tüyo vermeseniz iyiydi
sayın hocalarım bilmediğim için affınıza sığınarak soruyorum. tez yazarken belirlenmiş bir alıntı oranı var mıdır? Alıntılar kaynak gösterilmişse neden intihal yapılır?
teşekkür ederim hocam bilgileriniz için tabi bölümden - bölüme / konudan - konuya değişecek büyük ihtimalle. ancak ilerleyen süreçte yaşayacaklarımla bu durum daha da bir netleşecek kafamda anlaşılan.
sayın hocalarım bilmediğim için affınıza sığınarak soruyorum. tez yazarken belirlenmiş bir alıntı oranı var mıdır? Alıntılar kaynak gösterilmişse neden intihal yapılır?
Evet hocam ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler gelecektir.
Daha düne kadar bu tür programlar sadece akademik personelin kişisel çalışmaları için kullanılmaktaydı. Hatta şaka gibi olacak, şöyle bir ibare mevcut: "Bu program, öğrenci ödevleri ve tezlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır."
ithenticate programı var, tüm üniversiteler kullanıyor. sadece öğretim elemanları kullanabiliyor, bu işi danışmanların yapması gerekir. danışmanınız tezinizi programa koyar, raporunu pdf olarak size verebilir.
bu hükümler hemen geçerli mi? haftaya enstitüye tezi götüreceğim acaba raporu da götüreyim mi yanımda?
YÖK Başkanı Yekta Saraç, yüksek lisans ve doktora programı açılması kriterlerine ilişkin yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı.
YÖK Başkanı Yekta Saraçın sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalar şöyle;
YÖK Başkanlığı görevini devraldığımızda açıkladığımız yakın hedeflerimizden birisi de Lisansüstü eğitim ve öğretimde çıtayı yükseltmekti.
- Y.lisans ve doktora kriterlerine ilişkin en son karar 08.10.2009 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında alınmıştı.
- O tarihten bugüne konuya yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştı.
- Kriterleri, başta yükseköğretim kurumlarından, akademik camiadan, tüm paydaşlardan ve Askıya Çıkardık uygulamamız kanalı ile gelen, çok sayıda görüş ve önerileri dikkate alarak güncelledik.
- Şimdi çalışmamız tamamlandı. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.
- Şimdi önümüzde kamuoyuna beyan ettiğimiz Tıp ve Hukuk Fakültelerine taban puan getirilmesi meselesi var.
- Bu sene bu iki alanla sınırlı kalmak üzere başlayan uygulama önümüzdeki yıl akademik camianın talepleri çerçevesinde genişleyebilir.
- Yüksek lisans ve doktora kriterlerinin güncellenmesi çalışmasını tamamladık. Aldığımız kararları yükseköğretim kurullarımıza bir yazı ile bildirdik.
Bu kriterlerin getirdiği başlıca değişiklikler şunlardır;
1-Doktora programında asgari öğretim üyesi sayısı 5 ten 6ya çıkarılmış, ayrıca daha önce yabancı uyruklu öğretim üyeleri asgari öğretim üyesi arasında değerlendirilmezken bu değişiklikler ile bir (1) yabancı uyruklu öğretim üyesi kabul edilmiştir. Böylelikle bir taraftan kriterler yükseltilirken diğer taraftan da üniversitelerimizin uluslararasılaştırılması teşvik edilmiştir.
2-Doktora programında yer alacak öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması, yüksek lisans programı için ise en az iki yarıyıl bir lisans programında ders vermiş olması,
3-Bir öğretim üyesinin doktora programında tez yönetebilmesi için en az bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması gerektiği şartları konularak ,artık doktorayı bitirdikten hemen sonra doktora dersi verme ve doktora tezi danışmanlığı yapılması sonlandırılmış, araya akademik olgunluk için bir geçiş dönemi eklenmiştir.
4-Lisansüstü Tez danışmanlığı için üst sınır getirilmiş, bununla birlikte bu sınırı düşürme konusunda üniversitelere yetki verilmiştir. Artırma konusu ise yine üniversitelere bırakılmış, fakat istisnai gerekçelere bağlanmıştır.
5-Yeterlilik ve tez savunma toplantılarının dinleyicilerin katılımına açık yapılması düzenlenmiş, bazı üniversitelerce uygulanan tez savunmasından önce öğrenci tarafından intihal programı raporu teslim edilmesi tüm üniversiteler için geçerli olmak üzere kesin karara bağlanmıştır.
Programda %23 intihal gösteriyor. Ama bu oran alıntılar ve kaynakça dahilken. Acaba bunları çıkarmam gerekiyor mu. Bu konuda bir bilgi bulamadım. Bilgisi olan var mı?
Merhaba arkadaşlar,
Yazdığımız bir makale var, bu makaleyi Ithenticate programında inceledik ve %30 sonuç çıktı.
raporda işaretlenen yerler "özet, bulgular ve kaynakça" buraları işaretlemiş program.
biz mi kullanamadık programı acaba?
Arkadaşlar yeni yayınlanan Lisansüstü eğitim yönetmeliğinde (2) Yüksek lisans tezinin savunmasından önce ve düzeltme verilen tezlerde ise düzeltme ile birlikte öğrenci tezini tamamlayarak danışmanına sunar. Danışman tezin savunulabilir olduğuna ilişkin görüşü ile birlikte tezi enstitüye teslim eder. Enstitü söz konusu teze ilişkin intihal yazılım programı raporunu alarak danışmana ve jüri üyelerine gönderir. Rapordaki verilerde gerçek bir intihalin tespiti halinde gerekçesi ile birlikte karar verilmek üzere tez enstitü yönetim kuruluna gönderilir. bu şekilde bir madde var bu madde önceden var mıydı.. Ve her üniversite intihal raporu istiyor mu? Ve bu intihal programlarına nerden nasıl ulaşabiliriz? Acil yardım!!
Madde olarak önceden yoktu ama bazı okullarda uygulaması zaten vardı. Okulunuzun lisansını aldığı bir program vardır (Turnitin vs.).
Hocam benim yüksek lisans tezim bitti savunma jürimin kurulması için tez teslimi yapacağım enstitüye ama gerekli belgeleri imzaları sordum bu raporla ilgili bir şey demediler. Tez savunmasından sonra mı vereceğiz ya da enstitü kendisi mi sokacak programa? Bazı okullar tez danışmanı yapıyormuş sanırım. Bilgi verir misin?