Her Öğrenci Tezden Önce İntihal Raporu Sunacak

sgokalp81

Öğrenci
sayın hocalarım bilmediğim için affınıza sığınarak soruyorum. tez yazarken belirlenmiş bir alıntı oranı var mıdır? Alıntılar kaynak gösterilmişse neden intihal yapılır?

47

Moderator
tüyo vermeseniz iyiydi:)

Türk akademisyeni bu, Baltimor'da dergi kurdurup Akademik!!!! yayın yapan zeki hocalarımız bile var. Dil yabancı ülke yabancı salla gitsin, abuk sabuk makalelerle para cebe "loading" :D Adamlarda şeytana parmak ısırtacak yöntemler var.

Bu arada yeni bir tartışma mevzusu ortaya çıktı hayırlı olsun. Yds geçerli mi? Ales bilgiyi ölçer mi? Cari alım adil mi? falan fişmekan derken aha şimdide bu çıktı. :D

Sercan

Profesör
sayın hocalarım bilmediğim için affınıza sığınarak soruyorum. tez yazarken belirlenmiş bir alıntı oranı var mıdır? Alıntılar kaynak gösterilmişse neden intihal yapılır?

Hocam burada bir suç durumu var bir de etik durumu var. Bazı arkadaşlarımızın şöyle bir düşüncesi var, " Kopyala yapıştır yaptım, alıntıyı da koydum, oh rahatım" Böyle bir düşünce akademik etik ile bağdaşmamaktadır. Alıntı yapmak, kopyala yapıştır yapmak değildir, zaten sistem bunu ortaya çıkarıyor. Bir tanıdığımın yüzde 60 çıkmıştı ve danışmanı kabul etmemişti. Valla enstitüler için oran hangi değer altında olmalı bilmiyorum ama her danışmanın bir kabul sınırı olduğunu biliyorum :) Bu sınır tamamen sizin ileriki akademik kariyerinizi güvence altına almak için koyulur, onu da söylemek isterim.

sgokalp81

Öğrenci
teşekkür ederim hocam bilgileriniz için tabi bölümden - bölüme / konudan - konuya değişecek büyük ihtimalle. ancak ilerleyen süreçte yaşayacaklarımla bu durum daha da bir netleşecek kafamda anlaşılan.

Sercan

Profesör
teşekkür ederim hocam bilgileriniz için tabi bölümden - bölüme / konudan - konuya değişecek büyük ihtimalle. ancak ilerleyen süreçte yaşayacaklarımla bu durum daha da bir netleşecek kafamda anlaşılan.

Evet hocam ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler gelecektir.

Daha düne kadar bu tür programlar sadece akademik personelin kişisel çalışmaları için kullanılmaktaydı. Hatta şaka gibi olacak, şöyle bir ibare mevcut: "Bu program, öğrenci ödevleri ve tezlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır." :)

bigthunder

Doçent
Evet hocam ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler gelecektir.

Daha düne kadar bu tür programlar sadece akademik personelin kişisel çalışmaları için kullanılmaktaydı. Hatta şaka gibi olacak, şöyle bir ibare mevcut: "Bu program, öğrenci ödevleri ve tezlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır." :)

evet bakınız bizim okul ismini vermeyimde aynen böyle yazıyordu:)

ressam

Öğrenci
ithenticate programı var, tüm üniversiteler kullanıyor. sadece öğretim elemanları kullanabiliyor, bu işi danışmanların yapması gerekir. danışmanınız tezinizi programa koyar, raporunu pdf olarak size verebilir.

Anladığım kadarıyla zaten normalde de yapılan bir işlemmiş o zaman ,ben bilmiyordum,ben de öğrenci hazırlayacak falan deyince noluyoruz dedim gene :D saolun hocam cevap için

imperialis

Öğrenci
Güzel bir gelişme hakkıyla uygulanabildiği sürece :)

Sayfalar dolusu kopyala yapıştır tezler artık geride kalacaktır. Daha kısa ve öz olan tezler yazılmaya başlanacaktır =)

Werdety

Öğrenci
intihal kapsamına girer mi :(

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yüksek lisans ve doktora programı açılması kriterlerine ilişkin yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalar şöyle;

YÖK Başkanlığı görevini devraldığımızda açıkladığımız yakın hedeflerimizden birisi de Lisansüstü eğitim ve öğretimde çıtayı yükseltmekti.

• Y.lisans ve doktora kriterlerine ilişkin en son karar 08.10.2009 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında alınmıştı.
  • O tarihten bugüne konuya yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştı.
  • Kriterleri, başta yükseköğretim kurumlarından, akademik camiadan, tüm paydaşlardan ve “Askıya Çıkardık” uygulamamız kanalı ile gelen, çok sayıda görüş ve önerileri dikkate alarak güncelledik.
  • Şimdi çalışmamız tamamlandı. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.
  • Şimdi önümüzde kamuoyuna beyan ettiğimiz Tıp ve Hukuk Fakültelerine taban puan getirilmesi meselesi var.
  • Bu sene bu iki alanla sınırlı kalmak üzere başlayan uygulama önümüzdeki yıl akademik camianın talepleri çerçevesinde genişleyebilir.
  • Yüksek lisans ve doktora kriterlerinin güncellenmesi çalışmasını tamamladık. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.

Bu kriterlerin getirdiği başlıca değişiklikler şunlardır;

1-Doktora programında asgari öğretim üyesi sayısı 5 ‘ten 6’ya çıkarılmış, ayrıca daha önce yabancı uyruklu öğretim üyeleri asgari öğretim üyesi arasında değerlendirilmezken bu değişiklikler ile bir (1) yabancı uyruklu öğretim üyesi kabul edilmiştir. Böylelikle bir taraftan kriterler yükseltilirken diğer taraftan da üniversitelerimizin uluslararasılaştırılması teşvik edilmiştir.
2-Doktora programında yer alacak öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması, yüksek lisans programı için ise en az iki yarıyıl bir lisans programında ders vermiş olması,
3-Bir öğretim üyesinin doktora programında tez yönetebilmesi için en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerektiği şartları konularak ,artık doktorayı bitirdikten hemen sonra doktora dersi verme ve doktora tezi danışmanlığı yapılması sonlandırılmış, araya akademik olgunluk için bir geçiş dönemi eklenmiştir.
4-Lisansüstü Tez danışmanlığı için üst sınır getirilmiş, bununla birlikte bu sınırı düşürme konusunda üniversitelere yetki verilmiştir. Artırma konusu ise yine üniversitelere bırakılmış, fakat istisnai gerekçelere bağlanmıştır.
5-Yeterlilik ve tez savunma toplantılarının dinleyicilerin katılımına açık yapılması düzenlenmiş, bazı üniversitelerce uygulanan tez savunmasından önce öğrenci tarafından intihal programı raporu teslim edilmesi tüm üniversiteler için geçerli olmak üzere kesin karara bağlanmıştır.

merhaba hocam, ben söz konusu rapor zorunluluğundan kısa bir süre önce doktora savunmamı yaptım ve şu an doktorum ancak sonradan tarama yapınca bazı yerlerde "dipnot vermiş olmakla birlikte" cümle yapısını değiştirmeyi unutmuşum ya da gözümden kaçmış. 5-10 cümlede var. ileride sorun olur mu acaba?

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba arkadaşlar,
Yazdığımız bir makale var, bu makaleyi Ithenticate programında inceledik ve %30 sonuç çıktı.
raporda işaretlenen yerler "özet, bulgular ve kaynakça" buraları işaretlemiş program.
biz mi kullanamadık programı acaba?

A

Akademik Forum

Guest
Programda %23 intihal gösteriyor. Ama bu oran alıntılar ve kaynakça dahilken. Acaba bunları çıkarmam gerekiyor mu. Bu konuda bir bilgi bulamadım. Bilgisi olan var mı?

muleta

Öğrenci
Programda %23 intihal gösteriyor. Ama bu oran alıntılar ve kaynakça dahilken. Acaba bunları çıkarmam gerekiyor mu. Bu konuda bir bilgi bulamadım. Bilgisi olan var mı?

programın alt tarafında huniye benzer bir ikon var, oraya tıklayın. "filters and settings" bölümünden alıntıları ve kaynakçaları dahil etmeden taratın. "exclude quotes, exclude bibliography" seçeneklerini tıklayacaksınız.

- - - Güncellendi - - -

Merhaba arkadaşlar,
Yazdığımız bir makale var, bu makaleyi Ithenticate programında inceledik ve %30 sonuç çıktı.
raporda işaretlenen yerler "özet, bulgular ve kaynakça" buraları işaretlemiş program.
biz mi kullanamadık programı acaba?

aynı şey sizin için de geçerli hocam. "filters and settings" bölümünden alıntı, kaynakça, özet ve method-materyal kısımlarını "exclude" edin :)

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Çok teşekkür ederim ya rahatladım şimdi. Yargı kararlarını ve kanun maddelerini çalıntı sayıyordu.

ÇİDEÇ

Öğrenci
Arkadaşlar yeni yayınlanan Lisansüstü eğitim yönetmeliğinde (2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. bu şekilde bir madde var bu madde önceden var mıydı.. Ve her üniversite intihal raporu istiyor mu? Ve bu intihal programlarına nerden nasıl ulaşabiliriz? Acil yardım!!

Mr December

Baş Editör
Arkadaşlar yeni yayınlanan Lisansüstü eğitim yönetmeliğinde (2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. bu şekilde bir madde var bu madde önceden var mıydı.. Ve her üniversite intihal raporu istiyor mu? Ve bu intihal programlarına nerden nasıl ulaşabiliriz? Acil yardım!!

Madde olarak önceden yoktu ama bazı okullarda uygulaması zaten vardı. Okulunuzun lisansını aldığı bir program vardır (Turnitin vs.).

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Madde olarak önceden yoktu ama bazı okullarda uygulaması zaten vardı. Okulunuzun lisansını aldığı bir program vardır (Turnitin vs.).

Hocam benim yüksek lisans tezim bitti savunma jürimin kurulması için tez teslimi yapacağım enstitüye ama gerekli belgeleri imzaları sordum bu raporla ilgili bir şey demediler. Tez savunmasından sonra mı vereceğiz ya da enstitü kendisi mi sokacak programa? Bazı okullar tez danışmanı yapıyormuş sanırım. Bilgi verir misin?

Mr December

Baş Editör
Hocam benim yüksek lisans tezim bitti savunma jürimin kurulması için tez teslimi yapacağım enstitüye ama gerekli belgeleri imzaları sordum bu raporla ilgili bir şey demediler. Tez savunmasından sonra mı vereceğiz ya da enstitü kendisi mi sokacak programa? Bazı okullar tez danışmanı yapıyormuş sanırım. Bilgi verir misin?

Biz tezimizi turnitin'e sokmak için gerekli kullanıcı hesabının açılması için enstitüye mail atıyoruz. Onlar da şu şekilde cevap atıyor:

"Sayın Mezun Adayımız,

Turnitin programından e-mail adresinize gelecek bilgiler ile (e-mail ve şifrenizi kullanarak) turnitin programına giriş yapmanız ve tezinizin imzalarını tamamlamadan, teslim etmeden önce orijinallik raporu elde etmeniz gerekmektedir.

Tezinizi yazılıma yükleyip kontrol ettikten sonra eğer %20ün üzerinde çakışma varsa gerekli düzeltmeleri yapıp bu değer %20ün altına düşene kadar yeniden yüklemeniz gerekecektir. 2 rapor arasında 24 saat süre geçmeden sonuç görüntülenemez. İlk raporun sonucu 10-15 dk içerisinde oluşmaktadır, sayfayı yenileyerek sonucu "show detials"in altında benzerlik yüzdesi olarak görebilirsiniz. Bu değerin üzerine tıkladığınızda da ayrıntılı rapor karşınıza çıkacaktır.

Tezin içindekiler kısmından sonraki (yani "chapter"lardan başlayarak, referanslar hariç) metni yüklemeniz gerekmektedir, böylece bu kısımdaki benzeşmelerden kaynaklı bir problem yaşamazsınız.

Ayrıca tırnak içerisine alarak referansını verdiğiniz kısımları raporda "exclude quoted" diyerek %değerden çıkarmanız mümkündür.

Orijinallik raporunu 1 aylık düzeltme süresi içerisinde oluşturmanız gerekmektedir... "