konuyu hortlatıyorum,
öncelikle grip sadece yaygın bir hastalık mıdır yoksa hem yaygın hem ciddi bir hastalık mıdır?
eğer hem yaygın hem ciddi bir hastalıksa, hem ciddiyete hem yaygınlığa vurgu yapılıyor gibi duruyor. ama tedavisi şarttır diyerek ciddiyet ön plana çıkarılmış. demek ki benzetmede ki amaç ciddiyeti vurgulamaktı.
yok derseniz ki "grip ciddi bir hastalık değildir" o zaman aynı cümlede "ve tedavisi şarttır" diyerek griple alakasız bir cümleyi birleştirmiş oluyorsunuz. örneğin "depresyon, sinir sisteminin gribidir ve psikiyatrlar tarafından tedavi edilmelidir." denildiğinde bana daldan dala atlanıyormuş gibi geliyor. Ama "ben 'sinir sisteminin gribidir' kısmına bakarım gerisi beni ilgilendirmez" derseniz, durumu bir doktora sormak gerekli.
Bir doktor böyle bir benzetme yaparken hastalığı gribin ciddiyetine mi benzetmek ister yaygınlığına mı?
şimdi acıbadem hastanesinin sitesinden bir alıntıya bakalım (belki soruyu hazırlayanlar da buradan esinlenmiştir, kim bilir)
"Depresyon psikolojik bir sorun gibi algılansa da sinir sisteminin gribidir ve tedavisi şarttır. Önemli olan bu gribi zatürreye çevirmemek, kronik, tedavisi zor bir hale sokmamak."
burada "psikolojik bir sorun gibi algılansa da" diyerek "sinir sisteminin gribi"nin hak ettiği ciddiyeti görmediği vurgulanmak istenmiş.
Bu sorunun doğru cevabını öğrenmek için doktorlara sormak gerekiyor. Likert tipi ölçekle böyle bir benzetmenin daha çok "depresyonun ciddiyetine mi yoksa yaygınlığına mı" vurgu yapmak için kullanılacağını soran bir anket hazırlanır. Oradan söz konusu cümleyi söyleyen doktorun neye vurgu yapmak istediğini belli bir ihtimalle bulabiliriz
Ancak şurası kesin ki, Acıbademin sitesini hazırlayanlarla alesi hazırlayanların ya türkçe bilgilerinde ya da grip ile ilgili bilgilerinde önemli bir fark var.
- - - Güncellendi - - -
şu da şimdi aklıma geldi
"Depresyon, sinir sisteminin gribidir ve solunum yoluyla bulaşmaz" mı daha doğru "Depresyon, sinir sisteminin grıbidir ancak solunum yoluyla bulaşmaz" mı daha doğru?
"ve"den sonra gelen kısımla benzetmenin bir ilişkisi olması daha doğruysa ilk cümle yanlış.
"ve" den sonra gelen kısımla benzetmenin bir ilişkisi olması da olmaması da aynı derecede doğruysa iki cümle de doğru.