Değerli dostlar, yapmayın etmeyin. Elinizi vicdanınıza koyun. İstisnaları bir kenara bırakın. 4 yıl yahu, 4 koca yıllık bir süreç. Ne sınavlar, ne projeler. Hiçbir sınav bunun yerini tutamazken, ön değerlendirmede bu koca 4 yılın hiçbir değeri yok. Nasıl kabullenirsiniz bunu? Nasıl detaylıca düşünmezsiniz?
Alanla ilgili çalışma yapmanın yeri üniversitedir. Lisans eğitiminde 4 yıl boyunca alanına eğilmiş ve bu alanda akademisyen olmak isteyen bir kişi için alım ölçütleri içinde nasıl olur da bu emeklerinin hiçbir karşılığı olmaz? ALES "SIĞ" bir ölçüm sistemidir arkadaşlar kabul edin. Ben demiyorum ki ALES'in ağırlığı olmasın. Yahut ben demiyorum ki not ortalamasının oranı çok çok yüksek olsun. Ama eğer ki, alanlara yönelik daha düzgün sınavlar getirilmeyecekse ALES'in oranı düşürülmeli, o alandaki emeğimi gösteren ortalamamın da bir nebze etkisi eklenmelidir.
İkinci aşamada etkisi var, evet. Lakin ön değerlendirmeyi geçemeyeceksem ne anladım ben bu işten. Yahu şu durumu nasıl yadsırsınız aklım, vicdanım almıyor. Ben X alanında akademisyen olmak istiyorum. 4 yıl vermişim, alın teri dökmüşüm. YÖK bana diyor ki, "Ya iyi hoş da, benim için şu an pek bir önemi yok ALES'ten haber ver". E ne yapayım, oyunu kuralına göre oynayayım, alanımla ilgili çalışmak yerine oturup ALES mi çalışayım? Yahu yapmayın, etmeyin.
Şu iyi kötü üniversitelerden yola çıkarak savunduğunuz subjektif bahanenizi de bir kenara bırakın artık. Kardeşim, %60 lisans ortalaması etkilesin demiyoruz biz. Ortalamanın da etkisi olsun diyoruz. Madem o muhteşem üniversitelere giden dehalarınız o kadar iyi, merak etmesinler ALES'in hala oranı olacak zaten, orada zekalarını ortaya koyar aradaki farkı kapatır öne bile geçerler. Herkes kendi açısından bakıyor, kendinizi kandırmayın. ALES ŞUNU ÖLÇER, BUNU ÖLÇER DİYE DE KONUYU DAĞITMAYIN. ALES AKADEMİSYEN OLMA BECERİLERİNİ ÖLÇEN BİR SINAV DEĞİLDİR. ORANI YÜZDE 60 OLAMAZ, BUNU KABUL EDİN. ETRAF ALES'İ 90 OLAN SIĞIRLARLA DOLDU SİZİN YÜZÜNÜZDEN. AĞIZLARINDAN SALYALAR AKARAK, BOŞ BOŞ BAKARAK ETRAFTA DOLAŞIYORLAR. ANLAŞMAK İÇİN ÖNLERİNE ÖRDEK SORUSU KOYMAK GEREK SANIRIM.
Çözüm nettir. Ya YÖK alanlara göre test usulü sınavlar yaptıracak (zor iş diyorlar, yapmayın ya, onu da yapsınlar bir zahmet) ya da ALES'in oranı azaltılıp, alanla ilgili 4 yıl uğraşılan lisans not ortalamasının da etkisi eklenecektir.
Daha da bir şey yazmam çünkü bu konuda kimse objektif değil. Nereye yazacağız, gücümüzü nasıl birleştireceğiz bir fikri olan varsa söylesin, sonuna dek arkasındayım. Bu sistem değişmeli, ALES'in oranı azaltılmalıdır. Bir yol belirleyin yapalım, haber bekliyorum.