Her Öğrenci Tezden Önce İntihal Raporu Sunacak

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
YÖK Başkanı Yekta Saraç, yüksek lisans ve doktora programı açılması kriterlerine ilişkin yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalar şöyle;

YÖK Başkanlığı görevini devraldığımızda açıkladığımız yakın hedeflerimizden birisi de Lisansüstü eğitim ve öğretimde çıtayı yükseltmekti.

• Y.lisans ve doktora kriterlerine ilişkin en son karar 08.10.2009 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında alınmıştı.
  • O tarihten bugüne konuya yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştı.
  • Kriterleri, başta yükseköğretim kurumlarından, akademik camiadan, tüm paydaşlardan ve “Askıya Çıkardık” uygulamamız kanalı ile gelen, çok sayıda görüş ve önerileri dikkate alarak güncelledik.
  • Şimdi çalışmamız tamamlandı. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.
  • Şimdi önümüzde kamuoyuna beyan ettiğimiz Tıp ve Hukuk Fakültelerine taban puan getirilmesi meselesi var.
  • Bu sene bu iki alanla sınırlı kalmak üzere başlayan uygulama önümüzdeki yıl akademik camianın talepleri çerçevesinde genişleyebilir.
  • Yüksek lisans ve doktora kriterlerinin güncellenmesi çalışmasını tamamladık. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.

Bu kriterlerin getirdiği başlıca değişiklikler şunlardır;

1-Doktora programında asgari öğretim üyesi sayısı 5 ‘ten 6’ya çıkarılmış, ayrıca daha önce yabancı uyruklu öğretim üyeleri asgari öğretim üyesi arasında değerlendirilmezken bu değişiklikler ile bir (1) yabancı uyruklu öğretim üyesi kabul edilmiştir. Böylelikle bir taraftan kriterler yükseltilirken diğer taraftan da üniversitelerimizin uluslararasılaştırılması teşvik edilmiştir.
2-Doktora programında yer alacak öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması, yüksek lisans programı için ise en az iki yarıyıl bir lisans programında ders vermiş olması,
3-Bir öğretim üyesinin doktora programında tez yönetebilmesi için en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerektiği şartları konularak ,artık doktorayı bitirdikten hemen sonra doktora dersi verme ve doktora tezi danışmanlığı yapılması sonlandırılmış, araya akademik olgunluk için bir geçiş dönemi eklenmiştir.
4-Lisansüstü Tez danışmanlığı için üst sınır getirilmiş, bununla birlikte bu sınırı düşürme konusunda üniversitelere yetki verilmiştir. Artırma konusu ise yine üniversitelere bırakılmış, fakat istisnai gerekçelere bağlanmıştır.
5-Yeterlilik ve tez savunma toplantılarının dinleyicilerin katılımına açık yapılması düzenlenmiş, bazı üniversitelerce uygulanan tez savunmasından önce öğrenci tarafından intihal programı raporu teslim edilmesi tüm üniversiteler için geçerli olmak üzere kesin karara bağlanmıştır.

nightfire

Öğrenci
Hocam bence bileğinin hakkı ile çalışan ve başaran insanlar için çok da büyük bir değişiklik yokmuş gibi duruyor, böyle düşünmekteyim. Hem eğitim verecek kişilerin de nitelikli olmaya teşviki söz konusu bu durumda. Hiç eğitim vermemiş birinden eğitim almak veya çok fazla öğrenciye danışmanlık yapan bir hocanın öğrencileri arasında kaynama telaşını da gidermeyi amaçlamışlar sanırım. Yalnız tek anlamadığım şey intihal raporundan kasıtları. Tezin özgünlüğünün tarandığı bir program vardı, belirli bir yüzdeyi geçmeyecek şekilde alıntı yapılabiliyordu. Sanırım programda tarandıktan sonra alınacak raporu kastediyorlar galiba. Eğer yanlış biliyorsam da doğrusunu öğrenmiş olurum :)

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hocam bence bileğinin hakkı ile çalışan ve başaran insanlar için çok da büyük bir değişiklik yokmuş gibi duruyor, böyle düşünmekteyim. Hem eğitim verecek kişilerin de nitelikli olmaya teşviki söz konusu bu durumda. Hiç eğitim vermemiş birinden eğitim almak veya çok fazla öğrenciye danışmanlık yapan bir hocanın öğrencileri arasında kaynama telaşını da gidermeyi amaçlamışlar sanırım. Yalnız tek anlamadığım şey intihal raporundan kasıtları. Tezin özgünlüğünün tarandığı bir program vardı, belirli bir yüzdeyi geçmeyecek şekilde alıntı yapılabiliyordu. Sanırım programda tarandıktan sonra alınacak raporu kastediyorlar galiba. Eğer yanlış biliyorsam da doğrusunu öğrenmiş olurum :)
Evet her üniversite belli bir oran belirliyor genellikle zaten, biz marmara Plagiarism Detection Software | iThenticate kullanıyoruz sistem taradıktan sonra bir rapor veriyor detaylı bir şekilde onu tezle birlikte veriyorsunuz ama üniversite ayrıca kendi de tarama yapıyor.

MonsterMMORPG

Öğrenci
Evet her üniversite belli bir oran belirliyor genellikle zaten, biz marmara Plagiarism Detection Software | iThenticate kullanıyoruz sistem taradıktan sonra bir rapor veriyor detaylı bir şekilde onu tezle birlikte veriyorsunuz ama üniversite ayrıca kendi de tarama yapıyor.

hocam buna erişemiyoruz üyelikli galiba ?

mesela ben şimdi yüksek lisans tezimi taratarak bakmak istiyorum nasıl yapabilirim ?

Ink Bottle

Moderator
hocam buna erişemiyoruz üyelikli galiba ?

mesela ben şimdi yüksek lisans tezimi taratarak bakmak istiyorum nasıl yapabilirim ?

Hocam bizim okulda tüm akademik personele erişim şifresi verdiler. İsterseniz özelden linkini atın tezinizin (drobox icloud vs.), yarın sabah taratıp size intihal raporunun ekran görüntüsünü yollayayım.

Feci uykusuzluk var hemen yatacağım o yüzden yarın sabah diyorum kusura bakmayın.

Son düzenleme:

ressam

Öğrenci
Niye öğrenci sunuyor raporu biz tezi okusun diye danışmana veriyoruz danışman neye yarıyor neden para alıyor,kaynakları dipnotları görselleri niye tertipliyoruz bu tez neden bitemiyor sanıyorsunuz,intihal raporu öğrenciye sırf angarya iş başka bişey değil umarım pratik bir sistemi vardır ve yukardaki arkadaşın dediği gibi uygulanacaksa geriye dönük tüm tezlerede zahmet olacak ama uygulasınlar..

MonsterMMORPG

Öğrenci
editor Gamze hanım intihal bulan programlar mevcut demiş

böyle bir program var olması için dünyadaki tüm tez lerin ortak bir veri tabanı olması lazım

+ translate özelliği lazım yüksek başarı için

varmı böyle bir sistem ?

muleta

Öğrenci
Niye öğrenci sunuyor raporu biz tezi okusun diye danışmana veriyoruz danışman neye yarıyor neden para alıyor,kaynakları dipnotları görselleri niye tertipliyoruz bu tez neden bitemiyor sanıyorsunuz,intihal raporu öğrenciye sırf angarya iş başka bişey değil umarım pratik bir sistemi vardır ve yukardaki arkadaşın dediği gibi uygulanacaksa geriye dönük tüm tezlerede zahmet olacak ama uygulasınlar..

ithenticate programı var, tüm üniversiteler kullanıyor. sadece öğretim elemanları kullanabiliyor, bu işi danışmanların yapması gerekir. danışmanınız tezinizi programa koyar, raporunu pdf olarak size verebilir.

47

Moderator
Bilgisayar programcılık işiyle uğraşmış biriyim. İşini bilen biri, bir tezi bire bir koyalayıp bilgisayardanda rahat rahat İntilal Raporu alır. Bilgisayarlar işlemin yapabilme gücü limitsiz ancak aynı cümleyi farklı şekilde ifade edildğini anlayabilecek kadar zeki değiller.

bigthunder

Doçent
Bilgisayar programcılık işiyle uğraşmış biriyim. İşini bilen biri, bir tezi bire bir koyalayıp bilgisayardanda rahat rahat İntilal Raporu alır. Bilgisayarlar işlemin yapabilme gücü limitsiz ancak aynı cümleyi farklı şekilde ifade edildğini anlayabilecek kadar zeki değiller.

tüyo vermeseniz iyiydi:)

A

Akademik Forum

Guest
doktora programı açabilmek için 6 öğretim üyesi şartı hemen mi uygulanacak yoksa 2016-2017 döneminde mi? Nasıl bir yorum çıkarttınız açıklamalardan?

Gamze

Administrator
doktora programı açabilmek için 6 öğretim üyesi şartı hemen mi uygulanacak yoksa 2016-2017 döneminde mi? Nasıl bir yorum çıkarttınız açıklamalardan?

Nasıl uygulanacağı da açıklanmış durumda. Doktora programını açmış ancak şuanki şartları sağlamayan kurumlar 2 yıl içinde bu şartları sağlamalı. Daha önce açmamış olanlar da yeni şartları sağlamadığı müddetçe açamaz.

YÖK Yüksek Lisans ve Doktorada 'Çıtayı' Yükseltti | Akademik Personel 2015-2016

Linkteki açıklamalar içerisinde 'Diğer Hususlar' başlığı altında açıklanıyor.

Sercan

Profesör
Arkadaşlar bende yorum yapayım konuya. :) Öncelikle bu tür programlar sadece online kaynakları tarayabiliyor. Kitap gibi, basılı kaynaklardan tarama yapamıyor hali ile, tabi kitap online ortama aktarılmış ise bulabilir.

Bu programı iki yönden çok iyi:

Alıntı yapılmamış, ancak kopyala yapıştır yapılmış kaynakları buluyor. İşte bu TCK'da karşılığı olan bir suçtur!

Alıntı yapılmış, ancak kopyala yapıştır yapılmış kaynakları buluyor. Bu suç değildir, ancak etik değildir.

Bu durum sizin özensiz, Yüksek Lisans öğrencisi ve kriterlerine uygun olmayan bir tez yazdığınızı gösterir. Bu taramalar eskiden de yapılıyordu, ancak danışman hocalar çok fazla dikkat etmiyordu. Gerçek bir danışman, zaten bu rapora göre o tezi alıp, öğrencisinin suratına çarpar ve git adam gibi tez yaz der. Bu yeni madde ile olaya enstitü kendisi müdahil olmak istemiş ve bence harika bir adım atmış.

Bilinçli öğrenciler, ileride oluşacak kötü durumlardan korunmak için zaten yabancı kaynaklardan çeviri yaparak tez yazarlar, ihtihal oranı çok çok minumum düzeyde çıkar.

Haddime değil ama bir de hatırlatma yapayım. Tezini bu kriterlere göre yazmayan, kopyala yapıştır tez teslim eden arkadaşlar için tezi vermiş olmak, mezun olmuş olmak hiçbir şey ifade etmez, sizi sevmeyen birileri çıkar, geçmişe dönük olarak hakkınızda şikayette bulunabilir.