Taşrada Yüksek Lisans Yapmak

Cem Mansur

Öğrenci
Arkadaşlar, yüksek lisansı taşra üniversitelerinin birinde yapmak sizce doktora ve iş imkanlarında sorun olur mu ? Ya da akademik olarakta çalışmanızın önüne geçer mi ? Sizce bir yıl bekleyip iyi bir üniversiteye girmek mi mantıklı yoksa hemen başlamak mı ?

merzer

Doçent
İyidir.
Bir önyargı olur. Ama kesin engel olur denemez.
İyi bir tez konusu (çalışma eksikler barındırabilir konu iyiyse orijinalse dert değil) güzel bir mülakat iyi üniversitenini de kapısını açar

Cem Mansur

Öğrenci
Şu her ile üniversite mantığıyla açılmış olanların tamamı ile birlikte biraz daha eski olan mesela Niğde gibi, Dumlupınar gibi yerleri kastediyorum.

47

Moderator
Hem taşra hemde merkezde eğitim almış olarak kesinlikle taşrayı tavsiye etmem...

Son düzenleme:

Galenos

Öğrenci
Yükseklisans KTÜ doktora ankara uni. Ve şuana kadar gördüklerim kadarı ile kesinlikle büyük üniversiteler ufkunuzu açıyor ve eğitim çok daha kaliteli

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaslar trakya uni. Hakkinda nr dusunuyorsunuz, 1 sene beklemek mi daha iyi

bigthunder

Doçent
bölümünüze göre karar verin bölümünüz illaki büyük şehirde olacak diye bir şart yok

ayrıca büyükşehirdeki okullarda eğitim aldığınızda danışmanınız size ne kadar zaman ayıracak?

her şey isim mi diyelim x büyük ünvden mezun oldunuz yayın yok sadece tez
öteki kişi y taşradan makaleleri bildirileri vs var kim daha donanımlı?

(lisansım taşra ama köklü bir okul alanında sayılı, yl merkez büyük ünide okuyorum )

Cem Mansur

Öğrenci
Yükseklisans KTÜ doktora ankara uni. Ve şuana kadar gördüklerim kadarı ile kesinlikle büyük üniversiteler ufkunuzu açıyor ve eğitim çok daha kaliteli

Büyük üniversite derken sadece Ankara'yı mı kastettiniz ? Ktü'ye başvurabiliyorum. Önerir misiniz ?

bölümünüze göre karar verin bölümünüz illaki büyük şehirde olacak diye bir şart yok

ayrıca büyükşehirdeki okullarda eğitim aldığınızda danışmanınız size ne kadar zaman ayıracak?

her şey isim mi diyelim x büyük ünvden mezun oldunuz yayın yok sadece tez
öteki kişi y taşradan makaleleri bildirileri vs var kim daha donanımlı?

(lisansım taşra ama köklü bir okul alanında sayılı, yl merkez büyük ünide okuyorum )
bigthunder ü yüksek lisans yapabileceğim bölümler, Siyaset bilimi, Kamu yönetimi, Uluslararası ilişkiler ve eğer fakülte şartı koymazlarsa Sosyoloji.

Dediğiniz konu da kafamı kurcalıyor. Niğde'ye baktım mesela 7 tane doçent var, muhtemel bölüm başkanı olan yl ve doktorayı exeter'de yapmış. Diğerlerinde de 2-3 tane Ankara mezunu... Ayrıca okulda benim bölümüm dışında Avrasya Araştırmaları anabilim dalı var ki benim ilgi alanım, faydalanabileceğim bir alan. Kimi iyi üniversite de 3 tane minimum doçent şartını sağlamış.

Hocalara bakıyorsun bazen iyi üniversitelerde okumuş ama faydalı olmayanlar var, bazende taşra mezunu ama gecesini gündüzüne katan hoca var.

Karışık bir durum...

S

StorarO

Guest
Ben senden birşey anlamadım. Daha yüksek lisansa bile başlayamamışsın proflar hakkında ahkam kesiyorsun!

Cem Mansur

Öğrenci
Ben senden birşey anlamadım. Daha yüksek lisansa bile başlayamamışsın proflar hakkında ahkam kesiyorsun!

Kavrama yeteneğin ile ilgili bir problem olabilir. Sorum gayet açık. Ahkamı da ben kesmiyorum, vaziyet ortada. Ülkenin üniversitelerinin halini anlamak için üstün bir zeka gerekmiyor. Bende yüksek lisansa başlarken olabildiğince mantıklı olanı yapmak istiyorum. Buna mukabil insanların düşüncelerini öğrenmek için başlık açtım.

S

Storaro

Guest
Kavrama yeteneğin ile ilgili bir problem olabilir. Sorum gayet açık. Ahkamı da ben kesmiyorum, vaziyet ortada. Ülkenin üniversitelerinin halini anlamak için üstün bir zeka gerekmiyor. Bende yüksek lisansa başlarken olabildiğince mantıklı olanı yapmak istiyorum. Buna mukabil insanların düşüncelerini öğrenmek için başlık açtım.
Bir üniversitesinenin başarısına tabelasına bakıp karar veriyorsun, üniversiteleri "taşra" diye ayıklıyorsun ve bana kavrama kabiliyetinden mi bahsediyorsun? Hiç komik değilsin :D

Galenos

Öğrenci
Ktü de köklü bir üniversite ama ben ankara üniversitesinin açık ara önde olduğunu deneyimledim. Akademik başarı yayın sayısından çok yapılan yayınların niteliğidir. Sizin alanınızla benim ki farklı o yüzden yanlış yönlendirmek istemem. Akademik yaşantınızı devam ettirmek niyetindeyseniz bence mezun olunan okul ve danışman önemli bence, ama bu doktorada daha önemli. Fakat şçyle de bir gerçek var büyük bir üniversitede yanlış bir danışmana rastlarsınız, taşra bir üniversitede idealist donanımlı bir danışmana rastlarsınız o zaman farklı yorumlanabilir..Fakat büyük üniversitelerde niteliksiz bir danışmana rastlama olasılığınız daha düşük...Eğer büyük üniversitelere ulaşımınız varsa barınma vs. tabiki tercih edin derim...ama unutmamak lazım asıl iş öğrencide bitiyor..

47

Moderator
Geçmişte bir mesaj yazmıştım ama daha açıklayıcı olmaası ve ilşeride okuyacaklara fikir vermesi açısından daha açık bir mesaj yazma gereği duyuyorum.

Açıkçası üniversitelerin "taşra" gibi ucu açık ve birazda nahoş bir şekilde sınıflandırlmasına karşıyım.
Şimdiye kadar 4 üniversite değiştim ve ilk üniversitem ülkemizin en popüler üniversitelerinden biri idi. Ancak akademisyen olmak gibi bir hayalim vardı ve orada zordu. Çünkü çalışmak istediğini konuyu hoca dikte ediyor, çoğu zaman kendi fikriniz yok sadece hocanın gösteridği yöntemler ve sınırların dışına çıkamıyorsun. Eeee bir fark ortaya koyamadıktan sonra hani nerde akademisyenlik?

Taşra!!! üniversitelerinin avantajına gelince yeteneğiniz, fikiriniz, mücadele kabiliyetiniz, beceriniz varsa büyük üniversitelerde hocalar arasında ezilip gitmektense kendinize büyük bir fırsat yaratabilirsiniz, adınızı üniversitenizin önüne geçirebilecek işler çıkarabilirsiniz. Okuduğum büyük üniversitede ders kitabımın yazarı taşra!!! üniversitesinden bir hocaydı ve hiç yüksek liisansı nerede yaptığına bakma ihtiyacı duymadım, sonuçta hoca alanın en seçkin bilim adamlarından biri idi.

Yüksek liisansta bir üniversitenin isminden çok bazı faktörler gelir bunlardan bazıları:
- İsteğin alanda ve konuda çalışma özgürlüğü. Şahsımın ikinci büyük üniversitemi terk etme sebebidir :)
- Alana özel ihtiyaçların yeterliliği (Labaratuvar, ekipmanlar vesaire)
- Hocalar
vesaire liste uzar...

Cem Mansur

Öğrenci
''Taşra'' kavramı olumsuzluk içeren bir kavram ancak bu olumsuzluğun sebebi, hocalar, öğrenciler ya da şehir değil. Bu olumsuzluk her yere üniversite açan zihniyetin kaliteyi düşürmesi ile ilgili. Bu kavramı neden kullandığımı da daha açık ifade etmiş olayım.

Fakat şçyle de bir gerçek var büyük bir üniversitede yanlış bir danışmana rastlarsınız, taşra bir üniversitede idealist donanımlı bir danışmana rastlarsınız o zaman farklı yorumlanabilir.

Taşra!!! üniversitelerinin avantajına gelince yeteneğiniz, fikiriniz, mücadele kabiliyetiniz, beceriniz varsa büyük üniversitelerde hocalar arasında ezilip gitmektense kendinize büyük bir fırsat yaratabilirsiniz, adınızı üniversitenizin önüne geçirebilecek işler çıkarabilirsiniz. Okuduğum büyük üniversitede ders kitabımın yazarı taşra!!! üniversitesinden bir hocaydı ve hiç yüksek liisansı nerede yaptığına bakma ihtiyacı duymadım, sonuçta hoca alanın en seçkin bilim adamlarından biri idi.

Bunlara katılıyorum tabiki. Ancak sanki biraz kumar oynamak gibi geliyor. Acaba ne çok yeni olanlar ne de dediğiniz gibi size kendinizi gösteme fırsatı vermeyecek yerlere nazaran, Erciyes, İnönü, Ktü gibi yerler hocalar da araştırıldıktan sonra daha ideal olur mu diye düşünüyorum...

Sadakat

Öğrenci
Bunlara katılıyorum tabiki. Ancak sanki biraz kumar oynamak gibi geliyor. Acaba ne çok yeni olanlar ne de dediğiniz gibi size kendinizi gösteme fırsatı vermeyecek yerlere nazaran, Erciyes, İnönü, Ktü gibi yerler hocalar da araştırıldıktan sonra daha ideal olur mu diye düşünüyorum...

Eger bahsettiginiz universitelerde (33a veya 50d) ars. gor kadrosu alabilirseniz tamam yuksek ve doktora yapilsin. Buna sozum yok. Ama bunun disinda buyuk universiteler varken (35.madde de dahil) bu universiteleri tercih etmenin dogru olduguna inanmiyorum. Universite sadece hoca meselesi degil. Evet hoca cok onemli ama bulundugun ortamda etkilesim, ufkunun acilmasi ve kalite gibi onemli faktorler de var.