50/D Görev Süresi

nymphe

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

50/d li bir asistan olarak son görev süresi uzatımım 1 yıllığına değil, yüksek lisansta azami süre olan 3 yılımın dolduğu tarih olan 18 eylül 2016 ya kadar yapıldı. Oysa şu ana kadar azami öğrencilik süresini dolduran asistanlar da dahil tüm 50/d lilerin süreleri 1'er yıl uzatılmıştı. Diğer asistanlar öğrencilik süreleri dolmasına rağmen aylarca kadroda kalıp doktoraya başlamaları beklenmişken, ben uzun süre uğraşıp didinip girdiğim işimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayım. Üstelik süremin bı kadar uzamasında kişisel bir kabahatim yokken...Bu konuda süresi 6 ay uzatılan tek örnek benim. Bu çifte standarta karşı ne yapabilirim, lütfen yardımcı olun. Selamlar.
 
Son düzenleme:

Tahira

Öğrenci
Sıkıntı büyük.

Omu de misiniz?
Yök yakın zamanda bir düzenleme yaptı bu durumla ilgili o sebepten sizin işinizi de sıkı tutmuş olabilirler. Yök yazdıktan sonra genelde o durum hiç esnetilmiyor.
Bende aynı durumdayım yakın zamanda böyle iş mi olur diyip meb e geçtim. Durum konusunda yasa çok açık ve net yasa sadece şunu diyor kişi öğrenciligi süresince bir üniversitede akademi personel olarak çalıştırılir. Bu açıdan yapilabilecek pek birşey yok gibi duruyor. Ben rektöre kadar çıkıp derdimi anlattım ama yok düzenlemesi olduğu için pek yapılacak birşey yok denildi.
Mahkeme yolunuz herzaman açıktır. Gidip dava edip kesin kazanırsınız. Fakat sonrasında o üniversitede akıbetini çok iyi olmayacağını bilmeniz gerekir.
İyi günler bol sabırlar.
 
Son düzenleme:
A

Alıntılı Metin

Guest
Alıntılı Metin

Akademik Personelin Görevine Son Verilmesi

2547 sayılı Kanunun 31, 32, 33 ve 50/d maddelerine göre istihdam edilen Öğretim Görevlileri, Okutmanlar, Araştırma Görevlileri, Uzmanlar, Çeviriciler ve Eğitim-Öğretim Planlamacılarının sözleşme süresi sonunda görevlerine son verilmesi çok sık karşılaşılan bir konudur. Sitemizin, Danıştay kararları çerçevesinde bu konuya ilişkin olarak hazırladığı dosyaya bakmak için tıklayın
2547 sayılı Kanunun 31, 32, 33 ve 50/d maddelerine göre istihdam edilen Öğretim Görevlileri, Okutmanlar, Araştırma Görevlileri, Uzmanlar, Çeviriciler ve Eğitim-Öğretim Planlamacılarının sözleşme süresi sonunda görevlerine son verilmesi çok sık karşılaşılan bir konudur. Sitemizin, Danıştay kararları çerçevesinde bu konuya ilişkin olarak hazırladığı dosyaya bakmak için tıklayın.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 1993/65 Esas No'lu ve 1993/208 No'lu kararı ile Danıştay Sekizinci Dairesinin 1994/2879 Esas No'lu ve 1995/697 No'lu kararı ve yine Sekizinci Dairenin 1994/2851 Esas No'lu ve 1995/365 No'lu kararları çerçevesinde bu konuda yaşanan problemlere belirli bir standart görüş getirilmiştir.

Verilen kararlarda iki temel husus göze çarpmaktadır.
1- 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesine göre; ?Lisans üstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere öğretim yardımcılığı kadrolarından birine de atanabilirler.?

Madde de yer alan Öğretim yardımcılığı kadrolarının ne olduğu, Kanunun tanımlar başlıklı 3. maddesinin (p) bendinde ?Öğretim Yardımcıları: Yükseköğretim kurumlarında, belirli süreler için görevlendirilen, araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim - öğretim planlamacılarıdır.? şeklinde belirtilmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi vermiş olduğu kararlarda 50/d maddesine göre yapılan atamalarda burs verilmeyen doktora öğrencilerinin mali yönden desteklenmesinin amaçlandığını belirtmiş ve doktoranın bitimi ile de bu amacın gerçekleştiğinin altını çizmiştir.

Bu nedenlerden dolayı 50/d maddesine göre araştırma görevliliği, uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacısı kadrolarına atananların görevleri doktora ile bitmekte ve bu kişilerin görevlerine son verilmesinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

2- Danıştay vermiş olduğu kararlarda 2547 sayılı Kanunun 31, 32 ve 33. maddelerine göre Öğretim Görevliliği, Okutmanlık, Araştırma Görevliliği, Uzmanlık, Çeviricilik ve Eğitim-Öğretim Planlamacılığı kadrolarına yapılan atamalarda ise hukuki durumun Kanunun 50/d maddesine göre yapılan atamalardan farklı olduğunu belirtmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu her ne kadar sadece Öğretim Görevlilerine ilişkin bir karar vermiş olsa da, Okutmanlık, Araştırma Görevliliği, Uzmanlık, Çeviricilik ve Eğitim-Öğretim Planlamacılığı kadrolarına yapılacak atamalar ile öğretim görevliliğine yapılan atamalarda bir benzerlik olduğu için verilen karar bu kadrolar içinde geçerlidir.

Buna göre İdari Dava Daireleri Kurulu, atamalarda idareye taktir yetkisi tanındığını, görev süresinin ne kadar uzatılacağı konusunda idareye tanınmış olan taktir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde bir mahkeme kararı verilmesinin uygun olmayacağını belirtmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi de verdiği kararda bu şekilde yapılacak atamalarda hizmetin yürütülmesinin amaç edinildiğini ve bu şekilde yapılmış olan bir atamada kamu hizmetinin sürekliliği nedeniyle görev süresinin uzatılmamasının ciddi, inandırıcı ve hizmetle ilgili maddelere dayandırılması gerektiğini vurgulamıştır.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ve Danıştay Sekizinci Dairesinin kararları; idarenin taktir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde bir karar verilemeyeceğini, ancak kişinin görev süresinin uzatılmamasının ciddi, inandırıcı ve hizmetle ilgili maddelere dayandırılması gerektiğini göstermektedir.


Ancak 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesine göre yapılacak atamalarda doktoranın bitmesi ile amaç gerçekleştiği için görev süresinin uzatılmaması için bir gerekçeye ihtiyaç yoktur.

Bu dosyada belirtilmiş olan Kanun maddelerine Mevzuat bölümümüzde yer alan 2547 sayılı Kanundan bakılabilir.

Akademik Personelin Görevine Son Verilmesi - Memurlar.Net URL ye ait siteden 8.04.2016 tarihinde kopyalanarak alınmıştır
 

nymphe

Öğrenci
Arkadaşlar merheba,
Yök hali hazırda kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerin, öğrencilik sürelerini sıfırladı ve bu dönem birinci dönemimiz. Bu durumda 50/d kadrosu için de birinci dönem olarak kabul edilebilir mi? Yani kadroyla ilişiğimiz azami süre dolunca kesiliyor fakat azami süremiz sıfırlandığı için ilişik kesilme riskimiz kalkmış mı oluyor?
 

sngkslr

Öğrenci
herkese iyi bayramlar;
internette araştırıyorum araştırıyrm hiç bişey bulamıyorum.acaba bilgisi olan bana yardımcı olabılırmı
50d araştırma görevliliğine başvuru için ne gerekli hangı sınavlar gereklı her universite alırmı araştırmalarıma gore sadece görev suresını bulabıldım.her sıte sadece 33a ya gecilebilecegini yazıyor maası ne kadar bulamadım eğer yardımcı olursanız cok tesekkur edrm
iyı gunler.
 

finduilas

Profesör
herkese iyi bayramlar;
internette araştırıyorum araştırıyrm hiç bişey bulamıyorum.acaba bilgisi olan bana yardımcı olabılırmı
50d araştırma görevliliğine başvuru için ne gerekli hangı sınavlar gereklı her universite alırmı araştırmalarıma gore sadece görev suresını bulabıldım.her sıte sadece 33a ya gecilebilecegini yazıyor maası ne kadar bulamadım eğer yardımcı olursanız cok tesekkur edrm
iyı gunler.
50/D ile 33/A arasinda bir fark yok, haliyle "arastirma gorevlisi alimi" icin ne sartlar gerekiyorsa onlari saglamalisiniz.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk
 
A

Akademik Forum

Guest
akademik

Tesekkur edrm cevabiniz icin fakat yökün akademik kadrodaki arastirma.gorevlileri alimnda 50Dveya 33ayrimi yok ne zmn veya neye gore secilicez.
 

atmosfer

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Görev uzatımı konusunda bir sıkıntı yaşıyorum, eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

2013 Eylül'de yüksek lisans programına kayıt yaptırdım ancak ikinci dönem izin alıp askere gittim. 2014 Aralık'ta ise 50/D araştırma görevlisi olarak başladım. Arada bir dönem izin aldığım için şu an 5.dönemimde görünüyorum. Ancak YÖK görev uzatımı için yüksek lisansın başlangıcını dikkate aldığını söylüyor ve ben askere araştırma görevlisi olmadan önce gittiğim için de şu an 5. dönemimde olduğumu görmezden geliyor.

İlgili mevzuatı aradım ancak bir şey bulamadım. Acaba sizin bu konuda bir bilginiz var mı? Hiç yoktan işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyayım.

Teşekkürler.
 

diogenes

Öğrenci
Arkadaşlar merheba,
Yök hali hazırda kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerin, öğrencilik sürelerini sıfırladı ve bu dönem birinci dönemimiz. Bu durumda 50/d kadrosu için de birinci dönem olarak kabul edilebilir mi? Yani kadroyla ilişiğimiz azami süre dolunca kesiliyor fakat azami süremiz sıfırlandığı için ilişik kesilme riskimiz kalkmış mı oluyor?

Bence de bu soru ve yaklaşım önemli. Bu konuyla bilgisi olan arkadaşların paylaşması dileğiyle. Çünkü öğrencilik süreleri sıfırlandı. Ar.gör.lerin ister 35 ya da 50d olsun bu kapsamda öğrencilik sürelerinin sıfırlanıp sıfırlanmadığı buna göre kadro süreleri (eğer öğrencilik süresine göre düzenleniyor ise) nin de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak konuyla ilgili halen yeterli bir bilgi bulunmamaktadır.
 
A

Akademik Forum

Guest
50/d görev süresi dolma tarihi hakkında yardım

Merhaba arkadaşlar benim de bu konu ile alakalı olarak sormak istediğim bir konu var. benim enstitüye kayıt tarihim 2013 Eylül dolayısıyla enstitü süremin 14 Eylül 2016 da biteceğini bana iletmişti. Öğrencilik sürelerinin sıfırlanması ile ilgili değişiklik anladığım kadarı ile bizleri herhangi bir şekilde etkilememiş. Zira 1 Eylül Perşembe günü enstitüden arandım ilişik kesme işlemlerini başlatmam gerektiği söylendi. 14 Eylül malum tatil içerisine denk geliyor ve maaşlar erken ödeneceği için benim bi an önce ilişiğimi kesmek istiyorlar. Benim asıl sorma istediğim ben bu hafta içi ilişiğimi kesmek istemediğimi süremin 14 Eylül de dolacağını dolayısıyla bu tarihin bayram içersine denk geldiğinden bayramdan sonra ilişik kesme işlemlerimi başlatmak istediğimi söyleyebilir miyim acaba? Bu konuda herhangi bir sakınca olur mu?
Böyle yapmayı düşünmemin sebebi ÖYP 'li tüm arkadaşların bir gecede 50 D kadrosuna dönüştürüldükten sonra acaba bu hafta içerisinde bu kanun maddesinde bir iyileştirme olabilir mi düşüncesini taşıyor olmam.
 
A

Akademik Forum

Guest
Merhaba arkadaşlar benim de bu konu ile alakalı olarak sormak istediğim bir konu var. benim enstitüye kayıt tarihim 2013 Eylül dolayısıyla enstitü süremin 14 Eylül 2016 da biteceğini bana iletmişti. Öğrencilik sürelerinin sıfırlanması ile ilgili değişiklik anladığım kadarı ile bizleri herhangi bir şekilde etkilememiş. Zira 1 Eylül Perşembe günü enstitüden arandım ilişik kesme işlemlerini başlatmam gerektiği söylendi. 14 Eylül malum tatil içerisine denk geliyor ve maaşlar erken ödeneceği için benim bi an önce ilişiğimi kesmek istiyorlar. Benim asıl sorma istediğim ben bu hafta içi ilişiğimi kesmek istemediğimi süremin 14 Eylül de dolacağını dolayısıyla bu tarihin bayram içersine denk geldiğinden bayramdan sonra ilişik kesme işlemlerimi başlatmak istediğimi söyleyebilir miyim acaba? Bu konuda herhangi bir sakınca olur mu?
Böyle yapmayı düşünmemin sebebi ÖYP 'li tüm arkadaşların bir gecede 50 D kadrosuna dönüştürüldükten sonra acaba bu hafta içerisinde bu kanun maddesinde bir iyileştirme olabilir mi düşüncesini taşıyor olmam.

Arkadaşlar bu konu hakkında düşüncesi olan paylaşabilir mi? Aksi takdirde bugün ilişiğimi kesmek durumunda kalıcam
 

f_rhythm

Öğrenci
Siz ÖYPli miydnz anlamadım? Ne süresi bu biten?
Edit : Anlaşıldı 50/Dlisiniz yalnız 50dlilerin eğitim sürelerinin YL sonrasında yenilendiğini bilmiyordum,Doktora sonrası yapılır bu iş zannediyordum.

YL sonrası da gönderilebilir araştırma görevlileri yani bu durumda. Yazık gerçekten çok yazık.
 
Son düzenleme:

G.Oktay

Öğrenci
Arkadaşlar merheba,
Yök hali hazırda kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerin, öğrencilik sürelerini sıfırladı ve bu dönem birinci dönemimiz. Bu durumda 50/d kadrosu için de birinci dönem olarak kabul edilebilir mi? Yani kadroyla ilişiğimiz azami süre dolunca kesiliyor fakat azami süremiz sıfırlandığı için ilişik kesilme riskimiz kalkmış mı oluyor?

İşte benim de merak ettiğim konu bu. Öyp ortadan kalktığına göre, programın bize biçtiği süre sınırlaması da ortadan kalkmış olmuyor mu? Bu durumda 50/d kadrosuna geçirildiğimiz tarih esas alınarak lisansüstü eğitimde birinci dönemimiz sayılmıyor mu? Tıpkı cari alımla giren asistan arkadaşlarımız gibi...
 

oziozi

Öğrenci
İşte benim de merak ettiğim konu bu. Öyp ortadan kalktığına göre, programın bize biçtiği süre sınırlaması da ortadan kalkmış olmuyor mu? Bu durumda 50/d kadrosuna geçirildiğimiz tarih esas alınarak lisansüstü eğitimde birinci dönemimiz sayılmıyor mu? Tıpkı cari alımla giren asistan arkadaşlarımız gibi...

bu konu beni de ilgilendiriyor, ÖYP 33/a lı iken 22 eylülde dolacak sürem, 50/d li olduğum için son çıkan karara göre değişecek mi?
 
A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar ben enstitü ile görüştüm 14 Eylül e kadar hakkımın saklı olduğunu söylediler. Bu durumda herhangi bir sıkıntı kalmamış oldu.
 

-can-

Öğrenci
merhabalar,

ben de öyp'li olarak henüz ikinci yılımdayken, daha önceden başlamış olduğum yüksek lisansımın dördüncü yılındayım. Azami süreleri aştığım gerekçesiyle, Yök'ten gelen karar üzerine ilişik kesme işlemlerim başlatıldı. İlişik kesme işlemlerim henüz tamamlanmadı fakat bu ay maaşımı alamadım. Elime henüz yazılı-gerekçeli bir tebligat da geçmiş değil. Ancak yök'ün hakkımda verdiği karar son KHK'dan bir ay kadar önceydi, ilişik kesme işlemlerim ise KHK'dan sonra başladı. Muhtemelen bana verecekleri tebligatta ÖYP Usul ve Esaslar gereği ilişiğimin kesildiği yazacak. Ancak ben son KHK çıktığında hala kayıtlı Öyp'li olarak 50d'ye geçmiş olmalıyım. Bu durumda ÖYP Usül ve Esaslara göre ilişiğimin kesilmesi hala mümkün müdür? Buradan bana bir hak doğabilir mi acaba?
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
merhabalar,

ben de öyp'li olarak henüz ikinci yılımdayken, daha önceden başlamış olduğum yüksek lisansımın dördüncü yılındayım. Azami süreleri aştığım gerekçesiyle, Yök'ten gelen karar üzerine ilişik kesme işlemlerim başlatıldı. İlişik kesme işlemlerim henüz tamamlanmadı fakat bu ay maaşımı alamadım. Elime henüz yazılı-gerekçeli bir tebligat da geçmiş değil. Ancak yök'ün hakkımda verdiği karar son KHK'dan bir ay kadar önceydi, ilişik kesme işlemlerim ise KHK'dan sonra başladı. Muhtemelen bana verecekleri tebligatta ÖYP Usul ve Esaslar gereği ilişiğimin kesildiği yazacak. Ancak ben son KHK çıktığında hala kayıtlı Öyp'li olarak 50d'ye geçmiş olmalıyım. Bu durumda ÖYP Usül ve Esaslara göre ilişiğimin kesilmesi hala mümkün müdür? Buradan bana bir hak doğabilir mi acaba?

Hocam 50/d olsanız da ÖYP'li olsanız da farketmiyor 4. yılda keserler ilişiği.
 

-can-

Öğrenci
Hocam 50/d olsanız da ÖYP'li olsanız da farketmiyor 4. yılda keserler ilişiği.

Nazmi hocam, son bir şey sormak istiyorum. Benzer şekillerde ÖYP ile ilişiği kesilen birkaç kişinin açtığı davalarda ÖYP Usul ve Esaslara göre ilişik kesilemeyeceğine dair yürütme durdurma kararı alınmış. Aslında ben de bu davaların emsal teşkil etmesinden hareketle mahkemeye başvurmayı düşünüyordum. Fakat bu 50d mevzusu olunca işler arap saçına döndü. ÖYP artık tedavülden de kalktığına göre, usul ve esasların kamu personelinin ilişiğinin kesilme gerekçesi olamayacağından bahisle bir dava açmam mantıklı olur mu sizce?
 

Serhat Erdal

Öğrenci
Arkadaşlar merheba,
Yök hali hazırda kayıtlı olan lisansüstü öğrencilerin, öğrencilik sürelerini sıfırladı ve bu dönem birinci dönemimiz. Bu durumda 50/d kadrosu için de birinci dönem olarak kabul edilebilir mi? Yani kadroyla ilişiğimiz azami süre dolunca kesiliyor fakat azami süremiz sıfırlandığı için ilişik kesilme riskimiz kalkmış mı oluyor?

Konu ile ilgili herhangi bir gelişme var mı? Varsa paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
 
A

Akademik Forum

Guest
50d Kadro Devamı

Merhaba,
50dli araştırma görevlisiyim. Kadrom eğitim süresi şeklinde yüksek lisans ve doktorayı kapsayacak şekilde geldi.
Bu şubatta yüksek lisans sürem doluyor. YL yaptığım enstitüde doktora programı yok fakat şartlar uygun ve dosyayı gönderip başvuru yaptık. Ancak YÖK'teki iş yükü dolayısı ile dosyanın cevabı ve dolayısıyla programın açılması gecikti. Muhtemelen eylül ayında doktora programı açılmış olacak. Benim Şubat ayında ilişiğim kesilecek ancak yapılacak ilk doktora sınavında başarılı olunması durumunda kazanılmış kadro hakkının devam ettiği yönünde bir duyum aldım. Konu hakkında bilgisi olan varsa aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
 
Üst