Araştırma Görevlisi Alımında Usulsüzlük

_tarihci

Öğrenci
Merhabalar. Ankara'da bir üniversite araştırma görevlisi almak için 12 Aralık 2012 tarihinde ilana çıktı. Belgelerim eksik olmadan başvurumu yaptım. 28 Aralık 2012'de saat 20.00 (mesai saati dışında) sıralarında üniversitenin internet sayfasında ön değerlendirme sonuçları açıklandı. Listede yer alan adayların değerlendirme puanları (en yükseği 77) benim puanımdan (83) düşük olmasına rağmen bilim sınavına girecek ilk 4 kişi arasına giremediğimi gördüm. Üstelik ilk 4'e giremeyen adaylarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıklamanın mesai saati bitiminde yapılması nedeniyle herhangi bir itiraz hakkı da kalmadı. Bilim sınavı da 31 Aralık'ta yapılacaktı. Bunun üzerine 31 Aralık'ta Bölüm başkanlığına giderek bu durumun sebebini sordum. Burada bana net bir açıklama yapamayıp, elenme sebebini daha sonra bildireceklerini söylediler. Hakkımı aramam için mahkemeye gitmemi tavsiye(!) ettiler. Belli ki mahkemede sonuç almak zor olacak. Daha sonra elenme sebebinin eski tarihli (Eylül tarihli) öğrenci belgesi olduğunu belirttiler. Söylediklerine göre ilanda 15 Aralık'tan sonra alınmış öğrenci belgesi istediklerini belirttiler. Fakat YÖK'te çıkan ilanda öğrenci belgesinin yeni tarihli olması gerektiği yönünde bir ibare yoktu. Üstelik ilan üniversitenin kendi sayfasında da yayınlanmadı. Bahsettiğim yerde büyük ihtimalle sonucu önceden belli bir bilim sınavı yapıldı. Bu durumda sedece ben değil başvuran diğer adaylar da mağdur oldu. Durumu BİMER'e ilettim. Bu durumda başka neler yapılabilir?

aDNA

Profesör
Sonuç açıklanınca benimle irtibata geçiniz Avukatlarımıza sizi yönlendirelim ve yapılması gerekenler için konuşun mutlaka. Sonuç açıklanır açıklanmaz haberleşelim. Geçmiş olsun.

_tarihci

Öğrenci
Sonuç yarın açıklanacak. Ve tahminime göre ilk 4'e son sırada giren (ya da girebilen) aday sınavı kazanacak. Sizi haberdar edeceğim.

_tarihci

Öğrenci
Sonuç gece yarısı açıklandı. İlk iki sıradaki arkadaşlar yedek ve asil olarak kazanmışlar. Bölüm hocaları amacına ulaştı ve kendi adaylarını kadroya aldılar.

elektrik

Öğrenci
hocam merabalar. x üniversitesinde elektrik-elektronik müh. bölümü elektrik makinaları anabilimdalına araştırma görevlisi alımı oldu. bilim sınavına gittik. 70 puan elektronikle ilgili geldi. 30 puan elektrik makinaları ile ilgili geldi. ve elektrik makinaları ile ilgili olan kısımdaki sorulardan biri özgeçmişinizi bölüme katkılarınızı sununuz tarzında. itiraz hakkım olabilirmi. 1 ekimde asil ve yedek belli oldu. özellikle 70 puanlık elektronik olmasına itiraz edebilirmiyim çünkü ilan genel değil elektrik makinaları diye bilim dalına açılmıştı.

aDNA

Profesör
hocam merabalar. x üniversitesinde elektrik-elektronik müh. bölümü elektrik makinaları anabilimdalına araştırma görevlisi alımı oldu. bilim sınavına gittik. 70 puan elektronikle ilgili geldi. 30 puan elektrik makinaları ile ilgili geldi. ve elektrik makinaları ile ilgili olan kısımdaki sorulardan biri özgeçmişinizi bölüme katkılarınızı sununuz tarzında. itiraz hakkım olabilirmi. 1 ekimde asil ve yedek belli oldu. özellikle 70 puanlık elektronik olmasına itiraz edebilirmiyim çünkü ilan genel değil elektrik makinaları diye bilim dalına açılmıştı.
Hocam bilimsel sinav sorularina itiraz olmaz ama cevaplara olabilir. Ben de ayni durumla karsilastim maalesef. Gecmis olsun.

sidneh

Profesör

70 puanlık soruyu elektronikten sormaları alacakları araştırma görevlisini elektronik lablarında da çalıştırmak istediklerini gösterir. Yani araştırma görevlisi kağıt üzerinde elektrik makinalarına bağlı görünür ama tüm lablarda çalışır. Dolayısıyla itiraz hakkınız yoktur diye düşünüyorum.

Bu durum illa ki torpili işaret etmez, bölüm ihtiyacına göre o alanı da test etmek isteyebilir. Başıma geldi ve benim girdiğim sınavda kesinlikle torpil yoktu.

sidneh

Profesör
O bilim sorusu değil, mülakat sorusu olmuş, mülakat yapamadığımızdan böyle değerlendirmek istedik diyip sıyrılırlar hocam.

aDNA

Profesör
Minareyi çalan kılıfı hazırlar. Yaşadığınızı aynen yaşadım :) Allah sabır versin. Ülkemizin bitmişliği bu alımlarda görünebiliyor. Ne bu ve öncesindeki Hükümetler ne de bundan sonra gelecekler bu işin kökünü Ahlak ve Özendirme ile bitiremediği müddetçe bunların önüne geçemeyeceklerdir.

nestor

Öğrenci
Sonuç gece yarısı açıklandı. İlk iki sıradaki arkadaşlar yedek ve asil olarak kazanmışlar. Bölüm hocaları amacına ulaştı ve kendi adaylarını kadroya aldılar.

iki önceki mesajınızda 4. üyenin kazanacağını söylemişsiniz, bu mesajınızda da ilk iki sırayı yaftalıyorsunuz. Bu durumda size göre en masum aday 3. sıradaki mi? Bu yeni moda çıktı gerçekten cari alımda bir şekilde elenenler usulsüzlük var diye atılıyor ortaya. Sözüm meclisten dışarı, kusura da bakmayın ama böyle bir ülkede önünüze çıkarabilecek tüm engelleri göz önüne alıp ona göre başvuru evraklarınızı hazırlamanız sizin sorumluluğunuzda. Bunları sizi incitmek için değil, bu konularda başı yanmış, yana yana öğrenmiş bir insan olarak yazıyorum sakın yanlış anlamayın. Tekrar geçmiş olsun, bir dahaki başvurunuz için tecrübe kazanmış sayın kendinizi..

neslyhn

Öğrenci
Merhabalar. Ankara'da bir üniversite araştırma görevlisi almak için 12 Aralık 2012 tarihinde ilana çıktı. Belgelerim eksik olmadan başvurumu yaptım. 28 Aralık 2012'de saat 20.00 (mesai saati dışında) sıralarında üniversitenin internet sayfasında ön değerlendirme sonuçları açıklandı. Listede yer alan adayların değerlendirme puanları (en yükseği 77) benim puanımdan (83) düşük olmasına rağmen bilim sınavına girecek ilk 4 kişi arasına giremediğimi gördüm. Üstelik ilk 4'e giremeyen adaylarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Açıklamanın mesai saati bitiminde yapılması nedeniyle herhangi bir itiraz hakkı da kalmadı. Bilim sınavı da 31 Aralık'ta yapılacaktı. Bunun üzerine 31 Aralık'ta Bölüm başkanlığına giderek bu durumun sebebini sordum. Burada bana net bir açıklama yapamayıp, elenme sebebini daha sonra bildireceklerini söylediler. Hakkımı aramam için mahkemeye gitmemi tavsiye(!) ettiler. Belli ki mahkemede sonuç almak zor olacak. Daha sonra elenme sebebinin eski tarihli (Eylül tarihli) öğrenci belgesi olduğunu belirttiler. Söylediklerine göre ilanda 15 Aralık'tan sonra alınmış öğrenci belgesi istediklerini belirttiler. Fakat YÖK'te çıkan ilanda öğrenci belgesinin yeni tarihli olması gerektiği yönünde bir ibare yoktu. Üstelik ilan üniversitenin kendi sayfasında da yayınlanmadı. Bahsettiğim yerde büyük ihtimalle sonucu önceden belli bir bilim sınavı yapıldı. Bu durumda sedece ben değil başvuran diğer adaylar da mağdur oldu. Durumu BİMER'e ilettim. Bu durumda başka neler yapılabilir?

merhaba hocam,
Çalıştığım üniversitede de buna benzer elenme durumları oldu ama ilana başvurunun olabilmesi için şartları aynen sağlıyor olabilmeniz lazım. Örneğin; bizim enstitü de yeni tarihli öğrenci belgesi istedi ve eski tarihli öğrenci belgesiyle başvuran adayların başvurularını geçersiz saymamız söylendi enstitü müdürlüğünden. Sizin de böyle olmuş olabilir mi acaba?

-funda-

Öğrenci
Mrb arkadaşlar. Ben Sakarya Üniversitesi' nin açmış olduğu araştırma görevlisi kadrosuna başvurdum. Başvuru süresi bittikten bikaç gün sonra bana bir telefon geldi. Telefondaki kişi başvurduğum bölümdeki bir araştırma görevlisi olduğunu, ilk 4 te olduğumu fakat onların istedikleri kişinin ilk 4 e giremeyip onun girebilmesi için benim çekilmemi istediklerini söyledi. Aynı şekilde bölümden bir yardımcı doçentin benim danışmanımı aradığını, ona da benim çekilmemi rica ettiğini söyledi. Ben zaten çekilmeyecektim ama danışmanım bana bu konuda bir şey söylemediği için onu aramak üzere telefonu kapattım. (Bu arada arayan kişi beni kendi cep numarasından aramıştı.) Hocam kendisinin de bahsedilen hoca tarafından arandığını, geri çekilmememi söyledi. Ben daha sonra arayan kişiyi geri aradım fakat numaramı engellemiş olacak ki her seferinde çalmadan arama sonlandırıldı dedi. Daha sonra üniversitenin sitesine girip tüm bayan araştırma görevlilerini aramaya karar verdim ve ilk aradığım kişi adımı söyleyince şuan kendisi burda değil fakat sizinle konusurken ben de yanındaydım bana da söyleyebilirsiniz dedi ve ben çekilmeyeceğimi söyledim. Bu arada bu konuşmayı kayda aldım. Bugün ön değerlendirme sonuçları açıklandı ve ben kendimi ilk 4 te göremedim. Hatta 7. sıradayım. Dekanı vs. aradım ama ulaşamadım aradığım hiçkimseye. En sonunda bölümdeki bi yard. doç. ulaştım ve durumu anlattım, yöke kayıtlarla birlikte şikayet dilekçesi yazacağımdan bahsettim,hiçbi şey söylemeden dinledi ve aradığım araştırma görevlisine ulaşacağını söyleyerek kapattı telefonu. Benimle birlikte diğer 3 kişi de mağdur maalesef. Beni mülakatta da eleyebilirlerdi bu çok normal ama bu kadar kişinin hakkına girilmesinin bedelini ödemelerini istiyorum elimde kayıt da varken. Bu durumda başka ne yapmam gerek bana yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca arkadaşlar ben bir konuda daha bilgi almak istiyorum, şuan y.lisans tez aşamasındayım fakat anabilim dalımı değiştirmem şuan için mümkün müdür?

-funda-

Öğrenci
Bi yanlışlık yok hocam. Ben de onu anlamadım işte amaçları neydi, madem ilk 4 te değildim niçin danışmanıma kadar ulaşıldı. Keşke biraz vicdanlı olsalardı. Biraz önce bu sitede bi arkadaşla görüştüm,aynı bölümdeyiz ve aynı kadroya başvurmuşuz o 1. olarak kabul edilmiş, dün onu da aramışlar gelmeyin, bizim adayımız belli diye. Hatta onun danışmanını da aramışlar. Sağolsun o da destek verecek şikayet konusunda. İnşallah hak yerini bulur, en azından bundan sonrası için bi şeylerin yolsuzluk yapılmadan adil bi şekilde yapılmasını sağlayabiliriz.

C

ch.accepted

Guest
Şöyle haberler okuyunca kendimi tutamıyorum sinir krizine giriyorum istemsiz olarak.

"ilk 4 te olduğumu fakat onların istedikleri kişinin ilk 4 e giremeyip onun girebilmesi için benim çekilmemi istediklerini söyledi."

Bu ne demek arkadaş ya. Madem her şey göstermelik boşa ilk 4 falan belirlenmesin millet belge göndermeye kargo parası falan vermesin, mülakata gitmesin üç beş kuruşu cebinde kalsın. O adam da köfteci dükkanına kimi çırak olarak alıyorsa alsın!