4 işleme ne kadar hakimdir öğrenciler bilmiyorum, sosyal bilimciyim. Konuyla ilgili şunu söyleyebilirim, üniversiteye gelen öğrenci gerçekten çok yetersiz geliyor. Sınav gözetmenliği yaparken arada bakıyorum ne yazıyor bu öğrenciler diye; üç tane kelimeyi yan yana koyup anlamlı bir cümle kuramıyorlar... Tezim için yarı yapılandırılmış görüşme yaptım (daha doğrusu yapmaya çalıştım) konuşmaya çalıştıklarında da durum çok farklı değil... Maalesef durum o kadar vahim ki, lisans 1. sınıfa başlayan öğrencilere ilkokul seviyesinde Türkçe dersi vermek zorunda kalıyoruz, ondan bile kalıyorlar. Bu ne kadar öğretmenin suçudur, ne kadar sistemin suçudur orası tabi ki tartışılır.
Bu başlığı dün gördüm, tesadüf bu ya dün eşim kendi üniversitesinin tanıtımı için bir okulda görevliydi. Öğrenciler için hazırlanan eşantiyonları öğretmenler avuç avuç alıp götürmeye kalkmış. Eşim "Hocam broşürde verelim öğrencilerinize anlatırsınız" dediğinde ise gerek yok, eşantiyonlardan dahası varsa yeterli cevabını almış. Çantalarını eşantiyonlarla doldurmalarına izin verilmeyince de "O zaman biz de size çay, kahve vermeyiz." diye tehdit edilmişler. Böylesi bir açgözlülük öğretmenlere özgü müdür tartışılır; ancak böylesi insanlar öğretmen yapılmamalı en azından...
Bir diğer konu; bir arkadaş üniversite hocaları projelerden ek gelir sağlıyor, bir diğer arkadaş da "araştıra araştıra bir şey bulan akademisyen var mı bu ülkede" demiş. Bak güzel kardeşim, sadece sizin alanınızla ilgili konuşuyorum. YÖK tez bankasında eğitim üzerine yüzlerce tez var. Biraz oturur okursun, araştırırsın, orada yazılanları uygular; o konularla ilgili yazan kişilere ulaşır, ortak proje yaparsın. O zaman hem projeden ek gelir sağlarsın, hem de araştıra araştıra bulduğumuz şeylerin ne kadar faydalı olduğunu görürsün. Böylece topluma ve çocuklara da bir faydan olur. İlerleme, öyle tepeden inme teknolojileri yarım yamalak kullanıp, onları geliştiren insanlara laf etmekle olmaz.
Son olarak tabi ki ülkede işini çok iyi yapan öğretmenler ve çok kötü yapan akademisyenler var. Bunu saygılı bir biçimde her zaman tartışırız ancak "allah gözünüzü doyursun" tarzı söylemler kabul edilebilir değil. Biraz saygı...