Öncelikle şunu belirtmek isterim. Yök'te bu metni yazan kimse, ya konuları hiç bilmiyor ya da birkaç tane taşra üniversitesi rektörünün etkisinde kalarak (ar.gör.ler hemen dönsün diye düşünen) baştan savma yazmış.
Lisansüstü dersler uzaktan eğitime geçmiş durumda. "Aktif olarak okulda işlenen ders yok." "Aktif olarak okulda yazılan tez yok." diye düşünüldüğü için tez döneminde de olsa ders döneminde de olsa, eğitim "aktif" olarak devam etmediğinden 35.madde ile görevlendirilen de "eğitim" amacıyla görevlendirildiğinden mütevellit her ikisinin de geri dönmesi anlamı çıkıyor bence.
Ancak yine de, tekrar söylüyorum mayıs ayının sonunda hayat normale dönecekse ve insanlar eylülde başlayacak olan yeni dönemde eğitimlerine devam edecekse, şu anda kayıt dondurma işlemi yaparak kendi üniversitelerine dönmelerinin ne anlamı var? Onu hala ben somut olarak anlayabilmiş değilim. Kayıt dondurduğu için insanların (kağıt üzerinde eğitimleri devam etmediği için) dönmelerinin mantığını anlayabiliyorum bunda sorun yok. Ama eğer eylülde tekrar başlayacaksa eğitim (ders ve tez ikisi de dahil buna) eylülde yeniden 35.madde görevlendirilmesi yapılması gerekecek.
35.madde yazışmaları da 3aya yakın sürüyor. Dolayısıyla ortaya son derece abuk bir süreç çıkıyor, bunun Yök tarafından hesaplanamamış olmasına gerçekten aklım yatmıyor. Bir uygulama yapalım:
35.madde ar.gör. ders veya tez döneminde
Kayıt dondurma dilekçesi veriyor (Danışman onayı da var) Mayısın ikinci haftası versin mesela
Enstitü yönetim kurulunda değerlendiriliyor (onay) Haziran'ın ikinci haftasını buldu
İlişik kesme işlemleri (minium 15 gün= Temmuz'un başı)
Kendi üniversitesine dönüş (minimum 15 gün Ağustos başı oldu)
Bu arada gün döneminde eğitimin devam edeceği duyuruldu (Eylülün ikinci haftası dersler başlayacak, kütüphanaler açılacak yani tezler yazılmaya başlanabilecek)
Ne oldu? Ağustos'un başında 35.dilekçesi verilmek zorunda kalındı (ünide onay 1ay, Yök 1ay, Görevlendirilen üni.ye gidiş 1ay=> Kasım ayında ancak yeniden resmi olarak görevlendirilebilir)
DErsler/tezler eylülün ikinci haftası başlayacağından ortaya tümüyle bir kaos çıktı. Bunu ben bir araştırma görevlisi olarak 10dakikada hesaplayabildim
Ortaya çıkacak kaos son derece net. O yüzden bu karar son derece mantıksız ve akla aykırıdır. YÖk'le teması olanlar veya Yök'e durumu iletebilecek durumda olanlar bu durumu ivedilikle YÖk'e iletmeli ve yeni bir düzenleme çok hızlı bir biçimde yapılmalıdır. Aksi takdirde ortaya tüm görevlendirilmiş ar.gör.leri kapsayacak şekilde çok büyük sorunlar çıkacaktır.
Bilmiyorum, ben mi yanlış düşünüyorum?
p.s. yukarıdaki tarihlere görevlendirilen üniversitede ev açma, tekrar kendi üninde ev açma vs gibi şeyler eklenmemiştir. bir de onların yaratacağı maddi ve manevi yük var. ev tutmak dediğiniz şey zaten bir ay sürüyor. Evi bul, eşyayı bul, faturaları üzerine al vs vs.
- - - Güncellendi - - -
Yukarıdaki mesajıma bağlı olarak Yök'teki yetkililerin de işini kolaylaştıracak şekilde bir çözüm önerebilirim şöyle ki:
Alınan kayıt dondurma kararı neticesinde ar.görler için uygulama şu şekildedir;
- Kayıt dondurma hakkından yararlanmak isteyen ar.görler (ders veya tez aşaması fark etmeksizin) durumlarını bağlı oldukları enstitüye 15 gün içinde bildirmeliler.
- Bu haktan yararlanmak isteyen ar.gör.lerin tümünün öğrencilik ve kadro sürelerine bir dönem eklenecektir. [50'dli ve 35'liyse öğrencilik ve görevlendirme süresine, 33'lüyse öğrencilik süresine eklenecektir]
- Bu haktan yararlanan ar.gör.lerin maaşları kesintisiz olarak yatırılmaya devam edecektir. [Çünkü dersler devam etmese de, idari görevler devam etmektedir. O nedenle maaş kesintisi diye bir şey olamaz zaten.]
- Bu süreçte kendi üniversitesine dönmek isteyen ar.gör.ler işlemlerini başlatabilirler. Ancak süre kısıtlı olduğu için, kendi üniversitelerine kendi istekleriyle dönen ar.gör.ler güz 2020 dönemi için 35.madde ile görevlendirme talebinde bulunamazlar.
Sanırım ilgili karar bu şekilde düzenlenirse, tüm mağduriyetlerin önüne geçilmiş olur. Covid-19 bir salgın hastalıktır ve buna bağlı olarak yapılacak düzenlemeler de mücbir sebepler kapsamında değerlendirilmelidir.