Cari Alımlarda Torpil Uygulamaları

Yukarıdaki düşüncelere katılıyor musunuz?

• Evet, katılıyorum.

Oy: 3 75.0%
  • Hayır, katılmıyorum.

Oy: 1 25.0%

• Kullanılan toplam oy
    4
  • Anket kapatılmış .

yasaratis

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,
Kendi çapımda haberini aldığım ya da kısmen şahit olduğum ve herkesin yakındığı bir konuda düşüncelerimi yazmak istiyorum. Konunun içeriğine gelince de, malumunuz cari alımlarda torpil yapıldığı ... Üniversiteler toplumun ilerlemesinde ve muassır medeniyet seviyesine çıkmasında hatırı sayılır bir yere sahiptir. Bu ise aklın ve kalbin ortak çalışmasıyla mümkündür. Kısaca sadece akıl yetmez aynı zamanda vicdan da olması gerekir. Kısaca adaletsizliğin hüküm sürdüğü hiçbir toplum yol alamaz.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Sercan

Profesör
Arkadaşlar merhaba,
Kendi çapımda haberini aldığım ya da kısmen şahit olduğum ve herkesin yakındığı bir konuda düşüncelerimi yazmak istiyorum. Konunun içeriğine gelince de, malumunuz cari alımlarda torpil yapıldığı ... Üniversiteler toplumun ilerlemesinde ve muassır medeniyet seviyesine çıkmasında hatırı sayılır bir yere sahiptir. Bu ise aklın ve kalbin ortak çalışmasıyla mümkündür. Kısaca sadece akıl yetmez aynı zamanda vicdan da olması gerekir. Kısaca adaletsizliğin hüküm sürdüğü hiçbir toplum yol alamaz.

Mesajınızı düzenlemek durumunda kaldım hocam. Sansürlü bile olsa yine de öyle şeyler söylememelisiniz hocam :)

yasaratis

Öğrenci
Haklısın hocam da, öyle boyutlara ulaşmış ki; adam ilahiyat bilimine araştırma görevlisi alacak onda bile torpil yapıyor. Keşke olduğu gibi yayınlasaydın hocam da biz de torpil yapan veya yaptıran sazanları tespit etseydik ...
Yüz binlerce insanın duygularına tercüman olmuştu o sözler ...

akademusti

Öğrenci
İyi akşamlar. Uzun dönem askerlik yapan asteeğmenler cari alımlardan araştırma görevlisi kadrolarına başvurabilir mi? Kazanırsa akıbeti ne olur?

47

Moderator
Torpil olayı basittir. Herkes torpilden adam kayırmadan bahseder taaa ki bir kadroya atanıncaya kadar. Ondan sonra sabah akşam torpil var, torpil diye gezen adam bu kez nasipten kaderden herkesin kendi ekmeğinin peşinden koştuğundan bahseder vesaire vesaire. Torpil başkası atanınca var kendisi atanınca yok. Yetenekli bir akademisyen için açılacak kadroyu torpille ele geçiren adamdan sonra bile hak ve hukuk beyanatları duyduktan sonra artık birşey söylemiyorum.

Ancak benim torpille ilgili değinmek istediğim asıl nokta şu: Hepimiz üniversite sıralarından geçtik, bölümlerde hocaların çoğu birbirini yer. Yani açık bir torpil ve adam kayrıma durumunu biri diğernin ayağını kaydırmak için kullanabilir. Kimse boş kağıda yüz verip akademik kariyerini torpilli biri girsin diye riske atmaz, atamaz. Açılan kadroların hiç hesapta olmayan insanlara gittiğine çoğu gözü açık ve çevresine duyarlı akademisyen duymuştur. Cari alım karamboldür bu kadar basit.

Yapılması gereken şey puan ve kriter bazında en iyi olmak. Cari alımlarda en üst puanlı siz iseniz ve hakkınız yenirse hakkınızı arayabilirsiniz ancak 2. 3. ve sonrasi için bunu söylemek zor. Yani güçlünün hakkı vardır durumu geçerli. Hiçbir bölüm başkanı üst seviye yeteneğe sahip birini harcamak istemez bunu unutmamak gerekiyor.

Puandan ve başarıdan daha sağlam bir torpil yoktur. Bir arkadaşımdan örnek vereyim doğuda kıytırık bir üniversiteye başvurusu kabul edilmeyen arkadaşım şimdi İzmir'de bir üniversitede.

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Akademik kadrolar genelde böyle açılıyor ki zaten, şartı okuduğunuzda şu alanda lisans mezunu olup şu alanda yüksek lisans yapıyor olmak şeklinde ibareleri görüyoruz. Ama bu torpil değil de, özel işyeri mantığında hareket etmek değil mi, hocalar biz kiminle iyi çalışabileceğimizi düşünürsek onu alırız, tanıdığımız bildiğimiz biri olsun derler. Başarılı olan herkeste torpille giriyor o zaman ? Çünkü ön başvuru sürecinde bile, ilan belli bir kişiye açılmadıysa bile, CV'ler ellerindeyken araştırıp bu kişiyi alabiliriz beğendik ön düşüncesini oluşturuyorlar, daha sınav yapılmadan. Sınavdaki puanlama da ona göre yapılıyor.

yasaratis

Öğrenci
Torpil olayı basittir. Herkes torpilden adam kayırmadan bahseder taaa ki bir kadroya atanıncaya kadar. Ondan sonra sabah akşam torpil var, torpil diye gezen adam bu kez nasipten kaderden herkesin kendi ekmeğinin peşinden koştuğundan bahseder vesaire vesaire. Torpil başkası atanınca var kendisi atanınca yok. Yetenekli bir akademisyen için açılacak kadroyu torpille ele geçiren adamdan sonra bile hak ve hukuk beyanatları duyduktan sonra artık birşey söylemiyorum.

Ancak benim torpille ilgili değinmek istediğim asıl nokta şu: Hepimiz üniversite sıralarından geçtik, bölümlerde hocaların çoğu birbirini yer. Yani açık bir torpil ve adam kayrıma durumunu biri diğernin ayağını kaydırmak için kullanabilir. Kimse boş kağıda yüz verip akademik kariyerini torpilli biri girsin diye riske atmaz, atamaz. Açılan kadroların hiç hesapta olmayan insanlara gittiğine çoğu gözü açık ve çevresine duyarlı akademisyen duymuştur. Cari alım karamboldür bu kadar basit.

Yapılması gereken şey puan ve kriter bazında en iyi olmak. Cari alımlarda en üst puanlı siz iseniz ve hakkınız yenirse hakkınızı arayabilirsiniz ancak 2. 3. ve sonrasi için bunu söylemek zor. Yani güçlünün hakkı vardır durumu geçerli. Hiçbir bölüm başkanı üst seviye yeteneğe sahip birini harcamak istemez bunu unutmamak gerekiyor.

Puandan ve başarıdan daha sağlam bir torpil yoktur. Bir arkadaşımdan örnek vereyim doğuda kıytırık bir üniversiteye başvurusu kabul edilmeyen arkadaşım şimdi İzmir'de bir üniversitede.

Arkadaşım tabi ki haklı olduğun noktalar var ama küçük puanlarla birinci ikinci olmak en güzel örneğidir. Yaptığından emin olursun, hatalarını bilirsin ve tahmini puanını yaklaşık olarak kestirirsin. Sonra bir bakarsın puanın beklediğinden düşük gelir, yetmez sınavım kötüydü diyen adam seni 3-4 puan farkla geçer.
Akıldan daha iyi torpil yoktur demişsin haklısın, o yüzden Türkiyedeki üniversiteler bir arpa boyu yol kat edemiyor değil mi? Bilmediğin, başına gelmeyen şeylerle ilgili peşin konuşma derim, sonra başına gelir; bağırmaya başlarsın ama sesini kimseye duyuramazsın ...

ruslan

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba konuyla alakalı değil fakat bir sorum olacak benim. Yakın zamanda bir üniversitenin cari alım araştırma görevlisi ilanına başvurdum. Ve ikinci geldim. Aslında sınav puanımı bu kadar düşük beklemiyordum ama diploma notumun biraz düşük olması her şekilde beni ikinci durumuna getiriyordu. Şimdi benim asıl sorum şu: Bu üniversite yaklaşık 8 adet farklı bölümlerle ilana çıktı ve kazananlar açıklandı. Yakın zamanda yine aynı bölümlerle ilgili ilana çıkması söz konusu olabilir mi? Yoksa belli bir zaman kriteri var mı?

A

Akademik Forum

Guest
Benimde bi sorum olacak..öyp için hep konuşuluyor ama cari alimlar için bu konuda bir bilgi bulamadım..mesela ben İstanbul üniversitesinde yuksek lisans yapıyorum..kayseri de cari kadroya kabul aldım..ama kayseride yuksek lisans programı yok..bu durumda ben ne yapacağım..git gel mi yapmam lazim (imkansiz)..yoksa İstanbul da normal ar.gör gibi calismaya mi baslayacagım ?

Mr December

Baş Editör
Benimde bi sorum olacak..öyp için hep konuşuluyor ama cari alimlar için bu konuda bir bilgi bulamadım..mesela ben İstanbul üniversitesinde yuksek lisans yapıyorum..kayseri de cari kadroya kabul aldım..ama kayseride yuksek lisans programı yok..bu durumda ben ne yapacağım..git gel mi yapmam lazim (imkansiz)..yoksa İstanbul da normal ar.gör gibi calismaya mi baslayacagım ?

Normal koşuıllarda git gel yapmanızı isteyebilirler. İzin verirler ise 35. madde ile görevlendirebilirler. 35. madde ile görevlendirilirseniz eğer İstanbulda normal ar. gör gibi çalışırsınız. Veya sadece ders dönemi için okul 39. madde ile 3 aylık dönemler şeklinde görevlendirebilir. Tamamen okula kalmış bir durum.

Mr December

Baş Editör
Arkadaşlar merhaba konuyla alakalı değil fakat bir sorum olacak benim. Yakın zamanda bir üniversitenin cari alım araştırma görevlisi ilanına başvurdum. Ve ikinci geldim. Aslında sınav puanımı bu kadar düşük beklemiyordum ama diploma notumun biraz düşük olması her şekilde beni ikinci durumuna getiriyordu. Şimdi benim asıl sorum şu: Bu üniversite yaklaşık 8 adet farklı bölümlerle ilana çıktı ve kazananlar açıklandı. Yakın zamanda yine aynı bölümlerle ilgili ilana çıkması söz konusu olabilir mi? Yoksa belli bir zaman kriteri var mı?

İhtiyaçları varsa ilana çıkarlar.

47

Moderator
Arkadaşım tabi ki haklı olduğun noktalar var ama küçük puanlarla birinci ikinci olmak en güzel örneğidir. Yaptığından emin olursun, hatalarını bilirsin ve tahmini puanını yaklaşık olarak kestirirsin. Sonra bir bakarsın puanın beklediğinden düşük gelir, yetmez sınavım kötüydü diyen adam seni 3-4 puan farkla geçer.
Akıldan daha iyi torpil yoktur demişsin haklısın, o yüzden Türkiyedeki üniversiteler bir arpa boyu yol kat edemiyor değil mi? Bilmediğin, başına gelmeyen şeylerle ilgili peşin konuşma derim, sonra başına gelir; bağırmaya başlarsın ama sesini kimseye duyuramazsın ...

Başına gelmeden konuşma mı? Dil sorunum olmadığı halde 3 yıl açıkta kaldım, ilana başvuru yapan en yüksek puanlı ben olmama ve o üniversitede tanıdık hoca olmasına rağmen belgelerim sümenaltı edildi. Hatta "hocaları orada, hemde puanları yüksek kadronun kime açıldığı belli oldu" diyenler olmuştu fakat başvurum kabul bile edilmedi. Torpilin babasını gördük merak etme. Fakat asla başaramayacağım veya yapamayacağım hissine kapılmadım KADRO İÇİN DEĞİL EN İYİ OLMAK İÇİN UĞRAŞTIM.

4 farklı üniversitede eğitim aldım ve üniversite 1 yıl memur olarak çalıştım daha sonra istifa edip özel sektörde devam ettim. Yani üniversitenin işleyişini hayalimde canlandırarak değil, bizzat yaşayarak gördüm. Torpili olup harcananları da çok gördüm. Torpili olup sonradan ilana başvuran yetenekli insanların alındığına şahit oldum. Kusura bakma bir işsizin teki akademisyen olsun diye bir dekanın bir rektörün kariyerini riske atacağını düşünüyorsan uykundan uyan ve bi elini yüzünü yıka derim.

Bugün benim öğrencilerim var ve onlara en iyi olmaları yönünde telkinlerde bulunuyorum, onlara torpil var yapamazsınız edemezsiniz değil, bir kişilik alım dahi olsa olsa o bir kişi siz olmalısınız kendinizi ona göre hazırlayın diyorum.

Madem iddia ettiğin kadar torpil var, o zaman ne diye akademisyenlik işene giriştin? Söylediğinle yaptığın çelişmiyor mu?

A

Akademik Forum

Guest
Iyi de torpil yaparken kimse kariyerini riske atmiyor ki! Hersey usulune uygun, yasalar cercevesinde yapiliyor. Giris puaninda birine 20 verirken digerine 70 puan veriyor. Yani akademide torpil icin once seni alacak adamin vicdanini torpileyeceksin!

A

Akademik Forum

Guest
Iste sorun da bu! Iyi bir puan almak hatta cok cok iyi puan almak herzaman yetmiyor...Bu surecte iyi insanlarla da karsilasmak gerekiyor...

yasaratis

Öğrenci
Başına gelmeden konuşma mı? Dil sorunum olmadığı halde 3 yıl açıkta kaldım, ilana başvuru yapan en yüksek puanlı ben olmama ve o üniversitede tanıdık hoca olmasına rağmen belgelerim sümenaltı edildi. Hatta "hocaları orada, hemde puanları yüksek kadronun kime açıldığı belli oldu" diyenler olmuştu fakat başvurum kabul bile edilmedi. Torpilin babasını gördük merak etme. Fakat asla başaramayacağım veya yapamayacağım hissine kapılmadım KADRO İÇİN DEĞİL EN İYİ OLMAK İÇİN UĞRAŞTIM.

4 farklı üniversitede eğitim aldım ve üniversite 1 yıl memur olarak çalıştım daha sonra istifa edip özel sektörde devam ettim. Yani üniversitenin işleyişini hayalimde canlandırarak değil, bizzat yaşayarak gördüm. Torpili olup harcananları da çok gördüm. Torpili olup sonradan ilana başvuran yetenekli insanların alındığına şahit oldum. Kusura bakma bir işsizin teki akademisyen olsun diye bir dekanın bir rektörün kariyerini riske atacağını düşünüyorsan uykundan uyan ve bi elini yüzünü yıka derim.

Bugün benim öğrencilerim var ve onlara en iyi olmaları yönünde telkinlerde bulunuyorum, onlara torpil var yapamazsınız edemezsiniz değil, bir kişilik alım dahi olsa olsa o bir kişi siz olmalısınız kendinizi ona göre hazırlayın diyorum.

Madem iddia ettiğin kadar torpil var, o zaman ne diye akademisyenlik işene giriştin? Söylediğinle yaptığın çelişmiyor mu?

Kimi kime şikayet ediyorsun hocam; yerleştiniz diye gerçeklere gözünüzü kapatmayın. Bu ülkenin gerçeğidir torpil. O yüzden mi karı-koca-çocuk, sanki aile şirketi gibi üniversiteleri sarmışlar. Benim uyuduğum yok, gayet de açığım. Hatta ötesini yazayım sana, kişiye kadro teklifi yapan hocalar var, sırf adamın babası önemli bir konumda diye ... Bu ülkede ne yolsuzluklar, ne haksızlıklar döndü. Neyle suçlanıldığını bilmeden ölen insanlar var. Kısaca hocam benim gerçeklere gözüm de kulağım da açık. Ben iyi konumlara geldiğimde de sorunları dile getirip haksızlıkların karşısında durmaya devam ettim, sense o kadar uğraşıp eninde sonunda bir kadroya girmişsin şimdi bana üniversitelerin sistemini, orada dönen haksızlıkları-torpilleri savunuyorsun. Savunma tezi olarak da çok komik bir argüman seçiyorsun ve diyorsun ki ''yeteri kadar bilgili değilsiniz, yeteri kadar çalışmadınız.''
Ha öğrencilerinize boş ümitler de vermeyin derim size; bu ülkede fizik mühendisi olup tuvalet temizleyen insanlar var. Keşke dediğiniz kadar iyi olmak yetse...
Gelelim o kadar torpil var ve neden akademisyenlik işine giriştim sorusunun cevabına;
O torpilleri yapanların hepsinin suratlarına davaları patlatıp hayatlarını karartacağım. Bu devran böyle gitmeyecek herkes emin olsun.
Şu anda akademisyensiniz diye değil, gerçekten vicdanlı bir insan olarak ve tarafsız olarak bakın olaylara ...

- - - Güncellendi - - -

Iyi de torpil yaparken kimse kariyerini riske atmiyor ki! Hersey usulune uygun, yasalar cercevesinde yapiliyor. Giris puaninda birine 20 verirken digerine 70 puan veriyor. Yani akademide torpil icin once seni alacak adamin vicdanini torpileyeceksin!

Ağzına sağlık hocam, işte biz bunu anlatamıyoruz insanlara. Sınavı en az üç hoca değerlendiriyor, kimi suçlayacaksın, herkes topu bir birine atacak.
ya boş boş konuşuyorlar işte, biz de bunlara anlatmaya çalışıyoruz.

halacoglu63

Öğrenci
[quote name="47" post=370769]Başına gelmeden konuşma mı? Dil sorunum olmadığı halde 3 yıl açıkta kaldım, ilana başvuru yapan en yüksek puanlı ben olmama ve o üniversitede tanıdık hoca olmasına rağmen belgelerim sümenaltı edildi. Hatta "hocaları orada, hemde puanları yüksek kadronun kime açıldığı belli oldu" diyenler olmuştu fakat başvurum kabul bile edilmedi. Torpilin babasını gördük merak etme. Fakat asla başaramayacağım veya yapamayacağım hissine kapılmadım KADRO İÇİN DEĞİL EN İYİ OLMAK İÇİN UĞRAŞTIM.<br />
<br />
4 farklı üniversitede eğitim aldım ve üniversite 1 yıl memur olarak çalıştım daha sonra istifa edip özel sektörde devam ettim. Yani üniversitenin işleyişini hayalimde canlandırarak değil, bizzat yaşayarak gördüm. Torpili olup harcananları da çok gördüm. Torpili olup sonradan ilana başvuran yetenekli insanların alındığına şahit oldum. <font color="red">Kusura bakma bir işsizin teki akademisyen olsun diye bir dekanın bir rektörün kariyerini riske atacağını düşünüyorsan uykundan uyan ve bi elini yüzünü yıka derim.</font><br />
<br />
Bugün benim öğrencilerim var ve onlara en iyi olmaları yönünde telkinlerde bulunuyorum, onlara torpil var yapamazsınız edemezsiniz değil, bir kişilik alım dahi olsa olsa o bir kişi siz olmalısınız kendinizi ona göre hazırlayın diyorum. <br />
<br />
Madem iddia ettiğin kadar torpil var, o zaman ne diye akademisyenlik işene giriştin? Söylediğinle yaptığın çelişmiyor mu?[/QUOTE]<br />
<br />
Kimi kime şikayet ediyorsun hocam; yerleştiniz diye gerçeklere gözünüzü kapatmayın. Bu ülkenin gerçeğidir torpil. O yüzden mi karı-koca-çocuk, sanki aile şirketi gibi üniversiteleri sarmışlar. Benim uyuduğum yok, gayet de açığım. Hatta ötesini yazayım sana, kişiye kadro teklifi yapan hocalar var, sırf adamın babası önemli bir konumda diye ... Bu ülkede ne yolsuzluklar, ne haksızlıklar döndü. Neyle suçlanıldığını bilmeden ölen insanlar var. Kısaca hocam benim gerçeklere gözüm de kulağım da açık. Ben iyi konumlara geldiğimde de sorunları dile getirip haksızlıkların karşısında durmaya devam ettim, sense o kadar uğraşıp eninde sonunda bir kadroya girmişsin şimdi bana üniversitelerin sistemini, orada dönen haksızlıkları-torpilleri savunuyorsun. Savunma tezi olarak da çok komik bir argüman seçiyorsun ve diyorsun ki ''yeteri kadar bilgili değilsiniz, yeteri kadar çalışmadınız.''<br />
Ha öğrencilerinize boş ümitler de vermeyin derim size; bu ülkede fizik mühendisi olup tuvalet temizleyen insanlar var. Keşke dediğiniz kadar iyi olmak yetse...<br />
Gelelim o kadar torpil var ve neden akademisyenlik işine giriştim sorusunun cevabına;<br />
O torpilleri yapanların hepsinin suratlarına davaları patlatıp hayatlarını karartacağım. Bu devran böyle gitmeyecek herkes emin olsun. <br />
Şu anda akademisyensiniz diye değil, gerçekten vicdanlı bir insan olarak ve tarafsız olarak bakın olaylara ...<br />
<br />
<font color="grey">- - - Güncellendi - - -</font><br />
<br />
[quote name="Akademik Forum" post=370776]Iyi de torpil yaparken kimse kariyerini riske atmiyor ki! Hersey usulune uygun, yasalar cercevesinde yapiliyor. Giris puaninda birine 20 verirken digerine 70 puan veriyor. Yani akademide torpil icin once seni alacak adamin vicdanini torpileyeceksin![/QUOTE]<br />
<br />
Ağzına sağlık hocam, işte biz bunu anlatamıyoruz insanlara. Sınavı en az üç hoca değerlendiriyor, kimi suçlayacaksın, herkes topu bir birine atacak.<br />
ya boş boş konuşuyorlar işte, biz de bunlara anlatmaya çalışıyoruz.

Helal olsun hocam çok doğru şeyler söylemişsiniz bide ben ekleyeyim torpili basıp bir yerlere gelenler yüzünden gençlerinde hiç bir şeye hevesi kalmıyor torpili olmayanlar bu ülkede herşeye 1-0 yeni başlıyorlar

alfisti

Öğrenci
sizlerin çoğunun torpil dediği olay hocanın kendi istediği öğrencisini alması sanırım. eğer buysa mevzu torpil olmalıdır diyorum. evet net bir şekilde diyorum. örneğin; bizim üniversitemizde ales, ortalama, yds puanı kullanılır alınacakları belirlemek için. sizin 90 ales 3.50 ortalamanız ve 80 yds'niz olsun. 1. sırada olun. benim de 85 ales, 3.40 ortalama 75 yds'm olsun. ben de 2. olayım. burada hoca beni seçmişse bu torpil değil, ösym'nin ve sistemin dayattığı saçmasapan sınavlara prim vermemesinden ve 90 ales alanla 85 arasında bir zeka farkı görmemesinden de kaynaklı olabilir. zira akademisyen ales'le seçilmez, belki daha sonra hiç kullanamayacağı ingilizce'yle de.

siz itiraz ettiniz ettiniz adamlar öyp'yi getirdi. neye yaradı? kendileri bu kişilerin akademiyi aşağı çektiğini açıkladılar. onun için bırakalım hocalar kimi isterse onları alsınlar. ben böyle düşünüyorum. zira üniversitelerin 7-8 yıl önceki torpilli halleriyle şimdiki torpilsiz halleri arasında dağlar kadar fark var. ve şu ankinin iyi olduğunu kimse iddia edemez. veriler ortada.

A

Akademik Forum

Guest
Belli basli universiteler disinda hocalarda yerlesmis bir etik anlayisi zaten yok, dikkat ettikleri sey cogunlukla akademik bilgiden ziyade kime isimi en iyi yaptiririm, kim bolumun huzurunu kacirmaz mantigi. Zira bu hocalarda akademik hayata ayni sekilde baslamislardir. Secme isini en iyi yurtdisinda doktora egitimi gorenler dogru yapacaktir cunku yurtdisindaki sistemde hoca kendi istedigini secer evet ama gercekten bilgili, akademik olarak faydasi olacak adami secer.

Bu arada ALES'i kucuk gormemek lazim zira Amerika'da da ayni sistem kullanilmaktadir, GRE sinavi gibi genel yetenek olcen sinavlardan aldiginiz puanlar en onemli olcutlerden biridir.