A
Akademik Forum
Guest
Okutman alimi mulakat sorulari
Türk Dili ve Edebiyatı okutman alimlarinda mülakatlarda neler soruluyor?
Türk Dili ve Edebiyatı okutman alimlarinda mülakatlarda neler soruluyor?
okutman maaşları en az 2000 lira falan değil. üniversiteden üniversiteye değişir bu. devlet üniversitesinde öyledir belki, ama özel üniversitelerde kim kime kaç lira yutturabilirse... 2000'den aşağı maaş teklif edenleri biliyorum.
burada özellikle istanbul aydın üniversitesi'nden bahsedeyim. çalışılacak en son yer olabilir burası. zaten her sene dünyanın kadrosunu açmasından anlarsınız, millet can havliyle buradan kaçar çünkü. kraldan çok kralcıların bulunduğu abuk subuk bir yerdir.
planlama doğru düzgün çalışmaz. sabahın sekizine ders koyarlar mesela, sonra bir de akşam sekize. saatlerce üniversitede mal gibi beklersiniz, çünkü mesai... cumartesileri telafi dersi, sınav, gözetmenlik vs. olur. pazar günleri bile bilumum yere çağrılabilirsiniz. haftalık 24 saat derse girersiniz. zaten canınız çıkar, ama ek ders istediniz diyelim, saati 40 lira bile değil. başka özel üniversiteler arasında benim gördüğüm en düşük ücret veren yer. üç katını veren yerler var.
derse girdiğiniz halde maaşınızdan kesinti olabilir, sık sık da olur. dilekçe verirsiniz yoklamanızla birlikte, "kameralara bakın, dersimi işledim ben," dersiniz. aylar geçer, ne oldu diye oraya buraya sorarsınız. "işim var!" diyen bir idareciyle karşılaşırsınız sonra, veya "zaten ...lira eksikmiş," diye emeğinizi küçümseyen ne idüğü belirsiz tiplerle. "o zaman cüzdanınızdan bir 200 lira rica edeyim," diyesiniz gelir. 1 lira da eksik yatırsan vereceksin o parayı arkadaş, ne kadar alışmışsın hak yemeye, yenilmesine göz yummaya!
yeni mezunsanız el mahkûm çalışabilirsiniz burada, tecrübe olsun diye; ama ne yapın edin, başka bir üniversiteye girmeye bakın. kendinize yazık etmeyin.
Muthis degildir. Bu kadar ilan acmasi okutman almasi kusursuz sartlarla mumkun degil. Okutmanlarin yarisinin tecrube sartini edinip 1 sene sonra daha iyisi icin ayrildigini dusunursek bile, acilan alimlar cok fazla. Yani illa bir problem vardir. Henuz calisma sartlarini deneyimleyemedim ve hala baska bir yer acilirsa sozlesme yaptirimi uygulanir mi diyr meraktayim. Ama inanin bana son siradan giren kisi bile 2700un altinda almadi. Belki de maas sartlarini bu tecrubelerinden oturu duzenlemislerdir.