Araştırma Görevlisi Olma Yolunda

m_60

Öğrenci
Merhaba sayın hocalarım, öncelikle konuyu doğru yere açtım mı emin değilim. Yanlış yerdeysem kusuruma bakmayın lütfen..

Ben İÜ de İktisat Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. İleride araştırma görevlisi olarak akademik hayata atılmak istiyorum. Bunun için kafamda birkaç soru işareti var, buradan sormak istedim. Lütfen, madem araştırma görevlisi olmak istiyorsun,git kendin araştır bunları tarzı cevaplar vermeyin, onu da yaptım ama sizin gibi konuya hakim insanlarla konuşmak ayrı bir şey :)

1- 3.dönemim bitti Agno'm 2.60. Ortalama, hatta nispeten daha düşük bir ortalama. Bunu kalan dönemlerde yükseltmeye çalışacağım. Sizinkileri merak ediyorum. Acaba ben de bu ortalama ile başarabilir miyim..
2- Konuyu en iyi bilenler olarak, bana neler tavsiye edersiniz? Hangi yolları izlemem, neler yapmam lazım?
3- İngilizce seviyem b2 . Her gün düzenli çalışıyorum. YDS hazırlıklarına şimdiden başladım. Dilin önemi hangi aşamada ortaya çıkıyor ve etkisi nasıl?
4- Öyp ve o malum 4 kişilik kontenjanların hangisi daha avantajlı, ikisi de çok karışık geldi bana.

Bunlar haricinde başka tavsiyeleriniz varsa, yazarsanız çok sevinirim. İlgilenen herkese çok teşekkür ediyorum, umarım ben de bir gün sizlerin yerinde olabilirim :eagerness:

berdogus

Öğrenci
ortalaman biraz düşük 2.80 veya 3.00 gibi olursa iyi olur, yds ve alesi 80 civarı yapabilirsen cari alımlarda mutlaka ön değerlendirmeyi geçersin. sonrası sınav tabi. cari alım süreci zordur, hele ki özel üniversiterde düşük maaşla çalıştırırlar. mezun olduğun üniversitede devam etmeni tavsiye ederim. ya da bir şekilde bir yerde yüksek lisansa başlarsan o üniversitede ar. gör. olman her zaman daha iyi olur. doktoranı da orada yaparsın öyle devam edersin.
acizane en önemli tavsiyem akademik olarak yoluna devam edeceksen fazla zıplamayacaksın : )
yani yüksek nerede yaptıysan orada doktoranı yapmalısın.
başarılar diliyorum.

5 yılını tamamlamış bir araştırma görevlisiyim. öncelikle tavsiyem ben bu işi yapabilirim, başarabilirim, zorluklara direnebilirim, yılmadan yorulmadan çalışırım sorusunun cevabını iyi belirle.

lisans ortalamam 73'dü. 77 ales ve 62,5 üds ile eski bir üniversitede ancak yeni açılan bir fakültede araştırma görevlisi oldum. üniversitenin kendi yaptığı yazılı sınavdan 78 puan aldım ve 2010 yılında göreve başladım.

33/a, 50/d veya öyp hangisi olursa olsun yds puanın 65 üzeri olmalı. ben 33/a lıyım ve doktoram bittikten sonra atılma gibi bir risk yok. ancak öyp kadrolarında 65 üzeri puan alamadığın takdirde, belirlenen sürenin bitiminde üniversite ile bağlantın kesilir yani işsiz kalırsın. bu sebeple öncelik dil puanı.

dil, lisans ortalaması ve alesin ortalaması alınacağı için hepsinin yüksek seviyede olmasına özen göster. eğer sıralamanın dışında kalmak istemiyorsan taban puanın üzerinde olman gerekir.

eğer dil sıkıntın yoksa öyp yi tavsiye ederim. diğer yandan öyp ile atandığın üniversitede önemli. atandığın yerde devam etmek istemezsen yani doktoram bitti ve ben artık farklı bir yerde olmak istiyorum dersen belirli bir para ödemesi var (yüksek bir rakam olduğunu duydum). diğer yandan lisans mezunu olarak atanırsan eğer master ve doktorayı mutlaka aynı üniversitede yap.

Son düzenleme:

meyt444

Öğrenci
merhaba m_60.
ilk tavsiyem ne yap et ortalamanı 3.0 üstünde tut. Türkiye'de şart değil ama belkide ilerde yurt dışına çıkmaya karar verirsin(Çok yakında Türkiye'de de isterler). Hayatın boyunca karşın çıkacak. Üniversite ortalaması çok önemli. yüksek lisansı bitirdikten sonra doktoraya başlarken çoğu zaman yine üniversite diploma notuna göre işlem yapılacak. Özellikle vurguluyorum çünkü, daha sonra dil de öğrene bilirsin, alanınla ilgili şeyler de öğrenebilirsin ama okul bittikten sonra notu asla düzeltemezsin.

2. Üniversite bünyesinde veya değil herhangi bir bilimsel çalışmanın yada bir projenin içinde ol. Başvurduğun yerlerde, daha önce böyle bir çalışmada yer aldım, şöyle bir yayınım var yada bu projeyi yaptım dediğin an rakiplerinin kat kat önüne geçmiş oluyorsun.

3. Dil öğrenmenin önemini biliyorsun zaten. Minimum hedefin alanınla ilgili bir makaleyi zorlanmadan anlayabilmek olmalı. dilin sınırı yok, bu nedenle bildiklerinle yetinmemeli çalışmaya devam etmelisin.

4. Üniversitede hocalarınla iletişimini güçlü tutmaya çalış. ismin söylendiğinde kolaylıkla tanıya bilsinler. Hatta akademisyen olmak istediğini de bilsinler. Okul bittikten sonra her hangi bir hocaya gidip ben şuraya başvuracağım, benim için tavsiye mektubu yazar mısınız? dediğiniz zaman hoca seni tanımıyorsa ve özelliklerini bilmiyorsa, yazmaz. Buna danışman hocanla başlayabilirsin.

5. Benim açımdan en önemlisi ne yapmak istediğine iyice karar ver. Hedeflerini belirle, bu hedeflerin ulaşılabilir olasından çok net olması önemli. her hedef ulaşılabilir ayrıca. Hedefini belli olduktan sonra yolun çok daha aydınlık olduğunu göreceksin. sen varsın ulaşmak istediğin hedefin var ve o yolda yapmak zorunda oldukların var.

not: bu tavsiyeler 2 yıldır işsiz olan bir akademisyen adayına aittir. Ama az kaldı. bu entriyi yazmadan önce Amerika'daki bir üniversitenin öğrenci işleri sorumlusunun mailini cevaplıyordum. kısmet olursa önümüzdeki dönem orada eğitime devam edeceğim.

Başarılar dilerim.

ahmetmates

Öğrenci
aynı konuyu ben de düşünüyorum. şu anda kpss ye hazırlanıyorum bir süre mebde öğretmenlik yapacağım ama akademisyenlik asıl amacım. akademik ort. 3.57. yds 87.5. bu sene yüksek lisans için de başvuru yapacağım. sizlerin de bana tavsiyesi nedir?

m_60

Öğrenci
Öncelikle cevap veren herkese tek tek çok teşekkür ediyorum, ilgilendiğiniz için çok memnun oldum. Aldığım cevaplar bana şevk verdi gerçekten.

Evet ortalamamı 3ün üzerine çıkarmam gerekiyor, ve elimden geleni yapacağım. Yazılanlar gibi, her şeyi değişip geliştirebilirim ama not ortalamam bunun dışında kalıyor. Bunun dışında araştırmaya bayılıyorum ve şu sıralar da Tübitak'ın 2209/A programına bir proje hazırlıyorum bölümümle alakalı. Bu ve bunun gibi projelerin beni ileride bir adım öne çıkaracağına inanıyorum, umarım başarılı olur ve seçilirim. Hocalar ile pek yakın olamadım geçen 3 dönem içinde, bilemiyorum çok soğuk davranıyorlar. Bir soru sorduğumuzda cahile anlatır gibi sabırsız bir şekilde verilmiş cevaplar aldık genelde ben ve arkadaşlarım

cerfecer

Öğrenci
Her ne kadar ÖYP atamam bekletilse de bende bir kaç yıldır akademik hayatın içindeyim...Öncelikli tavsiyem bende olmayan birşey sabır:)
,KARARLILIK ve MÜTEVAZİ olmak o zaman çevrende iyi insanların sana olan yardımlarını görecek ve onlarla bu yolda yürüyeceksin kötüleri de göreceksin elbette:)
Bölümün itibariyle iyi bir okul ortalamsıyla fark atmanı tavsiye ederim sonrasında ise en az 70 puan üzeri yabancı dil ve 85 üstü ales...
Ayrıca daha 2. sınıfta olup bunları araştırman çok güzel ...Yolun açık olsun...
Merhaba sayın hocalarım, öncelikle konuyu doğru yere açtım mı emin değilim. Yanlış yerdeysem kusuruma bakmayın lütfen..

Ben İÜ de İktisat Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. İleride araştırma görevlisi olarak akademik hayata atılmak istiyorum. Bunun için kafamda birkaç soru işareti var, buradan sormak istedim. Lütfen, madem araştırma görevlisi olmak istiyorsun,git kendin araştır bunları tarzı cevaplar vermeyin, onu da yaptım ama sizin gibi konuya hakim insanlarla konuşmak ayrı bir şey :)

1- 3.dönemim bitti Agno'm 2.60. Ortalama, hatta nispeten daha düşük bir ortalama. Bunu kalan dönemlerde yükseltmeye çalışacağım. Sizinkileri merak ediyorum. Acaba ben de bu ortalama ile başarabilir miyim..
2- Konuyu en iyi bilenler olarak, bana neler tavsiye edersiniz? Hangi yolları izlemem, neler yapmam lazım?
3- İngilizce seviyem b2 . Her gün düzenli çalışıyorum. YDS hazırlıklarına şimdiden başladım. Dilin önemi hangi aşamada ortaya çıkıyor ve etkisi nasıl?
4- Öyp ve o malum 4 kişilik kontenjanların hangisi daha avantajlı, ikisi de çok karışık geldi bana.

Bunlar haricinde başka tavsiyeleriniz varsa, yazarsanız çok sevinirim. İlgilenen herkese çok teşekkür ediyorum, umarım ben de bir gün sizlerin yerinde olabilirim :eagerness:

slmozcy

Öğrenci
Merhaba,

akademik kadrolara başvuru noktasında siz deneyimli arkadaşlar merak ettiğim konulara cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Üniversiteye ilk adım attığımda akademik kariyer yapmak aklımdan bile geçmezdi. Hatta tezli yüksek lisans yerine daha çok iş hayatı için tezsiz yüksek lisans yapacaktım. Ama zaman içinde tüm bu kararlarım değişti. Tezli yüksek lisans yaptım ve doktora öğrenimi ile taçlandırarak akademik kariyer yolunda ilerlemeye karar verdim. Bu anlamda pek çok hakemli dergide akademik çalışmalarım yayımlanmaya başladı bile... Gelgelelim ki, lisans mezuniyet not ortalamam 2,30. Dolayısıyla, yüksek lisansımı mezuniyet not ortalamamın düşüklüğünden dolayı vakıf üniversitesinde tamamladım. YL mezuniyet ortalamam 3,38. Ales puanım 70 üstünde. Dil puanımı da 70 ve üstüne çıkarmak için uğraşıyorum.

ÖYP ile araştırma görevliliği düşünmüyorum. Hatta iyi bir üniversite olmadığı sürece araştırma görevliliği kadrolarını düşünmüyorum. Vakıf üniversitesi araş. göv. ücretleri ile özel sektörde kazandığım ücreti düşündüğümde mantıksız geliyor. Ancak, özel sektörde daha fazla ilerlemek istemiyorum.

yok.gov.tr üzerinden kadroları takip ediyorum.
İlk değerlendirdiğim kadrolar MYO öğretim görevlisi kadroları.

Bu kadrolara ya da ÖYP hariç araştırma görevlisi kadrolarına başvuruda lisans not ortalaması mı yoksa yüksek lisans not ortalaması mı dikkate alınıyor?
Her ne kadar dil puanı MYO alımlarında istenmese bile, mevcut YDS puanı etkili midir?
Doktora öğrencisi olmak değerlendirmede ne kadar etkilidir?

Açıkçası, lisans not ortalamamın düşük olması beni birazcık geriyor.

Vereceğiniz/verdiğiniz bilgiler için peşin teşekkür.

ElveNLorD

Öğrenci
öğretmenlik okuyan arkadaşlara kendi yaşadıklarım ve gördüklerim doğrultusunda verebileceğim tavsiye öncelikle atanmayı düşünmeleridir , ben de ilk olarak atandım ve bunun verdiği güvence ile şimdi daha rahat planlar yapabiliyorum buna ek olarak (bir iki bölüm hariç) kontenjanlar çok sınırlı , çoğu bölüm genellikle 1-2-3 kişiden fazla öğrenci kabul etmemektedir hatta pek çok ortaöğretim öğretmenliği senelerdir öğrenci almamaktadır , tüm bunları toparlayınca kpss öncelikli hedef olmalı diye düşünüyorum , dikkate alıp alamamak tabi ki sizin bileceğiniz iş orası ayrı , herkese başarılar :)

m_60

Öğrenci
Her ne kadar ÖYP atamam bekletilse de bende bir kaç yıldır akademik hayatın içindeyim...Öncelikli tavsiyem bende olmayan birşey sabır:)
,KARARLILIK ve MÜTEVAZİ olmak o zaman çevrende iyi insanların sana olan yardımlarını görecek ve onlarla bu yolda yürüyeceksin kötüleri de göreceksin elbette:)
Bölümün itibariyle iyi bir okul ortalamsıyla fark atmanı tavsiye ederim sonrasında ise en az 70 puan üzeri yabancı dil ve 85 üstü ales...
Ayrıca daha 2. sınıfta olup bunları araştırman çok güzel ...Yolun açık olsun...

Cevabınız için teşekkür ederim. Evet erken başlamanın önemini üniversite sınavlarına hazırlanırken farketmiştim, şimdi yoğurdu üfleyerek yiyorum açıkçası :) Umarım faydasını görebilirim. Sizin ve diğer yorumlardan ortak bir çıkarım yapacaksam ortalamamı 3 ve üzerine çıkarmam bir zorunluluk. Dil en rahat edeceğim alan gibi, Ales hakkında henüz pek bişey bilmiyorum.. Bakalım, umarım başarabilirim. Sizin de atamanızın en kısa sürede gerçekleşmesini diliyorum, sabırla beraber. :)

A

Akademik Forum

Guest
2014 aralık öyp ile atandım atanmadan önce tessiz yüksek lisansa başlamıştım atama oluken belirtmedim onu dönem arası 2015 ocakta tezliye geçş yaptım şimdi dil eğitimini bekliyorum 2015 eylülde yüksek lisasn eğitim seçimlerinde tercih yapmadan yüksek lisansıma devam ettiğim yerde yapma hakkımı kullanabilir miyim yoksa merkezi atama ile mi eğitim yerim belli olacak şimdiden teşekkür ederim

serceft

Öğrenci
Ben de bir tavsiye vereyim: Git belanı başka yerde ara kardeşim :)
Türkiye'de araştırma görevliliği zordur. Bir kere adı araştırma görevliliği olsa da esasında iş asistanlık/sekreterliktir. Hele asistanlığını yaptığın Hoca aynı zamanda tez danışmanınsa tezinin kabul edilmesi, jürinin kurulması süreci hep sana karşı silah olarak kullanılma tehlikesi taşır. O sebeple benim tavsiyem illa bu yola gireceksen 1- Vakıf/Özel üniversitelerden uzak dur. 2- Devlet olacaksa mümkünse ÖYP olsun, mastırı, doktorayı bir yerde yap; kadrona yardımcı doçent olarak dön.

Ancak sen madem iktisat okuyorsun sana göre çok güzel işler var. Devlette merkez bankası, borsa, spk, bddk, rk vb. A sınıfı kadrolar. Bunun yanı sıra özel sektörde özellikle bankalarda çok iyi paralara çalışabilirsin.

cerfecer

Öğrenci
Teşekkür ederim:) Yardıma ihtiyacın olursa buralardayız:)
Unutma asistanlık zordur gerektiğin de çay getirir, kahve yapar ,azar işitir ve ayakların patlayana kadar bir yerlere git gel yapabilirsin:) bunlarda garip tarafları:)
Cevabınız için teşekkür ederim. Evet erken başlamanın önemini üniversite sınavlarına hazırlanırken farketmiştim, şimdi yoğurdu üfleyerek yiyorum açıkçası :) Umarım faydasını görebilirim. Sizin ve diğer yorumlardan ortak bir çıkarım yapacaksam ortalamamı 3 ve üzerine çıkarmam bir zorunluluk. Dil en rahat edeceğim alan gibi, Ales hakkında henüz pek bişey bilmiyorum.. Bakalım, umarım başarabilirim. Sizin de atamanızın en kısa sürede gerçekleşmesini diliyorum, sabırla beraber. :)

m_60

Öğrenci
Ben de bir tavsiye vereyim: Git belanı başka yerde ara kardeşim :)
Türkiye'de araştırma görevliliği zordur. Bir kere adı araştırma görevliliği olsa da esasında iş asistanlık/sekreterliktir. Hele asistanlığını yaptığın Hoca aynı zamanda tez danışmanınsa tezinin kabul edilmesi, jürinin kurulması süreci hep sana karşı silah olarak kullanılma tehlikesi taşır. O sebeple benim tavsiyem illa bu yola gireceksen 1- Vakıf/Özel üniversitelerden uzak dur. 2- Devlet olacaksa mümkünse ÖYP olsun, mastırı, doktorayı bir yerde yap; kadrona yardımcı doçent olarak dön.

Ancak sen madem iktisat okuyorsun sana göre çok güzel işler var. Devlette merkez bankası, borsa, spk, bddk, rk vb. A sınıfı kadrolar. Bunun yanı sıra özel sektörde özellikle bankalarda çok iyi paralara çalışabilirsin.

:) Evet zor olduğuna eminim, ama sanırım benim gönlümde yatan meslek bu. Bunun için de birtakım zorluklara göğüs germek zorunda kalacağım tabi. Dediğiniz diğer işler de gayet güzel ve hiç de yabana atılır cinsten değil, zaten okula başlarken amaçlarım bunlardan birine atanabilmekti, ama üniversite ortamını gördükçe fikirlerim değişti biraz. :) Umarım başarabilirim.

Ayrıca verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkürler, hepsini aklıma yazdım.

- - - Güncellendi - - -

Teşekkür ederim:) Yardıma ihtiyacın olursa buralardayız:)
Unutma asistanlık zordur gerektiğin de çay getirir, kahve yapar ,azar işitir ve ayakların patlayana kadar bir yerlere git gel yapabilirsin:) bunlarda garip tarafları:)

Şuanda bile üniversiteme gitmek için 2 buçuk saat yol gidiyorum, o konuda zorlanacağımı sanmam ama çay getirip azar işitmek şimdiden sinirimi bozdu :p

Şaka bir yana bunlar ciddi sorunlar. Araştırma görevlilerinin vakitlerini araştırarak geçirmesini sağlamak çok önemli. Bu farkındalığa varılması dileğiyle.. Teşekkür ediyorum tekrar, memnun oldum :)

ozgekah

Öğrenci
Merhaba, ben Marmara Üniversitesinde ÇEKO 4. Sınıf öğrencisiyim. Genel not ortalamam 3.68. Bu dönem başında genel İngilizce kursunu upper int. Seviyesinde bıraktım ve şuan ki seviyem bu. Ancak şimdiye dek YDS ye yönelik herhangi bir calisma yapmadım ve bu konuda hangi seviyedeyim nerden başlamalıyım bilemiyorum. Birinci sınıftan bu yana bölümümle ilgili akademik birikimimi arttırmaya çalışıyorum. Burada ki yanıtlarınız gerçekten çok ön açıcı ve benim için de lisansta kalan bu kısa zamanım ve ilerisi için tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

irmcskn

Ordinaryüs Profesör Doktor
Merhaba,

akademik kadrolara başvuru noktasında siz deneyimli arkadaşlar merak ettiğim konulara cevap verebilirseniz çok sevinirim.

Üniversiteye ilk adım attığımda akademik kariyer yapmak aklımdan bile geçmezdi. Hatta tezli yüksek lisans yerine daha çok iş hayatı için tezsiz yüksek lisans yapacaktım. Ama zaman içinde tüm bu kararlarım değişti. Tezli yüksek lisans yaptım ve doktora öğrenimi ile taçlandırarak akademik kariyer yolunda ilerlemeye karar verdim. Bu anlamda pek çok hakemli dergide akademik çalışmalarım yayımlanmaya başladı bile... Gelgelelim ki, lisans mezuniyet not ortalamam 2,30. Dolayısıyla, yüksek lisansımı mezuniyet not ortalamamın düşüklüğünden dolayı vakıf üniversitesinde tamamladım. YL mezuniyet ortalamam 3,38. Ales puanım 70 üstünde. Dil puanımı da 70 ve üstüne çıkarmak için uğraşıyorum.

ÖYP ile araştırma görevliliği düşünmüyorum. Hatta iyi bir üniversite olmadığı sürece araştırma görevliliği kadrolarını düşünmüyorum. Vakıf üniversitesi araş. göv. ücretleri ile özel sektörde kazandığım ücreti düşündüğümde mantıksız geliyor. Ancak, özel sektörde daha fazla ilerlemek istemiyorum.

yok.gov.tr üzerinden kadroları takip ediyorum.
İlk değerlendirdiğim kadrolar MYO öğretim görevlisi kadroları.

Bu kadrolara ya da ÖYP hariç araştırma görevlisi kadrolarına başvuruda lisans not ortalaması mı yoksa yüksek lisans not ortalaması mı dikkate alınıyor?
Her ne kadar dil puanı MYO alımlarında istenmese bile, mevcut YDS puanı etkili midir?
Doktora öğrencisi olmak değerlendirmede ne kadar etkilidir?

Açıkçası, lisans not ortalamamın düşük olması beni birazcık geriyor.

Vereceğiniz/verdiğiniz bilgiler için peşin teşekkür.

Lisans not ortalamanız germeli çunku heryerde karşınıza çıkmaya devam edecek. Malesef kadro başvurularında yuksek lisans ve doktora ortalamalarınızın önemi yoktur. Lisans ortalamasının en az %30 u alınıyor başvurularda. Bu yuzden elinizden geldigin de ALES'inizi yuksek tutup aradaki farkı kapatmanızı öneririm. Sizinle tıpatıp aynı durumdayım. Yeni bir lisans okumak bile aklımdan geçmedi değil. MYO basvurularında dil puanına bakılmıyor ve mevcut olanı etkılemıyor. Doktora öğrencisi olmak ise resmıyette etkılı olmasa da yuksek lısans degılde doktora mezununu değerlendirmeye almak isteyebileceklerinden elbette artısı olacaktır size.

m_60

Öğrenci
Merhaba, ben Marmara Üniversitesinde ÇEKO 4. Sınıf öğrencisiyim. Genel not ortalamam 3.68. Bu dönem başında genel İngilizce kursunu upper int. Seviyesinde bıraktım ve şuan ki seviyem bu. Ancak şimdiye dek YDS ye yönelik herhangi bir calisma yapmadım ve bu konuda hangi seviyedeyim nerden başlamalıyım bilemiyorum. Birinci sınıftan bu yana bölümümle ilgili akademik birikimimi arttırmaya çalışıyorum. Burada ki yanıtlarınız gerçekten çok ön açıcı ve benim için de lisansta kalan bu kısa zamanım ve ilerisi için tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ben de Çeko okuyorum. Ortalamanızı görünce moralim bozuldu biraz, umarım sizinkine yaklaşabilirim :chuncky:

A

Akademik Forum

Guest
Iyi günler acilan konu tam benlik olunca yazmadan edemedim. Su an 3.sinif dikab bolumu ogrencisiyim. 2. siniftan beri bu isi kafaya taktim. Bu yuzden ilkin yds icin kursa gittim ve bu sene de Alese girdim. Merak ettigim bir sey var. Aldigim puanlari seneye mezun olunca kullanabilir miyim acaba? Yoksa sil bastan 4. te hepsine tekrardan calisip yeniden girmem mi gerekecek?