Spss-Anket Analizi- Veri analizi

aktan

Doçent
yl tez veri analizini ne kadara yapıyorsunuz ?

Hocam yapılan analizlere, analizlerin iş yüküne göre fiyatlar değişiyor..
Örn: Anketin tasarlanması, verilerin toplanması, analizi ve yorumlanması ayrı süreçler...

Siz hazır anket ve veri ile gelirseniz daha farklı ancak tüm uygulama kısmını başkası yaparsa daha farklı..

O açıdan doğrudan fiyat sormak çok doğru değil

Son düzenleme:

öyp-90

Öğrenci
Tekrar merhaba, şimdide spss te hücre birleştirmesi yapamıyorum. Cuma olduğu için hocalarıma da ulaşamıyorum. Hafta sonu bitirmem lazım analizimi. Yardım edebilecek biri var mı??????? :( :(

aktan

Doçent
Tekrar merhaba, şimdide spss te hücre birleştirmesi yapamıyorum. Cuma olduğu için hocalarıma da ulaşamıyorum. Hafta sonu bitirmem lazım analizimi. Yardım edebilecek biri var mı??????? :( :(

Hücre Birleştirmeyi Niye Yapmak İstiyorsunuz? Eğer iki farklı anketiniz (X ve Y) var ise aynı sorulara cevap verilmiş. Sizde iki anketi birleştirmek istiyorsanız şu yöntemi kullanabilirsiniz.

SPSS de X dosyasını açınız.
Data Menüsü -> Merge Files -> Add Cases Y dosyasını seçiniz.

SPSS otomatik olarak iki listeyi birleştirir..

- - - Güncellendi - - -

Veya 2 farklı kategorik değişkeni birleştirmek istiyorsanız.

Var 1: Var1=1 ; Var2=2 değerlerini alsın (1: Erkek, 2: Kadın)

Var 2: Var2=1; Var2= 2; (1=Lise, 2=Üniversite)

Transform>Compute Variable Yaparsınız.

1 No'lu değişkeni 1 ile 2 nolu değişkeni 10 ile çarparsınız..Bu durumda;

"Var1=1 , Var2=1 olan durum = 11
Var1=1, Var2=2 olan durum= 21
Var1=2, Var2=1 olan durum= 12
Var1=2, Var2=2 olan durum= 22 "

değerini alarak yeni değişken olarak kaydedilir.
Şöyle:

vh84dnj.png

Çıkan Yeni Veri ise Şöyle Görülür:

f377346.png

Eğer iki değilde 3 değişkeniniz varsa. 3.değişkeni 100 ile çarpın..Değişken arttıkça 1000, 10000 gibi gidebilirsiniz..

Bu sayede yeni birleştirilmiş kategorik değişkenleri elde edersiniz..:)

öyp-90

Öğrenci
Hücre Birleştirmeyi Niye Yapmak İstiyorsunuz? Eğer iki farklı anketiniz (X ve Y) var ise aynı sorulara cevap verilmiş. Sizde iki anketi birleştirmek istiyorsanız şu yöntemi kullanabilirsiniz.

SPSS de X dosyasını açınız.
Data Menüsü -> Merge Files -> Add Cases Y dosyasını seçiniz.

SPSS otomatik olarak iki listeyi birleştirir..

- - - Güncellendi - - -

Veya 2 farklı kategorik değişkeni birleştirmek istiyorsanız.

Var 1: Var1=1 ; Var2=2 değerlerini alsın (1: Erkek, 2: Kadın)

Var 2: Var2=1; Var2= 2; (1=Lise, 2=Üniversite)

Transform>Compute Variable Yaparsınız.

1 No'lu değişkeni 1 ile 2 nolu değişkeni 10 ile çarparsınız..Bu durumda;

"Var1=1 , Var2=1 olan durum = 11
Var1=1, Var2=2 olan durum= 21
Var1=2, Var2=1 olan durum= 12
Var1=2, Var2=2 olan durum= 22 "

değerini alarak yeni değişken olarak kaydedilir.
Şöyle:

vh84dnj.png

Çıkan Yeni Veri ise Şöyle Görülür:

f377346.png

Eğer iki değilde 3 değişkeniniz varsa. 3.değişkeni 100 ile çarpın..Değişken arttıkça 1000, 10000 gibi gidebilirsiniz..

Bu sayede yeni birleştirilmiş kategorik değişkenleri elde edersiniz..:)

Sanırım tezde size de bir teşekkür paragrafı yazmalıyım :) Hocam ben tam olarak şunu yapmak istiyorum :

ders verilen sınıflar diye bir deş-ğişkenim var.hoca bu değişkenin altındaki maddelerden birini gereksiz buldu sonradan. ve diyelim ki 4-5-6-7-8. sınıflar var ya 6-7-8. sınıfları işaretleyen öğretmenleri birleştir dedi. bu birleşimi nasıl yapacağım hiç bir yerde yazmıyor :(

aktan

Doçent
Sanırım tezde size de bir teşekkür paragrafı yazmalıyım :) Hocam ben tam olarak şunu yapmak istiyorum :

ders verilen sınıflar diye bir deş-ğişkenim var.hoca bu değişkenin altındaki maddelerden birini gereksiz buldu sonradan. ve diyelim ki 4-5-6-7-8. sınıflar var ya 6-7-8. sınıfları işaretleyen öğretmenleri birleştir dedi. bu birleşimi nasıl yapacağım hiç bir yerde yazmıyor :(

Hocam SPSS, fakültemdeki bilgisayarda olduğu için size ne yazık ki görsel koyamadan cevap vereceğim..

SPSS'te Transform > Recode into different variable kısmı var...
Bu sayede normalde 5 boyutu olan değişkeninizi 3 boyutu olan bir değişkene çevirebilirsiniz..

Nasıl yapacağınızı aşağıdaki video'dan görebilirsiniz. Gayet sade ve pratik bir biçimde göstermiş..

SPSS'im ev bilgisayarımda olmadığı için bu seferlik böyle oldu kusuruma bakmayın..:(

Hocam, akademikpersonel forumda akademisyenlerin karşılık beklemeden bilgi paylaştığını arkadaşlarınız ve öğrencilerinize anlatırsanız yeter...Ben size teşekkür ederim tezdeki komplimanınız içn..

Son düzenleme:

öyp-90

Öğrenci
Hocam SPSS, fakültemdeki bilgisayarda olduğu için size ne yazık ki görsel koyamadan cevap vereceğim..

SPSS'te Transform > Recode into different variable kısmı var...
Bu sayede normalde 5 boyutu olan değişkeninizi 3 boyutu olan bir değişkene çevirebilirsiniz..

Nasıl yapacağınızı aşağıdaki video'dan görebilirsiniz. Gayet sade ve pratik bir biçimde göstermiş..

SPSS'im ev bilgisayarımda olmadığı için bu seferlik böyle oldu kusuruma bakmayın..:(

Hocam, akademikpersonel forumda akademisyenlerin karşılık beklemeden bilgi paylaştığını arkadaşlarınız ve öğrencilerinize anlatırsanız yeter...Ben size teşekkür ederim tezdeki komplimanınız içn..

Hocam teşekkür ederim. asıl siz kusura bakmayın, ben çok soru soruyorum buraya. Bilgi için teşekkürler. İyi çalışmalar :)

aktan

Doçent
Yok hocam, henüz savunmanın adını bile anamıyorum. Bakalım ne olacak. Uzama ihtimali de var. :(

Bende doktora tez izlemenin sonuncusuna girdim...modelimi son anda bir daha degistirdi hocalar..5 gun icinde bir daha calisip gondermemi istiyorlar alternatif model onerilerini...size de gecmis olsun..:(

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

öyp-90

Öğrenci
İşte bu son andaki değişiklikler, belirsizlikler yoruyor. Çalışmak yorucu değil. Korkarım bende de aynısı olacak. Bir haftada tezin altını üstüne getirip bitireceğim. :( Size de kolay gelsin hocam. İnşallah dilediğiniz gibi gelişir ve biter :)

- - - Güncellendi - - -

Bende doktora tez izlemenin sonuncusuna girdim...modelimi son anda bir daha degistirdi hocalar..5 gun icinde bir daha calisip gondermemi istiyorlar alternatif model onerilerini...size de gecmis olsun..:(

İşte bu son andaki değişiklikler, belirsizlikler yoruyor. Çalışmak yorucu değil. Korkarım bende de aynısı olacak. Bir haftada tezin altını üstüne getirip bitireceğim. Size de kolay gelsin hocam. İnşallah dilediğiniz gibi gelişir ve biter :) Sıkıntılı bir süreç, ama akademik hayat için doktora önemli bir adım ve siz bu adımı atıyorsunuz. Yerinizde olmak isterdim

aktan

Doçent
İşte bu son andaki değişiklikler, belirsizlikler yoruyor. Çalışmak yorucu değil. Korkarım bende de aynısı olacak. Bir haftada tezin altını üstüne getirip bitireceğim. :( Size de kolay gelsin hocam. İnşallah dilediğiniz gibi gelişir ve biter :)

- - - Güncellendi - - -

İşte bu son andaki değişiklikler, belirsizlikler yoruyor. Çalışmak yorucu değil. Korkarım bende de aynısı olacak. Bir haftada tezin altını üstüne getirip bitireceğim. Size de kolay gelsin hocam. İnşallah dilediğiniz gibi gelişir ve biter :) Sıkıntılı bir süreç, ama akademik hayat için doktora önemli bir adım ve siz bu adımı atıyorsunuz. Yerinizde olmak isterdim

Yasimda 32 siz galiba 90 lisiniz bana uyar yer degistirmek :)

öyp-90

Öğrenci
Hocam mazur görün artık. Sabahtan beri sunu dinleyen birinin kafasının nasıl olacağını tahmin edersiniz :) Ayrıca vazgeçtim, doktorayla yer değiştirmek istemiyorum :)

serjazz

Öğrenci
Sevgili hocalarım iyi akşamlar. Spss ile verileri girmiş birisi olarak anket sorularını cinsiyet, bireysel çalgı gibi aralarındaki ilişkiyi bulmak için ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz gerçekten çok memnun olurum.

Örnek alt problemim "Müzik eğitimi anabilim dalı lisans öğrencilerinin çalıştıkları eserleri tanıma durumlarına ilişkin görüşleri arasında mezun oldukları okul türlerine göre anlamlı bir farklılık var mıdır?"

Sercan

Profesör
Sevgili hocalarım iyi akşamlar. Spss ile verileri girmiş birisi olarak anket sorularını cinsiyet, bireysel çalgı gibi aralarındaki ilişkiyi bulmak için ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz gerçekten çok memnun olurum.

Örnek alt problemim "Müzik eğitimi anabilim dalı lisans öğrencilerinin çalıştıkları eserleri tanıma durumlarına ilişkin görüşleri arasında mezun oldukları okul türlerine göre anlamlı bir farklılık var mıdır?"

Hocam sorunuza diğer konu altında cevap verdim. Lütfen aynı soruyu birden fazla yerde sormamaya özen gösterelim.

serjazz

Öğrenci
Teşekkür ederim hocam. Diğer başlıkta yazdığımda ilk başta ana sayfa üzerinde görünmediğinden bu başlıkta da yazma gereği duydum. Forumda çok yer kaplamadım umarım :) Verdiğiniz bilgi için sadece buradan tekrardan çok çok teşekkür ederim.

aktan

Doçent
[MENTION=1852]serjazz[/MENTION] "Örnek alt problemim "Müzik eğitimi anabilim dalı lisans öğrencilerinin çalıştıkları eserleri tanıma durumlarına ilişkin görüşleri arasında mezun oldukları okul türlerine göre anlamlı bir farklılık var mıdır?""

Sorunuzda aslında iki değişken var:
1- Çalıştıkları Eserleri Tanıma Durumları
2- Mezun oldukları okul türleri

1 nolu değişkenin cevapları nedir? Aralıklı ölçek mi?
**** Aralıklı ve ordinal ölçek ise ve 2 seçenekten oluşuyosa "Kruskal Wallis".
2'den fazla değişken ise Mann-Whitney U
**** Nominal ölçek ise Ki-kare analizi yapabilirsiniz.

Ama daha net soru ve cevaplarınızı verirseniz. Yardımcı olabilirim.