Akademisyen Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

kemal.han

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar. iktisat bölümü öğrencisiyim. Bu sene okul bitiyor. Akademisyenlik düşünüyorum. Akademisyenlik için nasıl bir yol izelemeliyim, neler yapmalıyım ?
Benim araştırmalarıma göre ilk önce yüksek lisans yapmak gerekiyormuş. Sonrasında araştırma görevlisi şekinde gidiyormuş sanırım.
Yardımcı olanlara şimdiden teşekkür ediyorumç

Gamze

Administrator
Merhaba arkadaşlar. iktisat bölümü öğrencisiyim. Bu sene okul bitiyor. Akademisyenlik düşünüyorum. Akademisyenlik için nasıl bir yol izelemeliyim, neler yapmalıyım ?
Benim araştırmalarıma göre ilk önce yüksek lisans yapmak gerekiyormuş. Sonrasında araştırma görevlisi şekinde gidiyormuş sanırım.

Aşağıdaki linkteki yazıyı inceleyin aklınızda soru olursa tekrar sorarsınız.

Araştırma Görevlisi Kimdir? Nasıl Atanır? | Akademik Personel 2015-2016

kemal.han

Öğrenci
İnceledim verdiğiniz linki. Az çok kafamda bir şeyler oluştu. Söyle sorayım atanma puanları biraz yüksek sanırım. 2 sene yüksek lisans okuyup tekrar kpss sınavını ile uğraşmak istemiyorum. Bir seçim yapmalıyım ya akdemisyenlik yada kpss...
İngilizcem iyi değil. Onu yds kursu ile yapabilirim. Ales sorularına baktım. Matematik sorularını çözdüm ve full'e yakın çıkıyor. Fakat türkçem çok kötü açıkcası gendelde de sözle derslerim iyi değildir. Harp okulundan ayrıldığım için aileme maddi olarak çok fazla yük oldum. Sizin önerileriniz nelerdir ?

Gamze

Administrator
İnceledim verdiğiniz linki. Az çok kafamda bir şeyler oluştu. Söyle sorayım atanma puanları biraz yüksek sanırım. 2 sene yüksek lisans okuyup tekrar kpss sınavını ile uğraşmak istemiyorum. Bir seçim yapmalıyım ya akdemisyenlik yada kpss...
İngilizcem iyi değil. Onu yds kursu ile yapabilirim. Ales sorularına baktım. Matematik sorularını çözdüm ve full'e yakın çıkıyor. Fakat türkçem çok kötü açıkcası gendelde de sözle derslerim iyi değildir. Harp okulundan ayrıldığım için aileme maddi olarak çok fazla yük oldum. Sizin önerileriniz nelerdir ?

Cari düşünüyorsanız ortalamanızı, dil ve ALES puanlarınızı yüksek tutmalısınız. Ancak bu şekilde mülakata çağırılabilirsiniz.

ÖYP düşünüyorsanız şu linkten geçmiş ÖYP puanlarını incelemenizi öneririm az çok bir fikir verecektir: http://www.akademikpersonel.org/oyp...um-oyp-yerlestirme-puanlari-excel-sirali.html

Elbette ÖYP için de aynı şekilde ortalamanızla ALES ve dil puanlarınız ne kadar yüksek olursa atanma şansınız o kadar yüksek olur. Forumda dil ve ALES puanlarını yükseltmek için önerilerin bulunduğu başlıklar bulunmakta, onları da incelemenizi öneririm. Size bir taktik sağlayabilir.

A

Akademik Forum

Guest

Öncelikle araştırmayı öğrenmelisiniz, yoksa araştırma görevlisi olamazsınız :congratulatory:

bhrkndnr

Öğrenci
Mrb arkadaşlar. Ben işletme mezunuyum ve muhasebe finans alanında yüksek lisans yapıyorm. 2 yıldır sözleşmeli olarak öğretim görevliliği yapıorm. Haziranda kadro isteyebilir miyim

kemal.han

Öğrenci
Cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Peki hangi bölüm üzerinde yüksek lisans yaparsam akademisyen olmam daha kolay olur ?

- - - Güncellendi - - -

Birde araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans şartı varmı. Yüksek lisans olmadan araştırma görevlisi olma şansımız varmı dır

Mr December

Baş Editör
Cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Peki hangi bölüm üzerinde yüksek lisans yaparsam akademisyen olmam daha kolay olur ?

- - - Güncellendi - - -

Birde araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans şartı varmı. Yüksek lisans olmadan araştırma görevlisi olma şansımız varmı dır

Araştırma görevliliği için yüksek lisans şartı yoktur ama açılan çoğu kadro yüksek lisans yapıyor olmak şeklinde çıkabiliyor.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar hayatınızı ilgilendirecek bir karar kpss ve araştırma görevliliği arasında bir tercih yapmanız gerekiyorsa kpss den yana kullanın tercihinizi öğretmenken araştırma görevlisi olmuş biri olarak söylüyorum bunu şimdi tekrar mebe dönmeye çalışıyorum

kemal.han

Öğrenci
peki hangi bölümü tercih etmeliyim sizce. İktisata teorisi ve muhasebe ve finansman arasında kaldım. Hangisi akademisyenlik için daha doğru tercih olur. Daha kolay olur :D

A

Akademik Forum

Guest
?

arkadaşım yüksek lisansını bitirmeden nasıl öğretim görevliliği yapıyorsun? yapabiliyor muyuz?

A

Akademik Forum

Guest
mrb

Öğretim gorevliligini tavsiye ederim. Kadro durumuna göre deneyim yada yüksek lisans şartı ile alım yapılırAyrıca dışarıdan kadro alana kadar myo larda derse girip tecrübe de kazanabilirsiniz :)

kemal.han

Öğrenci
ÖYp için yds şarı varmıdır. Ben yds sınavına girmesem yada yds puanımı kullanmasan tercih yapabilirmiyim.
Yaparsam yds puanım 0 olarak mı hesaplanır. Yoksa farkı bir şekildemi hesaplanır.

- - - Güncellendi - - -

İkinci olarak alesten 85 yds sınavından 50 alsam ve okul ortalamam 70 şu anda.
Bu puanlara atanma şansım hiç yok gibi bence. Sizin görüşleriniz nedir

- - - Güncellendi - - -

Üçüncü olarak ben iktisat mezunu olacağım bu sene. Öyp den sadece iktisat bölümü için mi tercih yapabilirm yoksa örnek olarak muhasebe finansman muhasebe maliye teorisi gibi bölümlerden de tercih edebilirmiyim.

Gamze

Administrator
ÖYp için yds şarı varmıdır. Ben yds sınavına girmesem yada yds puanımı kullanmasan tercih yapabilirmiyim.
Yaparsam yds puanım 0 olarak mı hesaplanır. Yoksa farkı bir şekildemi hesaplanır.

- - - Güncellendi - - -

İkinci olarak alesten 85 yds sınavından 50 alsam ve okul ortalamam 70 şu anda.
Bu puanlara atanma şansım hiç yok gibi bence. Sizin görüşleriniz nedir

- - - Güncellendi - - -

Üçüncü olarak ben iktisat mezunu olacağım bu sene. Öyp den sadece iktisat bölümü için mi tercih yapabilirm yoksa örnek olarak muhasebe finansman muhasebe maliye teorisi gibi bölümlerden de tercih edebilirmiyim.

Dil puanınız yoksa 0 olarak hesaplanır. Dil puanına sahip olmak başvuru için şart değil ancak yerleşebilmek için az da olsa bir dil puanına sahip olmak gerekiyor.

Buradan ÖYP puanınızı; ÖYP Puan Hesaplama » ÖYP Puan Hesaplama Motoru
Buradan da geçmiş yıllardaki yerleşme puanlarını görebilirsiniz: http://www.akademikpersonel.org/oyp...um-oyp-yerlestirme-puanlari-excel-sirali.html

'İktisat bölümü mezunu olmak' şartlı ilanlara başvurabilirsiniz. Diğer dediğiniz bölümlerin ilan şartlarında sizin bölümünüz yer alıyorsa onlara da başvurabilirsiniz.

Gamze

Administrator
Cari alım için ALES 70 olmalı değil mi ? Dil puanım yok. Yine de alınabilme ihtimalim olur mu ?

Cari alım için ALES ve dil puanlarını okul belirliyor. Ancak belirlenecek bu puanlar ALES için 70'in altı, dil için de 50'nin altı puan olamaz. Dil puanı olmadan başvuramazsınız.

Son düzenleme:

kemal.han

Öğrenci
Öyp ile mesela maliye teorisi bölümüne başvurdum x üniversitenin ve atandım. Ama yüksek lisans yapmadım.
Bu durumda araştırma görevlisi olup hemde yüksek lisans yapma şansım varmı aynı üniversitede ?