ALES'e Nasıl Hazırlanmalı ?

nefertitism

Öğrenci
Bir matematikçi olarak işin özünün sorular olduğunu söyleyebilirim. Kolaysa yapıyoruz, zorsa yapamıyoruz. Yani bir sınavdan 94 bir sınavdan 86 alıyorsam, bu benden bağımsız bir olaydır diye düşünüyorum. Çalışmak,birikim vs. bir yere kadar. Tamamen şans meselesi ve benim için sinir bozucu..
 

GoncaÜ

Öğrenci
Ben Uzman Kariyer'in setini aldım; Matematik, Türkçe ve Mantık şeklinde üç farklı kitap var. Matematikten başlayayım, önce konuları say1 ve say 2 diye ayırmışlar, çözüm stratejileri vermişler ve Ales sınavlarına gerçekten paralel sorular sormuşlar ve her konudan 5 test var ortalama. Ben sayısalcıyım ama Ales'ten hiç bir zaman istediğim başarıyı elde edemedim, 2 kere girdim gerçi ama sonuç olarak beklediğim gibi değildi, özellikle 2013 güz dönemi. Bu kitaba çalışmaya başladığımdan beri çok basit şeylerde hata yaptığımı farkettim, ösym sınavlarında çeldiriciler iyi çalışır ama ALES'te şahane çalışır. Bu kitap güzel örneklerle gayet iyi açıklamış, gerçekten faydasını görüyorum ama eksik konularınızı her hangi bir kpss ya da öss kitabından kapatmanızı gerekiyor öncesinde, konu anlatımı yok çünkü. Türkçe ve mantık kitaplarını da yararlı buluyorum. Türkçe testlerinde hız kazanmak için günde en az 20,25 tane paragraf sorusunu çözün dediklerini duydum. Konuları tamamen bitirince deneme çözmeye başlıycam, bakalım bu sefer nasıl olacak. Bu arada her ne kadar KPSS ve ALES farklı olsa da ösym'nin yıl içinde hazırladığı sınavların soruları benzer oluyor. YGS'e girecek çocuklara Ales sorularına bakın derler, kpss ye gireceklere de aynı şekilde. Bence 2014 ygs sorularına bakmakta fayda var.
 

Beri12

Öğrenci
Ben deneme çözerek hazırlanıyorum.Her gün 1 deneme ne olursa olsun çözüyorum.Deneme almadan önce Denemeler | Deneme Puanı yorumlara bakıyorum.Hemde Ales puanını oldukça iyi hesaplıyor burdan hesaplatıp kaydedip.Durumumu da gözlemleyebiliyorum.Denemeler için ii bi yer.
 

vedüd

Öğrenci
merhaba ben yeni üyeyim fen bilgisi ögretmenligi mezunuyum aleste sadece sayısal bölüm çözsem sözellere hiç karışmasam bana zararı olur mu
 

forward

Öğrenci
merhaba ben yeni üyeyim fen bilgisi ögretmenligi mezunuyum aleste sadece sayısal bölüm çözsem sözellere hiç karışmasam bana zararı olur mu

siz sayısal bölüm mezunusunuz. aleste sayısal 1 sayısal 2 ve sözel 1 bölümlerini çözeceksiniz. hepsini çözmeniz lazım katsayıları hemen hemen eşit.
sayısal 2 bölümündede limit türev falan çıkmaz, yine sayısal 1 konuları çıkar sadece biraz daha zor olur.

size önerebileceğim taktik : sayısal ve sözeldeki mantık sorularını direk geçip vakit kalırsa onları öyle çözmeniz.

- - - Güncellendi - - -

sağlıklı bir yorum getirirsek kitap önerisi yapmak için 2 kıstas önemli. 1. sizin yaşamınız boyunca bugüne kadar matematik, geometri, zeka-mantık oyunları/egzersizleri ve de Türkçe ile ne kadar haşır neşir olduğunuz.
2. de tabi ki hangi alanda (söz/say) ne derece bir başarı hedeflediğiniz.

45 günden az bir süre var. Bırakın mat. ve dil alanında gelişme kat etmeyi kas yapmaya hatta nefes açmaya bile yetmeyecek bir süre zarfında ne kadar ciddi çalışsanızda hayatınızın bu dönemine kadar bu alanda birikim oluşturmakta yeterli bir deneyiminiz yoksa bu çalışmaların kasım daki sınav da meyvelerini toplamak zor görünüyor. Tavsiyem o'dur ki;önemli aşama kat etmesi gerekenler Mayıs a yönelik hazırlık yapıyorlarmış gibi çalışsınlar.

1. öncelikle ygs konularına yönelik görsel eğitim setlerinde yararlanabilirler bir temel oluşturmak için.
2. Bunun yanında ales e veya ygs ye yönelik kaynaklardan soru bankalarını çıkmış ales soruları ve ösym nin diğer sınavlarda sınav ayırt etmeksizin sorduğu soruları çözüp deneyim kazanabilirler.
tavsiye edeceğim kitap "matematiğin karakutusu" "konu konu çıkmış sorular" ve soru bankaları
3. şekil yetenek için tekağaç yayınları
4. hızlı okuma tekniklerine başvurulabilir
5. akıl oyunları derneğinin yayınları (mantık soruları-matematik oyunları , sudoku vs.) mantık- muhake soruları için
6. yine mantık-muhakeme sorular için altı nokta yayınları (özellikle kombinatorik adlı kitap) ve diğer matematik olimpiyatlarına hazırlık kitapları
7. Tubitak yayınlarının ve aylık Tübitak dergisi ve diğer Matematik Dergilerinde yer alan mantık-muhakeme soruları
takip edilebilir
8. lumosity.com adlı siteden faydalanabilirsiniz zihin egzersizleri yapmak için
9. ingilizceniz var ise yabancı kaynaklardan -problem solving strategies- ve özellikle The GRE adlı sınava yönelik kaynaklardan faydalanabilirsiniz
10. yös sınavına yönelik kaynaklara da başvurulabilir.
11. sözel mantık için çıkmış sorular ve isa güleç in videoları elimizde görünen kısıtlı kaynaklar
12. sözel için tabi ki bol soru çözmek her gün düzenli olarak. ösym nin tüm sınavlarda sorduğu sorular gözden geçirilebilir
13. ve sözel için yapılacak anlamlı çalışmalardan bir diğeri her alandaki süreli yayınları takip etmek (sanattan fen bilimlerine, aktüelden sosyal bilimlere ne kadar çok yayın takip edebilirseniz o kadar yararınıza)

ben geçen mayıs sınavındaki hayal kırıklığından sonra bu çalışmaların önemli bir kısmını o tarihten bu yana sürdürmekteyim. ama hala istediğim noktaya ulaştığımı hissetmiyorum. çok yol kat etmiş hissetmiyorum aradan 4 aydan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen. Ales in zeka dan önce bir sabır işi olduğuna inanıyorum. Bu sınavda istediğim sonucu alamazsam da Mayıs/2014 sınavına aynı tempoda hazırlanmaya devam edeceğim.

Anlayacağınız konuyu gurur meselesi yaptım ... hepinize iyi dileklerimi iletiyorum

hocam bunlara hiç gerek yok olayı çok büyütmeyin sadece bir mat1 kitabı alıp çözün.
ve sınavda mantık sprularıyla vakit kaybetmeyin onları en sona bırakın. vaktiniz kalırsa uğraşırsınız.
 

ftmtsnpk

Öğrenci
Hocam bazı sorularda ıkıden fazla sartlı sordugunda ozellıkle tablo tam dolmuyo buna takılmadan sorulara gecınız cunku sorularda o dogrultuda kalıyo kesın bılgıler tabloya yerlestırıldıkten sonra sorulara bakın derım...
 

lethalmrcool

Öğrenci
merhaba ben ingilizce öğretmeniyim. yds için istediğim puanı aldıktan sonra okutmanlık kadrolarına başvurmak için alese hazırlanıyorum. benim için önemli olan sözel puanıdır değil mi? zira matematiğim hiç yok denecek kadar az ve yeni puan sistemine göre hesaplama yaptım 15 matematik sorusu sözel puan için 4 puan getiriyor. bu yüzden sözele ağırlık vermek daha mantıklı değil mi?
 

Merve

Baş Editör
merhaba ben ingilizce öğretmeniyim. yds için istediğim puanı aldıktan sonra okutmanlık kadrolarına başvurmak için alese hazırlanıyorum. benim için önemli olan sözel puanıdır değil mi? zira matematiğim hiç yok denecek kadar az ve yeni puan sistemine göre hesaplama yaptım 15 matematik sorusu sözel puan için 4 puan getiriyor. bu yüzden sözele ağırlık vermek daha mantıklı değil mi?
Evet hocam, siz sözel çözeceksiniz. Söz1 ve 2'ye ağırlık verin. Say 1'den de yapabildiğiniz kadar yapın.
 
A

Akademik Forum

Guest
kpss 1 derece daha zor ancak ales sorulari kolay olmasina ragmen biraz daha ugrastirici ve dolambaclidir, ozellikle mantik sorulari
 
Üst