Taşrada Yüksek Lisans Yapmak

47

Moderator
Bunlara katılıyorum tabiki. Ancak sanki biraz kumar oynamak gibi geliyor. Acaba ne çok yeni olanlar ne de dediğiniz gibi size kendinizi gösteme fırsatı vermeyecek yerlere nazaran, Erciyes, İnönü, Ktü gibi yerler hocalar da araştırıldıktan sonra daha ideal olur mu diye düşünüyorum...

Akademisyenlik zaten bir kumardır arkdaşım. Hayatını verdiğini bir proje yeni bir buluş ile boşa gidebilir. Tarih yazarsın yeni bir arkeolojik bulgu ile bulgu çürür. Tez yazarsın 5 yılını verirsin bir bakarsın sadece değişik isimle biri daha yazılmış tez güme gider. Ortak bir kitap yazarsınız sizin isminizden "ve diğerleri" olarak bahsedilir. Öyp'ye hazırlanırsın sistem değişir. Liste uzar gider. Risk her zaman vardır.

İdeal olur mu? Bence olur ama böyle taşra veya ikinci sınıfmış gibi bir ayrımı hissettiriseniz başınız çok ağırır.

Bu arada en çok yayın yapan üniversitelerin listyesi yayınlanmış.
Bu listeye bakınca ilginç isimler göze çarpıyor :)

EN ÇOK YAYIN YAPAN İLK 50 ÜNİVERSİTE
(2004-2014)

Üniversite

Atıf Sayısı

Yayın Sayısı

Etki Ort.

H-İndex

ISTANBUL UNIV 109,137 14,069 7.76 94
HACETTEPE UNIV 109,177 13,457 8.11 92
ANKARA UNIV 80,506 11,485 7.01 79
GAZI UNIV 75,874 11,374 6.67 70
EGE UNIV 87,541 10,942 8.00 81
ORTA DOGU TEKNIK UNIV 92,534 9,908 9.34 83
ISTANBUL TEKNIK UNIV 78,949 7,901 9.99 80
ATATURK UNIV 51,849 7,053 7.35 64
DOKUZ EYLUL UNIV 48,478 6,709 7.23 45
ERCIYES UNIV 49,054 6,562 7.48 72
SELCUK UNIV 42,596 6,517 6.54 59
ONDOKUZ MAYIS UNIV 29,380 5,921 4.96 45
MARMARA UNIV 41,198 5,452 7.56 60
CUKUROVA UNIV 45,381 5,434 8.35 68
FIRAT UNIV 39,183 5,096 7.69 50
KARADENIZ TEKNIK UNIV 31,685 5,051 6.27 54
ULUDAG UNIV 29,539 4,931 5.99 50
GATA 30,598 4,911 6.23 52
SULEYMAN DEMIREL UNIV 37,668 4,849 7.77 58
BASKENT UNIV 25,733 4,801 5.36 43
AKDENIZ UNIV 32,805 4,598 7.13 60
BOGAZICI UNIV 48,225 4,114 11.72 74

Son düzenleme:

Sadakat

Öğrenci
Akademisyenlik zaten bir kumardır arkdaşım. Hayatını verdiğini bir proje yeni bir buluş ile boşa gidebilir. Tarih yazarsın yeni bir arkeolojik bulgu ile bulgu çürür. Tez yazarsın 5 yılını verirsin bir bakarsın sadece değişik isimle biri daha yazılmış tez güme gider. Ortak bir kitap yazarsınız sizin isminizden "ve diğerleri" olarak bahsedilir. Öyp'ye hazırlanırsın sistem değişir. Liste uzar gider. Risk her zaman vardır.

İdeal olur mu? Bence olur ama böyle taşra veya ikinci sınıfmış gibi bir ayrımı hissettiriseniz başınız çok ağırır.

Bu arada en çok yayın yapan üniversitelerin listyesi yayınlanmış.
Bu listeye bakınca ilginç isimler göze çarpıyor :)

EN ÇOK YAYIN YAPAN İLK 50 ÜNİVERSİTE
(2004-2014)

Üniversite

Atıf Sayısı

Yayın Sayısı

Etki Ort.

H-İndex

ISTANBUL UNIV 109,137 14,069 7.76 94
HACETTEPE UNIV 109,177 13,457 8.11 92
ANKARA UNIV 80,506 11,485 7.01 79
GAZI UNIV 75,874 11,374 6.67 70
EGE UNIV 87,541 10,942 8.00 81
ORTA DOGU TEKNIK UNIV 92,534 9,908 9.34 83
ISTANBUL TEKNIK UNIV 78,949 7,901 9.99 80
ATATURK UNIV 51,849 7,053 7.35 64
DOKUZ EYLUL UNIV 48,478 6,709 7.23 45
ERCIYES UNIV 49,054 6,562 7.48 72
SELCUK UNIV 42,596 6,517 6.54 59
ONDOKUZ MAYIS UNIV 29,380 5,921 4.96 45
MARMARA UNIV 41,198 5,452 7.56 60
CUKUROVA UNIV 45,381 5,434 8.35 68
FIRAT UNIV 39,183 5,096 7.69 50
KARADENIZ TEKNIK UNIV 31,685 5,051 6.27 54
ULUDAG UNIV 29,539 4,931 5.99 50
GATA 30,598 4,911 6.23 52
SULEYMAN DEMIREL UNIV 37,668 4,849 7.77 58
BASKENT UNIV 25,733 4,801 5.36 43
AKDENIZ UNIV 32,805 4,598 7.13 60
BOGAZICI UNIV 48,225 4,114 11.72 74

Hocam eline koluna sağlık da bu değerlendirme çok sağlıklı değil çünkü nitelik çok ön planda değil. Bir de world ranking olarak bir baksan farkı göreceksin. Kırmızı ile işaretlediğin yerler dünya sıralamasında 3000 lerde veya sıralamaya hiç girememiş...

47

Moderator
Hocam eline koluna sağlık da bu değerlendirme çok sağlıklı değil çünkü nitelik çok ön planda değil. Bir de world ranking olarak bir baksan farkı göreceksin. Kırmızı ile işaretlediğin yerler dünya sıralamasında 3000 lerde veya sıralamaya hiç girememiş...

Bu değerlendirme sağlıklı değilse World ranking'inde güvenilirliği sorgulanabilir :)

Elbette çok sağlıklı değil ancak sonuçta bunlar makale, bilim, veri. En azından yarın birgün bir konuya çalışacak bir öğrenciye yol göstersin yeter. Kendi tez konumda Türkçe kaynak yok. Bir Allahın kulu dandik dahi olsa bir tane makale yazsa hiç değilse zihnimde bir şablon oluşurdu. kimse bir makaleyi ararken etki ortlaamasına falan bakmaz. Bilim kümülatiftir. Sonuçta hangi alana elini atsan bir boşluk eksik var. Dandikte olsa bu açıkların kapatılması gerekiyor. İhtiyacçlar hiyerarşiktir. Daha temel alanlarda bile temel niteliğinde makaleler, kitaplar, bilimsel çalışmalar, temel veriler üretmemiş iken kalkıpta global rank listlere bakmanın gereği hiç yok. Bu bakımdan makale sayısı gerçekten çok çok çok önemli.

Son düzenleme:

47

Moderator
Ben de dahil çalıştığım konularda türk makalelere kimse güvenmiyorken, makale sayısının bir değeri yok...Tabi citation önemli...

- - - Güncellendi - - -

Ekli dosyayı görüntüle 4838Ekli dosyayı görüntüle 4838
Bilim kümülatiftir. Katılıyorum..ekteki yazıyı okumanızı tavsiye ederim
Türk makaleleriyle alakalı değil hocam. İster Türk, İster İsveç, ister Dingiliz olsun farketmez bilim eleştireldir bu bakış biterse bilimde biter. Şahsen hiç birine güvenmem. Eğer bir adam makaleye kitaba kesin güveniyorsa bu bilim değil imandır.

En son 2000'li yılların başında üdnya klonlama haberleri ile çalkanıyordu. Doly doğdu, Hz. İsa'nın sakalı çalındı kesin Dnalarından yeni bir Hz. İsa geliyor deniyordu. Takip edenler bilir ardından bilim tarihinin en büyük skanllarından biri ortaya çıktı. 2010'da ozon tabakası delinecek, ünsanlar koruyu elbiseler olmaksızın dışarı çıkamayacak deniyordu, şimdi ozon'ın deliği küçüldü düyorlar. Deprem araştırma göre İstanbul 50 kez yıkılmıştı, her gün bir tane filim adamı çıkıp yıkılacak diye bağıryordu.

Bilime güvenmiyorum. güveneni de düşünmeye davet ediyorum :D

++alyansss

Kısıtlanmış Üyelik
ay bilim ne kadar tatlı şeysin sen yemin ederim herkes çok akıllı olduğunu felan söylüyor hayranım sana , yazıları okumadım ama herşeyi biliyorum sen merak etme senden hiçbir şüphe duymuyorum kız seni ne çok seviyorum bi bilsen bilim var başka da bir şey yok artık hayatımda :) ...

ayyyy yerim o yanakları :) :) :)

Son düzenleme:

Galenos

Öğrenci
Bilimsel bir makaleden yola çıkıp daha büyük soruları cevaplamaya çalışmak sansasyonel habercilik...ben bir makaleden şunu istiyorum sadece makalede sorduğu soruyu cevaplasın...örneğin klonlama yapıldımı yapıldı..bitti.. Gerisi magazin habercilik....Ancak türk makalelerde yoğun şekilde görülen verilerle oynama, çarpıtma, deneyleri özensiz yapma gibi etik olmayan şekilde makale oluşturma sonucu sayıca fazla niteliksiz makale yayınlama yarışı....dolayısıyla (kendi alanım için konuşuyorum) gerçek türk bilim adamlarını tenzih ederek konuşmam gerekirse, genel olarak türkiyede bilim değil film yapılıyor..Bu kadar çarpık bir düzenin içinde ne kadar etik kalınırsa o kadar kalmayı planlıyorum...yazılacak o kadar şey var ki neyse...

47

Moderator
Bilimsel bir makaleden yola çıkıp daha büyük soruları cevaplamaya çalışmak sansasyonel habercilik...ben bir makaleden şunu istiyorum sadece makalede sorduğu soruyu cevaplasın...örneğin klonlama yapıldımı yapıldı..bitti.. Gerisi magazin habercilik....Ancak türk makalelerde yoğun şekilde görülen verilerle oynama, çarpıtma, deneyleri özensiz yapma gibi etik olmayan şekilde makale oluşturma sonucu sayıca fazla niteliksiz makale yayınlama yarışı....dolayısıyla (kendi alanım için konuşuyorum) gerçek türk bilim adamlarını tenzih ederek konuşmam gerekirse, genel olarak türkiyede bilim değil film yapılıyor..Bu kadar çarpık bir düzenin içinde ne kadar etik kalınırsa o kadar kalmayı planlıyorum...yazılacak o kadar şey var ki neyse...
Tam olarak sorunda kırmızı ile işaretlkediğim bölüm. Kuzu klonlandı mı? Evet. Sorun var mı? Evet! Çünkü doğan koyun Dna'sı alınan ile aynı yaşlarda doğmuş gibi ölüyor. Yani ortalama bir insan ömrü 65 yıl varsaysak 40 yaşında biri kloanlanmaya çalışıldığında Dna yaşı 40 oluyor. Genetik özellikleri yeni doğmuş bir kzununki gibi değil. Klonlama gerçekten kolnlama ama sonuç facia :D İşte bu magazincilik değil gerçek bilimdir.

Hwang Woo-suk' profesörlüğü elinden alnımştı yanılmıyorsam.

Bu bahsettiğiniz kalite sorunu bazı alanlarda çok var bazılarında ise az. Hiç olmayan yok gibi. Bu iki ayrımı yapan en büyük şey bilgi birikimi işte. Köklü bölümler ve bilimler belli bir olgunluğa ulaşmışken, bazıları daha çok toy. Bölümün öğrencilerinin bitirme tezlerine bakıldığında bile gerçekten çok faydalı bilgilr var.

Son düzenleme:

47

Moderator
ay bilim ne kadar tatlı şeysin sen yemin ederim herkes çok akıllı olduğunu felan söylüyor hayranım sana , yazıları okumadım ama herşeyi biliyorum sen merak etme senden hiçbir şüphe duymuyorum kız seni ne çok seviyorum bi bilsen bilim var başka da bir şey yok artık hayatımda :) ...

ayyyy yerim o yanakları :) :) :)
bwhoa4.jpg

kuramci

Araştırma Görevlisi
Cari ilanlara başvururken taşra veya büyük kentlerde yüksek lisans yapmanın ne gibi bir farkı olur? Ben Gaziantep Üniversitesi'nde ingilizce yüksek lisans yapıyorum. Çünkü büyük kentlere gidemem, memleketim burası. Bana bir dezavantajı olur mu bunun?

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Galenos

Öğrenci
sanırım bir anlam karmaşası yaşıyoruz..

Siz bilimin dünyanın heryerinde manipüle edilmeye açık olduğunu hatta türkiyedeki ile eşdeğer oranda manipüle edildiğini mi savunuyorsunuz?
Makale sayısının bir üniversiteyi başarılı kılmak için majör kriter olduğunu mu savunuyorsunuz?

Birde sanırım yukarıda ki ifadem yanlış anlaşıldı, makalelere salt güvenmek ayrı okuyan insanda bir perspektif oluşturması ayrı...Ben şunu belirtmek istedim Tr de yazılan makalelerin data larına bile güvenmekte zorluk çekiyorum...zira eleştirel bakış açısı olmazsa, merak olmazsa, hipotez kurabilecek eğitimli bir beyin olmazsa vs kaliteli bir çalışma zaten ortaya çıkmaz

Şöyle söylemek istiyorum uzun uzun yazmak yerine sağlık ve fen bilimlerinde tam 200 yıl gerideyiz... onların kötüsü bizim iyimiz olur net...bilimde sadece onları takip ediyoruz o kadar... Bunun nedenleri çok uzun sizin tarafınızdanda bilindiğini düşünüyorum....

Son düzenleme:

++alyansss

Kısıtlanmış Üyelik
Cari ilanlara başvururken taşra veya büyük kentlerde yüksek lisans yapmanın ne gibi bir farkı olur? Ben Gaziantep Üniversitesi'nde ingilizce yüksek lisans yapıyorum. Çünkü büyük kentlere gidemem, memleketim burası. Bana bir dezavantajı olur mu bunun?

Sent from my XT1032 using Tapatalk

aslında size kalmıştır biraz ama .... genelde buyuk üniler çok efor ister ...bin dereden su getirtme potansiyeli çok yüksektir...iü öledir mesela ,ama anadoludaki ünilerin çoğu sanırım size diplomayı takdim eder uğraşsız.. ancak sahip olduğunuz haklar eşittir ,fark kendinizi ifade yeteneğinizdse bilgi yoğunluğunuzda çıkar ortaya ,ayrıca özgüven verir ..ancak yinede söyliyim davulun sesi uzaktan hoş gelir zevk almazsanız yakından sağır olursunuz :) :) ,galenos bazı konuşmalarınıza hayranım doğrusu objektif olmuş denebilir yinede.. ..

Son düzenleme:

kuramci

Araştırma Görevlisi
aslında size kalmıştır biraz ama .... genelde buyuk üniler çok efor ister ...bin dereden su getirtme potansiyeli çok yüksektir...iü öledir mesela ,ama anadoludaki ünilerin çoğu sanırım size diplomayı takdim eder uğraşsız.. ancak sahip olduğunuz haklar eşittir ,fark kendinizi ifade yeteneğinizdse bilgi yoğunluğunuzda çıkar ortaya ,ayrıca özgüven verir ..ancak yinede söyliyim davulun sesi uzaktan hoş gelir zevk almazsanız yakından sağır olursunuz :) :) ,galenos bazı konuşmalarınıza hayranım doğrusu objektif olmuş denebilir yinede.. ..

Mecburen burada yapmalıyım, başka alternatifim yok. Büyük üniversitelerde yapanlarla aradaki farkı kapatmak için ingilizce bölüm tercih ettim, umarım önümü kapatmıyorumdur bu şekilde.

++alyansss

Kısıtlanmış Üyelik
Mecburen burada yapmalıyım, başka alternatifim yok. Büyük üniversitelerde yapanlarla aradaki farkı kapatmak için ingilizce bölüm tercih ettim, umarım önümü kapatmıyorumdur bu şekilde.

yok hocam dedim ya size kalmıştır ... benim imkanlarım kısıtlı şu an mesela mali sorunlar var .. ancak olmasaydı bile bana göre her zaman çalışmak,bir hedefi olmak güzel bi şeydir hatta takdir edilesidir...

şu kadarı var ki "bilim yaparak çok para kazanılamayacağı" ne yazık ki doğru sanırım ancak yönlendirme yollar,kararlar ve teknikler bence hep akla ve bilime dayanmalıdır ..stamamen size kalmıştır hocam elbeteki kendinizi sadece ders çalışmaya emek vermeye endekse edebilirsiniz.. hatta bu durumu avantaja çevirmek son derece kolaydır tabi öznel fikrim...dışardan öle görünüyor belki içte öle değildir ..

size dönük: buyuk bir ünide olsanız çok yüksek ihtimal ilgili olduğunuz kısmın "tam uzmanı" olurdunuz sonuç çıktılarında ..ancak bir sürü stresler,renkten renge girmeler,çok zor sorular "ay bu çok önemsiz bir ayrıntıymış" dediğiniz ancak hocanın tam orayı önemsemeleri felan felan felan bende gece vardiyası vardı bi de mesela ,geceyi aydınlatıyorsunuz tabi kaleminizin mürekkebiyle ama ..... böle bişi valla ben olsam heralde kimsenin beni sıkmadığı rahat ve yalnız olduğum bir ortam isterdim heralde ...

Son düzenleme:

_Whisper_

Öğrenci
Şu anda İÜ yüksek lisans yapıyorum ve kesinlikle tavsiye etmiyorum. Evet büyük üniversitelerin marka değeri daha yüksektir ancak önemli olan sizin kendinizi geliştirebilmenizdir. Büyük üniversitelerde hocalar size yakınlık göstermez iken daha küçük (ya da taşra ne derseniz deyin) üniversitelerde hocalarla samimi bir ortamınız olur. Hoca yakın olsa ne olur deyip geçmeyin yüksek lisans sürecinde en çok ihtiyacınız olan şey size destek olacak, elinizi tutacak bir hocadır bana kalırsa. Ve ben bunun sıkıntısını yaşadım ve hala yaşıyorum.

Cari alımlarda size ne gibi bir katkısı olur ya da zararı olur bilemem. Ama samimi bir ortam istiyorsanız bence taşra dediğiniz o üniversiteler çok daha iyidir diye düşünüyorum.

47

Moderator
sanırım bir anlam karmaşası yaşıyoruz..

Siz bilimin dünyanın heryerinde manipüle edilmeye açık olduğunu hatta türkiyedeki ile eşdeğer oranda manipüle edildiğini mi savunuyorsunuz?
Makale sayısının bir üniversiteyi başarılı kılmak için majör kriter olduğunu mu savunuyorsunuz?

Birde sanırım yukarıda ki ifadem yanlış anlaşıldı, makalelere salt güvenmek ayrı okuyan insanda bir perspektif oluşturması ayrı...Ben şunu belirtmek istedim Tr de yazılan makalelerin data larına bile güvenmekte zorluk çekiyorum...zira eleştirel bakış açısı olmazsa, merak olmazsa, hipotez kurabilecek eğitimli bir beyin olmazsa vs kaliteli bir çalışma zaten ortaya çıkmaz

Şöyle söylemek istiyorum uzun uzun yazmak yerine sağlık ve fen bilimlerinde tam 200 yıl gerideyiz... onların kötüsü bizim iyimiz olur net...bilimde sadece onları takip ediyoruz o kadar... Bunun nedenleri çok uzun sizin tarafınızdanda bilindiğini düşünüyorum....

Sorularınıza ben sorularla karşışık versem herhalde daha hızlı anlabiliriz :)

- Siz üniversitede makale sayısının üniversite başarısında önemsiz olduğunu mu düşünyorsunuz?
- Siz dünyada gelişmiş ülkelerde bilimin hiç istsmar edilmediğini mi savunuyorsunuz? Basit bir örnek verdim Hwang Woo-suk. Milyon doları götüren bir adam.

Adamın yükselişi kadar kadar batışı da destansız. Bu açıdan taktir ettim. Sahtekarının bile vozyonu geniş. Bezimkiler sadece fazladan ders almakla para kazanabiliyor :D
20060109_400.jpg

Onların en kötüsü bizim en iyimizden daha iyi gibi bir önyargım yok. Bence kimseninde olmamalı. Yapılan çalışmaya, sonuçlarına, değerlendirme biçimine bakılır bence diline, dinine bakılmaz diye düşünüyorum.

++alyansss

Kısıtlanmış Üyelik
Şu anda İÜ yüksek lisans yapıyorum ve kesinlikle tavsiye etmiyorum. Evet büyük üniversitelerin marka değeri daha yüksektir ancak önemli olan sizin kendinizi geliştirebilmenizdir. Büyük üniversitelerde hocalar size yakınlık göstermez iken daha küçük (ya da taşra ne derseniz deyin) üniversitelerde hocalarla samimi bir ortamınız olur. Hoca yakın olsa ne olur deyip geçmeyin yüksek lisans sürecinde en çok ihtiyacınız olan şey size destek olacak, elinizi tutacak bir hocadır bana kalırsa. Ve ben bunun sıkıntısını yaşadım ve hala yaşıyorum.

Cari alımlarda size ne gibi bir katkısı olur ya da zararı olur bilemem. Ama samimi bir ortam istiyorsanız bence taşra dediğiniz o üniversiteler çok daha iyidir diye düşünüyorum.

valla ben lisansı ordan bitirdim ancak akstetiğiniz bir samimiyetsizliği hiç mi hiç yaşamadım .. hocalar beni çok severlerdi tüm samimiyetimle söylüyorum .. ancak hep objektiflerdi.. mesela çok sevmelerine rağmen yalnızca rehber olabiliyorlardı... hala da görüştüğüm bazı hocalarım var ordan ...ancak o hocalar dahi sınavlarda sorulan sorulara yönelik ser verir sır vermezlerdi ...

ayrıca tezli yaptığım bu anadoludaki okulda inan sınavda hiç bi disiplin yok ... anlamadım yani elinden gelse sınav yapmayacak bazı hocalar aldığım 4 dersin 3 ünü kılımı kıpırdatmadan şimşek hızyla geçtim :) :)

bence doğru olan budur !!.. rehber olmak başka yanlı olmak başka hocam adamakılı saygıya dikkat ederek yaklaşırsanız eminim hiç biri çevirmez ama sadece yol gösterebilirler .... valla o okula bu sebpten hayranım belki bu yıl atanamam ancak bana "çok çalışmayı" öğretti birde kendi kendine öğrenmeyi bu okul aracılığıtla keşfettim ...bunlar bence bir sermayedir.

şöyle bir örnekçiği vermek istiyorum ben : okulda buyuk bir prof vardı ... yani çıkardığı iki kitabı vardı lisans öğrencisi boyutuyla konuşuyorum ,ancak arkadaslarım hep "o hoca bize sürekli aradaki mesafeyi her yanına gittiğimizde hgissettiriyor ...ileri vakalarda bazı arkadaslarım odasından attığını falan söyleyenler vardı... :) :) valla samimiyetle diyceğim o ki ben o hocayla saatlerce muhabbet ettim :) yakın zamanda yine mail atıp uzun zuun sohbet etmeyi planlıyorum bi karar için fikrine ihtiyacım var...

yani saygıya üslüba dikkat ederseniz ben hiç geri çevireceklerini sanmıyorum ...ancak çok uğraş vermenizi (çok çalışmanızı efor sarfetmenizi isterler doğaldır ... zaten rehberliği bu amaçla yapıyorlar ki..

buna mukabil tezli yaptığım bu anadoludakiş okulda yapılan sınavlarda displişn adına hiç bişi yok valla sölemicektim ama ... bazı hocalar sınav dahi yapmıyor sanırım .. gelecek yıl donduracağım bu programda ilk dönem aldığım 4 dersin 3 ünü kılımı kıpırdatmadan geçtim başarıyla..

Son düzenleme:

Galenos

Öğrenci
Cloning comeback : Nature News & Comment

öncelikle cesaret göstererek sorularınızı cevaplama gayretine girmeyi seçiyorum;

1) Makale sayısından çok makalelerin niteliğinin üniversitelerin başarısını göstermekte bir delil olduğunu düşünüyorum. (high index vs.)
2) Örnek verdiğiniz bilim adamının yaptığının tartışmasız ahlaksızlık olduğunu düşünmekle birlikte en azından bu ihlali değerlendirebilecek ve cezalandırabilecek bir denetim mekanizmalarının bulunmasının takdir edilesi olduğunu düşünüyorum.
3) Tabiki yaptıkların bilimin çapı büyük olduğu için ihlalin çapının büyük olmasını da doğal karşılıyorum (Yalnız baştaki verdiğim makaleyi tavsiye ederim)
4) Kesinlikle bizim bilimsel etik anlayışımızın (istisnalar hariç) genel geçer seviyenin altında olduğunu düşünüyorum.
5) Bu durumun din ırk milletten ziyade kültürle ilişkili olduğunu düşünüyorum. Yahudilerin nüfusu dünya nüfusunun % 0.25 olduğu halde Nobel ödüllerinin %23 ü onlara aittir. Nobel bir kıstas değil diyorsanız buluşlarına baktığımızda bizim yaşamımızı sürdürmek için elzem olan konularda bulduklarının inanılmaz olduğunu görebiliriz. Bu durum onların çok zeki olması ile ilgili değil, bilim sanat onların kültüründe var çocukluktan beri o şekilde yetişiyorlar.. O yüzden şovanizm e gerek yok bence.. Eksiklerimizi görüp ivedi olarak bunları tamamlamak daha rasyonel.