Başlamadan uzun bir yazı olacağını belirtiyim. Bu dönem bu yabancı dil sınavına girdim ve sizlerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Öncelikle sınav 80 sorudan oluşuyor ve 150 dakika süre veriliyor. Ösymnin yaptığı sınavlar gibi düzen ve ciddiyet beklemeyin. Ne sınav zamanında başlıyor ne de sınav görevlileri tam olarak konuya hakimler. ( Yani benim girdiğim sınıfta durum buydu. ) Ciddi bir ortam olacak gibi bir düşünceyle giderseniz karşılaşacaklarınız sizin sinirlerinizi bozabilir. Üniversite bütünleme sınavı gibi bir ortam vardı. Sınava giren herkes 40 soru yapsam bana yeter diye muhabbet ediyor. Adaylar bilmedikleri soruları nasıl kodlarız da cevaplarımız doğru olur bunun tartışmasını yapıyorlar.
Öncelikle Süleymaniyede bulunan fotokopicilerden Yüksek Lisans Yabancı Dil Sınav Sorularını bulun. Hepsinde var zaten. Ben Özen Fotokopiden aldım. Ancak alacağınız bu sınav sorularının hepsi gireceğiniz sınavla ilgili değil içinde Asistanlık Sınavı, Muafiyet Sınavı, Hazırlık Sınavları soruları da var. Sizin işinize yarayacak olan testler 3-4 tane. ( Yani gireceğiniz sınavın geçmiş yıl soruları. Hangileri olduklarını başlıklarından anlarsınız. ) Bu fotokopileri muhakkak edinin sorular aynı düzeyde gelecek diye değil, bu tarz sorular geleceği için, soru tarzına aşina olmanız önemli.
Bu Yüksek Lisans Yabancı Dil Sınavı düzeyi, YDSden biraz daha düşük. Bazı sorular lise İngilizcesi ile yapılabilecekken bazı sorularda YDSde gelen sorulardan da ağır olabiliyor.
Şimdi sınav tecrübelerime geleyim. YDS sınavından kelime bilgisi ile 35-40 puan arası alan biri biraz pratik yaparak bu sınavı geçebilir. Özellikle belirtiyorum bilgisiyle alanlar diye çünkü birçok arkadaşım bu puanları YDSde sallayarak aldılar ama Üniversite sınavı onlar için hezimetle sonuçlandı. ( İngilizce sınavlarında bilmeden işaretleyerek, her zaman aynı puanları tutturamazsınız. )
Çıkan Soru Türlerine biraz değiniyim. ( Herkese aynı sorular soruluyor, enstitüler arası bir fark yok, sadece kopya çekilmesini önlemek amacıyla 2 kitapçık türü var. ) 80 Sorunun içerisinde; İlk 17 soruda bir cümle veriliyor, cümlede boş bırakılan yere hangi kelimenin geleceği soruluyor. 17 sorudan sonra gelen 5 soruda bir paragraf veriliyor ve bu paragrafta 5 tane boşluk var, aynı şekilde boşluğa gelecek kelimeler bulunacak. Bu kelimeler daha çok by,in,on,at vd. Sonrasında gelen 5 soruda gene aynı bir paragraf ve 5 boşluk, boşluklara gelecek kelimeler bulunacak. Yani 10 tane soru 2 tane paragrafta boşlukları doldurmak şeklinde geliyor. Türkçe İngilizce ve İngilizce Türkçe çeviri soruları var. Yani Türkçe bir cümle veriyor, şıklardan onun İngilizcesini bulmaya çalışıyoruz. Türkçe İngilizce 5 tane, İngilizce Türkçe 5 tane. Sınavı geçmek istiyorsanız bu 10 soruyu kesinlikle kaçırmamanız gerekir. Bu soruların düzeyleri YDSden düşük, sadece biraz dikkatli olmanız gerekiyor. Bu arada şunu belirteyim benim girdiğim sınavda gelen bir Türkçe İngilizce sorusu birebir geçmiş yıl KPDS sınavından alınmıştı. Sınava girmeden 1-2 gün önce soruyu çözmüştüm, sınavda da soru noktası virgülüne aynı geldi. ( O yüzden zamanınız varsa, geçmiş yıl KPDS, ÜDS ve YDS sınav sorularına göz gezdirin. ) Diyalog soruları var.
Başka bir tür sorular verilen cümleyi en uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulun. Yanlış hatırlamıyorsam bundan da 5 tane soru geldi. Ve bu sorulardan biri de aynı şekilde geçmiş yıl KPDS sınavından alınmıştı. 3-4 tane soru sorularda boş bırakılan yere parçanın anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilecek cümleyi bulunuz şeklindeydi. Paragraf sorularını söylememe gerek yok sanırım. Her paragraf altında o paragrafla ilgili 3 soru geldi. 6-7 tanede anlam bakımından hangi cümlenin parçaya uymadığını bulunuz soruları vardı. ( Bu soruların düzeyi YDSnin üzerinde, şimdiye kadar tüm YDSlere girmiş biri olarak söylüyorum. Bu sorular YDSde çok kolay gelir, ama üniversite sınavında o kadar kolay gelmedi. Yani parçadaki cümleler arasında sırıtan cümlelere yer vermemişler. YDSde genelde bir cümle muhakkak sırıtır. ) Hatırladığım soru türleri bunlar
Bazı Yüksek Lisans bölümlerinde bu sınavı geçmeniz girmeniz için yeterli oluyor. Çünkü başvuran adaylardan sınavı geçenler ancak açılan kontenjanı tamamlayabiliyor. Şöyle söyleyeyim benim başvurduğum bölümde kontenjan 30 kişiydi. Yabancı Dil Sınavını 32 kişi geçebilmişti. Mülakata gelen kişi sayısı ise 24 kişiydi.