Her Öğrenci Tezden Önce İntihal Raporu Sunacak

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Biz tezimizi turnitin'e sokmak için gerekli kullanıcı hesabının açılması için enstitüye mail atıyoruz. Onlar da şu şekilde cevap atıyor:

"Sayın Mezun Adayımız,

Turnitin programından e-mail adresinize gelecek bilgiler ile (e-mail ve şifrenizi kullanarak) turnitin programına giriş yapmanız ve tezinizin imzalarını tamamlamadan, teslim etmeden önce orijinallik raporu elde etmeniz gerekmektedir.

Tezinizi yazılıma yükleyip kontrol ettikten sonra eğer %20ün üzerinde çakışma varsa gerekli düzeltmeleri yapıp bu değer %20ün altına düşene kadar yeniden yüklemeniz gerekecektir. 2 rapor arasında 24 saat süre geçmeden sonuç görüntülenemez. İlk raporun sonucu 10-15 dk içerisinde oluşmaktadır, sayfayı yenileyerek sonucu "show detials"in altında benzerlik yüzdesi olarak görebilirsiniz. Bu değerin üzerine tıkladığınızda da ayrıntılı rapor karşınıza çıkacaktır.

Tezin içindekiler kısmından sonraki (yani "chapter"lardan başlayarak, referanslar hariç) metni yüklemeniz gerekmektedir, böylece bu kısımdaki benzeşmelerden kaynaklı bir problem yaşamazsınız.

Ayrıca tırnak içerisine alarak referansını verdiğiniz kısımları raporda "exclude quoted" diyerek %değerden çıkarmanız mümkündür.

Orijinallik raporunu 1 aylık düzeltme süresi içerisinde oluşturmanız gerekmektedir... "

Anladım hocam çok sağolasın. Tekrar enstitüyle irtibata geçeyim

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar şimdi bir sorun var bu konuyla ilgili. Bildiğiniz üzere Yök 2015 başında bu intihal raporunu zorunlu kılmış ama Gazi SBE uygulamamış bu zamana kadar. Şimdi 20.04.2016 tarihinde Yök yönetmeliği tekrar değişti. Değişiklikler tam olarak hangi konularda geldi acaba? Özellikle bu intihal konusuyla ilgili bir düzenleme gerçekleşti mi acaba? Eğer gerçekleştiyse rektörlüğün yönetmeliğini değiştirip bu değişikliği uygulama süresi ne kadar sürer acaba? Yani ben haziran ortasında tezimi savunacağım bana uygulanır mı bu madde? Yoksa seneyden itibaren mi uygulanmaya başlar? Hocam sizden de yardım rica edebilir miyim? [MENTION=7087]Mr December[/MENTION]
Buna ek olarak Yök'ün 2015başında yaptığı yönetmelik kapsamında Gazi Rektörlüğü Yönetmelik değiştirmiş ve bunu nisan ayında resmi gazetede yayınlatmış bu 4 aylık bir süre demek yani Gazi'de uygulanması 3 ayı buluyor diyebilir miyiz?

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar kendimi deneme amaçlı olarak nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olan varsa paylaşabilir mi

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar şimdi bir sorun var bu konuyla ilgili. Bildiğiniz üzere Yök 2015 başında bu intihal raporunu zorunlu kılmış ama Gazi SBE uygulamamış bu zamana kadar. Şimdi 20.04.2016 tarihinde Yök yönetmeliği tekrar değişti. Değişiklikler tam olarak hangi konularda geldi acaba? Özellikle bu intihal konusuyla ilgili bir düzenleme gerçekleşti mi acaba? Eğer gerçekleştiyse rektörlüğün yönetmeliğini değiştirip bu değişikliği uygulama süresi ne kadar sürer acaba? Yani ben haziran ortasında tezimi savunacağım bana uygulanır mı bu madde? Yoksa seneyden itibaren mi uygulanmaya başlar? Hocam sizden de yardım rica edebilir miyim? [MENTION=7087]Mr December[/MENTION]
Buna ek olarak Yök'ün 2015başında yaptığı yönetmelik kapsamında Gazi Rektörlüğü Yönetmelik değiştirmiş ve bunu nisan ayında resmi gazetede yayınlatmış bu 4 aylık bir süre demek yani Gazi'de uygulanması 3 ayı buluyor diyebilir miyiz?

Siz yardımcı olur musunuz acaba? [MENTION=22501]Sercan[/MENTION] [MENTION=69101]Ink Bottle[/MENTION] [MENTION=2365]Merve[/MENTION] [MENTION=49232]Kutadgu[/MENTION]

Sercan

Profesör
Siz yardımcı olur musunuz acaba? [MENTION=22501]Sercan[/MENTION] [MENTION=69101]Ink Bottle[/MENTION] [MENTION=2365]Merve[/MENTION] [MENTION=49232]Kutadgu[/MENTION]

Ben halen uygulayan görmedim. Gerçi ben danışman olsam, intihal raporunun denetimini enstitüye bırakmam kendim yapardım. Bu biraz akademik bakışla alakalı bir durum. Tezinizde çok fazla kopyala yapıştır yaptığınızı mı düşünüyorsunuz?

Yeni değişen yönetmelik için ilgili konuları takip edebilirsiniz.

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Ben halen uygulayan görmedim. Gerçi ben danışman olsam, intihal raporunun denetimini enstitüye bırakmam kendim yapardım. Bu biraz akademik bakışla alakalı bir durum. Tezinizde çok fazla kopyala yapıştır yaptığınızı mı düşünüyorsunuz?

Yeni değişen yönetmelik için ilgili konuları takip edebilirsiniz.

Hayır hocam ben yazdığım tezden eminim, danışmanım da ince eleyip sık dokuyan bir hoca ve her alıntımda dahi ona göstermeden yazmadım; lakin şöyle bir durum var: intihal oranı yüzde 20'yi geçmemeli diyor. Yani yüzde 20 intihal yapan özgün orijinal bir tez yazmış da yüzde 21 yapan hırsız mı? Benim rahatsız olduğum konu bu yani kazara da olsa böyle saçma bir sorun yaşayıp y lisansımın uzaması. Sorum şu aslında yönetmeliği değiştirdi Yök, Gazi de uygulamaya başlamak için yönetmeliği değiştirmesi gerekiyor. Haziran ortasında savunacağım tezi sizce bana denk gelir mi bu?

Sercan

Profesör
Hayır hocam ben yazdığım tezden eminim, danışmanım da ince eleyip sık dokuyan bir hoca ve her alıntımda dahi ona göstermeden yazmadım; lakin şöyle bir durum var: intihal oranı yüzde 20'yi geçmemeli diyor. Yani yüzde 20 intihal yapan özgün orijinal bir tez yazmış da yüzde 21 yapan hırsız mı? Benim rahatsız olduğum konu bu yani kazara da olsa böyle saçma bir sorun yaşayıp y lisansımın uzaması. Sorum şu aslında yönetmeliği değiştirdi Yök, Gazi de uygulamaya başlamak için yönetmeliği değiştirmesi gerekiyor. Haziran ortasında savunacağım tezi sizce bana denk gelir mi bu?

Raporu kafanıza takmayın hocam. Şuan için sadece lafta kalmış gibi gözüküyor. YÖK artık rapor var diyor; ancak kütüphane ve dokümantasyon daire başkanlığı eğer tezleri intihal programını sokarsanız program lisansınızı iptal ederiz diyor. Bu yüzden programı kullanma hakkı elinden alının hocalar okudum. Alıntıya ve alıntılama kurallarına önem gösteriyorsanız içiniz rahat olsun. Size denk gelip gelmeyeceği konusunda bir şey söyleyemem hocam. Gelse de sorun olacağını sanmıyorum.

Bazinga

Öğrenci
bugün bana danışmanım tezim sadece giriş-yöntem kısmının ithenticate raporunu gönderdi ve oran biraz yüksekti. nerede sıkıntı var diye rapora baktığımda atıf kurallarına harfiyen uyduğum cümlelerden, kendi ifadelerime kadar bir kaç yerde intihal yaptığımı idda eden göstergeler vardı. programın işe yarayıp yaramadığı konusunda şüpheler oluştu bende. üstelik intihal yaptığım idda edilen siteye hem ulaşılmıyor hem çok alakasız hem de ilk defa adını duyduğum bir site. neden böyle bir şeyle karşılaştığımı bilen arkadaşlar bana anlatabilirler mi?

karkinli

Öğrenci
ithenticate tez ve ödev kullanımı için sağlıklı değil özellikle Türkçe arama havuzu neredeyse yok zaten bir kaç kere uyarı geldi üniversitelere lisans sözleşmesi ne aykırı tez ve ödev kontrolü yapılmaması için.
Fakat turnitin (ithenticate de aynı firmaya ait ) Türkçe kaynaklarla geliştirildi yök tez havuzu ve birçok Türkçe kütüphane dahil edildi benim bulunduğum üniversitede bu hafta turnitin kullanımı açıldı diye kullanıci ve şifre sağlamaya başladı. Sanırım bütün üniversiteler intihal kontrolünü turnitin ile yapacak

gri

Öğrenci
Hocam bizim okulda tüm akademik personele erişim şifresi verdiler. İsterseniz özelden linkini atın tezinizin (drobox icloud vs.), yarın sabah taratıp size intihal raporunun ekran görüntüsünü yollayayım.

Feci uykusuzluk var hemen yatacağım o yüzden yarın sabah diyorum kusura bakmayın.

Hocam merhabalar, intihal programı için şifreniz hala duruyor mu? Duruyorsa bana bir yardımcı olabilir misin?

parafiskalite

Yardımcı Editör
bugün bana danışmanım tezim sadece giriş-yöntem kısmının ithenticate raporunu gönderdi ve oran biraz yüksekti. nerede sıkıntı var diye rapora baktığımda atıf kurallarına harfiyen uyduğum cümlelerden, kendi ifadelerime kadar bir kaç yerde intihal yaptığımı idda eden göstergeler vardı. programın işe yarayıp yaramadığı konusunda şüpheler oluştu bende. üstelik intihal yaptığım idda edilen siteye hem ulaşılmıyor hem çok alakasız hem de ilk defa adını duyduğum bir site. neden böyle bir şeyle karşılaştığımı bilen arkadaşlar bana anlatabilirler mi?

Hocam benım ıntıhalım %1 cıkmıstı. Danısmanım raporu gonderdıgınde nedır bu dıye baktım tezımdekı bır cumlemı araba ıle ılgılı bır makale ıle eslestırmıs 😁 Bazen alakasız bır tamlamayı bıle algılayabılıyor. Oysakı benım konum kadın ıstıhdamıydı, araba sektoru ıle ne ılgısı var. Degıl tez donemınde, hayatımda oyle bır sıteye gırmedım.
Baska aklımda kalan mesela; "Tuık'ın 2015 yılındakı verılerıne gore..." dıye devam eden bır cumlemı algılamıs.
Turnıtın programında taranmıstı bu arada. Eksıksız ve yeterlı degıl. Bana gore %0 tezım. Programa gore 1.

Tarko

Doçent
Hocam benım ıntıhalım %1 cıkmıstı. Danısmanım raporu gonderdıgınde nedır bu dıye baktım tezımdekı bır cumlemı araba ıle ılgılı bır makale ıle eslestırmıs 😁 Bazen alakasız bır tamlamayı bıle algılayabılıyor. Oysakı benım konum kadın ıstıhdamıydı, araba sektoru ıle ne ılgısı var. Degıl tez donemınde, hayatımda oyle bır sıteye gırmedım.
Baska aklımda kalan mesela; "Tuık'ın 2015 yılındakı verılerıne gore..." dıye devam eden bır cumlemı algılamıs.
Turnıtın programında taranmıstı bu arada. Eksıksız ve yeterlı degıl. Bana gore %0 tezım. Programa gore 1.

Bu tür sorunları aşmak için örneğin "eşleşme 5 kelimeden azsa hesaba katma" gibi bir seçenek var, onu uygulamak yeterli olacaktır.

vahitgur

Öğrenci
Tezinizi götürürken raporu dışarıdan aldığınız raporu götürmenize gerek yok. Resmi olan rapor, enstitü tarafından ya da danışmanınızdan aldığınız rapor olacaktır Dışarıdan aldığınız rapor sadece öncesinde kontrol etmenize yarar.

G

GLBEYAZ9595

Guest
Hocam benim de iki sayfalık bir ödevim var rica etsem turnitin taramasını yapar mısınız? (ınk bottle)

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar merhaba, doktora tezimin ilk bölümünü İthenticate'te taradım. Düşük bir benzerlik çıktı; ancak enstitüm Turnitin kullanıyor. Onda farklı bir benzerlik çıkma durumu olabilir mi? Bir de tez tararken hangi komutları veriyorduk? Ben tırnakları ve kaynakçayı çıkar yaptım, bunun yanında "Exclude Matches <1" yaptım bunu kaç yapmam lazım? "Sources" kısmına da komut vermem gerekiyor muydu?