Cloning comeback : Nature News & Comment
öncelikle cesaret göstererek sorularınızı cevaplama gayretine girmeyi seçiyorum;
1) Makale sayısından çok makalelerin niteliğinin üniversitelerin başarısını göstermekte bir delil olduğunu düşünüyorum. (high index vs.)
2) Örnek verdiğiniz bilim adamının yaptığının tartışmasız ahlaksızlık olduğunu düşünmekle birlikte en azından bu ihlali değerlendirebilecek ve cezalandırabilecek bir denetim mekanizmalarının bulunmasının takdir edilesi olduğunu düşünüyorum.
3) Tabiki yaptıkların bilimin çapı büyük olduğu için ihlalin çapının büyük olmasını da doğal karşılıyorum (Yalnız baştaki verdiğim makaleyi tavsiye ederim)
4) Kesinlikle bizim bilimsel etik anlayışımızın (istisnalar hariç) genel geçer seviyenin altında olduğunu düşünüyorum.
5) Bu durumun din ırk milletten ziyade kültürle ilişkili olduğunu düşünüyorum. Yahudilerin nüfusu dünya nüfusunun % 0.25 olduğu halde Nobel ödüllerinin %23 ü onlara aittir. Nobel bir kıstas değil diyorsanız buluşlarına baktığımızda bizim yaşamımızı sürdürmek için elzem olan konularda bulduklarının inanılmaz olduğunu görebiliriz. Bu durum onların çok zeki olması ile ilgili değil, bilim sanat onların kültüründe var çocukluktan beri o şekilde yetişiyorlar.. O yüzden şovanizm e gerek yok bence.. Eksiklerimizi görüp ivedi olarak bunları tamamlamak daha rasyonel.
Eksiklekilerimizi tamamlamak mı?
Az önce kendi alanınzda yapılan Türkçe çalışmaları dikkate almadığınızı belirttiniz, sizin yaptığınız çalışmayıda birileri dikkate almayacağınıda herhalde biliyorsunuzdur. Böyle düşünürken nasıl bilgi birikimi oluşabilir ben ciddden merak ediyorum. Kendi tezinizi kendiniz çürütüyorsunuz.
Sayın Hwang Woo-suk'u yargılayan mekanizmanın varlığından bahsetmişsiniz ve taktir etmişsiniz. Ancak bu adam bir Amekarikalı olsaydı emin olun bu kadar sıkıntı çıkmazdı. bilim dünyasında tek yalancı Hwang Woo-suk mu? Bir bilim adamının politik linçinin en çok okunan dergilerden birinin kapağında olması bence cidden düşünülmeye değer bir ayrıntı değil midir? En büyük sebeplerden birisi bu bilimin ilgi merkezini kaydırabilecek bir adam olmasıdır o kadar. Skandaldı, yalandı ancak yapılan labaratuvarlar hala açık, asistanlar ve öğreciler hala görevde o zaman gelen büyük paranın nimetlerinde ve bilgi birikiminden hala faydalanan birileri var.
Yahudilerle ilgili makale dahi yazacak kadar ilgi alanım olduğu için az çok biliyorum, bizim insanımız kendine uydurduğu yalnlardan biri de budur. Evet iyi işler yapmışlar ve bunun altındaki sebepleri az çok biliyuorum ama bu sadece bir bahane. Japonya endüstrileişrken Yahudiler mi ellerinde tuttu? Bunlar boş safsatalar. Çarpık fikirler, bir bilim insanı benim insanım bilim üretemez diyorsa bu ülkeden bilim buna iinanmayan ve değiştirmek için çabalayn birkaç kişinin şahsi başarısı olur o kadar.