ALES 2012 İlkbahar SÖZEL-1 Hatalı Soru (20.Soru)

jamaican

Öğrenci
Forumdonanımhaber'deki araba konularına benzedi.
- En iyi araba benim arabam.
- Hayır en iyi araba benim arabam.

ahmet çakar mode on:
burada d yapanlar kesinlikle yanlış yaptı demiyorum. a yapanlar kesin doğru yaptı da demiyorum.
ahmet çakar mode off:

gazali'nin şu sözünü hatırladım
uyurken, düşlerinin karşı çıkılmaz bir gerçekliği olduğunu görmüyor musun? uyandığında ise onların gerçekte ne olduklarını, yani hiçbir dayanağı olmayan fanteziler olduklarını fark ediyorsun. o halde, uyanıkken, duyuların ve akıldan türeyen bir varoluşun güvenilir olduğuna seni kim ikna edebilir?

mantık kesinlikle bir değildir bana göre. kesinlikle net değildir.

ama soru köküne bakarak ve ösymnin asla değiştirmeyeceğini düşünerek diyebileceğim şey "oldu artık".

a yaptım.
 

bahcidrom

Öğrenci
Arkadaşlar,

ilk ve sonbahar Ales sınavlarla beraber sınavın zorluk derecesi arttığını düşünüyorum, bunu sırf ben söylemiyorum, bir çok kişiden de duyuyorum. O yüzden tatlı canınızı sıkmayın, çıkmazın içine kendinize atmayın. Şimdi daha daha daha daha da ince düşünmek lazım bu tarz soruları cevaplamak için. Zaman yetmiyor diye soruya tam olarak odaklanmayıp da hemen cümleye ve ona bağlı olarak şıklara geçtiğimiz zaman hata yapma ihtimali artırıyoruz. Bende son iki sınavda normalde yaptığımın altında yaptım. İkinci sınava çalıştığım halde.... Bakalım ne kadar sürecek.. Hele mantık soruları bir felaket, eskiden içeçek+çorba+ana yemek diye sorarlardı şimdi ise içecek türlerini sıralayıp+çorba türleri sıralayıp+ana yemek sıralayıp karman karşılık bir hal aldı mantık sorular... artık normal yemek yediğimde bile kimin ne yediğini ne içtiğini ve diğeri bunu içtiği için diğerlerin içmemesi gerektiğini düşünüyorum.... Annem babam çekiyor bunu....;)

saygılarımla,
 

akinaldemir

Öğrenci
konuyu hortlatıyorum,
öncelikle grip sadece yaygın bir hastalık mıdır yoksa hem yaygın hem ciddi bir hastalık mıdır?
eğer hem yaygın hem ciddi bir hastalıksa, hem ciddiyete hem yaygınlığa vurgu yapılıyor gibi duruyor. ama tedavisi şarttır diyerek ciddiyet ön plana çıkarılmış. demek ki benzetmede ki amaç ciddiyeti vurgulamaktı.

yok derseniz ki "grip ciddi bir hastalık değildir" o zaman aynı cümlede "ve tedavisi şarttır" diyerek griple alakasız bir cümleyi birleştirmiş oluyorsunuz. örneğin "depresyon, sinir sisteminin gribidir ve psikiyatrlar tarafından tedavi edilmelidir." denildiğinde bana daldan dala atlanıyormuş gibi geliyor. Ama "ben 'sinir sisteminin gribidir' kısmına bakarım gerisi beni ilgilendirmez" derseniz, durumu bir doktora sormak gerekli.
Bir doktor böyle bir benzetme yaparken hastalığı gribin ciddiyetine mi benzetmek ister yaygınlığına mı?

şimdi acıbadem hastanesinin sitesinden bir alıntıya bakalım (belki soruyu hazırlayanlar da buradan esinlenmiştir, kim bilir)

"Depresyon psikolojik bir sorun gibi algılansa da sinir sisteminin gribidir ve tedavisi şarttır. Önemli olan bu gribi zatürreye çevirmemek, kronik, tedavisi zor bir hale sokmamak."

burada "psikolojik bir sorun gibi algılansa da" diyerek "sinir sisteminin gribi"nin hak ettiği ciddiyeti görmediği vurgulanmak istenmiş.

Bu sorunun doğru cevabını öğrenmek için doktorlara sormak gerekiyor. Likert tipi ölçekle böyle bir benzetmenin daha çok "depresyonun ciddiyetine mi yoksa yaygınlığına mı" vurgu yapmak için kullanılacağını soran bir anket hazırlanır. Oradan söz konusu cümleyi söyleyen doktorun neye vurgu yapmak istediğini belli bir ihtimalle bulabiliriz:)

Ancak şurası kesin ki, Acıbademin sitesini hazırlayanlarla alesi hazırlayanların ya türkçe bilgilerinde ya da grip ile ilgili bilgilerinde önemli bir fark var.

- - - Güncellendi - - -

şu da şimdi aklıma geldi
"Depresyon, sinir sisteminin gribidir ve solunum yoluyla bulaşmaz" mı daha doğru "Depresyon, sinir sisteminin grıbidir ancak solunum yoluyla bulaşmaz" mı daha doğru?

"ve"den sonra gelen kısımla benzetmenin bir ilişkisi olması daha doğruysa ilk cümle yanlış.
"ve" den sonra gelen kısımla benzetmenin bir ilişkisi olması da olmaması da aynı derecede doğruysa iki cümle de doğru.
 
Üst