeleri yaşıyor. Bu konuyla ilgili araştırma yaparken Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporunda aşağıdaki ifadeye denk geldim;
➢ Tasarıda, araştırma görevlilerine ilişkin yapılan düzenleme ile 2018 yılından itibaren sisteme yeni katılacak araştırma görevlilerinin 50/D kapsamında olacağı; bu düzenlemenin üniversitelerdeki içten türemeyi engellemeye yönelik olduğu; araştırma görevlilerinin en az yüzde 80’inin kendi üniversiteleri dışında, yurtiçinde veya yurt dışında, deneyim kazanmaları için yapıldığı; ülkemizde bunun en iyi örnekleri olan ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerin de 50/D kapsamında araştırma görevlisi aldığı, ifade edilmiştir.

Görüldüğü gibi komisyon raporunda sisteme yeni katılacak ifadesi yazıyor. Buradan hareketle komisyonlarında hükümetin çoğunluğu olduğunu düşünürsek yasa kuvvetle mevcut araştırma görevlilerini etkilemeyecek. Diyelim ki keyfi bir uygulama yapıldı, bu komisyon raporu idare mahkemelerinde rahatlıkla kullanılabilir.

A

Akademik Forum

Guest
hocam diger komisyonda ve genel kuruldaki yapilan konusmalarda niyetin butun arastirma gorevlilerini kapsadigina yonelik konusmalar var yani meb komisyonunda bence arastirma gorevlilerinin sahip oldugu statuye bakilmayip genel bir konusma yapilmis.Arastirma gorevlisi sanki 657 devlet memuru gibi dusunulmus oysa ki 3 yillik sureli sozlesmeli calisan dolayisiyla memurlarin sahip oldugu idare hukukuna vermis oldugu haklara sahip degilller.Kisacasi ben konusmalari genel olarak degerlendirdigimde niyetin butun arastirma gorevlilerini kapsamak oldugunu dusunuyorum.