Üstat ben öyle bok atayım izi kalsın gibi bir zihniyette yaklaşıyorum gibi görünmek istemem. İTÜ de iyi tabi. Çok kötü değil. Benim YDS puanım 40 idi, 52.50 oldu. Ielts'ten 5 aldım ama açıkçası düzgün bir Ielts eğitimi falan da almadık. En başta şunu söyleyeyim, ben dil kursu boyunca adam akıllı ders çalışmadım. Tembel bir insan olduğumu üst mesajda da yazdım zaten. Yani yüksek not alamamış olmamın tek sebebi İTÜ değil. Şimdi İTÜ'nün -bence- olumsuz yanlarına gelelim:
Öncelikle kurs -diğerlerinde de aynı mı bilmiyorum- kesinlikle size göre değil, o kurumun kendi öğrencilerine göre ayarlanıyor. Biz kurs boyunca defalarca sınıf, eğitmen ve ders saati değişikliği yaptık. Bu da negatif olarak etkiliyor tabi. Sonra kaynak olarak kendi yayınlarını veriyorlar. Dışarıdan bir kaynak yok. Sanırım YÖK'ün ÖYP için ayırdığı ödeneği kendi kurumlarına aktarabilmek için dışarıdan yayın almıyor, kendi yayınlarını veriyorlar. Tabi kaynakların tamamı İTÜ yayınlarına ait değil. Onu da diyeyim. Öte yandan hoca sayısı çok fazla. Mesela gramer dersine çarşamba günü başka hoca giriyor, perşembe günü başka hoca. Hocaların teknikleri, üslupları vs.. komple farklı. Bu da öğrenmeyi zorlaştırıyor nispeten. Bir de bazı hocalarda milli eğitim kafası var. "Şu sayfa da bitsin, arkadaşlar şu kısmı da bitirelim" şeklinde, kitap bitirmeye çalışan hocalar vardı. Kendi üzerlerine düşeni yapmayı daha ön planda tutuyorlardı. Dediği gibi, bu söylediklerim genel yorumlar değil. Herkes için geçerli değil yani.
Ha ben yüksek not alamadım da alan yok muydu? Tabi ki vardı. 70-80 alan arkadaşlar vardı başka sınıflarda. Bir şekilde hallettiler ama 65 işini halledemeyen de çok arkadaş vardı. Örneğin benim olduğum sınıf 12 kişiydi. 2 kişi zaten Arapça'dan girdi sınava. Kalan 10 kişiden sadece 1 tanesi Yds'den 65'i geçebildi. Kalan 9 kişiden sanırım bir kişi Ielts'den 4,5 ya da 5 alıp geçti. (Bu arkadaş bu notu aldığında Ielts denkliği değişmemişti.) Yani sınıfta genel anlamda bir başarısızlık hakim oldu. Belki de bizim sınıfla ilgili bir sorundu bu. Bilemiyorum. Koskoca bir yabancı diller okulunu karalamak değil niyetim. Bazı hocalar gerçekten ilgiliydi. Ancak YDS için sürekli geçmiş soruları çözmek dışında bir uygulama yapılmadı. Farklı bir yolu var mıdır onu da bilmiyorum tabi.
Umarım hayırlısı neyse o olur arkadaşım.. Memnun kalan pek çok başka arkadaş da var tabi. Biraz da insanın kendisinde biten bir olay. O yüzden tercihini etkilemek istemem. Bunlar sadece "benim" fark ettiğim, kendimce olumsuz gördüğüm şeyler..